columns

Griekse saga en een dot van een marmot

Je kunt je aan van alles en nog wat ergeren…Maar je bent het niet verplicht. Mijn motto voor deze keer. Want oh, oh, oh, het was me de week wel.

 

Ontduik belasting, stal het geld b.v. in Luxemburg, en als de fiscus je wil pakken op basis van een (goedbetaalde) tip, klaag je ze aan. De boodschap? Ontduiken mag en pakkans wordt lastiger. En eventueel ‘’foute’’ rechters zouden wat harder aangepakt moeten worden. Ach guttegut, die politici toch, die durven wel. Doen ze’t niet goed, verplaats je ze toch? Want nog harder straffen of nadenken over ontslag? Dat gaat te ver. In Amerika rekent Obama zich al rijk en komen miljarden voor zijn budget van de eenmalige belastingheffing van 14% op winst in het buitenland van Amerikaanse bedrijven. Daarna wil hij 19% heffen. Gaat niet lukken; want de Republikeinen zullen wel dwarsliggen. En anders maken de Apple’s en al die andere megabedrijven gebruik van trucjes en fiscale gaatjes, om hun winst voor de fiscus weg te sluizen.

 

Vroeger had je Peyton Place. Nu de Never-Ending-Greek-Saga. Jarenlang ja-zeggen/nee-doen want het geld kwam toch, werkte puik. Belastingontduiking bleek een nationale sport en hervormingen werden mondjesmaat doorgevoerd. En toen kwam Tsipras. Draait alles terug en hoopt dat Europa het zwaar boven zijn stand levende Griekenland financiert. Eerst kwam chantage en dreiging; toen het bad guy/good guy gedoe en The Chicken Game. Vervolgens het zogenaamde ‘’charmeoffensief’’ met beloofde terugbetaling bij (nooit te realiseren) winst. Zou Europa zich blijvend laten chanteren? Door een land met nog net 2% BNP van de gehele Eurozone en bijzonder slechte betalingsmoraal en commitment van afspraken? Omdat de EU/Euro koste wat het kost – ook tegen beter weten in – moet blijven bestaan? Het zou wel eens voor alle partijen beter zijn, afscheid te nemen. En toen liet Supermario plots mededelen, dat het spelletje afgelopen is. Als Griekenland zich niet aan de afspraken wil houden, prima, maar dan gaat de geldkraan ook dicht. Nu, en niet pas over 6 maanden. De optie Grexit komt ietwat dichterbij. De arrogantie van Yannis, om middels chantage zijn doel te bereiken omdat anders een globale economische ramp zou ontstaan, is niet geloofd. En de ommezwaai van Duitsland als boosdoener /veroorzaker van Griekenlands ellende naar een Mutti als Marshalplan-piefje bleek ook niet goed te vallen. De toon is gezet. En misschien krijgt deze ongelukkige saga toch een eind?

 

Nee, dan voel ik toch meer voor die Ijslanders; terug naar de natuur en de oer goden Thor, Odin en Freya…Een nieuwe tempel komt er voor een eenogige man, die een paard met 8 voeten berijdt. Soms vraag ik me inderdaad af, in welke film ik ben beland.

 

Chevron stopt met schaliegas winning in Polen; de kansen op succes zijn te laag en het kost te veel. Ook Exxon Mobil, Total en Marathon Oil staakten hun zoektocht naar schaliegas in Polen. De ooit als ‘’enorm’’ geschatte gasreserves bleken een gasbel…En de geologische omstandigheden maken het winnen te lastig. Ook in Roemenië is het bepaald geen pretje, dat schaliegas zoeken en winnen. De kans voor Oost-Europese landen, om met schaliegas minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland lijken niet op te gaan. Nou, dan importeren we toch vloeibaar gas uit Qatar of Algerije? Moet Frankrijk wel stoppen met het hinderen van de aansluiting aan het Spaanse pijplijnnet…

 

En dan Kroatië. Berichtje eerst in de Duitse, daarna in Engelse en andere media. Doet iets spectaculairs. Nou ja, waarschijnlijk grotendeels gefinancierd door de EU. Men gaat de groep mensen, die het het moeilijkst hebben, hun schulden (bij banken, bedrijven of overheden) kwijtschelden. De schuld mag niet hoger zijn dan 4550 Euro; en het maandelijkse inkomen mag niet boven de 160 Euro komen. Onroerend goed mogen ze ook niet bezitten, noch spaargeld. Ruim 60.000 Kroatiërs kunnen een aanvraag tot kwijtschelding indienen. Het gaat ca. 273 miljoen Euro kosten, maar men verwacht economische groei hierdoor. Door de private schuld met 1% te verlagen, wordt ruim 20% van de bevolking vrijgesteld van schulden. En de financiering van dit plan gebeurt naast Staat ook door banken en bedrijven (en EU, vult Lena dan vrijpostig aan). De vraag is of het positief uitpakt, want als geldverstrekkers denken, dat een dergelijke hair cut weer kan gebeuren, zullen ze minder snel geld uitlenen. En mensen die al weinig hebben, gaan echt niet meer uitgeven. Het land zit in een recessie (sinds 2009), is lid van de EU sinds 2013, met een staatsschuld van ruim 60% van het BNP. Kredietbeoordelaars scoren Kroatië op ‘’junk’’ en sinds uiteenvallen van Joegoslavië zijn meer dan 300.000 banen verloren gegaan. Economische vooruitzichten? Somber. Goed dat ze van de EU ze jaarlijks 2 miljard ontvangen. Voor projecten zoals dit. Toch?

 

Lena snapt degenen wel, die tegen Europa zijn; want sinds de bankencrisis zijn vooral de banken geholpen met belastinggeld. De gewone burger liet men in de kou staan. In plaats van de helpende hand uit te steken naar burgers, worden belastingen verhoogd, krijgt men minder pensioen of salaris en versobert zorg, scholing en infrastructuur. De banken, die door Supermario in de watten worden gelegd, leggen beslag op huis en bezit. Voor de daklozen vaak geen bed, bad en brood. De sociale ongelijkheid en de onrechtvaardige behandeling door regeringen, wordt groter.

Van politici moeten we het ook niet hebben. Die zijn nu stemmen aan het ronselen voor de a.s. verkiezingen. SP en de GL willen een vermogensregister! Hebben zeker het boek van Piketty gelezen. A la Spanje/modelo 720? Om inzicht te krijgen in de vermogensongelijkheid? Die is er. Ook zonder register. En dan? Niks waarschijnlijk. Maar zijn weer hordes consultants duur ingehuurd, commissies aan het werk gezet voor 3x niks. Dus, kleine man, wat nu?

 

 Ook stoppen met belasting betalen, want de regering besteedt het niet zoals wij wensen? Spaargeld van de bank halen en verbrassen, want je krijgt geen rente meer en als spaarder ben je toch de klos? Afschaffen van het politieke systeem, zou ik voorstellen. Het land laten besturen door echte, competente bestuurders; met oog voor winstgevendheid, groei van economie en met zorg voor mens, dier, natuur en milieu. Met een kleine, efficiënte staf, om de noodzakelijke administratie en regels te organiseren en beheren. Zonder poespas, top- en opperknuppels, bonussystemen en sorry/foutjescultuur zonder gevolgen. Beloning naar prestatie. Daar wil de burger best belasting voor betalen. Een ieder is gelijk; als het gaat om aansprakelijkheid en straffen. Inkomensongelijkheid mag, als de prestaties ernaar zijn. Maar dan hoort daar ook meer belasting en een inkomensafhankelijke zorg & studieregeling bij. Socialer, rechtvaardiger en vooral met een menselijke maat. Zo zou het kunnen werken.

 

Traditioneel is 2 februari in Amerika de dag, waar een arme marmot uit zijn winterslaap wordt gerukt om met een stom ritueel het weer voor de komende tijd te voorspellen. Groundhog Day noemen ze dat. Nou, de marmot van 2015 had hier dus geen zin in en beet de burgemeester in zijn oor. Goed zo. Verdorie, kun je als marmot niet eens ongestoord je winterslaap houden en vooral ver wegblijven van de mensenwereld vol sneeuwstormen, oorlogen, geweld, politiek gekonkel en vernietiging van milieu en natuur! Misschien ook iets voor ons? Even wegkruipen, herbezinnen op onze toekomst en die van komende generaties. Gezond mensenverstand en menselijkheid; duurzaamheid en een andere wijze van regeren en leven durven kiezen? Want opgeblazen monsterinstanties, onnodige regels, machts- en egospelletjes zijn niet meer van deze tijd. Het is maar een idee.