columns

Over hete soep, tijger en een lek bootje

De Paus uitte kritiek op Europa over de oorzaken van migratie en de opvang van illegalen en vluchtelingen. Laat hij in eigen huis eens opruimen! Zelf gaat hij 3 dagen naar Turkije, maar niet naar een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen. Zalvende woorden vullen geen hongerige monden! En de SGP moet zich schamen; christelijke vluchtelingen moeten voorrang krijgen? Ik dacht dat alle mensen voor God gelijk zijn, ongeacht hun ras en geloof?

 

Lena kan er met de pet niet bij: Assads miljoenen hopen zich op, zelf kijkt hij toe hoe miljoenen burgers vluchten of doodgaan. Voedselbank heeft geen geld meer voor de vluchtelingenkampen en nu mogen NL en andere landen weer over de brug komen? De oplossing is zo simpel: bevroren tegoeden van Assad gebruiken! De wereld mocht ook al zijn chemische troep opruimen! Stop ermee, kaalplukken die boef. En ondertussen ontfermt NL zich – zelfs met een ziekenhuisopname - over de van-god-losgeslagen (seks-?) rabbijn die uit Israël vluchtte. Ogenschijnlijk ‘’te zwak’’ om daar in de gevangenis te zitten, maar wel over de hele wereld kunnen reizen?

 

Netanyahu wil vervroegde verkiezingen. Ontsloeg 2 ministers, die tegen zijn beleid zijn. Vooral de voorgenomen wet, om Israël als DE joodse natie uit te roepen, waarin alleen Joden zelfbeschikking en alle rechten krijgen was aanleiding voor tegenstand. Arabisch zou als 2e taal geschrapt worden. Deze wet zou Israëls declaratie van onafhankelijkheid, welke tevens gelijke rechten aan minderheden (1/4 van de bevolking) in dat land toekende - hevig ondermijnen, door de ‘’Joodse staat’’’ boven de democratie te stellen. De ‘’lastposten’’ eruit donderen, en aansturen op verkiezingen zou weleens goed voor hem uitpakken: want dat levert hem waarschijnlijk genoeg steun op om door te gaan als premier. Ondertussen erkennen steeds meer landen symbolisch de Staat Palestina. Een duidelijk signaal. Maar Bibi is niet voor rede vatbaar. En helaas, degenen die wel in vrede en samenwerking geloven, gooien naar verloop van tijd de handdoek in de ring. Met zo’n stijfkop valt niet te regeren. Dus oorlog op meerdere fronten. Zo nooit te winnen. Dialoog & samenwerking in plaats van wapens en terreur, Bibi! Maar Lena roept tevergeefs.

 

Smullen of doofpot? Het is de vraag, wat de pot schaft….Die van de aanklacht tegen het ministerie van Financiën. Beïnvloeding van 2 belastingambtenaren tijdens een rechtszaak over de vrijgave van de naam van de tipgever, die in 2009 gegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst had verkocht is de klacht. Zwartspaarders wilden weten, wie hun had verlinkt en of die persoon wel ‘’betrouwbaar’’ was. Aanval is de beste verdediging, nietwaar? De NL rechtspraak wond zich op over de zogenaamde zwijgplicht, die het ministerie had opgelegd; die geldt in deze situatie nl niet, en de politiek mag niet op de stoel van de rechter zitten. Dat gaat ze net iets te ver. Maar of het tot een proces en veroordeling komt? De soep wordt tegenwoordig zelden meer te heet gegeten…

 

Moldavië wil zo graag naar Europa lonken. En riskeert daarmee hard optreden van Rusland. Maar omdat een kleine meerderheid van het straatarme en corrupte land met 2,3 miljoen inwoners toch voor aansluiting bij de EU stemde, moet de EU nu maar over de brug komen. Met financiële en economische steun. En toelating tot de EU. Vind de premier daar. De brutalen hebben de halve wereld. Vraagt de EU zich ooit af, of een nieuw land alleen maar gaat nemen of ook iets kan geven? Want het ooit bedoelde economische ‘’blok EU’’ tegen de USA verwatert steeds meer tot een bureaucratische, geldverslindende ego-moloch die van haar doel afdwaalt.

 

Ja hoor, de EU is schuld, dat de South Stream pipeline (SSP)gecanceld is. Vindt Poet. De EU heeft dan weliswaar een kleine bijdrage geleverd door haar veto – via de WTO (over belangenverstrengeling tussen bouwer/gebruiker/leverancier van gas) - en Bulgarije kon niet anders dan nee-zeggen; maar dat is dus maar een kleinigheidje. Veel zwaarder wegen o.a. de lage olieprijs waarbij dit project simpelweg niet meer aantrekkelijk is. Daarnaast drukken de sancties zwaar; plus de Russische isolatie en het onvermogen om buitenlandse investeerders en hun geld aan te trekken. Nog afgezien van de vallende Roebel. Rusland kan zich thans niet tegelijkertijd 2 dure projecten veroorloven: de omzeiling van de Oekraïne via de SSP, en het project China, waarbij 2 pipelines naar China gebouwd moeten worden. En China dus niet, zoals gehoopt, vooruit betaalt. De oost Siberische olievelden moeten daarvoor ook beter ontsloten worden, dat gaat ook ruim 55 miljard $ kosten. De geheime gasprijs tussen China en Rusland zal ook geen vetpot zijn. Duur voorschieten zo, Poet! Voeg daarbij eenzijdige afhankelijkheid van Ruslands economie van gas/olie en tsaristisch narcisme. Lena adviseert Poet een tripje naar Siberië. Misschien loopt er nog een hongerige tijger…Heldendood in een strijd die niet te winnen was; ik zie de kop al. Zonder gezichtsverlies. Beter voor allen. Als de tijger zich maar niet verslikt.

 

In vele buitenlandse kranten viel te lezen ‘’verrassend verstandige keuzes hebben de Zwitsers gemaakt’’. Over de stemming jl. inzake beperking immigratie; goudvoorraden of hogere belasting voor rijke buitenlanders. Nou ja zeg. De Zwitsers mogen vaak stemmen. Over referenda en plannen. Da’s pas democratie. Echt meebeslissen. En dat wordt beloond door de burgers. Met afgewogen keuzes. Zo doe je dat. Kan NL nog veel van leren, van dat kleine volkje. Spanje overigens ook.

 

Guttegut. Laten we nou niet muggenziften over bedragen. Dat het afzien is voor EU- parlementariërs of commissarissen of ene Rompy na vertrek is wel helder. En om te voorkomen dat Rompy hals-over-kop snel een andere baan moet zoeken, krijgt hij nog 3 jaar een volle zak met geld. Die man is 67!? Zijn pensioen is riant te noemen, en dan nog lagere belasting? Het is het zoveelste ‘’verkooppraatje’’ over de vorstelijke beloningen van deze EU-bobo’s. En de zogenaamd verontwaardigde politici over en weer? Die zaten stiekem te kwijlen ‘’oh, had ik dat maar’’…

 

De belastingdienst vindt, dat de CEO van Corendon te weinig verdient. En gaf daarom een naheffing. Want een directeur-grootaandeelhouder moet volgens de belastingdienst minstens 3 ton/jaar verdienen. Wist niet, dat de belastingdienst thans voorschrijft wie welk salaris krijgt? En omdat de schoonzus van hem kookt voor medewerkers van het hoofdkantoor mag daar ook nog even een boete van 16.000 betaald worden.  Het motto van de belastingdienst ‘’leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’’ - om geld af te troggelen - moet heten’’ gekker kunnen we’t wel maken’’. Ze zijn niet lekker daar. En Pinoccio? Laat me raden, die weet vast van niets.

 

Zelf vindt hij, dat hij onschuldig is aan het Costa Concordia ongeluk, waarbij 32 mensen omkwamen. Op het schip is hij weliswaar ‘’de eerste na God’’, maar zijn vervangers zouden cruciale fouten hebben gemaakt. Aldus de kapitein op de 2e dag van de rechtszitting over de ramp. Hij zwamt zich overal onderuit; weigert verantwoordelijkheid te nemen en rechtvaardigt zijn handelen als adequaat. En provoceert tevens met zijn uitspraken. En dat hij niet direct alarm sloeg? Nee, het schip moest nog dichter naar de kust, anders zouden de mensen in zee gesprongen zijn. En de vertraagde reddingsoperatie? Heeft zelfs mensenlevens gered, beweert hij. De eis is 25 jaar gevangenis voor doodslag, het veroorzaken van milieuschade en verlaten van het schip – als 1e - verkerend in zeenood. Maar hij wilde toch alleen de toeristen een ‘’spektakel’’ bieden door zo dicht voor de kust langs te varen? En tja, per ongeluk viel hij in de reddingsboot. Toen hij aan land was – zich weigerend, terug naar het schip te gaan om zijn taak als kapitein uit te voeren – kon van daaruit toch veel beter de redding gecoördineerd worden? En ja, dat hij pas 15 minuten voor het ongeluk terugkeerde naar de brug had te maken met zijn etentje in het restaurant…En de bemanning zou hem niet verteld hebben, dat ze zo dicht bij de kust waren. Die stouterts. 25 jaar? Zet hem in een lek bootje. Ver van de kust. Opgeruimd staat netjes.