columns

Ego's, eerste voetstappen en oudejaarsconference

Het is veel te vroeg voor een oudejaarsconference, maar een dergelijk gevoel kreeg ik de afgelopen week van alle berichten. Hoewel, echt veel te lachen viel er niet…..Gemeentes en lokale overheden missen ruim ½ miljard, om straks pensioenen van lokale politici te betalen. Hoor Plasterk  fluisteren…‘’komt wel goed, schatjes”. Kansarme jongeren moeten beter onderwijs krijgen. En selfies, sexties  en hoe die fotootjes via smartphones van jongeren allemaal heten; daar moet wat aan gebeuren. Waar blijft de verantwoordelijkheid van ouders met kinderbijslag? NL wil voorvechter zijn voor homo-emancipatie en wereldwijde bescherming van rechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en trans. Buitenlandse homostellen moeten in NL kunnen trouwen. Yippie de Yeh,  zo doet NL weer mee. Politie tuimelt van de ene in de andere topprioriteit zonder daarop toegerust te zijn; te milde strafwetgeving is een lachertje en schrikt niet af.

 

Tenenkrommend triest, dat zorgdebat. Om 0.45 ben ik maar gestopt met kijken. Een eindeloze herhaling van zetten door alle partijen; problemen zijn al lang bekend (te weinig en onvoldoende goed geschoold personeel, te grote overheadkosten door management, te veel bureaucratie en onnodig veel verspilling van o.a. materiaal). En ook; er zijn wel degelijk instellingen die het heel goed doen! En de fouterikken? Die worden nu wat frequenter ‘’aangesproken’’ en van Rijn belooft beterschap. Ja hoor, beloftes horen we al 10 jaar. Tot 2024 dan maar? Brevet van onvermogen voor regering, kamer en politici. Want iedereen keek/kijkt weg.

 

Omdat de EU het begrotingsoverleg had afgebroken (het ging om een kleine 2% minder) en het EP zelf niet wil bezuinigen, wordt de naheffing voor NL nu 1,1 i.p.v. 642 miljoen. GB mag 3,6 miljard ophoesten i.p.v. 2,1 miljard (die gehalveerd werd door rekenkundig trucje met korting). Te betalen voor 1/12. Dit EP gedrocht is het gevolg van egotrippers en regeringen zonder visie. Alle EU landen zouden nu heel krachtig de EP moeten aanpakken. Gaat niet gebeuren, voorspelt Lena. Want het is thans oorverdovend stil. Nergens lees je hierover. Stiekem toch akkoord gaan met het budget dan maar en vooral de boel doodzwijgen lijkt de tactiek. En dan zijn de accu’s van Philae ook op. Het EU miljardenspeeltje was wetenschappelijk van grote waarde. Echt? Lena heeft vast wat gemist. Kan de mensheid zijn voordeel mee doen. Welk?

 

Cis genese. Een techniek, ook wel ‘’genome engineering’’ geheten, die het mogelijk maakt, om DNA te veranderen, aan te passen of aan te vullen. Met behulp van biotechnische gereedschappen. Defecte genen corrigeer je, nieuwe wenselijke eigenschappen zijn naadloos bij planten en dieren in te voegen. Gaat veel sneller dan mutatie en kruising. Een revolutie, noemt DIE ZEIT het; het zal de geneeskunde, landbouw, voeding revolutionair veranderen. Biotechniek als wondermiddel. Maar liefst geruisloos. Want politiek-economisch-ethisch knelt het. Genetische manipulatie van natuurlijke ontwikkelings- en fokprocessen wil lang niet iedereen. Of de EU dit soort ‘’nieuwe’’ veranderingen zal/kan/moet reguleren, is op dit moment onderwerp van discussie. De lobby’s voor en tegen maken overuren. Komen deze nieuwe technieken werkelijk mens, milieu en natuur ten goede? Of is het vooral goed voor de bedrijven, ten koste van biodiversiteit? Kennen we langetermijneffecten? Nee.

 

Die Zwitsers toch. Bij voldoende stemmen komt mei 2016 het referendum. Om criminele mannen uit te zetten. Ook Zwitsers. In 2010 was tot een verwijderrecht van criminele buitenlanders besloten – maar nog niet omgezet in wetgeving. Dit initiatief is van een groep, die al vaker ‘’aparte’’ voorstellen deed (zoals afkoppeling van regio Bazel van het racistische overige Zwitserland of de samenvoeging  van Bazel met Elzas en Südbaden tot de onafhankelijke metropool Bazel). Want…Niet buitenlanders zijn bijzonder crimineel, het zijn de mannen! En die moeten voor minstens 10 jaar wegblijven van Zwitserland. En criminele vrouwen dan? Zijn er nauwelijks en mogen wel blijven.

 

Gelukkig. De Keystone pipeline voor teerzandolie tussen Canada en de USA komt er toch niet. De Republikeinen beschuldigden de Democraten, natuur en milieu voor economische groei en banen te verkiezen. Israël kiest voor verdere provocatie en gaat nog meer bouwen in Oost Jeruzalem. De aanslag op de Joodse synagoge in Jerusalem valt niet goed te praten. De vergeldingsacties evenmin. Want het is de zoveelste wanhoopsdaad; onmacht over de weigering van Israël, om voor echte vrede te kiezen en Palestijnen hun eigen staat te gunnen. Hopeloze perspectieven uiten zich in terreur.

 

Eerst de wet om Turkse internetters door de Geheime dienst te volgen. Nu waarschuwt de Landelijke Instantie voor Religie – verantwoordelijk voor ‘’Turkse interpretatie van de Islam” en beheer van 80.000 moskeeën - internetters voor de ‘’zonde’’ in internetfora en sociale media. Filters moeten er komen tegen porno en seks voor minderjarigen. Vrouw zonder hoofddoek? Ook zonde. Websites kunnen op last van telecom instantie TIB binnen 4 uur uit de lucht gehaald worden. Achteraf kan bij het gerecht de rechtvaardiging opgevraagd wordt. Maar justitie valt tegenwoordig ook onder de invloed van de politiek. Rechtspraak? Een farce. Of de jonge generatie dit pikt?

 

Welke vrouw wil in Indonesië nog in politiedienst? Voorafgaande indiensttreding worden ze thans op hun maagdelijkheid onderzocht. Met de 2-vinger-test. Terecht bekritiseert door Human Rights Watch. De officiële verklaring voor dit onderzoek heet, dat men zeker wil gaan, dat vrouwen geen seksueel overdraagbare ziektes hebben. Misbruik van deze ‘’eis tot onderzoek’’ vindt ook plaats in Egypte, India en Afghanistan. Anno 2014.

 

Over Europese - en vooral NL-Jihadisten  werd de militair gevraagd; of die bij een eventueel (NL) bombardement ook getroffen worden? Lena wordt hier radicaal van: stop de Jihadisten – of ze nou Marokkaan, Belg, Nederlander, Fransman of Brit of X zijn – bij terugkeer in het gevang en gooi de sleutel weg. Of nog beter: deporteer ze naar een onbewoond eiland, in plaats van programma’s te ontwikkelen om deze verstoorde zieltjes weer in de maatschappij te integreren en in de watten te leggen. Terrorisme is dodelijk; dat beloon je niet.

 

Schijnheilige Edith, vanwege de European Antibiotic Awareness Day roept ze op tot zorgvuldiger omgaan met antibiotica – vooral bij zorginstellingen en door huisartsen, en oh ja, landbouw. Al ruim 10 jaar wordt van vele kanten gepleit om minder antibiotica te gebruiken. Elke keer wordt het uitgesteld, afgezwakt of niet uitgevoerd. Loos gebrabbel, maar je was weer even in beeld, Edith. Enne…Nieuwe antibiotica moeten er komen. De farma rekent nu al haar winst uit.

 

Mekka: de plaats waar de profeet Mohammed geboren zou zijn, zal bedolven en begraven worden onder marmer en en er komt een enorm paleis. Voor Koning Abdullah. Kan hij daar riant verblijven. Kost miljarden. Vernietigde al honderden historische monumenten. Vlg. Gulf Institute al  95%. Het begon een aantal jaren, zogenaamd om de Al Masjid al Haram Moskee (ook bekend als de Grote Moskee) te vergroten en plaats te maken voor miljoenen van pelgrims, die elk jaar hun heilige reis (Hadj) maken.  De stad is de heiligste voor de Islam; de profeet is geboren, en de Kaaba  (de zwarte graniet kubus), is gebouwd door Abraham. Luxe hotels, appartementen en shopping malls staan/komen daar waar historisch erfgoed stond. Het ‘Huis van Mawlid’, bekend als zijnde de geboorteplaats van de profeet (570 nChr), zou voor het eind van 2014 vernietigd zijn, aldus voorspellingen. De Groot Moefti van Saoedi Arabië heeft de vernieling verdedigd; het is nodig en het volk moet dankbaar zijn voor de uitbreiding van de moskee. Leve de Koning.

 

De geschiedenis moet herschreven worden. Want vlg. Erdy waren het moslims, die in 1178 Amerika ontdekten, niet Columbus in 1314. Te vernemen op een top met moslims uit Latijns Amerika in Istanbul. Ook zou ooit een moskee hebben gestaan op een bergtop aan de Cubaanse kust. Moet een nieuwe komen. Bespreekt Erdy binnenkort met zijn Cubaanse broeders. En vanwaar deze nieuwe feiten? Van de  omstreden wetenschapper  Yousseff Mroueh van de As-Sunnah-stichting.  Vlg. hem hadden moslims al wel 500 jaar eerder voet op US-land gezet. Blijkt uit dagboeken van Columbus. Ahum…rond het jaar 1000 zetten Vikingen voet op Amerikaanse bodem. Overwinterden op Newfoundland. Opgravingen bewezen dit. Dat Columbus – en niet moslims – belangrijk was voor de verdere ontwikkeling van het nieuwe continent, blijft staan. Laat me raden, straks wordt de Koran herschreven om Erdy tot eeuwige Sultan en weldoener voor te stellen…