columns

Nederland onwaardig

120 uur taakstraf voor het doodrijden van 3 mensen. Respectloos. NL onwaardig. Rechtvaardig? Nee. Rechterlijke macht en de politiek zijn het spoor volledig bijster. Hoe lang nog?

 

Lemtrada, bekend als MabCampath en ontwikkeld tegen leukemie, werd 2012 van de markt gehaald. Nu herintroductie – voor MS – maar wel 40% duurder. Alle verzekeraars vergoeden dit. ZK Achmea is boos en protesteert bij de producent Genzyme. Niks reële kostenstijging, gewoon wisseltruc en winstmaker. En zorgkosten-verhoger.

 

Verbazing over Obama’s redding van de immigratieproblematiek; hoe is een tijdelijke (3 jaars) amnestie begrijpen? Registreer je nu (ingewikkeld, en kost geld en tijd) en over 3 jaar kan je alsnog – want je bent te vinden – eruit? Schijnzekerheid voor miljoenen (illegale) immigranten.

 

Lavrov heeft het complot door: het boze Westen en de USA zijn uit op het omverwerpen van de huidige regering van Rusland. Hij mag door naar de volgende ronde. Niet over start. Maar via de gevangenis…Of gaat Monopoly plaats maken voor Russisch Roulette?

 

India wil tot 2019 veel kolencentrales bouwen. Ruim 400 miljoen Indiërs hebben nog geen stroom. Dat het niet alleen lokaal, maar mogelijk wereldwijd tot een milieuramp zal leiden, zal ze een zorg zijn. Kolenbergwerken vernietigen bossen en leefwijze van diegenen, die daarvan leven. Centrales verpesten de lucht, veroorzaken opwarming en laten de zeespiegel stijgen. India is nu al de 3e grootste milieu-verpester. En zou weleens de afsluiting van een nieuw klimaatverdrag kunnen verhinderen. Juist China- dat vaak met India optrok - en USA hebben zich recent verplicht, om CO2 drastisch te reduceren. India gaat de verkeerde kant op. Pech voor ons allen.

 

Koningin Rana van Jordanië heeft een toespraak gehouden, die alle Arabische geleerden, politici, heersers en mannen, die wegkijken van de IS terreur, beschaamt. Zij verwoordde, wat de meerderheid van de moslims denkt een voelt, sprekend namens de helft van de mensheid – de vrouwen – en bezorgt om de toekomst. Want vrouwen betalen de prijs van de waanzin van mannen; zij ruimen op, begraven de doden, verplegen de slachtoffers en huilen om hun kinderen. Of haar toespraak de patriarchaals gestructureerde Arabische wereld eindelijk de ogen opent, maar vooral in actie laat komen tegen IS? Het is te hopen.

 

Verontwaardiging van Italië op de vrijspraak wegens verjaring van de Zwitserse ondernemer Schmidheiny. Een aantal politici is maar wat blij met zo’n verjaringstactiek...Wegens gebrekkige veiligheidsmaatregelen bij de hantering van asbest in zijn SEG-Eterniet-bedrijven zouden ruim 3000 medewerkers en omwonenden gestorven zijn. In 2012 werd hij nog veroordeeld tot 16 jaar en het betalen van schadevergoeding van 80 miljoen; in 2013 werd in de beroepsprocedure ruim 18 jaar en 90 miljoen geëist. En nu? Verjaard. Vrijuit.  Zoals de burgemeester van Casale Monferrato in Piemont, de Italiaanse ‘’hoofdstad’’ van het cement het noemt ‘’de logica van winst’’. Het laatste woord is nog niet gesproken, als het aan de officier van justitie ligt. Maar waarschijnlijk wordt de miljardair tegen verdere strafzaken beschermd en zullen lopende procedures gesloten worden.

 

En de NL zorg? Is dik in orde. Edith moet niks hebben van klachten en negatieve uitspraken over dure zorgverzekering, winstmakende verzekeraars, lange wachttijden of slechte toestanden in verpleegtehuizen. De NL zorg doet meer voor hetzelfde geld (?).Zijn wij even blij.

 

Rusland wil snoezelen met Noord Korea. Daarbij gaan de Russen de Noord Koreanen helpen, hun krakkemikkige economie op te vijzelen en te moderniseren. Er wordt onderhandeld over afschaffing van visumplicht, 10 miljard schulden (90%)uit het Sovjettijdperk zijn door Moskou al kwijtgescholden, de overige 10% wil Rusland investeren. Spoorwegen, olie, staal, nieuwe Gazprom pipeline via Noord- naar Zuid-Korea, het kan niet op. Noord Korea kan hierdoor iets minder afhankelijk worden van China, en Poet hoeft in het conflict met het Westen niet toe te geven over Oekraïne. Maar of Ruslands hulp ‘’garantie’ ’is om Noord Korea in het gareel te houden met de redenering ‘als het economisch beter gaat is een nucleaire bom niet nodig’?

 

Ontwikkelingslanden verloren in 2011 ruim 1 miljard $ door illegale geldstromen; een deel van de rijkdom van landen werd naar Zwitserse bankrekeningen overgeheveld. Belasting is ontdoken – niet alleen door multinationals. Valse rekeningstelling van handelsactiviteiten, waarbij de bedrijven de waarde tussen im/export vervalsen; zo zijn tussen 2002 – 2011 ruim 60 miljard $ illegaal naar/van Ghana, Kenia, Mozambique, Tanzania, Oeganda getransporteerd. Kortom, de illegale geldstromen zijn thans ruim 10x groter dan de totale som aan ontwikkelingshulp. De regels ter bestrijding van witwassen blijken geen goede maatstaf; want deze algemeen geaccepteerde regels leiden nauwelijks tot vermindering hiervan. En natuurlijk, voeding, opleiding, gezondheid, milieu is belangrijk. Maar de reductie van illegale geldstromen zou ook in de ontwikkelingsagenda opgenomen moeten worden. Alleen al om miljarden $ verspilling te voorkomen. Lena vreest ‘’dovemans oren’’.

 

Oeps. Nadat het Pakistaanse Jundallah zich vanwege meningsverschillen in 2003 van Al-Qaida losmaakte, financierde Mossad vanaf 2004 de groep. Israëlische agenten reisden echter op US-paspoorten en gaven zich uit voor CIA medewerkers, om zo de indruk te wekken, dat Washington achter Jundallah-terreuractiviteiten in Iran stond. In 2012 werd na jarenlange ontkenningen, door 6 voormalige/resp. actieve Geheime Dienst agenten uit de USA en een reeks memoranda bevestigd, dat Jundallah inderdaad door Israël is ondersteund. Israëls operaties in Iran onder US vlag vielen niet bepaald goed bij de US regering. En nu sluit Jundallah zich aan bij Israëls doodsvijand, IS.

 

De Chinezen zijn ‘not amused’over de gang van zaken in Rusland. De daling van de roebel heeft ertoe geleid, dat 2 Chinese constructie-projecten (een metrolijn en de herbouw van het ZIL fabrieksterrein) in Moskou voorlopig zijn uitgesteld. De betaling zou nl in US$ gebeuren, maar omdat deze valuta ruim 30% hoger is moeten de kosten her berekend worden, en mogelijk wordt e.e.a. nu in Chinese Yuan betaald; aldus de Russen. Vooral het besluit van de Chinezen, om voorlopig niet in het 2e project te investeren, komt hard aan. Ruim 1,5 miljoen m2 zou bebouwd worden met woningen. Een investering van ruim 27 miljard $.

 

Erdy ontpopt zich steeds meer tot ‘’möchtegern’’ Sultan; vrouwen zijn niet gelijkwaardig aan mannen. Ze zijn geschikt als mannen-pleaser, als moeder en als gratis werkster in (familie) bedrijven. Maar verder? Voor al het andere werk zijn ze te ‘’delicaat’’…En voldoen ze niet aan hun plichten (lees, onderwerping aan de man) dan mag geweld als corrigerende maatregel gebruikt worden. Ook al wijst de Islam geweld af. Eng.

 

Juncky denkt de klapper te slaan. Met zijn 21 miljard garantie wil hij 315 miljard durfkapitaal aantrekken van ondernemers. Om de economie te stimuleren en heel veel banen te creëren. De zoveelste bureaucratische EU zeepbel, die weer om extra ‘’experts’’, met bijbehorende staf, huishouding en management vraagt en bakken vol geld opslokt. En waarvoor? Niks. Want 2 jaar geleden was er toch ook een pot voor bestrijding van jeugdwerkloosheid beschikbaar? Behalve 1-2 landen diende niemand projecten in. Flop of the top. En nu met schijnzekerheid (de burger betaalt wel) ondernemers stimuleren? Criteria? Controle? Doelmatigheid? Laat me raden; gaat zoals met subsidies; vul het juiste formulier in (download), met bankrekening; het geld komt naar je toe. Mocht er onverhoopt bij controle blijken dat het een flutproject of business was? Jammer, het geld is op. We willen minder macht naar Europa; nou, politici en regeringen van Europa, doe eens wat voor de kost in plaats van slap o.h…; stimuleer je eigen ondernemers, en kom met concrete plannen. Oh ja, en willen de welvarende landen achteraan gaan staan, want de landen met de grootste werkloosheid en zwakste economie het eerst. Onafhankelijke toewijzing, toch? Je prikt er zo doorheen. Want wil je echt stappen zetten, zul je toch eerst de huidige knelpunten moeten durven aanpakken. Waarvoor lopen al die duizenden EC/EU/EP huppels daar eigenlijk met een riant salaris rond? Spanje en Portugal kunnen hun overschot aan zonne-energie niet aan de rest van Europa kwijt, omdat Frankrijk het verdomd, om de energieverbinding te accepteren. Omdat ze hun eigen energiebedrijven beschermen. Hoe zat het ook al weer met minder afhankelijkheid van Rusland? Is zo op te lossen als er werkelijk een politieke wil is. Maar nee, die extra lijn komt er niet, en flutprojecten leveren straks veel winst op voor gewiekste ondernemers en belastinggeld wordt wederom verprutst.