columns

Over konijnen, varkentjes en...

Potverdriekonijntjes, het wordt oppassen geblazen rond 26 januari, want dan komt een asteroïde langs de aarde zoeven. Op 1,2 miljoen kilometer…BUKKEN! Trouwens, over konijnen gesproken…De Paus meent, dat Katholieken zich niet hoeven te gedragen als konijnen….Waarop prompt enkele Duitse konijnenfokkers zich zeer over deze uitspraak opwonden. Wat een geflap…

 

Tja, moet je van angst trillen, als Gorby weer eens praat? Vanwege de Oekraïne crisis waarschuwt hij voor een oorlog in Europa. En dat wordt dan niet een ‘’gewone’’ zoals WO I en WO II, maar een nucleaire. En dat gaan we dus niet overleven. Tenminste, als de heethoofden hun hoofd niet koel weten te houden. En dan is 2015 het laatste jaar…En als dit niet uitkomt, verstiert Supermario wel de pret met zijn idiote QE; spekt alleen banken, speculanten en rijken maar doet te weinig voor de economie. En spaarders zijn ook de klos. Gaat het fout? Mag belastingbetaler bijleggen. In het kader van deze vooruitzichten heeft Lena maar 1 advies: blijf kalm, geniet en geef vooral geld uit.

 

Vorige week – 1 week na Parijs - een berichtje in de Foodlog. De Oxford University Press zou haar schrijvers hebben gewaarschuwd, in hun publicaties af te zien van het benoemen/afbeelden van varkens, worstjes of andere varkens-gerelateerde zaken. Om Moslims en Joden niet voor het hoofd te stoten. Midden in de nacht schrik ik wakker ‘’wat hebben Winnie-the-Pooh, Muppet Show, Animal Farm, 3-kleine biggetjes’’ met elkaar gemeen? Juist, een varken(tje). En dat mag niet meer? Wat een nonsens en paranoia met totaal misplaatste ‘’voorzichtigheid. Om vooral ‘’correct’’ te zijn? Zelfopgelegde censuur, omdat ‘’men’’ er niet tegen kan? Wat volgt? Grow up, dit is de 21 eeuw; wie er niet tegen kan hoeft het niet te lezen/te zien of mee te maken, da’s een keus! Na het lezen van het oorspronkelijke verhaal (The Telegraph) en het commentaar in The Guardian is het toch iets genuanceerder: de OUP betracht respect voor andere culturen/religies en is zorgvuldig in haar publicaties, omdat deze in 200 landen uitkomen. Recent kreeg ook Aldi kritiek omdat ze een net gelanceerde oriëntaalse-geur-zeep uit het schap haalt. Vanwege klagende Moslims. De vraag is, hoever ga je?

 

Europese burgers en organisaties toonden massaal hun onvrede met de stiekeme onderhandelingen over het TTIP – het EU-USA-vrijhandelsverdrag. De EU besloot daarom tot meer transparantie, en heeft een aantal artikelen/documenten hierover gepubliceerd. Evenals het CETA verdrag (EU-Canada). Maar natuurlijk niet de meest pikante stukken. En het TUFT Institute publiceerde recent haar bevindingen over de zogenaamde ‘’grootse’’ voordelen m.b.t. handel en vooral ook werkgelegenheid voor de EU bij het TTIP. De resultaten bleken het tegendeel! Meer weten?. http://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/wp/14-03CapaldoTTIP_ES.pdf

 

Heeft Lena wat gemist? De Russische rakettenbouwer Energia heeft een 1 miljard $ contract met een Amerikaans Ruimtevaart bedrijf (Orbital) getekend; om 60 RD-181 raketten te leveren. De NASA wil dus nog steeds leunen op Russisch spul? En voordat Rusland Europees/US voedsel in de ban deed, was het varken daarvan al uitgesloten, vanwege de Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa. Maar ja, Moedertje Rusland redt het niet, om haar mensen voldoende te bevoorraden met varkensvlees. Dus gaan de grenzen binnenkort stilletjes open. Meldt Global Meat News. Want het Europees/Russische voedselveiligheidsoverleg van 15 januari maakt export weer mogelijk. Betekent herstel van 40% van het oorspronkelijke exportvolume. Boycot, he? Als de zaken maar doorgaan. Oh ja, mochten de Grieken GREXITTEN, kunnen ze ook vrij exporteren, want dan zijn ze geen lid van de EU. Meldt de Russische Landbouwminister. Dat scheelt alweer: handelspartner met veel potentieel.

 

Turkije lid van de EU? Het plan deugt niet. Ze laten zich wel betalen voor ondemocratisch gedrag, onder het mom ‘’we zijn belangrijk voor de EU’’. Maar feitelijk vertragen ze al 10 jaar de onderhandelingen. Ooit was Erdogan de hervormer, de moderniseerder, maar nu glijdt hij af tot een ongemakkelijke despoot die liefst Sultan wil worden. Turks nationalisme en pan-islamitische politiek naar voorbeeld van het Sultanaat wordt verheerlijk. Ten koste van vrije meningsuiting en vooruitgang. Turkije is een van de belangrijkste landen als het gaat om rekrutering van/doorgangsland voor jihadisten. De illusie van de EU, dat Turkije door toetredingsonderhandelingen ‘’democratischer’’ wordt, is naïef, want de criteria voor toetreding uit 1993 zijn allang met voeten getreden. En toch gaat de EU door. Met miljoenen gratis geld voor niks en verkwanseling van Europese waarden. Wetende, dat Erdogan de EU harder nodig heeft dan de EU Turkije. 

 

Terreurbestrijding? EU-beleid? Steviger optreden? Vergeet het maar. Zolang landen betalen voor gijzelaars, blijft chantage lucratief. Italië betaalde 12 miljoen aan IS voor 2 Italiaanse vrouwen. Even trok er een storm van verontwaardiging door de Italiaanse politiek, die twee bleken namelijk ook nog seks met de terroristen gehad te hebben! Hypocrisie en Duivels Dilemma; betaal je wel/niet voor je onderdanen? Of gaat het erom, wie het is? En van welke nationaliteit? Feit is, stiekem betalen (Engeland, Italië en vele andere landen) of niet (o.a. NL) heeft te maken met ‘’we zijn toch niet allemaal gelijk’’. Ondertussen zette Bartje zich halfhartig in – na ‘tig jaren! – om doodstraf in Indonesië tegen te gaan. Veel te laat. En veel te weinig actie, lijkt het. Kan’t ook schelen; niets dus.

 

Het Antropoceen start. Het nieuwe tijdperk dus. Het zit zo….De aarde, met zuurstof, water, klimaat en voedsel, zorgt ervoor, dat de mens kan leven. Maar we zijn ondankbaar, want we vernietigen, vervuilen en verprutsen dit kostbare systeem. Ozonlaag die dunner wordt; verzuring van meren; klimaatverandering; vernietiging van bossen zijn maar een paar factoren, die in het Science-model van 9 punten al 3 opleveren, die we gemist hebben. Voeg daarbij uitsterven van rassen/soorten; overbemesting, te veel roet/zwaveldioxide uitstoot, plastic afval, chemische troep en andere kunstmatige rotzooi; funest voor ons leefklimaat. De economische activiteiten van de mensheid heeft directe invloed op het aardesysteem. In 2 generaties is de mensheid tot een geologische macht geworden, en de natuur komt in een nieuwe, onbekende toestand, een nieuw tijdperk dus. Het sinds 11700 jaren durende Holoceen maakt plaats voor het Antropoceen ‘’het menselijke nieuwe’’. Een volgende fase in de geologische volgorde van tijdsvlakken, die zich kenmerken aan b.v. aardlagen en typische fossielen. Nu doet zich de vraag voor, of de aarde inmiddels al zo sterk is verandert, dat het sporen heeft achtergelaten (o.a. vanwege radioactiviteit door nucleaire testen of stuwdammen die veranderingen in rivier-sedimenten teweeg brachten). De Internationale Commissie voor stratigrafie zal hierover oordelen. En dag 1 zou 16-7-1945 zijn (nucleaire test USA - Manhattan prject). En dan? In Davos komt e.e.a. ter sprake, tijdens het Wereld-Economie-Forum. Gaat het landen, politici, bankiers en rijken beïnvloeden? Nee. Die wachten af tot het te laat is. En dan is het ‘’dikke pech’’…

 

Goa in India zou centra opzetten – a la Anonieme Alcoholisten – maar dan voor LGBT mensen (transgenders, bi, lesbo’s en homo’s). Voor behandeling. Om ze ‘’normaal’’ te maken. Aldus Russia Today. Een maand daarvoor protesteerden ruim 1000 homoactivisten in New Delhi voor het stopzetten van discriminatie van LGBT’s.

 

Financial Times kwam met een groot bericht, waarbij veel wetenschappers, ondernemers en investeerders, betrokken bij kunstmatige intelligentie (KI) – zoals Stephen Hawking en Elon Musk  (SpaceX & Tesla)– in een open brief waarschuwen om meer aandacht te schenken voor veiligheid en sociale status van kunstmatige intelligentie. Het Future of Life Institute pleit ervoor, dat onderzoek zich meer richt op robuuste en duurzame/nuttige kunstmatige intelligentie. Vanwege groeiende onrust over mogelijke impact op banen of menselijk lange termijn overleven, als machines met hun kunstmatige intelligentie het van de mens, die ze geschapen heeft, overnemen. In Silicon Valley zijn thans meer dan 150 start-up bedrijven bezig met KI; veel investeringen worden aangetrokken met grote winstverwachtingen. Liefst met aandacht voor de sociale gevolgen.

 

De NL oliesector zou niet hoeven rekenen op fiscale steun van het Kabinet. Want het investeringsklimaat in deze sector zou betrouwbaar en stabiel zijn. Meldt EZ. Afdrachten aan de overheid worden niet verhoogd, als gas/olieprijzen hoog zijn, noch verlaagd als de prijzen lager zijn. Maar Nogepa, de belangenbehartiger van bedrijven die in NL vergunningen hebben om gas/olie te winnen, wil juist wel hulp van het Kabinet in de vorm van fiscaal voordeel. In navolging op de Brits/Schotse olieboeren, die nu hard roepen om fiscale compensatie (80% belastingverlaging). Toen ze dik winst maakten, hoorden we ze niet. Hadden ze toen maar reserves moeten aanleggen voor slechtere tijden, meent Lena; dat kenmerkt tochondernemerschap?