columns

Toch groene Marsmannetjes?

Het gaat fout. Met Ebola. Door menselijke fouten. En te lang aarzelende overheden, in Afrika, maar ook in Europa en USA. Het terughalen van met Ebola besmette mensen vormt extra risico, omdat we eigenlijk niet echt zijn toegerust om hiermee om te gaan Nu moeten scans en check op vliegvelden, quarantaine bunker voor vliegpassagiers schijnzekerheid wekken. Niks aan de hand, roepen regeringen. Ondertussen waarschuwt WHO voor zware economische gevolgen als gevolg van Ebola. Verplegers en ander personeel staken, men neemt ontslag of protesteert uit angst voor besmetting; onvoldoende beschermingsmaatregelen en gebrekkige protocollen. Paniek is geprogrammeerd.

 

De grootste kapitaalvlucht van de geschiedenis komt eraan. In 2017 zal de Euro nog maar 95 $ cent waard zijn. De agressiefste Euro prognose ooit. Door ’s werelds nr. 2 in de deviezenhandel, Deutsche Bank. De economische crisis in Europa, die voor langdurige stagnatie zorgt; te lage groei en uiterst lage rente zorgen ervoor dat investeerders geen winst kunnen maken in de Euro zone. Dus gaan ze uitwijken. Nog slechter. Duivelse cirkel. Het ‘’bewijs’’ voor deze voorspeling? De EU heeft torenhoge exportoverschotten, maar tegelijk blijft de werkloosheid onveranderd groot. En de ECB is schuld; met haar kunstmatig lage rente worden beleggers weggejaagd, overschot-geld wordt met boete ‘‘beloond’’. Weerstand tegen Draghi’s niet-werkende politiek wordt groter. Maar…het geld moet blijven rollen. Helaas voor ons, waarschijnlijk de verkeerde kant op.

 

Beetje vreemd. 7000 kg rundvlees wordt uit de handel genomen in verband met mogelijke besmetting met miltvuur… Het duurde weken voordat de communicatie tussen Slowakije – Polen en NL op stoom kwam. Niet bekend is of het al in de schappen ligt. Aldus de NVWA. Nou, De Boerderij gaf aan, dat van alle partijen, geleverd aan 19 bedrijven in NL en 26 in België; nog maar 365 kg ‘’gevonden’’ is. De rest is verkocht en opgegeten of ligt nog in de vriezers van consumenten en restaurants. De prut komt uit een Poolse slachterij, die wat Sloveense koeien slachtte, die miltvuur bleken te hebben. Kans op besmetting/ziek worden is klein volgens de NVWA. Ja hoor. Zoals gebruikelijk. Overigens ontvingen ook Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië vlees vanuit NL en België.

 

Poets landgenoten moeten aan het krokodillenvlees uit de Filippijnen; is veel goedkoper dan kip en ander vlees uit Brazilië en andere landen….De geheime 1 miljard $ gas deal tussen Gazprom en Argentinië ’s eigen staatsbedrijf YPF blijkt geflopt. Bulgarije wil liever 2e hands Europese Eurofighters en F 16’s dan Russische vliegtuigen. De Roebel daalt – ondanks steunprogramma Centrale Bank – steeds harder. Zelfs de door Poet eerder dit jaar vrijgelaten tijger is van honger overgelopen naar China. Rijke vriendjes die door sancties ‘’zwaar getroffen worden’’ morren. Maar een nieuwe wet compenseert verlies door buitenlandse onrechtmatige sancties met Russische staatssteun. En Rusland op zijn beurt kan compensatie door het sanctie-opleggende land opeisen. Of eigendommen en bedrijven annexeren. Laten oligarchen vooral niet beginnen te twijfelen aan Poets imperiale koers. Kapitaalmarkt gaat verder op slot, en met deze bailout van rijken is het wachten op sociale ontevredenheid van de gewone burger geprogrammeerd. En Lena voorspelt: Poet zal weigeren, openstaande leningen terug te betalen. Ondertussen gaat de hypocrisie door: Formule 1 racet gewoon in Sotchi, G20 zal waarschijnlijk ook met Poet plaatsvinden en een Duitser onderhandelt met Rusland over gas/olieleveranties voor de winter in Europa. Zwak! Nu doorpakken, minimaal gas en olie kopen voor de winter, dat is het enige wat werkt. Maar dat durft de EU niet.

 

Eerst schiet Israël Gaza aan flarden – USA financierde voor meer dan 50% de raketten – nu een grote donorbijeenkomst voor de wederopbouw. Als het dan opgebouwd is, mag het weer in puin geschoten worden door Israël? En wat dragen zij bij aan de wederopbouw? Niks. Noch dat ze bereid zijn tot echte vrede. Maar de eventueel aanwezige schuldgevoelens van landen worden zo even opzij gedrongen en men kan weer wegkijken. Intriest.

 

Ik leerde nog wat ‘’onbehoorlijk bestuur’’ is….Nederland zegt eenzijdig het belastingverdrag op met Marokko. Omdat het ze al jaren dwars zit, dat te hoge uitkeringen naar dat land verdwijnen. Had je het dus beter moeten regelen! Ja, het is tenenkrommend stom, dat kinderbijslag en WW uitkering naar Marokko overgemaakt worden. Niet in NL? Dan ook geen uitkering. Maar je kunt niet eenzijdig iets opzeggen wat door 2 partijen is ondertekend. Hoewel, Lena, muts, dat doen regeringen – en niet alleen Spanje met haar solar-energie – aan de lopende band. Volgende zet: alle NL in het buitenland – niet alleen Marokkanen, want dan kan ze discriminatie verweten worden – krijgen uitkering naar landenniveau voor het ‘’standaard boodschappenmandje’’ wat daar goedkoper uitvalt…En landen met ‘’hogere’’ kosten? Praten we even niet over.

 

Eerst hadden de Russen de primeur: Wetenschappers zouden aan de buitenkant van het ISS ruimtestation deeltjes van zeeleven hebben ontdekt. Buitenaards! Nu blijken Engelse wetenschappers boven Derbyshire organismes gevonden te hebben – gevangen met een ballon gedurende de uitbarsting van de Perseid meteorietenregen in 2013 – welke het duidelijke bewijs vormen, dat het leven buitenaards begon. Zouden dan toch die ‘’groene mannekes van Mars” bestaan? Moeten alle theorieën over evolutie, Lucy, Flores, Neanderthaler en oermens op de schop? Vooralsnog zijn critici niet overtuigd, dat dit zogenaamde ‘’drakenpartikel’’ buitenaards ontstaan van leven bewijst. En nieuw onderzoek uit de USA meldt, dat zuurstof niet alleen door fotosynthese wordt gevormd; in de atmosfeer werd een anorganisch proces ontdekt; geen goed bericht voor juist die astrobiologen, die beweren dat er leven buiten de aarde om bestaat. Want de ontdekking van zuurstof in een atmosfeer van planeten is niet dwingend bewijs voor leven daar…Tja.

 

Een meerderheid van de 2e kamer wil werknemers het wettelijk recht op flexibel en thuiswerken geven. Want dan kunnen ze beter werk- en zorgtaken combineren. En dat moet, omdat de regering kiest voor bezuinigingen in zorg en gezinnen in de kou laat staan. Het bedrijfsleven moet dit maar goed vinden. Puik sociaal geregeld, regering! Kunnen jullie ondertussen miljarden de deur blijven uitsmijten door onkundige inkoop van ICT of fraude bij aankoopregelingen.

 

Onderzoek heeft aangetoond, dat Stents – vaak in combi met bloedverdunners – juist zorgen voor nieuwe herseninfarcten, in plaats van ze te voorkomen. Er was al langer kritiek geuit over stents die zelf ook medicijnen afgeven – goed voor de farma, niet voor de patiënt – maar het nut van de stent zelf wordt nu ook in twijfel getrokken. Meldt o.a. het IQWiG, Duitsland. Een hersenbloeding ontstaat, als aderen in de hersenen vernauwt of afgesloten zijn/worden. Heeft een persoon al zo’n infarct gehad, of een doorbloedingsstoring, is de kans groot, dat het nog eens gebeurt. Vandaar dat men bloedverdunners voorschrijft en vaak ervoor kiest, om vernauwde vaten wijder te maken met behulp van een kleine ballon & bloedverdunners of een stent (een methode, die sinds 10 jaar wordt toegepast). Nieuw onderzoek zou nu weleens het einde van deze praktijk kunnen betekenen; want het nut van de combi van stent met medicijnen is niet voldoende gestaafd respectievelijk kan zelfs averechts werken. De kosten hiervoor moeten dus niet meer door ziekenfondsen vergoed worden. En dat betekent net zoveel als ‘’stop’’. Het wachten is op ‘’hoe nu verder’’.

 

Ruim 250 Europese belangenorganisaties zijn een petitie gestart tegen het vrijhandelsakkoord TTIP; met een miljoen handtekeningen kan invloed uitgeoefend worden op EU beleid. Het verdrag wordt thans geheim uit onderhandeld en de vrees groeit voor ongewenste effecten. Zelfs in Engeland gaan nu stemmen op, of de investeerdersbescherming wel zo handig is. Nog afgezien van niet-gedeclareerd GMO voedsel, chloorkippen en stoffen, die in Europa verboden zijn. DOEN!  Zodat consumentenbelangen niet sneuvelen voor bedrijfsbelangen. Is gratis. En in ons aller belang. http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/standpunt-ttip/e-mailactie/