columns

Grexit

Nog maar 300.000 Nederlanders zijn lid van een politieke partij. Alleen jammer, dat politici en politieke partijen hier niets van opsteken: het volk wil dat het roer om gaat. Luisteren? Door dovemans oren? De directeur van Sun Capital – eigenaar van V&D – kocht onlangs voor 20 miljoen $ een villa in de Hamptons (USA). 2x het bedrag dat van medewerkers als loonoffer van 6% gevraagd is om het bedrijf te redden.. Opstelten dubt of hij nu wel/niet  de omstreden rabbijn Berland  moet uitzetten naar Israël, nu het van de Hoge Raad mag. En Van Rijn beloofde 220 miljoen om het banenverlies in de thuiszorg te beperken. Blijkt wassen neus. Evenals ‘’voor februari zijn de pgb-problemen opgelost’’. Niet dus.

 

Het EU plan voor energievoorziening is een houtje-touwtje gerommel van diverse opties, zonder goed plan of haalbaarheid. Gas uit Turkmenistan en Azerbeidzjan via Turkije? Turkmenistan mag dan weliswaar een van de grootste gasvoorraden bezitten, maar is een ex-Sovjet-land met een dictatuur. En een van de 10 meest corrupte landen. Weinig zinnig – aldus experts – om miljarden in een onzekere en geopolitiek gevoelige route te investeren. Beter en voordeliger zou vloeibaar gas zijn; men voorspeld nog vele jaren overcapaciteit op de LNG markt met lage prijs. En nog beter? Investeren in duurzame energie, zodat je niet afhankelijk bent van nieuwe leveranciers om aan Europa’s afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vast te houden. Fracking? Levensgevaarlijk; en keer op keer blijkt dat de voorraden niet zo mega zijn als geschat. En winning grote risico’s met zich meebrengt. En reuze hoeveelheden water benodigd, terwijl daar op termijn schaarste optreedt?

 

Altijd al gedroomd van een leven op het echte Bounty- Eiland? Nou dat kan. Pitcairn – waar de muitende groep matrozen van The Bounty neerstreek - zoekt dringend nieuwe inwoners. Er is zelfs Internet! En je krijgt thans gratis land van Nieuw-Zeeland, meldt de regering van dit kleinste Britse kolonietje. Levensonderhoud kost maar ca. 6300 Euro/jaar, dus da’s een koopie! En je betaalt er geen belasting. Paradijs, toch? Er is geen werk; tijd zat om te lezen, te surfen, wandelen, fotograferen etc. Er is 1 winkel. Per jaar komen er ca. 800 toeristen (barretje openen?). Prachtige fauna en flora, mooie regenwouden, schitterende baaien en heerlijke temperaturen zonder tropisch benauwd te zijn. Helaas liep het eilandje in 2004 een smetje op. De burgemeester – rechtstreekse afstammeling van de leider van de Bounty-muiteraars – werd veroordeeld voor misbruik van kinderen. Kleinigheidje hou je altijd. Daarvoor in de plaats regelde kroonkolonie 1838 als eerste op de wereld (!) het eeuwigdurende vrouwenstemrecht. Enfin, de toekomst van dit eilandje is onzeker als er niemand meer wil komen wonen. Kansje?  

 

Nog vers in het geheugen? De 234 miljoen (50% daarvan cadeau) van de EU aan Zimbabwe? De dictator vierde afgelopen zaterdag zijn 91e verjaardag. Kostte maar 1 miljoen $, compleet met slachting van 2 (beschermde) olifanten, om de hongerige menigte van 20.000 gasten te voeden. Luxe feest op een golf resort, terwijl in zijn land kinderen ondervoed zijn en 1 op de 3 sterft door honger. Werkloosheid is torenhoog en economie naar de kl….onder zijn bewind. Recent verlengde de EU de sancties tegen hem en zijn vrouw; tegoeden in Europa blijven bevroren en reizen naar Europa mag niet. Huh? De ene EU hand weet niet wat de andere doet? Onbegrijpelijk.

 

Afgelopen met de Thaise draagmoederschap constructie. Buitenlanders mogen niet meer een Thaise draagmoeder inhuren. Dit n.a.v. een aantal schandalen met o.a. een Australisch en een Japans stel. Daarmee stopt het ‘’huur-een-buik”  toerisme’. Officieel dan. Waarschijnlijker is een illegale voortzetting, want het levert veel geld op. En dat komt een goede medische verzorging van de zwangere vrouwen niet ten goede.

 

De brutalen hebben de ½ wereld. Frankrijk wil pas in 2018 op de EU norm van 3% uitkomen, de komende 3 jaar wil men daar echter niet aan beginnen. Omdat in 2017 verkiezingen zijn en men onplezante besparingen en hervormingen niet in de verkiezingsstrijd wil betrekken…Al jaren onttrekt dit land zich aan de stabiliteitspact belofte – die wel van andere landen geëist wordt – en is niet in staat, om nodige hervormingen door te voeren, want burgers en boeren staan direct op de stoep.  . Maar ja, betalen is voor de dommen, zoals Nederland. En inderdaad, ze mogen wederom 2 jaar uitstel krijgen. En ook zij moeten ‘’harde hervormingsplannen’’ voorleggen in ruil daarvoor. Op zijn Grieks, maar in het Frans klinkt het vast leuker. Waarom hebben we eigenlijk regels, als we ze toch a) niet hoeven na te leven (sommigen dan) en b) fouterikken niet bestraffen (wel naheffingen maar geen boetes?) Het zal niet lang duren, of ook het Frankrijk dossier gaat Lena sluiten; wordt niks met dat volk.

 

Een jury in New York heeft de Palestijnse autoriteiten en de PLO veroordeeld tot het betalen van ruim 218 miljoen $; voor de schade, die aan Amerikaanse families is toegevoegd in de terreuraanslagen binnen Israël tussen 2002 – 2004. Een 12-tal Amerikanen had de zaak aangespannen die betrekking had over 6 verschillende aanvallen, waarbij Amerikanen gedood of gewond raakten. De Amerikaanse antiterrorisme wet verdubbelt het bedrag automatisch, dus of de Palestijnen even 655 miljoen $ willen overmaken? Die gaan uiteraard in beroep. En terecht. En wie sleept Israël voor de rechter om de enorme schade, die zo brutaal is aangericht in Gaza, vlot te herstellen? Meer dan 2000 doden vielen daar, waaronder ruim 1400 burgers. Wie regelt hun schadevergoeding? Meten met 2 maten en wegkijken, dat doet de USA en Europa. Zielig.  

 

Zelden zo’n vaag stuk vol nietszeggende woorden gelezen. De 2e versie van de brief. De eerste was door Yanis aangepast – aldus The Guardian – en had niet de ‘’ garanties’’ opgenomen,  die gevraagd waren. ‘’Sorry, administratief foutje’’ haastte Alexis zich te zeggen in een telefoontje met Mutti. Uiteraard zou men die geven, en verstuurde versie 2, die ondanks harde kritiek van het IMF over het ontbreken van echt commitment en garanties door de EU groep juichend werd goedgekeurd. Zonder concrete doelstellingen, resultaten of harde cijfers. En waarom dan een OK? Omdat Europa geen plan B  (een Grexit) heeft. Dat zou namelijk erkenning zijn voor het falen van de grootheidswaanzin zonder strategie en visie van een Groot Europa en dito muntunie. En da’s natuurlijk onmogelijk, nietwaar? Ruim 20 miljard is door de ‘’arme’’ (?) Grieken van de banken gehaald sinds november en ligt nu veilig buiten bereik van de Griekse belastingdienst. Dank u wel ECB en vooral Europese belastingbetaler.

 

En we zijn nog geen 2 dagen verder, en nu blijkt dat ze al weer aankloppen bij de ECB; te weinig geld in kas om spoedige terugbetalingen van ruim 7 miljard te betalen. Ach guttegut, toch. Misschien toch versneld wat geld binnenhalen van die arme sloebers die miljarden hebben weggepoetst?  Of belasting innen die de Grieken al maanden weigeren te betalen? Illusie. In plaats daarvan eist  Yanis wederom, dat Duitsland de schulden moet kwijtschelden. Solidariteit of belofte-maakt-schuld principe en zich houden aan afspraken? In tegendeel, Yanis dreigt alweer. Want de Hellenen zijn platzak. Maar ook Duitsland zal instemmen. En we worden alweer voorbereid op een 3e bailout van een miljard of 20 (of veel meer)…Lena voorspelde het al. Misselijkmakend, triest toneelspel door politici zonder ballen. Het land zal eeuwig aan Europa’s infuus blijven hangen. Nooit terugbetalen of echt hervormen. Lukt toch al jaren, dit spel? Ach, en om de paar maanden even een verbaal wedstrijdje ver plassen, waarbij de uitkomst al vaststaat? Een makkie. Dijssie en Rutte zeggen ‘’we kunnen niet anders’’. Had best gekund. Maar waarom ook, dit is veel makkelijker! En de eerste belofte is alweer gebroken: privatisering van elektra bedrijven gaat niet door. .Geeft niet, schenk nog een Ouzo in. En diegenen, die denken, dat de 4 maanden EU tactiek is om de Grexit voor te bereiden, en drachme ’s te drukken? Lena gelooft niet in sprookjes. Maar…Het laatste woord is geschreven; het  dossier over de Grieken en het EU gesjoemel om de andere EU burgers hiervoor op te laten draaien, is opgeborgen. Afgelopen. Ik ben er helemaal klaar mee. Grexit.

(onder Verhalen staat het volgende: Het Trojaanse Paard)...