columns

Duur bonnetje...

Rasbestuurder en crimefighter? Laat me niet lachen, dit stuntelende, elkaar beschermende senioren duo loog, sjoemelde en beloonde tenminste een (maar waarschijnlijk meer) criminelen.  Eindelijk stappen ze op, gevallen over een 50.000 duur bonnetje. De ICT van het ministerie is dringend aan opschoning toe. Gniffelend nemen ze nog een neut; tot hun levenseind zitten ze er warmpjes bij, goed verzorgd door Vadertje NL (dit beperkt zich tot ambtenaren, politici, rijken en andere niet we-zijn-allemaal-gelijke mensen); waarschijnlijk krijgen ze nog wat bonusjes mee, voor hun fantastische, incompetente bijdrage.

 

Het Europese Hof van Justitie oordeelde, dat Europese lidstaten geen lager btw tarief mogen rekenen voor E-books. Frankrijk en Luxemburg deden dat namelijk (resp. 5,5% en  3%). Er moet 15% geheven worden. Of 21 % zoals in NL. Volgens EU regels. Digitale boeken vallen nl niet onder de lagere tarieven, want het wordt gezien als een elektronische dienst. EU gaat niet met de tijd mee. En ‘’L’Europe c’est moi’’ Groothertog Juncky ambieert ook het Generaalschap van een Europees leger; overstemt iedere criticus met zijn belofte (iedereen mee eens?), dat  ‘’G’’ nooit uit de EU zal gaan (tegen beter weten in en op onze kosten) en dan wil hij ook nog een EU minister van financiën? Misschien een met de naam die begint met V….?Die is thans hard aan het solliciteren naar de (Gr)exit met zijn continu ongenuanceerde aanvallen. Bijt niet de hand van je voeder…En dan ook bijgestaan door ene Supermario, die een kostbaar experiment met QE over onze rug aan het spelen is? Een bewust geconstrueerde luchtbubbel die mogelijk fout uitpakt. Lena heeft maar 1 suggestie aan Juncky, G en Europe: pleur op…

 

Terwijl in Duitsland net een vrouwenquotum is ingesteld; NL hierover steggelt en velen op Internationale Vrouwendag fraaie speeches hielden, blijkt de realiteit toch heel anders: 3 op de 4 verkrachters in India gaan vrijuit en de komende 70 jaar blijft het verschil van ruim 25% in salaris tussen man en vrouw voortbestaan. Net zoals dat de afgelopen 20 jaar gebeurde.

 

Ik wil niet onsterfelijk worden door mijn werk, maar door niet te sterven. Zei Woody Allen ooit. De meesten van ons gaan ervan uit, dat we ooit dood gaan, maar wat, als je ongelimiteerd kan leven? Wat, als je niet hoeft dood te gaan? Sommige wetenschappers denken, dat er grenzen zijn aan het aantal jaren dat de mens kan leven, zeg rond de 125 jaar. Anderen – zoals Googles directeur Maris, gelooft erin, dat we wel 500 jaar kunnen worden. Ziektes zoals dementie, hartaandoeningen etc. blokkeren de ‘’langdurige’’ droomleeftijd, en onze lichaamsorganen en delen zijn op enig moment gewoon op. Dus richt onderzoek zich vooral op de vraag, hoe we het ouder worden van ons lijf kunnen tegengaan. Eerste succesjes zijn al geboekt met een laagcalorisch dieet.. Schrap 30% van de calorieën en je leeft langer. Als muis. Lastig te realiseren bij de mens. Maar het blijft een interessante optie. Dan het big-business-idee van de industrie: anti-ouderdom pilletjes, functional foods en andere stofjes, die veroudering zouden tegengaan. Veel minder sexy is het, om de leefwijze aan te passen.  Utopie of realiteit? Als we een worden met machines zou het kunnen, want vlees en bloed zijn niet handig voor eeuwig leven (machines dacht ik trouwens ook niet, maar ja, Lena is niet technisch, dus vergeef haar). En bedenk dan ook gelijk een computer voor je brein erbij: handig als back-up; plus siliconenarmen of benen of….Enfin, die Maris gaat er veel geld in stoppen.  Voor een illusie die waarschijnlijk nooit realiteit wordt. Lena zou betere projecten kunnen bedenken met al die miljarden. Maar ja, boys toys…

 

Enne, Lena wil niet negatief doen, hoor, maar zo het al mogelijk zou zijn, dan stelt de leeftijd tot 500 ons toch wel even voor hele andere thema’s: hoe blijven we zorgen voor voedsel, water en oudedagvoorziening? Hoe lang moet je werken voor je mag stoppen? Stel je voor, ‘’ge moet nog 380 jaar werken’’…Pfff…Je reinste nachtmerrie.

 

Sawiris, de egyptische ‘’Europeaan’’ heeft voor 35 miljard Euro 53% van Euronews gekocht. Een pan-Europees kanaal, waaraan 23 publieke zenders verbonden zijn. Zijn doel? Een onafhankelijke Europese nieuwszender te ondersteunen, met volledige neutraliteit. Omdat hij Europeaan is. De koptische christen is een succesvolle zakenman (Orascom Telecom Holdings, de grootste mobiele/telecommunicatie aanbieder in het Nabije Oosten) en spreekt Arabisch, Duits, Engels en Frans.

 

De rijkste familie ter wereld? Dat zijn de Cargill’s. Ruim 75 bedrijven met 143.000 medewerkers in 67 landen. Omzet 2014: ruim 134 miljard $. Met dank aan opa W.W. Cargill, die in 1865 een magazijn voor tarwe aan het eind van de spoorlijn van Iowa (de graanschuur van de VS) oprichtte. Het bedrijfje groeide uit tot de grootste landbouw onderneming; mega graanwinsten in de 1e WO lieten het vermogen spectaculair stijgen. In de USA zijn ze goed voor het grootste slachterijconcern; ze leveren alle eieren voor McD en staan op plaats 3 voor kalkoenvlees productie, en plaats 8 voor varkensvlees. 88% van het bedrijf ligt in familiehanden. En daarnaast omvat het activiteiten, waarmee de voedingsindustrie de consument ‘’verzorgd’’ met alles wat gezouten, gezoet, geconserveerd, verrijkt, geëmulgeerd of getextureerd met chemicalien) is.  

 

Rusland stapt per 11 maart a.s. uit het verdrag van de conventionele strijdkrachten in Europa. Het KSE verdrag uit 1990 voorzag een beperking van conventionele wapens in Europa (tanks, jets of aanvalshelikopters), zodat plotse en vooral massieve verrassingsaanvallen vermeden konden worden. In 2007 besloot Rusland echter al, de omzetting van dit verdrag te stoppen, omdat het niet meer aan de veiligheidsinteresses van eigen land voldeed. Zelf zegt de Russische regering, dat ze alles hebben gedaan, om het verdrag instant te houden en gesprekken tot invoering te initiëren. Maar alle bemoeienissen zouden door de Nato zijn afgewezen. En de stap zou geen afkeer zijn voor verder dialoog tussen de strijdkrachten in Europa. Als haar partners (Nato, Europa) daartoe bereid zijn. Men wil dan best met een nieuwe leiding (!?)  - die zich conformeert aan de interesses van Rusland en overige Europese landen - samenwerken…Juncky’s plan wordt grinnikend de prullenbak in gegooid; stationering van nucleaire wapens op de Krim staat nu op de agenda. Want de toegegeven  annexatie, gepland in 2014, is het voorproefje van zijn vervolgplannen. En Europa en USA weten niets beters dan flutsancties. Zo stop je hem niet.

 

Het valt niet mee, om niet te berichten over het land, wat Lena in de ban deed en het dossier sloot. Nou ja, inmiddels zijn alweer 2 dossiers toegevoegd; dagelijks lees je over chantage, bedreiging, schoffering, oorlogsnaheffing, inbeslagname van Duits eigendom etc...plus beschuldiging, belediging  en onredelijke eisen; dat allemaal, om te verdoezelen, dat de nieuwe regering er niks van bakt, de mensen ongelimiteerd geld naar het buitenland zenden – want de ECB vult wel aan – of kinderachtige voorstellen als ‘’serieuze hervorming’ worden gepresenteerd. Maar never nooit niet zal een een oplosssing komen; incompetente ambtenaren worden niet verv angen door competente, en dus verandert er niks. Het EU infuus blijft nodig, en niemand, die zegt ‘’genoeg, afgelopen, eruit’’. Tja….De huidige bestuurders maken het lastig, om het land EU waardig te laten zijn.  Volgens  Piketty is de muntunie een gedrocht, en Lena is het daarmee eens. Zonder gezamelijke economische, fiscale, sociale en politieke unie is het gedoemd om te mislukken. Maar ja, inzicht komt met de jaren, en de EU voelt zich daarvoor nog te jong. Spijtig.