columns

Vieze smaak

Ongeveer 2% van de rooms-katholieke geestelijken (priester, bisschoppen en kardinalen) zou pedofiel zijn. Meldt La Repubblica. En velen weten het maar zwijgen. De Paus niet. Hij vindt het niet kunnen. Wat, dat zwijgen? De ellende ligt vlg. mij in het kunstmatige van ‘’celibatair leven’’. Niet normaal. Maar of hij dat durft af te schaffen? Vooralsnog beroept het Vaticaan zich op foute citering. Ja hoor. ‘Doe boete en we praten er niet meer over”. Foutje, bedankt.

 

Het kan aan de hitte hier liggen. Lena snapt het niet meer. In plaats van dat zorginstellingen geld in kwaliteit van zorg aan patiënten stoppen en eventuele nieuwbouw/sanering, wordt het nu in een stroppenpot gestopt. 1,4 miljard. Voor afvloeiingsregelingen. Veel te veel duurbetaalde managers krijgen straks geld, terwijl personeel en patiënten het met ‘’minder’’ moeten doen? Edith toch. Is een NL rechtbank wel bevoegd, om de NL staat verantwoordelijk te houden voor de dood van 300 moslims, daar in die DB enclave? NL voerde NAVO missie uit, en kreeg onvoldoende ondersteuning. Maar NAVO geniet immuniteit. NL niet? Hennis, bij volgend verzoek NAVO: NEE. Überhaupt: justitie? Recht doen? Voor 20 klagers ‘’tegen Zwarte Piet’’ moeten miljoenen straks zonder zwarte verf, rode lippen en gouden oorringen Sinterklaas vieren. Ik zou zeggen, ga toch even een dagje weg, hoef je het niet te zien? Maar de ruim 5000 klachten wegens discriminatie/lastering van Blondie? Bestudeert men nog. Geblunder van politie kost tonnen; evenals het douceurtje voor falende manager sociale werkplaats. Overheid ook eens de broekriem laten aanhalen? Nee hoor. En de EU? Kwam gisteren niet uit ‘’wie wordt topper’’, nieuwe ronde in augustus. Als ze alleen betaald zouden worden, als ze wel resultaat behalen, zou het aantal vergaderingen ineens veel minder zijn…

 

Listerine – ooit een ontsmettingsmiddel, welk in gedistilleerde vorm werd verkocht als vloerreiniger (!) en als medicijn tegen gonorroe, is door geniale marketing een topper geworden voor Johnson en Johnson. Melden Freakonomics. In 2012 gaf men 56 mio $ uit aan promoties. Hoe het begon? Farmaceut Lambert had in 1920 een probleem, zijn Listerine verkocht niet buiten de medische wereld. Tot 2 marketeers met hem om de tafel gingen. En suggereerden dat slechte adem een optie kon zijn? ….Gelikte campagne volgde, en voilà, succes verzekert. Een op de 3 US studenten spoelt thans zijn mond met Listerine; in NL is dat nog maar matig aangeslagen. Maar dat komt wel…Verpest overigens ook de ‘’goede’’ mond bacteriën … Oeps. Kauw gewoon een salieblaadje, of trek zelf simpel een kruidenspoelwatertje. Het wachten is op het watertje NA de Listerine. Met bacillen. Business!

 

Texas bezit het grootste Helium reservoir van de wereld. En nu wil de regering dit sluiten. Het gas – voor een deel als nuttige reserve als het in de markt rommelde - moet voor 2021 verkocht zijn. De toch al krappe voorraden elders zijn al een probleem voor de markt, naast de zeer wisselende markt in Helium. Men houdt rekening met hogere prijzen en lager aanbod. De andere grote aanbieders zijn Linde/Air Liquide in Frankrijk, en zij zijn druk bezig met andere heliumbronnen; van Qatar tot aan Siberië toe. 2.7 miljard US $ is de markt waard; smartphones, medische apparatuur, koeling, noem het maar op. Wereldwijd zouden maar 15 heliumvelden bestaan, waarbij die in Noord Afrika en het Midden Oosten zich nu ontwikkelen tot productieplaatsen. De strijd van bedrijven om een hap mee te pikken, is al begonnen. Gazprom bouwt in Siberië een helium-productiesite. Iran zou wel eens de 4e speler in het veld kunnen worden. De logica van het US besluit? Ontgaat mij volledig. Maar ja, ik ben maar Lena.

 

 Een chip, die zeewater simpel omzet in zoet water; ideaal voor zeilers, die in de problemen raken, maar vooral wereldwijd mensen voor de dorst kunnen redden. Universiteit van Texas/Philipps-Uni in Marburg hebben deze chip ontwikkeld. Simpel principe berust op de componenten van zeezout (met positieve/negatieve ionen) en een proces, waarbij e.e.a. transformeert in drinkwater. Wauw. Kost ook minimaal energie – en nog minder met zonne-energie. Tot 2015 zullen in Afrika, Azië, Latijns Amerika 2000 Slingshot apparaten verdeeld worden, die jaarlijks 500 miljoen liter drinkwater kunnen produceren voor een half miljoen mensen. Daarna wil men nog een stap verder gaan, en dit apparaat aan een generator koppelen. Die o.a. uit alles wat brandbaar is, zoals afval en bladeren, energie kan opwekken. Zonder stroom = drinkwater plus afvalverwerking.

 

Briljant creatief? Venezuela laat passagiers, die vertrekken vanaf Caracas, 127 Bolivar (ca. 15 Euro) betalen. Het betreft een belasting op de lucht, die uit het nieuwe airco systeem stroomt. Het systeem stopt bacteriële groei en beschermt zo de reizigers. Ze weten het goed te verkopen. Critici zien dit als een makkelijke manier om aan geld te komen, nu veel internationale vliegmaatschappijen vluchten hebben geschrapt vanwege een conflict met de regering in Caracas. Tja, mag je als land dan een van de grootste olievoorraden van de wereld bezitten, maar als er geen t-papier of andere belangrijke zaken te koop zijn, dan wordt het er niet leuker op…

 

Palmolie; big business voor levensmiddelenindustrie, cosmetica en biodiesel. Elk jaar stijgt de behoefte, thans ligt deze bij ruim 50 miljoen ton/jaar. 80% komt uit Indonesië en Maleisië. Maar in tropisch Afrika worden thans reusachtige vlaktes beplant met oliepalmen. De grootschalige aanbouw kan noodlottig worden voor de mensapen (chimpansees, bonobo’s en gorilla’s), want hun biotoop wordt om zeep geholpen. Zoals het hun Aziatische soortgenoten, de Orang utans, is overkomen. Want ruim 40% van de leefgebieden van deze apen ligt in potentiele palmolie-gebieden. Tja, en natuurbescherming en winstgevende zaken doen, gaat vaak niet samen. Lokkertjes als ‘’werkgelegenheid, verbetering van economie’’ zijn helaas vaak bedoeld om de regering om te kopen, maar de bewoners gaan leeg uit. Onderzoek wijst uit, dat er wel degelijk genoeg plek is voor plantages, zonder mensapen – of andere diersoorten – te bedreigen. Maar dan moeten bedrijven en instanties ook bereid zijn, om de ontwikkeling in juiste banen te leiden. Klinkt goed. Strookt niet met de realiteit. Gaboen is een prettige uitzondering; daar keek men naar de beschermingsgebieden van de bedreigde bosolifanten en koos voor andere gebieden. Goed voor olifanten en plantagehouders. Wie volgt?

 

Duitsland baalt. Over het vrijhandelsverdrag TTIP. USA blijft ‘’vrienden’’ bespioneren; terwijl ze concurrentie met oneigenlijke middelen bedrijven; o.a. door met onbelaste inkomsten op overnamepad te gaan evenals Europese banken met torenhoge boetes voor vergrijpen tegen Amerikaanse voorschriften te veroordelen. Zo verzwakt USA het Europese financiële systeem en koopt – al naar gelang – misschien even nog wat bankjes op. En het US belastingsysteem? Winsten, die deze bedrijven niet terughalen, worden niet of minimaal belast in het buitenland, omdat er handige trucjes uitgehaald worden in het internationale belastingsysteem. Zo kunnen bedrijven een ‘’reserve’’ opbouwen van ruim 900 miljard $. Voor o.a. overnames. Belastingharmonisatie hoort dus ook op tafel van de G20 vindt men. En in de TTIP. Evenals chloorkip, hormoonvlees en GMO. Toch?

 

Poet is boos. Buitenlandse auto’s in de ban. De zo geliefde Mercedes dienst-limousines moeten weg. Want ze zijn niet in Rusland geproduceerd. Hetzelfde geldt ook voor trams, bussen en ziekenwagens. Moet ‘’Made in Russia’’ zijn. Omdat het geld beter aan Russische bedrijven kan gaan. Echter…veel buitenlandse auto’s worden in Rusland afgebouwd; die mogen blijven, zoals VW en BMW. En de koop van een buitenlands luxe ‘’paardje’’ is geoorloofd, als geen gelijkwaardig Russisch fabricaat bestaat. Russische officieren moeten over van Mercedes-limo naar Soller, Kamaz en GAZ – als die in staat zijn om een representatief karretje te maken…. Nou, dan weet ik het wel. Stop de persen nog maar niet, Mercedes en consorten.