columns

Supermario, Timmy, Ivo en Henk

Supermario trekt de beurs. Voor ABS. Nee, het gaat niet over auto’s. Maar over kredietsystemen, die ruim 8 jaar geleden zijn bedacht door banken en fondsen en over de hele wereld zijn verkocht. En bijdroegen aan het ploffen van sommige financiële markten, omdat aan het eind niemand weer wist, wie, waar hoeveel geld aan wie had geleend en met welk risico. En uitgerekend de ECB gaat nu deze papieren weer ‘’salonfähig’’ maken. Voor een half miljard. In de hoop dat banken meer lenen aan bedrijven. Maar dat gebeurt niet. Die potten verder op. En omzeilen de plafonds. ECB staat garant. Leve de geld- en beurshandel. De economie moet het zelf maar opknappen. Ondertussen voorspellen US-investeerders dat een opleving van de economie in Europa pas zal plaatsvinden, als de Euro op een 1 $ niveau is gezakt. Sparen? Zinloos. Uitgeven en nu leven.

 

In 2012 verzweeg Edith een geheime inkoop voor dure NOAC’s. Pillen tegen trombose van Bayer en Boehringer. Miljoenen zouden zijn bespaard. Nou, dat had je dan toch met trots de kamer mogen melden? Een beetje bedrijf weet, dat hogere afname ook vaak tot betere condities leidt…Het zou de politiek en Edith sieren, de gezondheidszorg pragmatisch te runnen; met oog voor de zorgbehoefte, het reduceren van bureaucratie, verspilling en onnodige managementlagen en met een efficiënte bedrijfsvoering, gericht op duurzaam rendement, groei en ontwikkeling.

 

Hou je de eigen broek omhoog, heb je zuinig geleefd, gespaard voor ‘’later’’; de regering pakt het je af en wijzigt tussentijds eenzijdig spelregels. De kabinetsplannen voor ouderen zijn discriminerend. Er blijven zo niet veel ‘’fluitende, altijd op vakantie zijnde welvarende’’ gepensioneerden over. Ze zijn verworden tot een melkkoe. De ‘’ze zijn rijk en dus te plukken’’ vergelijken lopen aan alle kanten mank. Waarom toeslagen niet inkomensafhankelijk maken? Evenals de ziektekostenverzekering? Toch rechtvaardiger? Blondie ziet kansen en eist 5 stappen. Trekt hij consequenties als de regering die niet inwilligt? Nee! Veel te comfortabel als politicus; nietsdoen verdient lekker.

 

En TImmy? Ach, zo dankbaar dat NL hem een plekje in Brussel gunt. Verdient straks riant. Als hulpje van Juncky. En minder regels? Geloof er niks van. Zijn schaapjes rennen nu naar binnen. Alles wordt geregeld. Kleedgeld, verhuizing, ziektekostenverzekering, lagere belasting. De Brusselse functionarissen zorgen riant voor zich; onbegrijpelijk hoeveel meer van - ‘’toppers’’ – die in eigen land blunderden of niet veel presteerden – daar straks rondlopen, als je de lijst van Juncky’s ‘’elitecorps’’ bekijkt…Als een bedrijf 7 vice’s zou hebben, zou je zeggen ‘’die zijn gek’’. Maar in Brussel kan dat. Allemaal ego’s, topverdieners en opkomend voor eigen belang. Niet in het onze. Ausser Spesen nix gewesen. Hooguit regels en bemoeienis, die we niet wensen. En al helemaal niet uit te leggen, dat een oudere in NL meer belasting & ziektekostenverzekering moet betalen dan ene topverdiener TImmy straks. Want hij is – in tegenstelling tot o.a. de gepensioneerde – of deze nu in NL of in het buitenland woont (waar je al helemaal een paria bent) - gewoon nog 1e rangs Nederlander. AL mijn illusies over ‘’ze zijn er voor ons/het land’’ zijn definitief aan gruzelementen geslagen. Voorgoed. Bitterzure realiteit. Geen zoet aan.

 

Dat je in Engeland beter niet ziek moet worden, is al lang bekend, het gezondheidssysteem NHS rammelt aan alle kanten; kwaliteit van personeel, verzorgings- en ziekenhuizen is slecht. En nu heeft men een nieuwe fiets bedacht…Degene met dementie mag een ‘’belasting’’ betalen, voor de zorg. Dat kan oplopen tot wel 21000 pond/jaar voor de sociale kosten (o.a. opvang in verzorgingstehuizen en centra) en onbetaalde zorg door familie en vrienden. Wetenschappers hadden nl berekend, dat de kosten voor dementie (o.a. ook Alzheimer) ruim 26 miljard/jaar kost. Met deze belasting betalen de patiënten en hun families ruim 2/3 van deze kosten zelf. Oneerlijk, roept de dementie-vereniging, want behandeling van andere ziektes, zoals hartaandoeningen of kanker, worden vergoed zonder extra belasting. Een verschil tussen ‘’gezondheids’’ en ‘’sociale’’ zorg dus.  Discriminatie. Omdat dementie over het algemeen niet medisch ‘’opgelost’’ of behandeld kan worden.

 

Ivo had ‘’even vergeten’’ dat hij nog een zeer gevoelige nevenfunctie heeft gehad. Tot gisteren. Want toen kwam De Telegraaf erachter. Hij bleek lid van het comité van aanbeveling van het Gergjev Festival. En de topdirigent is een hecht vriendje van Poet en openlijk juicht hij diens beleid toe. Bijzonder pijnlijk, omdat Ivo nauw betrokken is rond de afwikkeling van het afschieten van de MH17. En Ivo wist het niet? Hij vindt ons wel heel erg dom. Maar hij komt er weer mee weg. Kleinigheidjes hou je immers, nietwaar?

 

Op Malta zijn bewijzen gevonden voor een reuze tsunami met vernietigende gevolgen. Het is de eerste keer, dat dit eiland in verband is gebracht met mediterrane tsunami’s. Waarschijnlijk te herleiden naar de aardbeving voor de kust van Sicilië in 1693. En een in de toekomst kan niet uitgesloten worden. En dus moet de overheid daar de mensen (en toeristen) voorlichten over de risico’s. En dat ze het bij een tsunami hogerop moeten zoeken.

 

Cameron is in Schotland. Om te pleiten voor een nee. Ineens krijgt hij het in de gaten. Het zou wel eens menens kunnen zijn; de Schotten zouden zich kunnen afsplitsen van Engeland. The Great Britain wordt dan ineens een stuk kleiner! En wat met alle olie/gas voor de kust? En nog zo wat hebbelijkheden, die de Engelsen graag willen houden? Nooit hadden ze in hun arrogantie bedacht, dat het ‘’avontuur’’ van een referendum over zelfstandigheid realiteit zou kunnen worden. Dat was simpelweg geen optie. Nou, wordt wakker, Davy, want de harde realiteit komt eraan. De Schotten fluiten ondertussen ook zorgeloos door, denken dat ze in de EU kunnen blijven en het Britse pond hun valuta blijft. Beiden zijn niet waarschijnlijk en zullen grote consequenties voor Schotland betekenen. Maar de vrees over afsplitsing zou de Britse regering kunnen dwingen tot vergaande concessies. Die voor beide partijen goed zouden zijn. Want een afsplitsing zou voor de BB’s (bloody bits) desastreus zijn. Maar ja, Lena – the lady from the continent – wordt niet gevraagd om advies. En Spaanse Mas stookt het vuurtje op door ‘’zeker te zijn’’ dat een onafhankelijk Schotland gewoon binnen de EU blijft. Keiharde leugen.

 

En tot slot wil Henkie meer geld investeren vanaf 2018 in de ruimtevaartindustrie van NL. Goed voor ondernemers en wetenschappers. Kunnen op belastinggeld ontwikkelen. Nou, dat levert veel waardevols op voor land en bevolking. Maar vooral voor ondernemers, die kunnen dan meedoen met speeltjes ontwikkelen waar we niks aan hebben. Maar dan blijven we wel meedoen, nietwaar?