columns

Doos van Pandora; VVD-Leegte en griepgraaiers

Dat Giethoorn – of all places – straks op het Monopoly bord prijkt, is Holland op zijn smalst. Maar wel heerlijk kneuterig. En kort het dan af tot GH; dat klinkt het ook globaal.

 

Vervang Trojka door Institutie; noodhulp/nieuw hulppakket zonder voorwaarden/verkapte staatsteun of bodemloze put vuller door ‘’ongebruikt EU subsidiepotje’’ en hupsakee, weer verdwijnt een miljard of 2. Volkomen legaal; want subsidies zijn bedoeld als intentie of stimulering en in het vertrouwen ‘’komt wel goed schatje’’; verantwoording over besteding is daarom niet nodig. Van hoeveel ‘’ongebruikte’’ potjes wordt het dekseltje nog gelicht? Efcharisto of te wel dank u wel voor die bloemen. Oh nee, ik zit in de verkeerde film, noch is het Pasen of is dit het Vaticaan. Nee, het is de EU. Maar die moet gedacht hebben, liever bloemen (lees geld) strooien dan de Doos van Pandora opnieuw te openen, want men is het er nog niet over eens of ''hoop sterft het laatst'' hier van toepassing is.

 

Ook Oekraïne wil meer geld, maar terugbetalen lijkt onwaarschijnlijk evenals hervormen. Zo van, wat ze een ander toestaan, wil ik ook. En een Brexit? Kost de Britten algauw 50 miljard GPB/jaar. Toch maar even blijven dan? Cameron gaf al aan, geen 3e termijn te ambiëren. Terwijl hij thans nog aan zijn 1e bezig is, en het nog maar de vraag is of hij herkozen wordt. Da’s nog eens eigen kruit verschieten.

 

Hief je vroeger als minister van Financiën vermanend het vingertje op en was bezuinigen, hervormen en loonmatiging het credo; geniet je nu al jaren als topbestuurder van een met belastinggeld geredde ‘’voorbeeldbank’’ een riant salaris. En omdat de Kamer in 2011 een regeling goedkeurde,  om die arme mede-topbestuurders toch ook nog te laten meeprofiteren, maar dan een beetje later, werd het salaris verhoogd met 100.000 per persoon extra. Dijssie kan niks doen en de hypocriete Kamer roept ineens ‘’dat past niet’’. Huh? Dat duizenden bankmedewerkers zijn ontslagen, of als ze nog mogen werken, op de nullijn staan met een sterk versoberd pakket van arbeidsvoorwaarden? Collateral damage.  En waar Teevie en Ivo struikelden over dat verhipte bonnetje; struikelt de net nieuw benoemde Kasteelheer/Minister van Justitie misschien toch over het half miljoen subsidie voor zijn stulpje? Nog even niet, want Bussy vindt dat ‘’dik in orde’’. Geenstijl denkt er anders over. VVD-ers zijn net zo grote griepgraaiers, fraudeurs of wiettelers, maar dan integer, als andere politieke collega’s. Het wordt wel langzamerhand een behoorlijke Leegte daar bij de VVD…

 

Ontving je van een aardige automobilist een parkeerbonnetje met een tegoed van 2 Euro, krijg je verdorie 58 Euro boete. Want er is geen parkeerbelasting op betaald. Voor de 2e keer. Vindt de rechter! Yippiehoezee, de belastingdienst kan creatief boekhouden, maar de rechters kunnen er ook wat van. En het fictieve rendement van 4% op spaargeld? Ondanks dat de huidige rente praktisch 0 is en mogelijk straks negatief wordt, blijft de staat innen. Gaswinning omlaag? Welnee, pssst, gewoon doorgaan. Gelukkig zijn er ook nog wat belastingparadijzen. Want op een Zwitserse bankrekening moet je’t niet meer zetten. Die Eidgenossen gaan bankgegevens met de EU landen uitwisselen. Vanaf 2017, volgens afspraak. Zijnde volledige belastingtransparantie, juicht Moscovici, die Franse ex-minister van Financiën. Ondertussen riep hij naar Alexis ‘’het wordt tijd dat je eens belasting gaat innen’’ en in Frankrijk  houden ze vast aan ‘’Leve het bankroet en de schuldencultuur’’. Knap he; kunnen we de multinationals nog even in de luwte houden en rijken tijd gunnen, hun zaakjes op orde te brengen.

 

Ebola; een hele nare ziekte. En vooral dodelijk. Maar uit zorg voor de gevolgen voor economie riep de WHO pas 3 maanden na uitbraak de gezondheidscrisis uit. Wat een coulance en meedenken met bedrijven, regeringen en andere belanghebbenden. Behalve de bevolking; pech, teveel zijn overleden door te traag ingrijpen. Gezondheid en commerciële belangen? Vroeger noemde men dat belangenverstrengeling. Niet gezond dus. Evenmin als de NVWA praktijken: men schatte het risico voor (dodelijk) miltvuur door het eten van besmet vlees zo klein in, dat noch namen van leveranciers werden genoemd noch consumenten werden ingelicht. In de herfst van 2014.

 

Dat de Consulaat- en Ambassadediensten voor Nederlanders in het buitenland versoberd werden, als gevolg van minder budget is nog tot daar aan toe. Maar Bertje bevestigd dat de NL ambassade in Rome geld heeft geschonken – via de vereniging Salviamo – waarmee de schade, aangebracht door Feyenoordvandalen betaald kan worden. Past in de doelstelling om het culturele erfgoed in de Italiaanse hoofdstad te helpen onderhouden. Lena leert elke dag bij.

 

Kijk, kijk, La Douce France eens anders in de media: nieuwe daken in commerciële zones zullen vanaf nu ofwel voorzien worden van planten en/of van solarpanelen, om zo de hoeveelheid energie, nodig om het gebouw ofwel te verwarmen of te koelen, te reduceren. Plantendaken houden tevens water vast; goed voor biodiversiteit en geweldig als broedplaats voor vogels in stedelijk gebied. Eigenlijk was het de bedoeling, dat alle nieuwbouw onder de wet zou vallen, maar helaas, dat was overvraagd. Bedrijven kunnen kiezen voor een gedeeltelijke beplanting van het dak plus solarpanels, om zo elektriciteit op te wekken.

 

Die Russen toch; om de gepensioneerden, die ook te lijden hebben onder de crisis, een extra verzetje te gunnen, geeft de oudste stripclub van Moskou deze oudjes 30% korting; als ze tussen 21 – 24 uur shows en lapdance voorstellingen bezoeken. Uiteraard tegen overleg van een bewijs, dat ze gepensioneerd zijn, en met een briefje van de cardioloog, dat eventuele over stimulering fysiek niet fataal wordt. Want ze moeten er natuurlijk niet met bosjes tegelijk omvallen, daar bij die palen.

 

Oh helup, al 25 jaar kijken we naar ‘’zijn’’ RTL ontbijtnieuws en roepen elke keer ‘’wanneer gaat ie nou eens iets anders doen’’. Over 3 jaar, zei Jan de Hoop deze week. Wij gaan een HOOPITIE indienen ‘’wij willen een leuke meid of vlotte kerel’’; wordt het nieuws iets makkelijker verteerbaar.

 

Het vorige verhaal over rijk worden te lastig gebleken? Hier een andere tip: verdien geld met ontlasting! Ofwel, US-wetenschappers hebben ontdekt, dat menselijke ontlasting een aanzienlijke hoeveelheid (edel)metalen bevat die weleens de moeite waard van eruit filteren kunnen zijn. Want de wereld snakt naar goud, zilver, vanadium en palladium, om maar een paar te noemen. Voor o.a. elektronica, mobieltjes en zo. The US Geological Survey meldt dat vooral gouddeeltjes zo veelvuldig aangetroffen zijn, dat winning ervan winstgevend kan zijn. Afkomstig zijn de edelmetalen uit verzorgingsproducten (shampoo, deo), alcoholische dranken (met die goudspikkeltjes) of zilvernanootjes uit sokken. In het afvalwater van 1 miljoen mensen alleen al (voor de USA dan) is voor 13 miljoen $ aan koper te vinden. Recycling van glas, papier en plastic is al normaal. Op naar recycling van metalen! Een beetje vies, maar het kan wat opleveren!