columns

Flitspalen, IS lieverdjes en ogen/oren sluitend

De RvS, die de regering adviseert over wetgeving, wordt – als het zo uitkomt – gepasseerd; wijzigingen worden aangebracht in wetsvoorstellen, die dan niet langs de adviesraad gaan. Onwenselijk, stelt de RvS. Schaf het instituut maar af, als je het toch niet serieus neemt, vindt Lena.

 

Rechters moeten getoetst worden of ze nog goed bij hun hoofd zijn. De al meerdere malen overvallen juwelier uit Deurne krijgt een werkstraf van 100 uur wegens verboden wapenbezit. Zijnde een signaal aan de samenleving. Welk? We zullen jullie lieverdjes van overvallers beschermen tegen degene, die zijn leven verdedigd? En de nieuwe norm lijkt dat bestuurders zo absurd veel meer verdienen dan werknemers; met goedkeuring van regering en RvC’s. KLM – 69% in handen van de Staat – geeft zijn topman ruim 369.000 bonus; bovenop zijn jaarsalaris & pensioenaanspraken een totaal van ruim 9 ton. Terwijl 20% minder beveiligingsmensen op de werkvloer rondlopen door bezuinigingen, waarbij de veiligheid van reizigers in gevaar komt, omdat de werkdruk te groot is geworden? Dijssie vond het allemaal goed. Maar achteraf is hij er niet blij mee. Oh nee?

 

Fijn, dat er aan de andere kant ook iets positiefs te melden is; de farmaceutische industrie ondersteunde vorig jaar met ruim 38 miljoen artsen en ziekenhuizen (7800 financiële relaties zijn dat in hun ogen). 5 miljoen meer dan over 2013. Voor onderzoeken en andere vormen van dienstverlening. Vroeger noemde men dat gewoon ordinaire omkoping. In 2016 gaan patiëntenorganisaties ook mee-ondersteund worden. Onafhankelijke, objectieve zorg? Duidelijk niet. Zeker niet voor ouderen; steeds meer vereenzamen, leven ongezond of krijgen onvoldoende thuiszorg en aan mantelzorg ontbreekt het ook. Vinden 320 door de NOS onderzochte huisartsen. Van Rijn zal het geen zorg zijn dat mensen minder zorg krijgen dan nodig is. En Edith heeft niks beters te doen, om te bekijken, of er een veilige manier is om as van een overledene te verwerken in tatoeage. Mag nu niet, namelijk. Wie zit daar nou op te wachten?

 

Voormalig Ombudsman Brenninkmeijer verwoordt wat velen vinden; de EU is een club van onbetrouwbare lieden die gaan voor ‘’ikke, ikke, de rest mag stikke’’; landen verliezen macht en geld aan een groep, die voor eigen gewin gaat, niet voor idealen. En de jaarlijkse publicatie van het jaarverslag van de Europese Rekenkamer? Schrap dat ook maar; kost 80 miljoen, is onleesbaar, met onbegrijpelijke boodschap zonder effect. En al 20 jaar wordt deze keer op keer afgekeurd en het EP gaat dan toch weer akkoord. Duur schimmenspel.

 

Duits, 65 jaar, 13 kinderen, 5-voudige grootmoeder en  5 maanden zwanger van een vierling, via KI in Oekraïne ‘’geregeld’’. Omdat iets technisch haalbaar is, moet je het niet altijd willen, vindt Lena. Als deze kinderen 20 zijn, is ‘’moeder’’ 85! Maar zij vindt dat zij haar leven mag leiden zoals zij wil. En omdat dit mogelijk is, doet ze het. Risico’s voor gezondheid van moeder en kinderen? Kan haar kennelijk niet schelen.Absurd.

 

Niemand anders in dat hele grote USA dan de dynastieën Bush en Clinton? Oma wil wel, met 67, en wellicht is een vrouw als president ook wel wenselijk, maar of zij dat zal zijn? En dan dat logo; als Lena Hilary was had ze de afgelopen jaren wel beter nagedacht en een sterker ontwerp gekozen, dit is fluttepetut.

 

Blondie werd als ‘’Promi Hetzer’’ verwelkomd door Pegida in Dresden; vooraf gewaarschuwd dat men racistische toonzetting niet zou dulden. Bleek gewoon zwak gebral. Het is te hopen dat NL niet opdraait voor beveiliging van dit onzin-optreden. Laat hij dit uit zijn kamersalaris zelf betalen, die nietsnut.

 

Het wordt krap in het vliegtuig. In de toeristenklasse dan. Volgens Aircraft Interiors Expo komen steeds meer rijen en stoelen en wordt je samengeperst. Zo wordt het basistarief in de prijzenoorlog verlaagd. Thans is de afstand tussen stoelen bij middellange afstand al versmald met 20 centimeter, en het zitgedeelte is van 46 naar 40 cm gekrompen. Tjonge,jonge, da’s even afzien…

 

Wil je echt weten, hoe het ziet met Griekenland, moet je de informatie elders zoeken, want NL is er niet scheutig mee. Vooral Duitse media bieden vaak goede analyses en achtergrondinformatie, waardoor je de zaken beter begrijpt. Status? Ruim 60 maanden van politiek gekronkel, niet afgeloste schuldenberg, te weinig hervormingen en ruim 350 miljard aan hulp? Verstand zegt: stop ermee. Maar niemand durft. Noch Merkel, Juncky of Supermario.  Elke keer verschuift de deadline. Zo ook die van 20/4. Daarna? ELA weer omhoog via ECB en dan weer een geef ze nog paar weken respijt geklungel? En dan? Het kleine beetje, wat in voorgaande jaren wel is verandert, draaide Tsipras weer terug; vertrouwen werd beschadigd en geldgevers zijn gechanteerd en beledigd. Yannis schrijft liever aan zijn nieuwe boek ‘’And the weak suffer what they must’’, welk januari 2016 uitkomt. Beschrijft  de Eurozone als kaartenhuis; gedoemd om om te vallen tenzij een radicaal andere – Syritza? – koers wordt gevaren. En natuurlijk weet hij het recept...15.000 ontslagen flut/corrupte/incompetente ambtenaren wil Tsipras dit jaar weer aannemen, waarvan binnenkort al 4000. Tegen de ‘’Institutie’’ in. Andere landen hervormden. Griekenland lukt dit niet. Waarom? http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/weg-aus-der-krise-was-in-griechenland-schiefgelaufen-ist-1.2427626 Eurogroep baalt, is teleurgesteld maar nog durven ze niet STOP te zeggen. Dom. Corruptie, belastingontduiking, kapitaalvlucht viert hoogtij. Omdat Europa zwak is. De recente wijziging van bescherming voor huizenbezitters betekent, aldus de ECB, dat ook vermogende huiseigenaren verleid worden om hun hypotheek niet meer af te betalen. Want de grens voor deze ‘’hulp’’ is opgetrokken voor huizen tot 300.000; verdienen mag je daarbij niet meer dan 500.000 en het liquide vermogen mag max. 35.000/jaar zijn. Nou, is dat even soepel, zeg. Griekse banken hebben ruim 34% aan slechte kredieten, waarvan 28% hypotheken. 69 miljard Euro dus. Tsipras denkt ondertussen, dat hij ook sterk is in het Europese spel; de afgelopen jaren bewezen immers, dat een grote bek of acute geldnood veel geld oplevert zonder echte afrekening op concrete daden.

 

De oh zo geprezen vooruitstrevende Paus valt van zijn voetstuk. De benoeming van een nieuwe Franse ambassadeur in het Vaticaan zou vooralsnog geweigerd zijn. Omdat die man homo is. Alle mensen zijn toch onder God gelijk? En dan bemoeit hij zich met de Armeense genocide van 1915. Turkije weer over de rooie. Je zou toch denken, dat er genoeg te doen is in eigen huis alvorens anderen de les te lezen.

 

Snelheidsovertreders uit het buitenland vrezen nauwelijks voor boetes. Want het NL flitsapparaat herkent buitenlandse kentekens niet….Kenteken-databanken zijn opengesteld, hapert het aan de NL kant aan technisch vermogen! Humor! Inmiddels is het leesvermogen voor een aantal landen verbeterd. En de rest volgt. Mondjesmaat en zorgvuldig. Meldt Art. Want stel je voor, dat teveel buitenlandse autorijders ineens een boete op de mat krijgen. En wij – jawel, u en ik – doen het niet goed. Het spaargedrag voor ons pensioen is uit balans. De ene helft van de Nederlands spaart te veel, en 1/3 spaart te weinig.  Rekening houdend met pensioen, AOW, eigen woning en eventuele spaarpotjes zouden mensen over het algemeen erop vooruit gaan, als ze gepensioneerd raken. Stelt Netspar. Ook al zou het pensioen met 20% dalen, dan nog zou 10% van de huishoudens te veel sparen. Dus mensen, smijt met de centen, goed voor de schatkist. Want als u met pensioen gaat is de AOW pot leeg, souperen de verantwoordelijke politici gezapig hun pensioen op en mag u het zelf uitzoeken.

 


Een aantal ouders van schatjes die naar Syrië gingen om zich aan te sluiten bij IS, klagen de NL staat aan. Omdat die te weinig deed om dit te verhinderen! De ouders zeggen, dat ze contact hadden opgenomen met de politie, AIVD en gemeentes, maar dat die niks of onvoldoende deden. Waar blijft de ouderlijke verantwoordelijkheid? Ondertussen meldt Griekenland, dat ze vluchtelingen uit Syrië direct wil opnemen, ze dan voorziet van papieren om ze te laten doorreizen naar andere Europese landen. Uit compassie? Lena dacht van niet. Ruim 100.000 mensen worden de komende maanden verwacht. Europa, maak de borst alvast maar nat. Ondertussen zijn honderden bootsvluchtelingen in de Middellandse Zee verdronken. Omdat Frontex moest wijken voor een flutsysteem. Veel goedkoper maar met meer doden. De vluchtelingen in Yarmouk/Damascus worden aan hun lot overgelaten. De wereld kijkt toe. De VN maant Europa meer te doen; hoe hypocriet! Waarom worden regeringen en machthebbers niet gesommeerd, om deze problemen in eigen land op te lossen zodat mensen niet wanhopig willen vertrekken? En waarom gebruiken we de miljarden tegoeden op de bankrekeningen van gevluchte of heersende dictatoren niet voor dit soort opvang?