columns

De menselijke maat is zoek

Het was weer een week van verbazing (over de EU naheffing, terwijl CBS cijfergoochelaars braaf de regels van de EU volgden); ophef over leaserijders-belastingen; verbijstering over belastingnaheffing (door brokkenpiloot Weeky in 2012 gearrangeerd, en in oktober 2013 ook aan de kamer bekend) waarbij ook ouderen inleveren, en dat alles "zonder koopkrachtverlies’’? Vlg. Lena kan het geld maar 1 keer uitgegeven worden (tenzij je fraudeur, bankier of politicus bent); ofwel aan belastingen, of aan iets anders. Dan het zogenaamde Rusland-Oekraïense gasakkoord, waarbij hard werd geroepen Europa betaalt de gasrekening niet (maar  stiekem dus wel, uit allerlei even stiekeme ‘’potjes’’ die volop beschikbaar zijn) en opnieuw verhalen over fraude door (Oost) Europeanen.

 

Hoe simpel kan het zijn? Stop het braafste jongetje te zijn, want je wordt ervoor bestraft door de EU, die club zichzelf riant belonende roomboterbabbelaars die afspraken maakt, die we niet wensen. Vrij verkeer van personen, vrije vestiging en werk binnen de EU is prima. Kan de eigen broek niet meer opgehouden worden, terug naar eigen land voor steun. Kwakkel-niet-doorpak-regering ga naar huis en de kamers direct mee. Zonder wachtgeld. Ervaren ze gelijk het effect van hun besluiten. En bij zittingen van de kamers mobieltjes inleveren zodat de leden eens doen waarvoor ze ruim betaald worden, in plaats van te whatsappen, sms’en en spelletjes spelen. Pluk-ze beleid voor foute (semi) overheidsbestuurders, politici en andere profiteurs, die belastinggeld verkwanselen. En provincie-leden niet op snoepreisjes naar het buitenland laten gaan. Het zijn maar provinciaaltjes!

 

Schrijnend en mensonterend. Met tranen in de ogen vertelt de oude meneer zorgvuldig over de misstanden in het verzorgingstehuis. Een onbewogen staatssecretaris mompelt wat over politiek, gezondheidszorg maar ontkent de jarenlange misstanden. Vervolgens verwijst de ooit zo geachte ethica Dupuis feiten als ‘’beelden’’ naar de prullenbak. Want een 2 (goud) sterren tehuis, met 30 miljoen eigen vermogen en 2,8 miljoen winst, dat zit wel goed. Vergeet ik nog even het cameratoezicht i.p.v. personeel. Het wachten is op zorgrobots: geen salaris, afdracht, nooit ziek, geen gezeur en altijd aan het werk. Kunnen de directies nog meer verdienen. In Zwitserland is net mijn stiefvader in het verzorgingstehuis overleden. Na 4 dagen geen eten en drinken gekregen te hebben, gewoon afwachtend, tot de organen het een-voor-een begaven. Een huisdier wordt verlost uit zijn lijden. De mens? Die moet ondragelijk lijden. Lena kan niet begrijpen, dat een arts of verpleger dit kan aanzien en niks doet. En het kapot bezuinigen van de zorg? Het over de heg gooien en tegelijkertijd 25% geld minder meegeven? Misdadig. Anno 2014 hebben politici, zorgbestuurders, verzekeraars de menselijke maat verloren. Zorgpremie gaat omhoog; verhoogd vermogen van verzekeraars. Maar verwacht vooral geen (gezondheids-) zorg!

 

Ach nee, ineens is het medicijn 6TG, ooit goedgekeurd voor kankerpatiënten, officieel goedgekeurd om ook voor chronische darmpatiënten toegepast te mogen worden. Het medicijn was al lang op de markt (en, laat me raden, onvoldoende winstgevend?); en nu heeft men dit ‘’herontdekt’’ voor nieuwe toepassingen. Gooi de deuren maar wagenwijd open voor hergebruik van medicatie; de farma zal het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dankbaar zijn! Teva Pharmachemie juicht in elk geval ‘’drug rediscovery krijgt een kans’’ (om meer geld te genereren) en de verzekeraar roept dat dit een ‘’maatschappelijk belang’’ (welk?) dient. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg is in NL ca. 50% van voorgeschreven medicijnen ooit voor een andere kwaal ontwikkelt. Maakt dus nauwelijks uit wat je slikt, als je maar slikt? Het om etiketteren wordt gezien als ‘’fantastisch’’ voor de patiënt; Lena ziet dit als creatieve winstmaker en bijwerkingen worden als ‘’collateral damage’’ gezien.

 

Het wordt tijd dat de rechterlijke macht in NL kritisch onder de loep komt. Hoe kun je nou een pruts-dokter vrijspreken wegens gebrek aan bewijs voor verminking aan vele vrouwen? Met een garage-kit spuit werkend, onhygiënisch, niet voldoend aan eisen van de medische & chirurgische stand, in een foute operatiekamer en zonder gedegen onderzoek naar afstotingsverschijnsel? Oh ja, de prutser kan zich beroepen op het medische exceptie recht: dat geeft hem de mogelijkheid, als arts letsel en pijn te mogen veroorzaken in het belang van de patiënt….En het verweer van de advocaat? Iedereen kan eens een foutje maken, dat hoeft dan toch niet gelijk strafrechtelijk te worden afgepakt? En dat lieverdje is al zwaar gestraft omdat hij uit het BIG register is geschrapt. Dus mag hij nooit meer als arts aan het werk. En dat is maar goed ook.

 

Tot 2013 mochten Amerikaanse echtparen Russische kinderen uit weeshuizen adopteren. Nu wil een US-echtpaar na 6 jaar hun Russische adoptiekinderen teruggeven. Als reden is opgegeven dat de kinderen grote psychische problemen hebben en dreigen, hun adoptieouders te willen vermoorden. Uit onderzoek bleek, dat de kinderen voor adoptie kennelijk seksueel misbruikt werden en niet – zoals aangegeven – familie van elkaar zijn. De adoptieouders wisten dit niet, en konden de situatie niet meer hanteren. Ook ontbrak adequate ondersteuning. Het is bekend, dat ca. 20% van de adoptiekinderen ontwikkelingsstoornissen ontwikkelt en dat het dus niet altijd lukt, om deze kinderen een intact, veilig nieuw ‘’thuis’’ te geven. Maar na 6 jaar terug naar Poet? Bitter.

 

CETA: Duits onderzoek, op verzoek van het globaliseringskritieke netwerk Attac onderzoek, vindt, dat het CETA vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada deels conflicterend is met de Duitse Grondwet en ook in strijd is met sommige EU wetgevingen. En niet alleen over de omstreden investeerders-bescherming. Sinds de afsluiting van het verdrag – ook weer allemaal stiekem onderhandelt, als voorloper op het TTIP met USA – hagelt het kritiek. Eigenlijk dacht de EU dat voor dit economische verdrag alleen de toestemming van de EU regering nodig was. Niet dus, zowel de Bondsdag als de regering, plus elke afzonderlijke EU staat moeten dit onzalige verdrag bekrachtigen. Of, hoe en wanneer het van kracht wordt, is dus nu niet meer helder. De investerings-beschermingsclausule wordt heftig bevochten; bedrijven kunnen miljardenclaims indienen, als ze ‘benadeeld’ worden door o.a. milieubepalingen. Deze zogenaamde ISDS regels schenden echter het rechterlijk monopolie, zoals dat vastgelegd is in de Grondwet. En volgens het onderzoek moet een eventueel geschil, voortvloeiend uit CETA, zowel bij de landelijke Hoge Gerechtshoven plus het Europees Gerechtshof uitgevochten worden. Een aantal onderdelen van het verdrag zullen mogelijk nietig verklaard worden, omdat ze noch met Europees, noch met – hier dan Duits – landelijke wetten in overeenstemming zijn. E.e.a. zal ook gevolgen hebben voor het TTIP. Wat nu, Kareltje? Iedereen blind laten tekenen en gewoon doorgaan ‘’as usual’’?

 

Zwitserse kaas is niet aan te slepen. In 2013 werd 28 ton naar Rusland geëxporteerd; in september jl. wel 160 ton. Potverdrie. Straks is er geen kaas meer voor mij? Gelukkig lees ik, dat vooral raclette geëxporteerd wordt. En liefst willen ze ook Emmenthaler, Gruyère en Tete de Moine. Het is de hoop dat na het einde van het embargo – medio 2015 – de Russische middenstand gek op Zwitserse kaas is geworden. Hoop wel dat ze een stuk meer betalen dan ik…

 

Tot slot lijkt Draghi en de ECB het niet te willen snappen: hun ‘’programma’s’’ werken niet! Spaarders sparen nog meer uit onzekerheid, bedrijven en overheden investeren niet en het opkopen van obligaties, ABS en ander onguur spul zal de economie echt niet vooruit helpen. Maar ze zullen doorgaan. Ondertussen mag in Juncky’s eigen land vrolijk doorgegaan worden met belastingvoordeeltjes voor grote bedrijven. Toch wel fijn, een dergelijk tolerant Europa, waar afzonderlijke landen nog steeds douceurtjes uitdelen, terwijl eigen burgers tientallen % meer aan belasting kwijt zijn. Zo komen we er wel. Van de sloot in de goot…?