columns

Contactsport

Voetbal is een contact sport. Ik moest het telkens tegen mezelf herhalen, als ik de zoveelste overtreding zag. En weer een illusie de grond in geboord/pardon het doel ingeschoten: DE voetbalnatie Brazilie – Pele toch? – is met 7-1 ongelofelijk hard het WK uitgeknikkerd. Balen voor de burgers: miljarden gespendeerd, straten versierd, prijzen verhoogd, en alles voor niks. Tja, Neymar was er niet. En die r….Duitsers zijn ook schuld. Je zorgt er toch voor dat het gastland geen gezichtsverlies lijdt? 

 

Kinderarbeid in Bolivia mag vanaf nu met 10 jaar. Om het land uit de enorme armoede te trekken. Ruim 850.000 – elk 4e kind - zullen dus moeten werken in plaats van naar school gaan. Men hoopt dat deze maatregel vanaf 2020 gestopt kan worden.

 

Het CPB vindt dat het kabinet op lang zomerreces mag. De kostbare vergrijzing van de toekomst lijkt toch betaalbaar. Helaas, in het verleden gepubliceerde feiten en cijfers blijken in de praktijk regelmatig ‘’duk dr’neve’’... Maar de verhoging van d AOW leeftijd, snijden in overheidsuitgaven (waar?) en hervormingen in de zorg lijkt de financiering op lange termijn veilig te stellen. Goed gedaan, kabinet-Rutte II! Oh ja? Duizenden worden ontslagen in de zorg; verspilling, excessieve salarissen &bonussen, inefficiency en topambtenaren die floppen, het is er nog steeds. Dat moet beter. Komt de voorspelling van het CBS wellicht echt uit.

 

Een groep dierenartsen en melkveehouders reisde eerder dit jaar naar India, om daar te leren, hoe dierziekten worden behandeld met kruiden. Met Ayurveda, om precies te zijn. Dit maakt onderdeel uit van een uitwisselproject waarbij reductie van het antibioticagebruik voorop staat. De laatste 30 jaar heeft India veel kennis opgedaan om antibiotica door kruiden te vervangen. Ook daar is sprake van hoge resistentie – zowel bij mens en dier – tegen antibiotica, reden dus, om zich op andere strategieën te bezinnen.

 

Persoonlijke data van Russische burgers mogen vanaf 2016 alleen nog op servers in Rusland zelf opgeslagen worden. Vanaf 1 sept. 2016 moeten ook de sociale netwerken en zoekmachines persoonlijke data van hun gebruikers op een Russische server opslaan. Verbetering van databescherming zegt Poet. Feitelijk een manier voor de Russische geheime dienst, om makkelijk aan data te komen en vooral censuur te plegen bij sociale netwerken, want hiermee kan Facebook, Twitter, Youtube en andere diensten ‘’legaal’’ de nek omgedraaid worden. O ja, als je als blogger meer dan 3000 bezoekers/dag krijgt, moet je dat bij de instanties opgeven. Die kan overigens zonder rechterlijk besluit websites laten sluiten, die ze aanziet als ‘’bedreiging van de openbare orde’’. Om kinderen te beschermen, zegt Poet. Want het Internet? Dat is een project van de CIA…Protest in Rusland? Wordt een kostbare zaak, want boetes tot 21.000 Euro kunnen gegeven worden. Of ze stoppen je in het gevang voor 5 jaar. Vrijheid van meningsuiting op zijn Poets; zint het niet, ben je de klos. En last but not least is er een verbod ingesteld voor reclame via de kabel tv. Het was nou juist daar, dat oppositiepartijen – in tegenstelling tot de staats tv, nog hun stem konden laten horen. Vooruitgang? De afgrond in.

 

Het IFO – het weerbarstige Instituut van Hans Werner Sinn had weer commentaar rondom het ECB rentebesluit. Ik mag die man wel; zijn analyses zijn niet altijd conventioneel, maar snijden wel hout. Helaas is e.e.a. in de pers nauwelijks opgemerkt. Volgens hem heeft de ECB haar competenties en opdracht ver overschreden en maakt het zich tot handlanger en garantsteller van ongezonde banken. Het risico wordt bij de belastingbetaler gelegd. Een tijdelijk uittreden uit de Euro ziet hij als een haalbare opties voor landen, om weer schoon schip te maken. Onzin, dat er zo star en angstig wordt gereageerd, als het E-woord valt. En bovendien is het ook de vraag, of de rekening voor het helpen van failliete banken juridisch gezien wel bij de belastingbetaler gelegd mag worden. Volgens H.W. Sinn zou de ECB alleen het mandaat hebben voor geldpolitiek, niet om fiscale reddingpolitiek te bedrijven. Maar ook dat stuit op dovemans oren. Meer macht roept de Juncker, samen met zijn vriendjes, alweer. En de landen zijn ondertussen druk doende, ‘’hun’’ toppers naar voren te schuiven voor de begeerde prestige/ego/veel-verdien-weinig-oplever-baantjes, dat al het andere even ervoor moet wijken. Het mag wat kosten, die EU.