columns

Niet mokken maar wokken!

Gelukkig maar, het ‘’wokakkoord’’ zorgt ervoor, dat meer echte koks uit China in NL een werk/verblijfsvergunning krijgen. Want Nederlandse werkloze koks opleiden om authentiek chinees te koken duurt veel te lang. UWV baalt. ‘’Niet mokken, Chinezen kunnen  beter wokken!’’

 

Jetta’s verplichting voor bedrijven, om mensen met ‘’arbeidshandicap’’ aan te nemen, leidt soms tot bizarre taferelen zoals het ontslag van huidige medewerkers. En waarom? Omdat regeltjes belangrijker zijn dan mensen. Niet uit te leggen. En hoe gaat Defensie-Hennis zich hier nu weer uit redden? Ministerie van Defensie wist al in 1987 van de chroom-6 verf waaraan personeel werd blootgesteld. Nam pas in 1998 maatregelen. 11 jaar. In 1995 de uitspraak door een commandant dat het aantal werknemers dat blootgesteld wordt aan kankerverwekkende stoffen, niet groter mag zijn dan strikt noodzakelijk. Echt waar, dit soort lui moesten maar eens een dagje in de werkplaats rondlopen! Geen enkele werknemer diende aan dit gevaar – willens en wetens dus – blootgesteld te worden! En onderzoek? Flut. Uitkomst: we wisten het, deden niets en alles blijft zoals het is.  

 

De Vella uit Malta, beoogt EU commissaris. Uit een land, wat bekend staat om zijn illegale jacht op trekvogels…? Franse ex-minister van Financiën als EU commissaris voor – jawel – financiën? De Spaanse Cañete, de ‘’señor Petrolhead’’ in de race voor een commissariaat met hoge ambities over schone energie en lagere emissies? Hij, die olieboren voor de Canarische eilanden goedkeurde? Een dikke vingers in olieconcerns heeft, samen met zoon/schoonzoon op hoge posten daar? ”Zuiver’’ omdat hij olieaandelen verkocht? Een wolf in een schaapskudde zetten! Onbegrijpelijk. Of de EC het lef heeft, om dit soort ‘’geschikte’’ kandidaten af te wijzen?

 

Uit een onderzoek van Lobby Control bleek voor het eerst de financiële dimensie van lobbywerk. De 5 grootste lobbygroepen zijn Association for Financial Markets in Europe (GB); Scottish Fishermen’s Federation (GB), European Chemical Industry Council (D), ANIA Association Nationale des Industries ALimentaires (F) en European Banking Federation (D). Dan heb je een top 10 van lobby-bedrijven, waaronder grote US-concerns aan de top: Philip Morris, Exxon Mobil en Microsoft; Siemens, Bayer en Daimler etc.  Info ontnam men aan het Europese transparantieregister; veel info ontbreekt, is gebrekkig of onvolledig. En uiteraard is de economie (lees bedrijven) alles aan gelegen, om parlementariërs te voorzien van zoveel mogelijk ‘’expertise’’ om een juist besluit te kunnen nemen. Want als leek kun je niet alles weten, nietwaar? Vroeger noemden we dit beïnvloeding.  Pik ook een graantje mee; registreer een Europees instituut, vraag (en meestal krijg je) subsidie. Deed EEWVO ook. Niemand wist wat het was. Adres? Hostel. Nadat een krant navraag deed, ‘’verdween’’ het uit de registratie. Na 1,5 miljard ontvangen te hebben…Een verplicht lobbyregister voor EU instituten, met controle en sancties bij fouten? Is er nog niet. Wat geeft het. Frankrijk meldt doodleuk, pas in 2017 te gaan voldoen aan de 3% norm. Wederom toezeggingen, maar men krijgt niks voor elkaar. Nog meer respijt voor bewust-niet-aan-de-regel-houder? Hou toch eens op; gemaakte afspraken zijn niets waard. Hup, leve de anarchie. Laten we allemaal doen wat we zelf willen.

 

Tja, NL moest zo nodig bij de IS alliantie meedoen. Terwijl het geld voor de F16 missie ontbreekt. Geen nood, dan pakt men toch gewoon uit het budget, bedoeld voor de jaren 2017 – 2019?. Niet genoeg? Laat me raden. Belastinghervorming uitstellen? Hypothetische 1,5 miljard lastenverlichting en 100.000 aan nieuwe banen vlg. standaardberekeningen CBS zijn immers niet concreet. En valt er nog meer te versoberen. Bij pensioenen, zorg of …De fictieve winst van 4% op spaargeld blijft de fiscus vrolijk nog jaren afromen. Ach, da’s allemaal nog tot daar aan toe. Maar hier kan Lena dus niet over uit: een vrouw van 80 jaar pleegt zelfmoord omdat ze uit ‘’haar’’ verpleegtehuis moest; en niemand in het Haagse, die daarover rept!? Geldverspilling, riante wachtgelden, dom onderhandelde contracten zonder schadevergoeding bij wanprestaties; dat kan allemaal wel. Oh ja, en  verpleegtehuizen sluiten vanwege ‘’te duur’’. Schande, politici!

 

Kareltje verdomt het, om te heronderhandelen over het stiekeme EU-Canada vrijhandelsverdrag, zoals m.n. door Duitsland geëist. Want CETA – zo heet dat plan – is groots. En de blauwdruk voor het TTIP (USA-EU). Nog stiekemer.  Een jaarlijkse groei van ruim 10 miljard Euro zou het de EU opleveren. Geklets. De Investeringsbescherming waarbij bedrijven landen met hun nationale wetgeving kunnen passeren en schadevergoeding eisen? Zit er in. Voor de buitenwereld wordt de overeenkomst al plechtig gevierd. Achter de schermen zal nu nog juridisch gepolijst, en dan in 23 talen (!) vertaald worden, en dan moeten Canada, de EU en de individuele landen het verdrag nog ratificeren. Duurt dus nog even, nietwaar? Zal echt iemand weigeren om klakkeloos te tekenen?

 

 Vanwege de staatsteun aan Belgie’s grootste bank KBC groep in 2008 en 2009 bedong de EU, dat de ADB – de Antwerp Diamond Bank – verkocht moest worden. Een overname door het Chinese Yinreng flopte onlangs. Dus nu gaat KBC de ADB inlijven en opdoeken. Pech voor de diamanthandel, want de ADB was goed voor ruim 1/3 van de financiering van aankoop van ruwe diamanten Rusland, de grootste leverancier van diamanten, gaat door de EU boycot uitwijken naar goedkopere handelaren in Mumbai en Dubai. De prijzen zijn al gekelderd, en de condities voor financiering aangescherpt. Antwerpen als ’s werelds grootste diamantbranche wordt verzwakt. Diamonds are (not) forever.

 

De Cypriotische reder, die meer dan 300 Syrische schipbreukelingen voor Cyprus opviste en ze verzorgde, werd ‘’beloond’’ met de weigering van deze mensen, op Cyprus van boord te gaan. Ze eisten vervoer naar Italië. Schade? Ruim 100.000 Euro. Wat doet hij een volgende keer? Doorvaren. Duizenden vluchtelingen komen naar Europa. Wat doet de EU? Behalve grenzen versterken, soldaten sturen, patrouilles organiseren, muren optrekken en oorlogsschepen in stelling brengen? Eu belooft mensen, die politiek vervolgd worden, asiel. Maar wil je asiel aanvragen, moet je eerst de grens over, want je kunt geen asiel buiten de EU aanvragen. Dus moeten ze al illegaal binnenkomen. Waarom niet zorgen voor ondersteuning/opvang in de regio? Veel goedkoper. En het mogelijk maken, om buiten de EU asiel aan te vragen? Beperk je ook de mensensmokkel. Voorkom je duizenden doden. En ben je rechtvaardiger; gelukszoekers nee, vervolgden ja. Durft men niet. Want een ‘’menselijker’’ behandelen van vluchtelingen geeft kans op nog meer volgelingen. Middellandse Zee wordt kerkhof. Landen met buitengrenzen zijn de klos. Mensensmokkel draait als een tierelier. Wegkijken, oren sluiten en onbelangrijke besluiten nemen; dat is humaniteit anno 2014.

 

Kovacs, de Hongaarse EU afgevaardigde van de rechts-radicale Jobbik partij, wordt van spionage voor Rusland verdacht. Het EU parlement is verzocht, zijn immuniteit op te heffen. Tot op heden niet gebeurd. E.e.a. lijkt na 5 maanden toch niet zo simpel bewijsbaar? Maar als ook maar de helft van het verhaal waar is, nou, maak dan je borst maar nat: dan gaat het over Rusland, die Europa ’s rechts-radicale partijen steunt en daarmee probeert een wig tussen Europese landen te drijven.  Mysteries rondom zijn geboorte, de ‚‘echte‘‘ vader, zijn vrouw – die als Sovjet agente ook met een Japanse nucleaire wetenschapper getrouwd zou zijn en later Oostenrijkse werd en door spioneerde? Het vele geld? Zogenaamd ‘‘ verdiend uit 15 jaar dienst en werk in landen zoals Rusland, Japan en zo? Genoeg stof voor een spannende thriller.