columns

Principes inleveren voor belangen

Daar kan ik me nog steeds witheet over opwinden. Voor even dan. Dat gedoe over met verboden antibiotica besmet veevoer. Recent ‘’opgedoken’’. Pijpensteel dus, want het was 26 JUNI al bekend! Maar een maand mocht nog verkocht, geslacht en geconsumeerd worden. Voordat voederbedrijf werd gesloten en boerderijen geruimd. Vlees terughalen? Nee hoor. Geen ontoelaatbaar risico voor degene, die het opgegeten heeft. Ach nee? Waarom geldt dan zero tolerance en moet bij ontdekking van een spoortje van die troep gelijk alles stopgezet/geruimd worden??? Dikkertje Dap Dijksma maar zeggen ‘’niks aan de hand’’ en Edith ‘’schippert’’ er weer eens langs. Te goedkoop vlees – of de mogelijkheid al sjoemelend meer winst te maken - heeft zijn prijs. En de regering en de NVWA zijn er niet voor uw veiligheid, maar voor de belangen van de food en feed industrie. Maar al zou ik de feiten in alle kranten zetten; er zal niks veranderen. Dus laat ik het maar.

 

En ter illustratie van elders ‘’creatief hergebruik bedorven vlees’’ moesten maatregelen komen. En zijn er dus tijdelijk even geen hamburgers en kipnuggets en aanverwant junkfood bij McD, KFC, Pizza Hut, Burger King, Subway etc. te krijgen. In China, Japan en Hong Kong. Omdat de leverancier had geknoeid. Klanten helemaal radeloos. Wat nu? Ik zou zeggen ‘’niet mokken maar wokken’’. Da’s nog gezonder ook. Weet wat je eet, nietwaar?

 

Tante Kirchner; sprankelend, stuntelend en in pracht en praal haar land wederom failliet laten gaan. Natuurlijk het is buitengewoon krom, dat een hedgefonds ‘’verdient’’ door speculatie met schulden en landen in crisis; dat is wat Singer, DE hedgdefonds gier doet: rijk worden door te investeren in landen en bedrijven die schulden hebben. Hij zet ze vervolgens onder druk, tot het rendement voor hem klopt, en anders sleept hij ze voor de rechter. Ooit was Argentinië een van de meest welvarende landen; met bodemschatten, landbouwgrond, een Europees getinte bevolking, aangenaam klimaat; duizenden kilometers kust en eromheen vreedzame buren. De opbloei van de economie jaren geleden bleek een zeepbel, gecreëerd door een hogere vraag naar soja in China. Echte hervormingen werden niet doorgevoerd. Overleden manlief Kirchner stemde ruim 10 jaar geleden in met een deal voor schulden-herstructurering waarbij als arbiter bij geschillen het NY Gerechtshof zou optreden. 2/3 van de schuldeisers ging akkoord, hedgefonds niet. En….Als Argentinië nu die 1,5 miljard moet betalen, waardoor ze zijn veroordeeld, kunnen ook de oude schuldeisers om uitbetaling van de grotendeels kwijtgescholden schulden – ruim 400 miljard – vragen. Dom geregeld. Tegen waarschuwing van eigen bankiers. Had Dame Kirchner zich coöperatiever en fatsoenlijker opgesteld en een dialoog aangegaan, had de default niet hoeven komen. Maar confrontatie is het Kirchner credo. En dus groeit de schuldenberg; zakt het land nog meer in recessie en kan het zich op de kapitaalmarkt niet meer financieren. De afkeer en strategie, om vooral buiten Europa/USA klanten en partners te werven werkt averechts op de economie, want o.a. Venezuela en China hebben allang puike deals voor zichzelf gesloten. Linksnationalisme, corruptie, ego en minachting voor alle rechten gaan rechts voor….

 

Is het maar een gerucht, of hebben Mutti en Poet  voor/gedurende het WK over een geheim plan gesmoezeld om tot een ‘’vreedzame’’ oplossing over de Oekraïne te komen? The Independent kwam ermee. In Duitsland wordt het vooralsnog als een gerucht afgedaan. Opvallend is wel de concreetheid van de ‘’deal’’. De wereld moet de annexatie van de Krim accepteren. Daarvoor gaat Poet het land financieel en economisch steunen, ook een lange termijn gasdeal met dito prijs hoort erbij. Oekraïne ziet af van flirten met NATO maar mag dichter bij Europa aanschurken, vooral als dit financieel en economisch voordeel biedt. Maar ja, toen kwam het ‘’foutje’’ van het neerhalen van de MH17. Plan nu van tafel? Dictator belonen voor landjepik in ruil voor economische belangen boven principes? Kan toch niet waar zijn. Alhoewel, Rusland is Duitslands grootste handelspartner. Dom, Mutti, nooit gehoord van belangenspreiding? Als het klopt, zet dit het hek open voor ‘’Tsaar’’ Poet voor een volgende schurkenstreek. Want geloofwaardig of vredelievend is hij niet. Alles in zijn interesse. Beloftes kunnen immers zo overboord. En dat zouden we moeten accepteren? NL is ook niet braver: laat de beoogd Venezolaanse consul op Aruba vrij, nadat hij was vastgezet op verdenking van drugsdeals. Niet vanwege diplomatieke onschendbaarheid, nee, vanwege de chantage: Venezuela had gedreigd, een olieraffinaderij te sluiten. Hadden 1000 man op straat gestaan. Zo worden rechten en principes verkwanseld.

 

Al maanden komen kinderen uit Honduras, Guatemala, El Salvador – soms onder barre omstandigheden – over de Mexicaanse US grens. Onderweg bang dat ze opgepakt worden, misbruikt of gedood. En waarom? Ze vluchten voor horror, uitzichtloze situatie en de droom, in USA geld te kunnen verdienen voor familie en een toekomst op te bouwen. Omdat het gerucht is gegaan, dat ze in de USA niet direct weer uitgezet worden als ze minderjarig zijn. Ze zouden weliswaar maar een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, totdat een gerecht over definitief ‘’wel/niet blijven’’ beschikt; dus is de hoop groot op het eerste. Washington werd al een jaar eerder voor deze situatie gewaarschuwd. Deed niks. Nu heeft Obama een serieus probleem. Dat veeg je niet weg met ‘’de oorzaak ligt in die herkomstlanden’’. Hulp- en vluchtelingenorganisaties willen, dat de USA deze kinderen als vluchtelingen accepteert. En de kinderen vallen ondertussen letterlijk tussen wal en schip of van de trein af. Heel triest.

 

Peyton Place is er niks bij. Bij het TTIP vrijhandelsverdrag EU/USA. Nu liggen de Duitsers – aldus de USA en de EU commissie – dwars. Een gepland verdrag met Canada wordt vooralsnog niet ondertekend, vanwege de beschermingsclausule voor investeerders. Als Berlijn zo door gaat, kunnen we het TTIP wel vergeten. Nou, da’s dan ook weer geregeld! Want het verdrag met Canada was eigenlijk een testcase in de aanloop op het veel meer omvattende TTIP. De bescherming van investeerders is – aldus de USA – een belangrijk argument voor het verdrag tussen Europa en de USA; omdat daarvan een signaalwerking (?) voor landen met slechtere rechtsbescherming – zoals b.v. in China – uitgaat. Als deze bescherming nu buiten het verdrag met Canada, en wellicht dus ook in het TTIP valt, is de deal ineens een stuk minder aantrekkelijk. Kareltje pruilt, want Duitsland verlamt zo de EU handelspolitiek. Duitsland is glashelder: bepalingen over bescherming van investeerders zijn niet noodzakelijk bij afspraken tussen landen, die een fatsoenlijke rechtsorde kennen en bescherming voor onafhankelijke gerechtshoven garanderen, zoals Europa, USA en Canada. Maar het is de US bedrijfslobby, die deze bescherming pertinent eist, om zo bij ‘’mogelijke handelsbelemmering’’ een flinke boete aan een land op te leggen, en daarmee de nationale rechtsveiligheid links laat liggen. ‘’American way’’?  Dan zeg ik ‘’take the Highway’’.

 

Uit onderzoek van de New York Times blijkt, dat Europese regeringen al Qaida tussen 2008 – 2013 met ruim 125 miljoen aan losgeld voor gijzelingen gefinancierd hebben. Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaat zelfs uit van ruim 165 miljoen aan uitbetalingen. Men lijkt dit af te leiden uit omvangrijke recherche, gevonden documenten en gesprekken met gijzelaars en diplomaten uit 10 landen. Indirect is het geld meestal via bemiddelaars – en vaak gedeclareerd als ontwikkelingshulp – aan Al Qaida betaald. De Algerijnse al Qaida schijnt volledig met Europees losgeld gefinancierd te zijn; ruim 55 miljoen heeft men zo de laatste jaren opgestreken. Alleen de bloody blits zijn doorgaans niet bereid, voor ontvoerde staatsburgers te betalen. Andere landen dementeren, en betalen ondertussen onderhands. Het protest is voor het gepeupel.  

 

Last but NOT least: Of alle vrouwen op de hele wereld volop willen lachen? Vooral in Turkije! Want daar moeten vrouwen in het openbaar vooral NIET lachen. Vindt de Turkse Vicepremier. Goede zeden – voor mannen en vrouwen – zijn belangrijk en lachen in het openbaar is vlg. de Islam onrein. Wat ze allemaal niet in naam van de Islam verzinnen!? Ze moesten er de Koran maar eens op naslaan; ten eerste is hij in een heel andere tijd geschreven; zijn vele voorschriften achterhaald en zijn gedane uitspraken onderhevig aan menselijke interpretaties. Dus ook van radicalen of conservatieven, die helemaal niets moeten hebben van gelijke rechten, homo’s of zelfstandige vrouwen. Helaas verpest een kleine groep (radicale) ‘’gelovigen’’ het voor de grote groep, die niks kwaads in de zin heeft. SMILE!