columns

Lena ergert zich niet...

Nee, Lena weigert, zich te ergeren aan Balkys ‘’boven norm’’ salaris; Zalmpjes gegniffel over meer winst voor de bank door lage rente of het plan van Jetta, om zorgtoeslag te verlagen en de AOW voor geëmigreerde NL’s verder te versoberen. Noch over lager pensioen in de toekomst of de 4,5 ton betaalde beveiligingspacht voor Willempie die tot een van de rijkste koningshuizen behoort, zonder belasting te betalen. En al helemaal niet over de ‘’toevallige’’ vondst van Russische paratroepers in Oekraïens gebied terwijl in Minsk verwoed wordt gezocht naar een ‘’oplossing’’ voor landjepik en voortdurende provocatie van Rusland in relatie tot handelsbelangen en principes. Laat staan over het gesmiegel van Defensie, die al sinds 1992 en 2002 wist, dat onderhoudsmensen van Amerikaans materieel zijn blootgesteld aan giftige stoffen. En geen commentaar over 900 miljoen extra in 2015 voor vluchtelingen, nood- en ontwikkelingshulp, terwijl ouderen niet terecht kunnen in een verzorgingstehuis omdat men niet zeker is of de verzekeraar – die thans dik afroomt – wel betaalt. Lena verbaast zich wel over het ‘’makke schaapisme’’ waarmee de burger dit gewoon accepteert.

 

Zwitsers-Duitse film: Stärke 6. Duiker dood. Rots viel, munitie ontplofte. Verdoezeld door militair en politiek. Spannend scenario blijkt realiteit; want Zwitserland heeft tussen 1940 – 1967 ruim 8299 ton aan ammunitie en oorlogsmateriaal in Zwitserse meren gedumpt. Geborgen wordt het spul niet. Bepaalde de regering in 2012. Te duur; een bergingstechniek ontbreekt, het is schadelijk voor het milieu en ontploffen kan het ook. En hele grote gebieden zouden voor lange tijd afgesloten moeten worden. Nee dus. Ze blijven op de bodem liggen. Onder sediment. Men houdt het in de gaten. Nog geen giftige stoffen gemeten in het water. Defensie en dumpbedrijven verdienden puik. Politici vergeten hun verantwoordelijkheid en bewoner waant zich veilig. Tot het ontploft.

 

Erdogan als president en Davutoglu premier en partijvoorzitter. Hij sprak over de missie van de AKP partij: de afgelopen 12 jaren waren jaren van herstel. Die hij zal voortzetten. Onder leiding van de grote leider Erdy. De weg als doel. Jarenlang ontkende AKP haar religieus getinte politiek. Geen sprake van neo-osmaanse politiek. Edoch, het moderne, seculiere Turkije verwordt steeds meer een sultanaat. Terug naar de ‘goede oude tijd’’ van het Osmaanse Rijk, met maar een doel: de vlag en het woord van de profeet verder te verspreiden. Turkije als invloedrijk sleutelland van een belangrijke wereldreligie. Gouden tijden voor o.a. hoofddoekjesfabrikanten komen eraan voorspelt Lena.

 

Hongaar Andor: een Europese werkloosheidsverzekering moet komen. Te betalen door meer bijdragen van de EU landen. U dus. Om economische tegenslagen, inflatie en sociale gevolgen op te vangen, want de gemeenschappelijke Euro verhindert valutacorrectie. Betalen niet-Euro EU landen mee? Frankrijk en Italië kijken verlekkerd, Spanje en Griekenland houden zich stil en Duitsland ziet de bui hangen. De goede ‘’beloont’’ de niet-willen-hervormen/bezuinigen-maar veel uitgeef-landen? Waarom bemoeit Brussel zich met wat eigenlijk nationaal geregeld moet worden? Macht! Zichzelf riant voorzien en veel zaken regelen, die we niet willen en wegkijken voor de echte problemen. 

 

Slaap lekker. Alsof IS uit heldere hemel over ons is gekomen…IS is het resultaat van het falen van de Irak oorlog en de Syrische burgeroorlog: daar komen de (deels ook US-) wapens vandaan. En heel wat krijgers. De rest? In Europa geronselde extremisten, die gefrustreerd over de belofte van de Arabische lente en geradicaliseerd door Israëls agressie tegen Gaza overlopen tot de Islam en zich als kanonnenvoer laten gebruiken. Geld en ideologische motieven komen uit Saoedi Arabië en Qatar; twee bondgenoten van het Westen. De media zijn kort van memorie; want het is een Deja-vu: de eerste golf van het jihadisme waren de moedsjaheddin, die met US hulp de Russen uit Afghanistan verdreven; de tweede golf de Taliban, in Pakistan opgeleide religie-studenten, die zegevieren – na de verliezen in Afghanistan – zoals thans in Irak – als gedemoraliseerde verliezers. En de 3e golf? Osama Bin Laden’s Al Qaeda, waar de IS milities in de leer gingen. Zo zit dat. En, zoals een analist het verwoordt, het is de terugkeer tot de normaliteit: vrede en harmonie zijn niet van nature gegeven, maar moeten – helaas met slachtoffers – bevochten en verdedigd worden. Chaos is ouder dan de orde en kan alle menselijke bemoeienis teniet doen… Eerst ruimde het Westen – op eigen kosten – de chemische troep op. En gaat nu weer dit oplossen? Mogelijk via een pact met de duivel? Assad leunt terug, laat het geregeld worden, vergaard ondertussen nog meer geld en hoopt op vrijgeleide of immuniteit straks, vanwege de steun tegen het terrorisme?

 

Sharon Bowles is plots overgestapt van haar baan als voorzitter van de economische en handelsgroep van het EP naar de London Stock Exchange. Direct, zonder waarschuwing. De vrouw, die die alles weet over interne besprekingen van het UK parlement, alle trucjes – ook die in Europa – kent, en weet, hoe je nieuwe wetten omzeilt. Al jaren kampt de EU met de zogenaamde draaideur-scandalen: elke keer weer worden Brusselse toppers weggekaapt door de industrie. Bangemann = Telefonica, nadat hij jarenlang voor deze branche wetgeving had geregeld. Of McCreevy, die van Binnenlandse markt naar Ryanair ging. Kuneva = BNP of recent de Nederlandse Wortmann-Kool: plaatsvervangende partijchef en expert in financiële zaken van de Europese Volkspartij -> Aegon. Bowles agenda? Vermoedelijk bescherming en positie van London City.

 

Franse capriolen. Het socialistische heethoofd Montebourg was in 2012 nog tegen globalisering en voor regeringssteun en protectionisme van bedrijven. Hij, (een jurist) werd onder Ayrault minister van industriële wederopbouw. Omdat Hollande dacht, dat hij zo meer steun van de socialisten zou krijgen. Maar met lege handen is het slecht zakendoen. Het ene na het andere bedrijf kapseisde. Behalve dat de regering aandeelhouder werd van PSA Peugeot Citroen en Alstom. Zege voor zijn staatsinterventie-geloof. En ‘’anderen’’ zijn schuld. Merkel met haar bezetenheid tot bezuinigen en hervormen; EU commissaris Almunia vanwege de 3% norm die vorming van ‘’Europese kampioenen’’ belemmert. ECB voert foute geldpolitiek en zou massaal staatsobligaties moeten opkopen. Zijn roep om wijziging van de economische politiek (meer schulden, lastenverlichting en subsidies) was de dolk in Hollandes rug. En dat pikte Valls niet. Want die aast op macht. En in 2017 op het presidentschap. Ogenschijnlijk steunt hij de zogenaamde hervormingsdrang van Hollande. De eerdere pact tussen Montebourg, Valls en Harmon, om Ayrault te wippen, hield maar kort stand. Toen ook Harmon Montebourg ging steunen, zag Valls kans, om van beiden af te komen. Zelf wil hij een economisch ‘’vriendelijk’’ beleid (niks veranderen dus); met lage lasten voor het bedrijfsleven en (beetje?) verlaging van staatskosten. Het is de vraag of de minimale wijziging in het kabinet leidt tot echte hervormingen. Mogelijk zullen de ‘’rebellen’’ uit het socialistische kamp alles saboteren. In zijn toespraak op de ambasseurdsdag roemt Hollande de presentie en (beperkte) invloed op het wereldtoneel, maar in eigen land weet hij niks voor elkaar te krijgen. Zal uitdraaien op nieuwe verkiezingen, lang formeren, nog meer geld uitgeven, economie in de soep draaien en wederom de3% norm missen. C’est la vie et je ne regrette Rien zeggen ze daar.

 

Vrede tussen Israëli’s en de Palestijnen. Lijkt zo simpel: Israel stopt met de bezetting van West Jordanie, de Palestijnen krijgen een eigen staat, de stadsgrenzen van Jerusalem worden vergroot, zodat ze een hoofdstad wordt voor zowel Israëli’s en de Palestijnen. Saoedi’s leveren petrodollars om een Arabisch economisch wonder te realiseren. Helaas zijn er een aantal obstakels: 1) het „terugkeerrecht’’ naar Israël van nakomelingen van Palestijnen, die 1948 de israelische onafhankelijkheidsoorlog zijn ontvlucht of verdreven werden. Zitten in vluchtelingenkampen in Libanon, Syrië en Jordanie. Nooit geïntegreerd. Terugkeer van 4 miljoen Palestijnen betekent het einde van de Joodse staat. Abbas wil ze ook niet, want de meerderheid is Hamas aanhanger. 2) Israël moet zich terugtrekken naar de grens van 1948. Sharon gaf in 2005 de Gazastrip aan de Palestijnen terug. Hoopte daarmee op vrede en een bloeiend, groeiend Gaza. Er kwamen raketten. 3) Het professionele tunnelsysteem onder Gaza stad is gebouwd met Iraanse techniek. Het conflict is een ‘bijzaak‘‘, waarbij Hamas een langere arm van de Islamitische Republiek Iran is. De haat op Israël behoort toe aan Iran. Want die verenigt gematigden, radicalen, moellahs en ayatollahs. Hopeloos dus? Als Israël de Palestijnen helpt om zich economisch en sociaal te ontwikkelen, perspectief en toekomst voor jongeren te creëren, zullen de Palestijnen willen kiezen voor vrede en in Palestina een leven opbouwen en zich afkeren van Hamas. Want lid zijn van Hamas is het gevolg van resignatie, onmacht over de situatie en gevoelig zijn voor mooie woorden en beloftes van een partij, die geen belang heeft bij een vredig Israël en Palestina. Geef Palestijnen en hun eeuwige vluchtelingen de ruimte, te kiezen voor een eigen toekomst, economische groei en autonomie. Vindt Lena.