columns

Stoelendans en roze vluchtheuvels

Oefening Belgische legervoertuigen: in colonne rijden. Viel nog niet mee. Toen de 1e moest remmen voor een tractor, botste de rest op elkaar…In de Gemeente Wijchen zijn een aantal vluchtheuvels per ongeluk ROZE geverfd. Misverstandje met verfleverancier. GEWELDIG! Laten we alle vluchtheuvels vrolijke kleuren geven, fleurt de wereld een klein beetje van op! Mijn idee is gejat: een verzorgingstehuis in Arnhem wil studenten appartementen voor 75,00/maand aanbieden, in ruil voor 30 uur/maand aan quality time met ouderen. Studenten wonen goedkoop en gezellig is het ook. Top!

 

Vitens uit zorg over winning van schoon drinkwater. Door verontreiniging voldoet het water op termijn niet meer aan de norm. Oorzaken: industriële vervuiling, (dier) geneesmiddelen, overbemesting, pesticides en straks ook schaliegas en warmteopslag. Nu al zou 50% van de drinkwaterbronnen niet meer aan de norm van basiskwaliteit voldoen. Maak je borst maar nat.

 

Alle reisgegevens van alle NL opslaan. Opstelten weer. In de strijd om opkomend jihadisme. Je kent de ‘’in-de-gaten-te-houden’’ jongens toch? Minder data verzamelen die niks brengen, minder bureaucratie en echt werk doen. Bij dubbele nationaliteit wordt de NL afgepakt, wat bij een NL jihadist? Ivo, ga met pensioen. En neem Teevie gelijk mee. Justitie weet nog steeds niet of ze Wilders gaan vervolgen. Maar wel direct werken aan de Zwarte Pieten zaak, aangespannen door een 20 tal mensen? Klassenjustitie.

 

NAVO. Een tandeloos, verzadigd clubje theorietijgers uit 28 landen, waaronder Albanië, IJsland en Luxemburg. Destijds opgezet als verdediging en samenwerking van legers tegen het Boze Oosten. Ze verdoen hun tijd met naspelen van veldslagen, stratego en what-if-scenarios, die wekelijks worden besproken. Onder het genot van een sigaartje en cognacje, stelt Lena zich voor. Rijp voor pensioen, tot Poet optrad. Angst is goed voor militair, defensie en wapenindustrie.5 nieuwe bases en een snelle interventiemacht is de roep. Veel geld voor niks. Als Poet per ongeluk een nucleair ongelukje veroorzaakt, of zijn soldaten per vergissing verdwalen, lost NAVO dan een schot? Njet. Fogh zwaait glansrijk af. De NAVO doet er weer toe. In theorie dan.

 

Supermario doet goed. Voor banken en beleggers. Niet voor de economie, want er wordt nauwelijks geleend noch geïnvesteerd. Spaarders zijn de klos en door zijn blunder toespraak in Jackson Hole over deflatie zijn speculanten en hedgefunds nog actiever en attackeren de Euro massaal. En adequate maatregelen? Lees: minder hervormen & bezuinigingen en opkopen van staatsobligaties.

 

De Poetologie nog steeds niet begrepen? Humanitaire corridor = militaire voorraadlevering; vreedzame oplossing = annexatie. Het Nieuwe Rusland = oude Sovjet Rusland; milities = artillerie-eenheden en verdwaalde soldaat = opmars. Het ‘leger’’ zal de humanitaire hulp bij de bevrijding van Nieuw Rusland uitvechten. Wodka niet meer importeren? Sportboycot? Lachertje. Pas als we zijn gas en olie niet willen, is het raak. Onmogelijk? Onzin, het kan, als je wil. Al het andere is loos gebrabbel.

 

Witheet kan Lena worden. Israël wil helemaal geen vrede. Nog eens 400 hectare land wil Israël annexeren op de West Jordaan. Vlak bij Bethlehem. De grootste onteigening ooit. Voor ruim 2000 nieuwe nederzettingen. Provocatie, minachting en schending van Palestijnse rechten. Niet goed te praten.

 

Het TTIP weer. Risico’s door verborgen/niet te declareren GMO-contaminatie bij voedsel. De povere implementatie van GMO-contaminatie tests in de USA, die dan erkend zou worden als gelijkwaardig aan de EU regels in het TTIP (!) heeft enige landen al doen besluiten om producten uit de USA in de ban te doen. Het hoofdstuk over sanitaire/fytosanitaire maatregelen eist, dat voedsel veilig moet zijn voor consumptie. Maar het gehijg van de EU om handelsrestricties op te heffen doet veiligheid v/d consument, mens en dier tekort. En dan wint Kareltje zich op over stemmingmakerij? Dat consumenten tegen deze geheime, niet transparante onderhandeling met onwenselijke afspraken zijn? Of regeringen straks lezen wat ze tekenen? Nee, met $ tekens in de ogen lukt dat niet.

 

Frankrijk zorgenkindje? Italië zul je bedoelen! Een niet-werkende, sterk verouderde economie, hoge jeugdwerkloosheid, en vooral schulden. Noch Hollande noch Renzi hebben tot nu toe praten omgezet in daden. Italie’s staatsschuld is hoog (133% vs. 92% Frankrijk), waarbij Rome vooral geld leent bij private kredietverstrekker. Anders dan b.v. Griekenland, die bij openbare kredietverstrekkers en Euro partners leende. Die willen nl als het fout gaat onderhandelen of schulden kwijt schelden. Private verstrekkers niet. De hoop ligt bij Draghi. Maar als het klapt, is het land te groot om gered te worden door de EU. Moeten ze’t zelf doen. Maar vooralsnog is alles tutti bene in Bella Italia…

 

Tepco faalt aan alle kanten. Geven ze zelf toe. De ijswand als redding, om radioactief besmet water tegen te houden, mislukt. Dagelijks worden ruim 720 ton water opnieuw besmet, doordat ze de reactoren koelen. Abe blijft optimist, tenslotte komen de OS zomerspelen in 2020. Japanse nucleaire controleur NRA is kritisch over deze mislukking en vindt het project met de ijswal, welk in 2015 klaar had moeten zijn, zo niet verder doorgezet kan worden. Uitdaging vlg. Japan. Willens en wetens radioactieve besmetting vergoelijken en ogen sluiten voor onnoemlijke consequenties van deze ramp zegt Lena. Maar who cares?

 

Hypocriet, het moet gezegd: eerst pleitte Warren Buffet in 2011 om meer belasting voor rijken en bedrijven te verhogen; perfect passend in Obama’s gevecht over ongelijkheid. En nu? Financierde hij een deel van de overname van Tim Hortons door Burger King, dat zich vervolgens ook in Canada zal vestigen. Vanwege? Juist, te grote belastingdruk.

 

De Hongaar Orban is gevaarlijk. Zijn Engelse toespraken klinken zoetsappiger dan die in het Hongaars. EU accepteert de beperking van de rechterlijke macht, de toenemde druk op persvrijheid en inmenging in het culturele leven. De laatste toespraak van eind juli? Niemand gelezen? Een regelrechte oorlogsdreiging aan de EU, de democratie en haar grondvesten. Hongarije moet zich aan landen oriënteren, die niet-westers, niet-liberaal en geen-liberale-democratieën zijn. Want die zijn niet bij machte, om de noodzakelijk openbare vermogens, nodig voor het zelfbehoud van de natie, te beschermen. Hij wil het liberalisme uit Hongarije verwijderen en een staat naar eigen nationaal denkpatroon realiseren. Rusland, China en Turkije zijn de ‚‘sterren‘‘, want zij trekken zich niets aan van westelijke dogma’s of ideologieën…Maar hij vergeet voor het gemakt, dat Hongarije sinds de vroege 90er jaren tot een van de grootste netto ontvangers van Europese steun is geworden en sinds 2004 ca. 25 miljard Euro heeft ontvangen. Door hetzelfde verfoeide Westen. ‘Alles kan gebeuren‘‘ in de toekomst. Eens. Nu geldkraan dicht en eruit schoppen.

 

Wetenschappers ontwikkelende kleine Nano robots, die in het menselijk lichaam kanker kunnen opsporen en heel gericht kwaadaardige cellen kunnen bestrijden. Meldt het University of California Davis Cancer Center in Nature. Ik zie ze al zoeven. Maar wat als ze de weg kwijtraken? Tom Tom hier liggen kansen! Het lijkt prachtig, maar haalbaarheid duurt nog jaren.

 

Waar is het criteria ‘’de beste kandidaat krijgt de functie’’ gebleven? Tusk spreekt nauwelijks talen, ene Bella Italiana zonder kennis/ervaring mag onkundige Ashton opvolgen; Henkie zucht verlekkerd als hij schaliegas hoort terwijl Groningen op zijn grondvesten schudt en  Mariette mag de SER leiden. Ab snapt niks van kritiek en een eventueel verkeerde of niet-gecommuniceerde stiekeme deal zou geheel niet-expres zijn. Dus niet fout! En of Yasmina ontslagen wordt, weet men nog niet. Timmy voelt zich vereerd als hij straks als hulpje van Juncky mag optreden.  En dan krijgen we Bertje ervoor terug. En tot slot gaat Edith eindelijk eens nadenken. Over aanbevelingen rondom de NZa. Guttegut. Lena raakt het spoor bijster. Leeftijd…