columns

Lena is 100!

Dit is de 100e editie van Lena’s column. In de afgelopen 100 weken viel over van alles te lezen op NICOJO. Sommigen vinden dat ik me wat minder druk om zaken mag maken. Maar Lena kan niet tegen (sociaal) onrecht/schenden van rechtvaardigheidsprincipe of ‘’ik wist het niet’’ uitvluchten. De onverschilligheid ‘’ach, die politici doen toch maar wat’’ of ‘’ver van mijn bed’’? Da’s te makkelijk. Lena verandert de wereld niet in haar eentje. Da’s helder. Ze windt zich even op (dat mag) – o.a. over Pinoccio-Wiebes en geniepige Edith die terminale zorg in gevaar brengen omdat niet volgens belastingregels wordt gewerkt (in plaats van Bulgarenfraude te stoppen) – verandert ze, waar ze invloed op heeft – b.v. klacht indienen bij de Consumentenbond - en accepteert wat niet in de eigen invloedsfeer ligt – Fukushima o.a. Ze blijft onderzoeken, informeren en schrijven. Met plezier.

 

Russische protesten voor het Kremlin! Chodorowsky breekt met de net gelanceerde online-beweging ‘’Open Russia’’ de belofte om uit de politiek te blijven. President in tijden van ‘’alles ok’’ zijn vindt hij niks. Maar als een crisis overmeesterd moet worden en een nieuwe constitutionele hervorming geleid moet worden, is hij DE man! Want Poet’s era is ten einde, vindt hij. Het wordt tijd om aan de toekomst van Rusland te denken. Het aftellen begint.

 

Terrorisme is het tegendeel van wat de Islam inhoudt. Saoudische geloofsgeleerden hebben een Fatwa uitgevaardigd tegen de terreurmilitie van IS. Terrorisme staat niet gelijk aan Islam. En moslims zijn niet allemaal jihadisten of juichen een sharia wetgeving toe. Eindelijk.

 

Hollande heeft genoeg hervormd (is hij al begonnen dan?) en richt zich nu op buitenlandse politiek. Leidt af van onkunde en mismanagement. Piloten dwingen AF om af te zien van Transavia plannen. Valls vertelt Mutti dat pas rond 2017 de 3% gehaald kan worden (nooit dus). Groenteboeren steken belastingdienst in de fik vanwege lagere inkomsten door de Poet-boycot. En Sarky wil ook weer. Het land redden dat hij de soep in draaide. Lena snapt er niks van. Ontsla piloten en saneer AF; voer onwillige boeren naar Verwegistan met zonder subsidies en laat eindelijk zien, wie de baas is. Les Français sont fou!

 

De beurzen doen het goed, investeerders en hedgefunds maken dik winst. Grote (vooral US) concerns weten nog steeds belastingen te ontwijken en de economie is bepaald niet in de plus. Een meltdown van de financiële markten komt op ons af. Melden experts. T.g.v. van lagere economische groei van m.n. China; lagere prijzen voor ijzererts/staal, olie en grondstoffen; winstnemingen en a.s. stop van US-opkoopprogramma. En als de rente aantrekt? Oeps. Te velen raakten gewend aan ‘’goedkope’’ schulden. Draghi? Koopt ‘’foute’’ papieren. En Juncky zint op list, om ook uit de noodpot te graaien. Janboel!

 

Navracsics –het hulpje van de Hongaarse president Orban, holde het Hongaarse rechtssysteem uit. Nu moet hij Juncky’s commissaris voor cultuur gaan worden!?  Op de Europese dag voor de joodse cultuur riep hij op om de rijkdom van het gemeenschappelijke erfgoed samen te vieren. Huh? Al vergeten hoe het in Hongarije hiermee staat? Wordt hier de bok tot tuinier gekozen? Vriendelijk lachen terwijl Orban ondertussen aan een tegen-de-EU, fascistisch Hongarije frutselt? Bizar en cynisch om juist een man uit het in cultureel opzicht niet-liberale Hongarije een dergelijke post toe te schuiven.

 

Die Grieken. Camoufleer je zwembad met militair camouflagenet – niet te zien door de satelliet - en je voorkomt zo een hogere inkomstenbelasting. Want een 50m2 zwembad = 8000 inkomen = 800/jaar extra belasting! Helaas, bij fysieke controle door ambtenaren in Athene en op Mykonos, viel het trucje door de mand; oeps, er ligt een zwembad! Intensieve persoonlijke controle is het plan nu.

 

Lena voorspelt maatregelen tegen de ‘’hoge’’ AOW uitgaven. 32,7 miljard. Vanwege vergrijzing – kon je 10 jaar geleden al uitrekenen, i.v.m. AOW leeftijd. Die nu gestaag omhoog gaat. Geheel volgens plan. Van de 3,2 miljoen AOW-ontvangers leeft 10% in het buitenland. Ja, en? Elke keer proeft Lena weer tendentieuze berichtgeving. Men kan het niet uitstaan, dat ‘’ze’’ naar het buitenland gaan. Plukken die handel, want echt NL ben je dan niet meer. Kan je op wachten.

 

Het farma bedrijf van het Italiaanse leger gaat in opdracht van het Ministerie van Gezondheid cannabis aanplanten voor medicinale doeleinden. Medicijnen worden daarmee ontwikkeld, zodat deze niet meer geïmporteerd hoeven te worden. Want ze zijn duur. Geschat wordt een behoefte van 100 kg cannabis/jaar.

 

Besloten financieel onderonsje. G20 in Cairns. Tot 2018 wil men groei van 1,8 – 2% realiseren. Hoe? Onduidelijk. Immers, er valt niet zomaar op een knopje te drukken om de economie aan te jagen. Dus gaat de trucjesdoos open. Schäuble wilde meer investeringen in verkeer, onderzoek en opleiding. Tja, ware het niet, dat deze punten al in het coalitieverdrag van 2013 stonden. Nice try! Want je moet wel wat laten zien voor al die geldverspilling van eindeloze niets opleverende old-boys-network meetings. In november mogen staatshoofden dan pronken en poseren; goed voor hun ego’s.

 

De machtsovername in India van de rechtsconservatie Bharatiya Janata partij voorspelde niet veel goeds. Maar wie had gedacht, dat ze in Gujarat binnenkort onderwijsspullen invoeren, die scholieren de wetenschapsgeschiedenis niet via feiten, maar via mythes leert? De protestbeweging voor redding van het schoolwezen en de enige redder van het hindoeïsme en haar cultuur, de ruim 80 jarige ultrarechtse Nath Batra bedacht dit. Hij heeft al vele dubieuze successen behaald: verhinderde publicatie van sommige boeken of blokkering van auteurs of het terugtrekken van bepaalde passages die hem niet zinden. Nu triomfeert hij groots: 9 door hem geschreven schoolboeken worden verplichte kost; vrijwillige terugkeer naar de Middeleeuwen!Licht uit voor bewezen feiten en vrijheid van denken. Bloemlezing van te onderwijzen onzin? Het eerste vliegtuig is vanaf India opgestegen ‘bewijst ’het Ramayana epos…En de mythe van Mahabharata zou verwijzen naar stamcelonderzoek; verering van koeien verhindert onvruchtbaarheid en de landkaart van India omsluit – uiteraard – Pakistan, Afghanistan, Bhutan, Bangladesh, Tibet, Burma en Sri Lanka…Premier Modi is vol lof. Die zot. De basis van elke scholing en opvoeding zou waarheid en integriteit moeten zijn. De nieuwe koers staat haaks hierop. Met een dieet uit leugens en valse informatie kan je niet verwachten, dat op termijn briljante oplossingen komen voor grote problemen Hooguit vinden ze opnieuw het wiel uit… Maar ondertussen is het India gelukt, met een ‘’koopje’’ van maar 57 mio Euro Mars te bereiken. Nog voor Japan en China. Oeps. Maar India’s echte problemen dan? Zoals armoede, ondervoeding, werkloosheid, slechte gezondheidszorg; infrastructuur om overstromingen tegen te gaan en veiligstelling van voedselproductie? Dat blijft liggen. Liever sexy prestigeproject dan land en volk te helpen. Zoals overal. Ruimtevaart? Lena blijft het onzinnige geldverslinders vinden zonder echt bruikbaar resultaat. Je zou denken dat er toch belangrijker zaken zijn? Nietes. Boys Toys? Graag!