columns

Diagnose ''dement'' = KASSA!

In navolging van Zweden heeft nu ook Engeland Palestina erkend. Goed zo. Israël moet veranderen. Echte vrede in plaats van wapens. Ontwikkeling en economische groei in plaats van oorlog, landjepik en illegale nederzettingen.

 

Knap he, ruim 6 maanden na uitbraak van ebola, kwamen recent de Ministers van BuZa in Europa bij elkaar om maatregelen te bespreken…en de Glaxo’s van deze wereld ruiken de winst al en voeren ontwikkeling van vaccins op. Wat eerst ingeschat werd als ‘’Ver weg in Afrika = niet winstgevend’’ blijkt nu ineens big business te gaan worden. En niet alleen voor ebola pakken.

 

Pinoccio over belastinghervorming; kan de 4% fictieve winst op rente dan omlaag? Nee, want in vergelijking met andere landen (Albanië?) viel het allemaal reuze mee. Let op; straks wordt dit een ‘’solidariteitsheffing’’ en blijft de Staat afromen. Een aantal US- en Europese banken zijn inmiddels begonnen, om institutionele (grote) beleggers een vergoeding te vragen voor grote spaarbedragen. Laat me raden: a) is ‘’grote belegger’’ een rekbaar begrip en b) is er ook heeeel veel te halen bij de vele kleine spaarders?! Krijgt Lena toch weer gelijk.

 

Thuishulp, begeleiding en ondersteuning zijn vanaf januari 2015 het pakkie-aan van gemeentes. En wat doet de VNG? Die adviseert alvast, om standaard 1 ½ uur hulp/dag van mensen te vragen, die bij een behoeftige/zieke in huis wonen. Wettelijk verplichte mantelzorg mag eigenlijk niet, maar zonder dwang gaat het niet lukken. Proberen kun je, nietwaar?

 

Het IS propageert de herinvoering van de slavernij. Omdat het einde van de slavernij leidde tot ontoelaatbare seksuele activiteiten (overspel, ontucht etc)… Een man, die nog niet getrouwd is, zou geen sharia-toelaatbare wijze van seksueel alternatief hebben. Maar nu mag de man ook zonder huwelijk legale seks hebben. Met een slavin. Nog absurder: getrouwde mannen mogen het huismeisje misbruiken als het een slavin is. Of deze kromme argumentatie: ‘’elke andersdenkende is een lafaard en dom en een verrader van de Islam’’. Maar het zijn nou juist de jihadisten zelf, die een extreme koran uitleg misbruiken; zelf zijn ze een minderheid ten opzichte van miljoenen moslims, die slavernij en andere IS methodieken niet zien zitten binnen hun religie.

 

Ierland heeft de knuppel in het hoenderhok – pardon in het belastingparadijs – gegooid; Het ‘’Double Irish’’ feestje van 12,5% belasting op winst, gaat ten einde. ‘’DI’’  ging simpel: registreer 2 bedrijven in Ierland; de een geleid vanuit Ierland, de tweede - op papier - door managers in een belastingparadijs – zeg Bermuda – gecontroleerd. Maatschappij 1 levert daar haar niet-belastbare winst door. Per 1-1-2015 is het ‘’aus’’ met dit trucje. Bestaande regelingen stoppen per 2020. Ach, geen nood, patent-winsten blijven vooralsnog ongemoeid. Doet Engeland immers ook.

 

Pauline Meurs – hoogleraar bestuur v/d gezondheidszorg Erasmus Uni en voorzitter van ZonMw en recent voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg - kreeg de Kwakzalversprijs. Waarom? Omdat zij pleit voor nader onderzoek m.b.t. complementaire zorg. De strijd van de ‘’weldenkende geneeskunde’’ (?) tegen de kwakzalvende geneeskunde zou – aldus deze Vereniging – een strijd van rede en wetenschap tegen bijgeloof en valse emotie zijn. Die natuurlijk bevochten moet worden, nietwaar? Nou, niet Pauline Meurs, maar deze ‘’fijne’’ Kwak Vereniging plaatst zich mijlenver buiten de maatschappij. Want ‘’wetenschappelijk’’ onderzoek (betaald door wie? Juist ja) of het verdoezelen van onwelgevallige onderzoeksresultaten; of bijwerkingen en de forse lobby – naast hand-boven-het-hoofd-houden bij ‘’foute’’ artsen en zo is uiteraard volkomen professioneel en overtuigend.

 

Windenergie aan land is goedkoper dan kolen, gas of kernenergie, als de kosten zoals luchtkwaliteit, toxiciteit voor mens en natuur en klimaatverandering eveneens meegenomen worden in het vergelijk, Aldus de Ecofys analyse. Het roept vragen op bij de blijvende afhankelijkheid van de EU van fossiele brandstoffen. Duurzame energie wordt steeds als ‘’te duur’’ weggezet en zou te hoge kosten voor de belastingbetaler opleveren. De analyse bewijst het tegendeel; duurzame energie is bovendien niet alleen kosten- maar ook milieuvriendelijker. De selectieve verdoezeling van gegevens over milieuvervuiling en gezondheidsrisico’s – met daarbij behorende extra kosten - wordt eveneens bekritiseerd. Oettinger, de scheidend EU energie commissaris probeerde in 2011 nog, om publicatie over gegevens over werkelijke subsidies in de energiesector te verhinderen. Zal dit rapport het beleid veranderen? Denk van niet. Teveel tegenstrijdige belangen.

 

Poet riep dat de gas deal met Oekraïne rond is. Mits Europa het openstaande bedrag betaalt (?). Nou, vooralsnog blijkt er helemaal geen deal. Maar de EU zal de beurs trekken. Uit angst voor kou. Want de formele stress test over gasleverantie, uitgevoerd door het BWM Duitsland, laat in de risicoanalyse iets heel anders zien dan ‘’geen reden tot bezorgdheid’’. Eind augustus was het al beschikbaar, maar het werd tegen gehouden vanwege de kritische inhoud. Rekenkundig blijkt alles gewoon door te gaan bij een ‘’stop’’ van Poet. Maar praktisch gezien klopt er niks van.

 

Terwijl nieuwslezers berichten over de schande van US bijstandsuitkeringen aan Nazi’s bij vrijwillig vertrek uit de USA, valt in een krant te lezen over de lijdensweg van NS slachtoffers, m.n. in Rusland. In Berlijn hangen thans grote posters met hun verhalen op muren; ze verkeren in meestal armzalige leefomstandigheden. Ondertussen leven Nazi’s riant van US-bijstand.

 

Die Bloody Blits hebben weer wat verzonnen. De huisarts krijgt 55 GBP, als hij ‘’dementie’’ diagnosticeert. Van de NHS (de Engelse Gezondheidszorg). Patiëntenverenigingen – en sommige artsen - hebben dit veroordeeld als ethische travestie; artsen gaan zo direct financieel profiteren van de diagnose?! Die ze zelf stellen, zonder verdere check of het wel de juiste diagnose is? Of als ze hun patiëntengegevens updaten als hun patiënt in het ZH gediagnostiseerd wordt. Elders in Engeland geeft de NHS zelfs tot 200 GBP voor elke nieuwe diagnose, die ze stellen. Tenenkrommend. Huisartsen krijgen al een vergoeding als ze medische checks uitvoeren, zoals bloeddruk meten, of cholesterol en tests bij diabetici. In Spanje doen apotheken deze tests. Spotgoedkoop. De redenering achter dit belachelijke beloonschema? Het zou het 1e nationale initiatief zijn om artsen beloning te bieden voor patiënten met de aandoening. Huh? Omdat ze nu maar mondjesmaat worden ontdekt. Een arts zonder financiële prikkel stelt deze diagnose niet, met 55 GBP wel? Cash voor diagnose. Kwaliteit arts hangt af van geld. De medische wereld op zijn kop. Maar het kan vast nog gekker.

 

Zwitserland blijft erbij, dat sociale hulp voor EU-burgers zonder baan niet toegankelijk is. Moeilijker is de vraag, hoe te handelen bij verlies van werk in relatie tot de verblijfsvergunning. Deze maatregel verhindert dat werkloze EU-burgers (en hun evt. familieleden) werk gaan zoeken in Zwitserland. Je kunt erover denken, wat je wilt, maar het is wel helder. Kan Europa nog wat van leren.

 

Nee maar. Het management van Reynolds, het op een na grootste tabak concern van de USA, verbiedt haar medewerkers het roken per 1-1-2015 in bureaus, conferentiezalen, gangen en liften. Ook de fabriekshallen, cafetaria’s en fitnessruimtes worden rookvrij. Voor sigaret-, sigaar- en pijprokers. De elektronische sigaret mag vooralsnog wel gepaft worden. De juiste maatregel in de juiste tijd, om beter aan de behoeften van niet-rokers tegemoet te komen. Tot dit inzicht kwam men na vergelijking van interne richtlijnen voor gebruik van tabak met de realiteit van de gemeenschap…De Altria groep, waar o.a. Philip Morris, de nr. 1 van de wereld lid van is, verbiedt het roken al langer, maar dan voor werkvloeren, fabrieken en liften. In bureaus mag het alleen, als niemand van de medewerkers bezwaar heeft. Steek nog een pafke op? Liever niet.