columns

Gekke Henkie

Het wordt langzaam warm onder de voeten van Poet…Recent werd een studentenuitwisselprogramma tussen Rusland en de USA afgebroken. Een van de Russische studenten wilde niet meer terug…Hoe zou dat nou toch komen. Bovendien heeft de baas van de grootste Russische bank, Sberbank, onverbloemde kritiek geuit om de incompetentie van de regering…Hoe lang zal het duren?

 

We kennen allemaal de uitdrukking ‘’te diep in het glaasje kijken’’. Helaas…een jonge vinologe keek te diep in het wijnvat, waar dampen van de fermentatie kennelijk ervoor zorgden, dat ze bedwelmt erin stortte. Het ‘’snuifje’’ bleek fataal.

 

Gekke Henkie moesten ze maar in Groningen laten wonen; eens zien hoe gauw hij ophoudt met dom gebrabbel over ‘’aardbevingen in Groningen zijn een fact of life’’! En tijdens het debat over milieunormen en windparken, kosten en baten, bleef hij volhouden, alles eraan te doen dat doelen gehaald gaan worden in 2020. Maar pas in 2017 vindt een tussentijdse evaluatie plaats, en als dan mocht blijken dat e.e.a. niet volgens zijn huidige uitspraken plaatsvond, nou, dan zou men dan bekijken hoe en wat….Ja, zo kan je alles wegpoetsen.

 

 Alleen omdat iets technisch maakbaar is, hoef je het nog niet te willen of te doen. Draagmoederschap voor stellen die zelf niet kinderen kunnen (of willen) krijgen is thans simpel. Een eerste zwangerschap via een getransplanteerde baarmoeder was de primeur van deze week. ‘’Geassisteerde reproductie’’ (IVF) al dan niet met eigen zaad/eicellen is al jaren ‘’routine ingreep’’. Vrouwen boven de 60 met kinderwens laten dit realiseren door ‘’Il Dottore Italiano’’. En designerbabys zijn ook ‘’maakbaar’’. Lena snapt de kinderwens. En begrijpt de soms wat minder orthodoxe keuzes om dit ook realiseren, als de natuur zelf niet meewerkt. Maar…Als het om een kind gaat; zou het niet prachtig zijn om te kiezen voor een kind, wat al op de wereld is (ongewild, ongewenst, wees of anders) Versimpel adoptieprocedures en verlaag kosten en maak het mogelijk, dat ook deze kinderen een kans op een fijn leven krijgen en weeshuizen niet meer nodig zijn. En laten we dan ook de ethisch-maatschappelijke kwestie bespreken: ruim 7 maanden geleden beviel een Thaise draagmoeder van een tweeling voor een Australisch echtpaar. Ze namen er maar een mee, de andere was nl. gehandicapt. Nu blijkt wederom een Australisch stel maar 1 van een gezonde tweeling, ter wereld gebracht door een Indiase draagmoeder, te ‘’willen’’. Omdat het geslacht van het 2e kind niet het juiste was. En klaagt een Amerikaanse vrouw de spermabank aan; het Dream girl bleek een ‘’getinte’’ huid te hebben terwijl ze zelf blank is en had gekozen voor blank. Niet goed geld terug of ruilen zonder huilen? Triest.

 

Het Europarlement nam een 3-tal beoogde EC onder vuur: de Engelsman Hill – de bekende banken lobbyist - als beoogd EC voor Financiën en ‘bewaker’ van de stabiliteit van de Euro;  de Spaanse ‘’Petro’’ Canete met zijn belangenverstrengeling in de olie-industrie en zijn seksistische uitspraken, die het onderdeel energie en klimaat zou krijgen  en de Hongaar Navracscis, in eigen land verantwoordelijk voor censuur; voorgedragen voor cultuur, onderwijs, jeugd en burgerschap. Oh ja, en Fransman Moscovici; die als minister van Financiën tussen mei 2012 – april 2014 niets deed, om het begrotingstekort aan te pakken…Mag ‘’foute broeders gaan vermanen? 2e ondervraging is een lachertje. De uitkomst 22/10 staat al vast. Deze ‘’toppers’’ van Juncky mogen allemaal aantreden. Misschien met een licht aangepaste taakomschrijving. Maar vooral niet met een lager salaris voor vaag nitwitwerk. Weggevaagd worden zorgen over Draghi’s intentie, om op grote schaal ‘’foute’’ (ze noemen dat ‘’herverpakte’’) leningen en door onderpand gedekte obligaties op te laten kopen door de ECB. Goed voor banken en bankiersboni; maar de spiraal van lage inflatie en zwakke economische groei wordt daarmee echt niet doorbroken. Zie Japan.

 

Berichtje in de krant meldt stijgende toeslagen (huur, zorg, kinderopvang, eigen risico voor lage inkomens etc.). Veel te veel: 5,1 miljard. Opvallend daarbij is dat toeslagen niet alleen bedoeld zijn voor lagere inkomens; Kinderopvang b.v. komt vooral bij hogere inkomens terecht. ¼ van alle kinderopvangtoeslag gaat naar huishoudens met een inkomen van 52.000 Euro. En veel zorgtoeslag gaat naar hogere inkomens, omdat inwonende kinderen met een laag eigen inkomen wel recht hebben op zorgtoeslag ondanks het hoge inkomen van hun ouders. Maar Pinoccio en Dijssie houden stug vol; ook al zou je sommige belastinghervormingen snel kunnen doorvoeren; alles moet in zijn geheel. Duurt jaren. Want melkkoetjes moet je niet om zeep helpen en hoge inkomens moeten heel langzaam wennen aan mogelijk iets minder voordelen.

 

IS is de rijkste terroristengroep. Hoe ze gefinancierd worden? 1,2 mio/dagelijks aan olie – via smokkel naar Turkije/Koerdistan/Iran en Syrië tot aan Bulgarije toe; miljoenen door de ‘’islamitische’’ belasting; 40% belang in de Irakees graanhandel; stelen van ruim 400 miljoen $ bij de centrale bank van Mosoel (Irak ontkent); 2 miljard $ vermogen en Hawala banking (zeg maar de middeleeuwse variant van Western Union waarbij transacties mondeling plaatsvinden). Het totale vermogen van deze organisatie wordt op ruim 1,6 miljard Euro geschat. Veel meer dan dat van Taliban en Hezbollah. Per maand inkomsten van ruim 6,8 miljoen Euro; 1/3 gaat op aan stroom, water, sociale lasten van de bevolking; 1/3 dient als betaling voor de strijders en de ambtenaren in de veroverde gebieden. En 1/3 om wapens en munitie te kopen. Saoudi’s, Koewaiti’s en andere rijke moslims trekken gewillig hun beurs in de bescherming voor de eer van Allah’’. Kost maar 2500 $ om een strijder te financieren… Allen zorgden ze voor een razendsnelle radicalisering van extremisten. Gewonde strijders worden verzorgd in Turkije of Libanon, betaald door Qatar en Saoedi Arabië. Direct overgemaakt naar het betrokken ziekenhuis. IS heeft in Syrië en Irak een wijdvertakt economisch imperium opgericht met een solide financiële structuur en organisatie; efficiënt en dodelijk. Allah's naam wordt misbruikt voor macht en onderdrukking. 

 

Ach, dan is NL toch maar een onbelangrijk tuttellandje, waar zelden iets echts van belang gebeurt. Behalve EINDELIJK! Het OM gaat Wilders vervolgen om zijn uitspraken over Marrokkanen. AH is niet slim; men wil Zwarte Piet in de ban doen voor een 20 tal mensen, die ‘’ertegen’’ zijn, terwijl miljoenen dit opvatten zoals het is: een kinderfeest zonder intentie tot discriminatie. En wederom graaide een bestuurder van een goed doel uit eigen kas. Ziek hoor. De ‘’maatschappelijke ophef’’ begrijpt guitig-kijkende Mark niet, want 4 ton voor een tijdelijk koninklijk werkoptrekje valt in het niets bij de ruim 35 miljoen, die restauratie van KWA's woon/werkpaleis gaat kosten. Een enkele politicus waagt weer te roepen ‘’laat het Koningshuis belasting betalen’’ maar ook daar voelt g-k-M niets voor. En soberheid? Die past voor de burger. Als Lena KWA een advies zou mogen geven: hou je eigen broek op; betaal zelf voor vakantieverblijf; vliegreisjes, tijdelijk werkhok, restauratie. En betaal belasting. Koningshuis mag van Lena, maar waarom moet de burger dit soort zaken betalen voor een van de rijkste Koningshuizen ter wereld? Snapt ze niks van. Zwitserse, he…