columns

Klasse zorg

Een extra levensjaar mag max. 80.000 gaan kosten, meerkosten worden niet vergoed resp. de behandeling wordt niet gegeven. Anders rijzen de zorgkosten uit de pan. Vindt een meerderheid van 2000 medisch specialisten. Een prijsplafond dus. Voor kwaliteit van leven. Wie geld heeft, mag langer leven; die is het ‘’waard’’. Artsen hoeven geen lastige discussie te voeren over de behandeling, want NL heeft straks wellicht alzo besloten. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg bevond in 2006, dat als de kosten voor een behandeling in relatie tot de opbrengst te hoog zijn, ze niet vergoed moeten worden. De politiek durfde toen niet dit pleidooi over te nemen. Woutertje was destijds minister van financiën en zei, doodsbang voor de discussie geweest te zijn, maar hoopt dat zijn opvolgers moediger zijn. Edith zal dit prima uitkomen. Naast zorgverzekeraars, management graaiers en andere profiteurs; blijft meer geld voor hen over. Want stel je toch voor, 80.000,00/jaar uitgeven aan een zieke zonder geld, zeg.

 

De Fransiolen hebben weer een grapje bedacht, om hun falende politiek, hun onwil om te hervormen en het verlagen van het tekort te rechtvaardigen. Groeiprognose gehalveerd. Geen groei, wel hogere schulden en als Poet met zijn chantage succes heeft, kan Hollande op het geld voor de vliegdekschepen vooralsnog lang wachten. En dat men op 4% i.p.v. 3% uitkomt? Niks aan de hand. Hij en Renzi vinden sowieso, dat we niet zo krampachtig moeten doen in Europa. Los die trossen, trek nog een flesje open en drink op het leven; zorgen zijn voor later. Santé.

 

Bizar: omdat de kunstarm van een piloot van FLybe plots losschoot, was hij eventjes de controle over zijn toestel kwijt en moest de landing op Belfast met 1 arm geschieden. Ietwat hobbeliger, maar verder niks aan de hand. Hoe kan een dergelijke prothese nou ineens losschieten?

 

Al ruim 100 jaar geleden werd getracht, met behulp van bacteriën kanker te bestrijden, nu grijpt men weer op deze theorie terug, want onderzoekers hebben deze mogelijkheid aan ratten, honden en een kankerpatiënt getest. Met succes, maar er is nog meer onderzoek nodig betreffende veiligheid en werking van deze behandelmethode. Meldt het Science Translational Medicine. Hoe het precies werkt, is nog niet duidelijk.

 

Ooit gehoord van FATCA? Dat is een US-wet, die geld van belastingontduikers uit het buitenland terug naar de USA wil halen. 2010 bedacht. Want ze hadden geld nodig in het Congres. Deze wet dwingt iedere bank of geldverstrekker op de hele wereld, bankrekeningen van Amerikanen aan Washington door te geven. Wie dat niet doet, wordt uitgesloten van de US-financiële markt. En verstrekt USA ook deze gegevens? Welnee, ze zijn er niet, want buitenlanders in de USA betalen geen belasting op kapitaalwinst of rente. Noch wordt de (buitenlandse) eigenaar van een brievenbusbedrijf geregistreerd. De USA is een belastingparadijs voor buitenlandse investeerders (stichtingen, fondsen etc.) die zo geld buiten de fiscus om naar het buitenland brengen. USA profiteert enorm; in 2013 alleen al geschatte 13 miljard $. In geen ander land op de wereld hebben buitenlanders zoveel geld op bankrekeningen als in de USA. Het congres is ondertussen zeer gecharmeerd van het feit, dat Fatca ruim 800 miljoen $ per jaar extra aan inkomsten genereert. Op naar de TTIP. Nog beter voor de Amerikanen.

 

Grand Canyon. Een van de grootste natuurwonderen van de wereld. Ruim 5 miljoen bezoekers bezoeken elk jaar dit gebied. Worden er waarschijnlijk veel meer. Investeerders willen het oostelijke deel verbouwen tot The Grand Canyon Escalade; een natuur-ontspanningsgebied; met bedrijven, fastfood restaurants (en ook wat luxere); museum, hotels, motels en parkeerplaatsen. Plus een 2,3 km lange kabelbaan, waarmee ruim 4000 toeristen dagelijks in het dal gebracht kunnen worden; waar een amfitheater, een beeldhouwtuin, een restaurant, souvenirwinkel en natuurlijk ook toiletten voorzien zijn. Plus een wandelpad, ook toegankelijk voor gehandicapten. Geplande opening 2018. Navajo Indianen zijn woest, want zij zijn eigenaar van dit gebied en deze regio wordt als heilige plaats gezien. Natuurbeschermers en milieu activisten hekelen het plan omdat het fragiele ecosysteem van de Canyon hiermee ernstig wordt verstoord, bovendien is er onvoldoende water. De investeerders beweren, dat een ‘’heilige plek’’ nergens staat genoteerd, dus bestaat hij niet. En het levert de indianen zelf veel geld en banen op; prachtig toch? Grand Canyon a la Niagara Falls dus, of Mount Rushmore. Want zonder gedoe eromheen zijn deze natuurmonumenten simpelweg niet meer aantrekkelijk genoeg. Denkt men.

 

Het Zwitserse leger wil vanaf 2015 alleen nog Zwitserse landbouwproducten op tafel zetten: brood, eieren, kaas, melkproducten; van eigen boeren. Evenals vlees, vis, kip. Dit n.a.v. klachten van soldaten over ‚‘goedkope kippies of konijnen uit Hongaarse dierenmishandel-teelt. Aangezien eigen producten duurder zijn, wordt het budget met 1,5 mio SFR verhoogd; naar 66,5 miljoen. Het mag wat kosten.

 

Rusland zucht nog niet onder de voedselimport ban. Want via Kazachstan en Wit Rusland importeert de regering vrolijk – jawel – de geboycotte levensmiddelen. Volkomen legaal. En de ABN ziet wel kansen voor Nederland, want plantmateriaal, poot= en zaaigoed, landbouwmachines, stal- en kassystemen plus veevoer bleven bewust buiten Poet’s boycot. En ook jonge zalm, forel, smaakstoffen, eiwitconcentraten en voedingsvezels mogen weer. Verdorie, ik zou ze: geen fruit, groente, zuivel, vlees en vis? Dan ook de pootaardappelen niet. Helaas, business gaat voor principe.

 

Wat zich als een spannend scenario in een boek leest, wordt thans waarheid. Onder druk van onrust, mogelijke oorlogsdreiging, extremisten etc. komen booming tijden voor de wapenindustrie eraan. Angst is een goede verkoper. Defensiebudgetten stijgen, dan worden dodelijke wapens gestuurd, vervolgens komt steun via het Rode Kruis en vinden leveringen van hulpgoederen plaats. De economie draait. Alleen jammer, dat daarbij zoveel onschuldige mensen sneuvelen en politici en zakenlui dik verdienen.

 

Elke dag leer ik bij. Maar niet altijd kan ik het gebruiken. Nu weer een artikel over hoe rijkaards plots zonder geld zitten. Hoe dat kan? Ach, zoveel trucjes als er bestaan om ‘’legaal’’ belasting te ontduiken, grote hoeveelheden geld elders te stallen of te verbergen als fiscus, eega’s of anderen geld van je willen. Fantasie kent geen grenzen. Geld ook niet kennelijk.

 

Duitsland zet door. In 2010 kwam hiervoor wetgeving. Vanaf deze winter is het afgelopen met oude (40 jaar en meer) houtkachels. Want ze produceren te veel fijnstof en CO2. Nieuwe ovens beschikken over een onbedenkelijkheidsverklaring m.b.t. uitstoot. Nu moeten de ovens tot 1974 eruit; in 2017 ovens tot 1984 en 2019 alles voor 1995. 2024 moeten alle ‘’oude’’ vervangen zijn door nieuwe. Ik zal maar zwijgen over de fijne grofstof uitstoot hier in Spanje; door gestookte vuurtjes, afvalverbranding en zo voorts. Verschil moet er zijn, nietwaar?

Het is net een speld in een hooiberg; zoeken naar berichtjes waar je blij van wordt, naast alle ellende overal. Hoe fijn voor het Indonesische gezin, om niet alleen hun dochter, maar nu ook nog hun zoon, na de tsunami van 10 jaar geleden, terug te vinden. Prachtig. Of het plaatje in de krant van de jongen in Zhejiang, China, die op een mini vlootje zichzelf en zijn varken van de overstroming redt. Het zijn schaarse, mooie berichten. Ik blijf ernaar zoeken.