columns

'Kan het toch proberen' cartoon...

Het is toch wel knap, dat de overheid steeds weer nieuwe manieren weet te verzinnen om geld binnen te halen voor egotrippers, prots- of flutprojecten. Zoals het verplichte energielabel - zogenaamd voortvloeiend uit het energieakkoord van 2013 – met boete als je het niet hebt bij verkoop of verhuur. Milieu heeft er niks aan. Staat wel. En wie krijgt het verzonnen om te denken, dat veiligheid een issue zou zijn bij de gaswinning in Groningen? Money, money, en die zeurders in het Noorden zijn ver weg van Het Haagse. Verandert het kritische onderzoeksrapport iets? Niet snel, waarschijnlijk pas als de gasbel leeg geprikt is. ‘’Kon het toch proberen?’’ roept Henkie.

 

China’s plan: in 2020 verdubbelt het inkomen per persoon en is het land een industrienatie. Tijdens een bespreking met de Celac; de organisatie van Latijns Amerikaanse en Caribische landen beloofde de Chinese president Xi Jinping ruim 250 miljard $ aan investeringen. In ruil voor grondstoffen (ertsen, mineralen, olie en soja) levert China handy’s, computers en machines. Maar de lage olieprijs liet o.a. de prijs van Venezolaanse olie – waarmee Venezuela Chinese kredieten terugbetaalde - met 50% dalen. Ook de prijs van ijzererts uit Brazilië, koper uit Chili en Peru en soja uit Argentinië is fors lager. Verdorie. De landen hebben het Chinese geld heel hard nodig om eigen industrie en infrastructuur uit te bouwen. En dat gaat ze veel kosten.

 

Cartoon: Tsipras met twinkelende ogen ‘’ Griekenland, dat ben ik’’. Mutti en EU trillend tegenover hem ‘’Maar jullie redden het toch niet zonder ons?’’ . Ertussen staat HAIRCUT, NIET ZEUREN EN BETALEN met een gebroken Euroteken op de zakken met geld die van de EU rots dreigen eraf te rollen. Eronder drijven 4 bootjes in diepe wateren: USA ‘’keep going strong, EU’’;  Zuid Europa ‘’goed zo, we volgen’’;  Grieken ‘’betalen is voor de dommen’’  en een LENA-bootje…  ‘’Regels volgen, Tsipry, of het wordt Grexit. En pas terug als jullie ’t zelf kunnen’’.  En een peddel duwt de EU-reddingsboei weg. Mooier kan ik het niet maken.

 

Radicalisering van moslims, omdat ‘je er niet bij hoort/je uitgestoten of niet geaccepteerd voelt/een underdog bent in de huidige (westerse) samenleving en geen kansen hebt op arbeidsmarkt en samenleving’?  Dat zou erachter zitten. Vreemd. Miljoenen jongeren in Europa zijn thans in eenzelfde situatie; een generatie die verloren dreigt te gaan; geen werk, geen uitzicht op economische verbetering; maar die plegen toch ook geen moorden of aanslagen? Geloof in 72 onvrijwillige maagden die in de hemel wachten op verkrachting door deze ‘’helden’’ terwijl zelfs een sneeuwpop bouwen al verkeerd zou zijn? Kannniewaarzijn. Als je de vrijheid, de satire of de ‘’westerse samenleving’’ niet aan kunt, of zo niet wilt leven? Vertrek dan, maar leg ons niet jouw leven op en maak ons niet verantwoordelijk voor je afwachten, falen of mislukken, beste andersdenkende van welk geloof dan ook.

 

Hogere economie heet dat. Of gewoon graaien…?De lage olieprijs zou goed zijn voor de economie, maar handelaren zoals VItol en producenten, waaronder Shell, houden het zwarte goud voorlopig op zee. Op goedkope supertankers. Want ze verdienen hier te weinig aan. Tot er eentje lek slaat. Of gekaapt wordt? Dan wordt het een duur zooitje… Ondertussen klaagt de Britse (Schotse) olieindustrie over de slechte situatie en wil steun van de regering. Gaat Cameron bij EU aankloppen?

 

Solidariteit? Vechten voor vrijheid van geloof, meningsuiting (met respect) of democratie? Treuren om omgekomenen, maar dan selectief? Het groepje politici, wat zich zo graag ego-gezind wilde laten zien in Parijs, meent er niks van. Want anders hadden ze allemaal gezamenlijk een synagoge, moskee en een kerk bezocht. Kennelijk zijn we toch niet allemaal gelijk. Er zijn er die beter of waardevoller zijn dan anderen. Da’s de foute boodschap van die zogenaamde demo. En olie op het vuur van de verkeerden.

 

Zal ik maar zeggen dat je gewoon dikke pech hebt? Als je tenminste homo, transgenders, bi of lesbo bent en je wilt een rijbewijs. In Rusland. Want dan ben je psychisch gestoord, en die lui mogen niet rijden. Gevaarlijk voor de verkeersveiligheid. En de voyeurs, exhibitionisten, gokverslaafden en dwangmatige stelers? Die zijn even erg. Potverdorie, toch knap dat Poet dan verscherpte verkeerscontroles laat houden. Ze zouden je zomaar van de sokken rijden. Als je die al hebt. Want geld wordt schaars. En goederen ook. Voor de gewone Rus dan, want de elite zit er nog warmpjes bij. Hoe lang? Want bij de BRIC hoeft hij niet aan te kloppen om steun. Moedertje Rusland en WK-Brazil doen het nl. niet goed. En de IC die nog overblijft? Wacht om hun slag te slaan. Helpen zullen ze, maar tegen een heel hoge prijs.  Tik, tik, tik.

 

Een duik in de Middellandse Zee laat zien, dat de opwarming van de Zee gevolgen heeft: toenemende massa-sterfte wordt waargenomen. Tot op een diepte van 50 meter is nader temperatuuronderzoek gedaan, o.a. ook door het raadplegen van data tussen 1945 – 2011. Op vele plaatsen blijkt de temperatuur gestegen, of – op andere plaatsen – behoorlijk gedaald. Gevolg van de variatie van o.a. laagwater inhammen, diepe ravijnen, eilanden en een bochtige kustlijn. Van de 33 geregistreerde massa-sterftes bleken 30 in regio’s voor te komen, waar de temperatuur fors gestegen was. Geen toeval dus. Vooral bepaalde soorten koralen leggen het loodje. Maar ook zwammen, mossen en mosselen worden geraakt; vaak weinig in staat om echt te bewegen/te verhuizen, kunnen ze klimaat/milieuveranderingen niet ontwijken. En is het niet de opwarming? Dan spelen lozingen van afval (of gifstoffen) een dodelijke rol. Hoe dan ook, de zee gaat ten onder.

 

Het Oekraïense Naftogaz wil Moedertje Rusland voor de rechter slepen. Omdat na annexatie van de Krim ook de gasvelden in de Zwarte Zee ‘overgenomen’ werden. Het Internationale Gerechtshof wordt gevraagd om uitspraak. En vooral compensatie. Want die gasvelden, die zijn miljarden Euro waard. Daarnaast wil Oekraïne vooral verder weg van Moskou en meer integratie met de Europese gasmarkt. Niet meer chantabel zijn. Of meer verdienen? En Europa moet nu even andersom leveren als het fout gaat. Met name van Duitsland vraagt men ruimhartige 3 miljard m3. Mag wat kosten, dat Europese Groothertogdom van Juncky.  

 

Netanyahu’s politieke campagne wordt m.n. betaald door 3 invloedrijke US-families; want de ruim166.000 $ – 90% van zijn campagnekosten – komen uit de USA; de Falic-familie (Duty Free America winkels); de Schottenstein’s ( American Eagle Outfitters) en de Book familie (Jet Support Systems). Het Amerikaanse geld wordt via de American Friends of Likud group verzameld en overgemaakt. Fijn, als je zulke kapitaalkrachtige ‘’vrienden’’ hebt. Goed voor Bibi, slecht voor Israël en de Palestijnen.

 

Als de IS zich nou zou beperken tot een Cybercalifate dan is dat een, maar zich erin hacken bij het US leger via Twitter en Youtube? En wel zo snel na de Sony hack? Dat hadden ze nou niet moeten doen, die arme Amerikaantjes zo op stang jagen. Stel je voor, kunnen Noord Koreanen, Russen, Chinezen en nu ook IS al Twitteren en Youtuben! Waar moet dat heen?

 

Eindelijk een fatsoenlijk compromis binnen de EU: EU-landen mogen voortaan zelf bepalen om een (genetisch gemanipuleerd) gewas wegens politieke of morele bezwaren te verbieden of te beperken, zelfs als het gewas op Europees niveau goedgekeurd is. Roept wel de vraag op waarom dan nog a) Europese goedkeuring en b) hoe gaan ze dat nou weer in het TTIP verdrag bij investeringsbescherming vastleggen?

 

Wij zijn schuld. De vrouwen. Vanwege ‘’radicaal feminisme’’. Voor van alles wat mis is met en in de Katholieke kerk en de mannen. Wij hebben pedofielen en/of sexueel verwarde en niet-helemaal-in-orde-mannen geschapen. Zegt de Amerikaanse Kardinaal Raymond Burk. Die overigens door de Paus werd weggebonjourd naar een onbelangrijke post. Wij radicaalfeministische vrouwen hebben Kerk en gemeenschap sinds 1960 aangevallen; mannen werden daardoor ondergeschikt/van minder belang. De kwestie van rechten voor vrouwen leidde ertoe, dat mannen opgroeiden zonder goede identiteit, en dat had een averechts effect in hun latere leven. Mannen zijn slecht ‘’geformatteerd’’ (Lena’s woord) ook als gevolg van hun gevoeligheid en soms zelfs afhankelijkheid voor porno, seksuele uitspattingen, alcohol, drugs en nog wat van dit soort onhebbelijkheden. En ook was ze niet verteld, dat ze waren gemaakt naar het beeld van God. Ook dat hebben we hun onthouden. De verwarring, die wij radicaalfeministische vrouwen hebben veroorzaakt, leidde ertoe, dat pedofielen priesters werden. En helaas heeft een aantal van hen kinderen misbruikt; een verschrikkelijke tragedie, waarover de Kerk treurt. Tjonge jonge jonge, wat een trauma’s hebben onze mannen toch moeten beleven in deze radicaalfeministische meidentijd…Heb ik wat gemist?

 

Afsluiten dan maar met een mooi bericht? Van de 34 geboren Panda’s in China leven er nog 30. Dat is een geweldig resultaat van een heel moeilijk fokprogramma.