columns

Wel oorlog, geen scholen?

Met tranen in de ogen hoorden we de toespraak van de 17-jarige Malala; ongelofelijk wat een charisma, maar vooral wat een wijze woorden ze sprak. Hoe kan het dat zo makkelijk tanks en wapens gebouwd worden, maar geen scholen? Hoe kan het dat het zo makkelijk is om oorlog te voeren, maar geen vrede mogelijk is? De toekomstige Pakistaanse (moslim) premier? Dan valt zoveel ander ‘’nieuws’’ toch gewoon in het niet of is niet meer relevant. Haar oproep, om elk kind school te gunnen, kinderarbeid af te schaffen en te voorkomen dat kinderen in wrede machtsoorlogen worden gedood, is hartverscheurend. En nodig. Maar Lena vreest, dat deze prachtige toespraak niet gehoord – noch opgevolgd – gaat worden. Want zodra politici macht krijgen, lijkt het alsof daarmee ook de menselijke maat verdwijnt. Een enkeling daargelaten dan.

 

Over op de orde van de dag dan maar? Grapje in de Duitse pers; wat hebben Poetin, de olieprijs en de stand van de roebel gemeen? Allen worden ze volgend jaar 63…. Het Europese Hof van de mensenrechten eist dat Frankrijk somalische piraten een schadevergoeding betaalt van 9000,00. Beter boef dan gijzelaar dus. Vaticaan vond bij toeval honderden miljoenen Euro’s, die nog niet op balansen stonden. Het kerstcadeau voor hongerlijdende vluchtelingen? En een Britse prof in gynaecologie pleit voor betaalde blijf-in-bed-dagen voor vrouwen die last hebben van menstruatiepijn, slecht humeur en futloosheid. Menstrueel verlof. Goed voor de werklust. Hoe banaal kan nieuws zijn.

 

De investeringsbubbel in Silicon Valley gaat barsten. Het aantal bedrijven, welke genoteerd staan met meer dan 1 miljard $ of voor miljarden zijn opgekocht is enorm gestegen. En niemand weet, wordt het top of flop. Nog nooit is zoveel risicokapitaal gestopt in bedrijven, die als toekomstige geldkoe gezien worden. Op het gebied van functional/novel foods; communicatie, nieuwe technologie, het kan even niet op. Silicon-Valley straks lek geprikte geldballon…

 

Ruim 20 jaar is Bibi aan de macht. En bepaalt de politiek van Israël. Lost binnenlandse/buitenlandse problemen niet op. Misbruikt zijn macht voor een angstcultuur, creëert tanende democratie en falende economie. Provocaties, terugkomen op besluiten en een oorlog starten om aandacht van zichzelf af te leiden, dat is zijn strategie. Met Ultrarechts en Ultraorthodox pactjes sluiten. Politiek als gevaarlijk circusnummer met desastreuze gevolgen voor land en volk. Verlamming alom, in plaats van een schokgolf. En geen Ben Gurion in het zicht, die het tij kan keren.

 

Ondertussen kibbelde het Europarlement over een gesubsidieerd decadent kerstmenu met truffel, fazant en kreeft (a 20,00/de man voor welverdienende, lage belastingbetalende EU ambtenaren?!) met als resultaat dat de foie gras is geschrapt. Terwijl vluchtelingen met bootjes stranden en werkelozen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen? En ook de EU begroting lijkt eindelijk rond. Yippie; van 141,3 naar 141,2 miljard. Dat is nou de broekriem aanhalen op z’n EU.

 

Duitsland verbiedt de verkoop van 80 geneesmiddelen (ik heb de lijst). Er is gerommeld met vervalste tests voor medicijnen in India (door GVK BIosciences). Bewijst wederom de moeilijkheid van onafhankelijke controle, als farma bedrijven hun tests aan externe dienstverleners uitbesteden, de zogenaamde Contract Research Organisations (CRO). Deze zijn nl vooral belangrijk voor de onderzoeks-gerichte fabrikanten van originele medicijnen van belang, want zij moeten hun vernieuwingen op werkzaamheid en bijwerkingen laten testen. De EFSA denkt aan systematische manipulatie tussen 2008 – 2013. En Duitsland neemt december 2014 al actie! En NL? Pssst….Slaapt. Het Duitse BfArM gaat  176 toelatingen van 28 bedrijven onderzoeken. In die tijd mogen de middelen niet verkocht worden. Gezondheidsrisico’s? Op basis van statistieken onwaarschijnlijk. Waarom dan de ophef? De verleiding, om klinische tests in goedkope landen uit te voeren, is te aantrekkelijk. Inspecteurs en onafhankelijke controleurs ontbreken. Het nieuwe EU voorschrift over transparantie en publicatie van alle data voor nieuwe medicijnen in tests? Wassen neus. CRO’s in India? Nu ruim 100. Tendens sterk stijgend. Neem nog een pilletje.

 

Vogelgriep: gemoederen lopen hoog op: preventief ruimen? Alle kippen binnen houden, want wilde vogels zijn de bron? Of zou het wellicht toch de intensieve veehouderij zelf zijn, die zorgt voor besmettingen? De CWIF wees hier recent op; dat H5N8 wellicht vanuit stallen in het wild terecht gekomen zou kunnen zijn. Daar wil men natuurlijk liever niet aan; dat de aandacht van wilde vogels weer terug naar de veehouderij gaat. Want zo’n wilde smient is veel aantrekkelijker dan zondebok – pardon vogel – als de boer en het systeem zelf. Dat de uitbraak van dit soort virussen verband zou kunnen houden met de intensieve pluimveehouderij met daarbij samenhangende handel en verkoop lijkt niet onwaarschijnlijk. Maar niet in NL! Hooguit in Azië! Omdat daar de bestrijding niet effectief zou zijn. Dus slaap maar weer door, pluimveesector en ministerie. Niks aan de hand. Kip, het meest veelzijdige stukje (te) goedkoop vlees…

 

Wederom komt het plan van een asiel- of ‘’welkomstcentrum’’ van de EU in Afrika naar boven. De Europese Raad vergadert hierover. Deze centra moeten de mogelijkheid bieden om vluchtelingen op te vangen, zodat ze niet meer gedwongen zijn, om de levensgevaarlijke toch over de Middellandse Zee te maken. En op het Afrikaanse continent kan al gecontroleerd wordt, of een reden tot asiel gegrond is of niet. Beter voor EU ’s buitengrenzen. En tegen mensensmokkel. Reduceert de nood van vluchtelingen. Samenwerking tussen EU, VN en UNHCR. Mare Nostrum was bedoeld, om vluchtelingen op zee te redden. Vervangen door Triton; gericht op grenzen te versterken, niet om mensen te redden. EU keus. Tegenstanders van de ‘’welkomstcentra’’ vrezen onwerkzaam idee en dat vluchtelingen toch illegaal over zee proberen naar Europa te komen. Voorstanders denken hiermee juist legale inreis te bevorderen. Loze woorden? Want hoe organiseer je tentenkampen voor duizenden; controleer je asielaanvragen als wettelijke garanties ontbreken? En wie gaat vrijwillig naar een dergelijk kamp, wetende dat men ze in Europa niet wenst? Illegaliteit los je niet op met visa of plannen zonder toekomstperspectief.

 

Nog niet zo lang geleden: olietijdperk zal snel ten einde komen; de prijs stijgt en duurzame energie betaalt zich snel terug. De wereld trilde voor de OPEC. Nu is de olieprijs met 40% gezakt. OPEC rekent met prijs rond 60$/vat. De Amerikanen hebben de macht van de OPEC gebroken. De nieuwe sjeiks zijn Amerikanen, rijk geworden met fracking. USA als nieuwe energie-supermacht, waarbij de Russen en Saoudi’s onder de voet zijn gelopen. Voor consumenten en bedrijven is de lage prijs een zegen. Economische groei versnelt in landen die veel importeren. Maar…de hoge $ koers, de hoge schulden van landen, die juist afhankelijk zijn van een hoge olieprijs, zorgen ook voor verliezers. Want ook Iran, Venezuela en Rusland moeten de olie verkopen. Desnoods voor elke prijs, om sociale onrust te voorkomen. Complot tussen Riad en Washington om Iran en Rusland op de knie te dwingen? Of willen de Saoudi’s de USA-olieboom de nek omdraaien met hoge productie/lage prijzen? Feit is, dat Riad zijn marktaandeel wil behouden. En wij wat goedkoper kunnen tanken.

 

Oorlog, vluchtelingen, dictators, fraudeurs, ebola, honger en nog veel meer ellende. Machteloosheid over het niet kunnen oplossen van deze toestanden. Boos zijn, ergeren of depressief worden? Nee. Geloof in elfjes en het goede in de mens en de wereld. Misschien zelfs een elfenhuisje bouwen? In IJsland hebben elfengroeperingen en milieuactivisten de autoriteiten weten te overtuigen om een nieuw geplande snelweg niet te bouwen. Omdat hij namelijk door de natuurlijke habitat van de elfjes zou lopen en hun leven daar zou verstoren. Het ‘’verborgen volkje’’ grijpt overigens regelmatig in bij ruimtelijke ordening, daar in IJsland; projecten worden verplaatst, of uitgesteld om de elfen kans te geven, te verhuizen. Misschien zou de wereld een betere worden als we geloven in elfen, feeën en kabouters? Want daarachter schuilt ook respect voor natuur, land en al wat leeft.

 

Miljarden zoek in hulpdoolhof, kopt de krant. Lena’s voorstel; 35 NL-hulporganisaties samenvoegen tot 1. Bespaart miljoenen die nu uitgegeven worden aan 35 directeuren met managementteams, staf, medewerkers, huisvesting etc. Nog beter: elk land 1 coördinatie voor de internationale organisaties. 4 vliegen – of doelen - in een klap: besparing, efficiency, transparantie en meetbaarheid van resultaten. Dat kan niet bij honderden van die organisaties. Waarom ze dat niet zelf verzinnen?