columns

Menselijke maat raakt zoek

Cameron wil eerder dan 2017 het referendum over blijven/vertrekken uit de EU houden. Denkt dat hij nu met steun van andere landen meer druk op onderhandelingen kan zetten. Kom op dan! Weten we gelijk, of het zin heeft, om met de Britten te gaan heronderhandelen, want vooraf alles uit de kan willen halen om dan lachend te zeggen ‘’thanks but no thanks’’, dat spelletje moet de EU niet willen spelen.

 

Ooit was er een spotje…“Ons bin zunig / geen cent teveel’’ Maar het lachende Zeeuws Meisje zie je niet meer; wel lees je over de financiële strop van ruim 8 miljoen/jaar aan vertrekregelingen voor ambtenaren. Iets zit daar goed fout. Ach, waar niet? Het Fyra-debakel kostte 11 miljard aan belastinggeld. Een parlementaire enquête moet nu de onderste steen bovenhalen. Lena kent de uitkomst nu al: verdoezel geblunder, slap leiderschap en onkunde van topambtenaren, directie NS, minister en Kamerleden, zeg sorry en ga vervolgens gewoon door met dom & onkundig onderhandelen over zaken, waar men geen verstand van heeft.

 

Netanyahu kon zijn regering vormen. Met net 1 stem ‘’meerderheid’’’. Brozer kan het niet. En beter is het ook niet, want de harde lijn wordt nog harder, en een collisiekoers met o.a. de USA komt eraan. Want een Palestina komt er niet; nieuwe nederzettingen op illegaal bezet gebied worden gebouwd en ook voor Israël zelf biedt dit parlement niet veel goeds. De a.s. nucleaire deal met Iran zit ze dwars en daarom proberen ze druk uit te oefenen op USA en de EU. Maar dat Israël zelf nucleaire wapens bezit, wordt verborgen gehouden. En de onderzeeërs, die het nu in Duitsland koopt, kunnen maar 1 ding; nucleaire raketten afschieten. Hypocrisie ten top. Knarsetandende steun is het resultaat. Unfair en dom op basis van historische sentimenten.

 

De ECB is nu al maanden bezig met illegale staatsteun (80 miljard, terwijl steeds ‘’maar’’ over de openstaande 7,2 miljard tranche uit het 2e hulppakket wordt gesproken) omdat de EU politici de knoop niet durven doorhakken. Nu eist (!) Yannis, dat de ECB miljardenleningen maar eindeloos uitgesteld moeten worden, want er is geen geld voor terugbetaling. Of nog beter, laat de ECB de schulden opkopen en nieuwe schuldpapieren uitgeven. Met een looptijd tot St. Juttemis. Supermario, wanneer trek je de stekker eruit? Orban van Hongarije wil de doodstraf toch invoeren en gedraagt zich als dictator. Tanzania krijgt ‘’ontwikkelingsgeld’’ van Europa, in ruil voor bescherming van olifanten tegen stropers. Blijkt dat de regering verzweeg, dat de afgelopen 6 jaar ruim 65.000 olifanten (60%) zijn afgeslacht. Vanwege het geld. En waarom steunt Nederland eigenlijk de politie van Burundi, terwijl het in NL met de politie niet snor zit? Macedonië ontvangt al 10 jaar miljoenen als ‘’intentiesteun’’ voor een eventuele toetreding tot de EU (en de NATO). Geld verdwijnt in corrupte zakken, land blijft kansloos, sociale misstanden zorgen voor onrust en voeden de wens van de etnische Albanese minderheid om een Groot Albanië op te richten. Turkije is op de vingers getikt vanwege beperking van mening/persvrijheid en discriminatie/geweld tegen vrouwen, maar de EU betaalt keurig door. Maakt allemaal geen bal uit, de EU (en ook de Nl regering) strooit flink met ons belastinggeld. Intentie boven resultaat is het uitgangspunt.

 

Wat een triest circus wordt weer over het hoofd van vele duizenden onschuldige mensen opgevoerd: eerst bombardeert men Yemen plat, en nu is er een 5-daagse wapenstilstand, zodat hulp geboden kan worden. En daarna bombardeert men weer verder? Duitsland levert daarvoor wapens aan Saoedi Arabië. Hoe gek moet het nog worden?

 

Hoezo duurzame, groenere energie en zorg voor milieu/natuur? Kost wel een stuk meer, omdat Kabinet en medeondertekenaars van het ‘’groene’’ akkoord de kolentaks voor electriciteitsproducten hebben afgeschaft. Betekent simpelweg, dat gezinnen en bedrijven de komende 30 jaar mogelijk 4 of meer miljard extra moeten betalen omdat de belastingvoordelen van de energiebedrijven betaald moeten worden. De regering – of Henkie – zweeg, het is dat de DNV het voor de burgers even uitrekende...

 

Creatief boekhouden: stort een lening aan het IMF terug vanuit de IMF bankrekening voor noodgevallen. Nadat het plan, om gemeentes te verplichten, liquide middelen over te maken naar Athene, mislukte omdat de burgemeesters niet meewerken. Voortvarend blijken Yannis en Alexis, als het gaat om het opnieuw in dienst nemen van niet gekwalificeerde/ongemotiveerde (13.000) ambtenaren, er komt weer een moloch van een tv-zender; maar belastingen innen en ontwijkers beboeten en gemaakte afspraken nakomen? Dan ineens is er alleen aarzeling, weigering, chantage of loze beloftes. Zelden heeft een anti-Griekenlandpartij als Syritza zo snel het land wederom de grond in weten te boren en denkt nog steeds dat het een spelletje kan spelen. Het IMF distantieert zich voor een eventueel toekomstig hulppakket voor de Grieken; ze zal niet samenwerken met andere geldschieters om nog eens 50 miljard beschikbaar te stellen, omdat Athene weigert, om hervormingen en afspraken na te komen. Dus? Juist.

 

Na 3 jaar onderzoek is er voldoende bewijs om president Assad en 24 leden van zijn regime te kunnen veroordelen. Meldt The Guardian. De aanklacht richt zich vooral op hun rol in het onderdrukken van protest, welk het conflict in 2011 deed oplaaien. Tienduizenden verdachte dissidenten werden gevangen gezet, velen gemarteld en vermoord. De bewijzen zijn samengesteld voor de CIJA, een internationale commissie voor internationaal recht en rekenschap, o.a. door experts die eerder ook voor Joegoslavië en Rwanda Tribunaal hebben gewerkt. 50 Syrische onderzoekers hebben de gevaarlijke taak volbracht, om officiële documenten uit het land te smokkelen. Rusland heeft haar vetorecht bij de VN gebruikt, om te voorkomen, dat het Assad regime voor het Internationale Strafhof moet verschijnen. Waarschijnlijk blijft het dus een papieren exercitie en zal Assad en zijn boevenbende zich nooit hoeven te verantwoorden. Aan te nemen is, dat ook zij vrijuit gaan, en met vele miljoenen, gestolen van hun burgers,  ergens anders in weelde gaan leven. Want ook de VN is een hypocriete, slappe en geldverslindende, nutteloze vergaderclub geworden. Gerechtigheid? Illusie.

 

TTIP: de eigen democraten werpen nu een blokkade op tegen Obama; de wet, die het vrijhandelsverdrag sneller erdoor zou jassen omdat je alleen of voor of tegen mocht stemmen, zonder optie om op afzonderlijke delen wijzigingen af te dwingen. Goed zo. Ook de EC wil eigenlijk, dat landen alleen ja of nee mogen zeggen over het totale verdrag, en geen zeggenschap op inspraak op landelijk niveau op onderdelen van het verdrag mogen hebben. Dat noemt Lena geen democratie maar machtsmisbruik.

 

Mogherini pleitte bij de VN om toestemming, geweld tegen mensensmokkel-schepen in/voor Libië goed te keuren en scheepjes te vernietigen. Zonder dat met Libië is overlegd. Die zijn terecht beledigd. En ook zei ze even tussen neus en lippen door – of de 28 lidstaten het daarmee eens zijn, is niet gevraagd – dat migranten niet tegen hun zin teruggestuurd gaan worden. Heel dom. De Britten willen de boten terug laten sturen naar ‘’veilige havens’’ (????) en accepteren noch quotum noch mensen die via de Middellandse Zee in Europa aankomen. De EC commissie sleutelt aan een plan om vluchtelingen rechtvaardig over de EU landen te verdelen. Eind mei wordt een voorstel verwacht over de verdeling van ruim 20.000 vluchtelingen. En eind 2015 komt een concreet voorstel over hoe de EU met de vluchtelingensituatie zal omgaan. Vooruit-/af- en uitschuiven van besluiten; de zoveelste geldverslindende media-/ego en babbelgroepvergadering. Oh pardon, het gaat hier natuurlijk om intentie, niet om het resultaat.

Orban van Hongarije mag de migranten die over zee komen, bestempelen als economische vluchtelingen, die een pleziertochtje over zee maken. De Hongaarse gemeenschap komt in gevaar, als dit soort woonhuis-party’s, waarbij iedereen kan komen, blijven en feesten tot in de morgen, toegestaan worden. Het idee van verplicht quota? Absurd. Hongarije laat zich door Europa niets voorschrijven. Slovakije, Polen, Tsjechië en de Baltische staten voelen er evenmin voor. Angst voor vreemdelingen, paternalistische en populistische kreten alo; ze kosten geld, stelen het werk van burgers en ontwrichten de gemeenschap. Europa anno 2015. Met zonder menselijke maat. Als het maar niet op ‘’mijn’’ bord komt, denken de landen, ondertussen hun hand blijven ophouden voor EU-miljoenen. Zelfs zonder intenties krijgen ze’t nog. Dus waar maakt men zich druk om? Enfin, de EC heeft al berekend, dat NL ruim 4% moet opnemen. Tekenen bij het kruisje, graag. Ook zonder solidariteit, toch, Mark?

 

En waarom moet het verdorie zo lang duren, totdat overal plastic boodschappenzakjes verboden worden (respectievelijk men ervoor gaat betalen)? Al jaren is er het gesteggel, terwijl sommige landen de knoop al doorhakten. De EU heeft nu geregeld, dat per 2025 per persoon niet meer dan 40 plastic zakken gebruikt mogen worden. Nu lijken er in die landen zonder regeling nog ongeveer 100 gebruikt worden. En waarom eigenlijk 40? Nul! Gewoon weer een normale, duurzame boodschappentas gebruiken! Ach ja, Pakistan gebruikt er dit jaar ca. 112 miljard zakjes. (gestart zijn ze met die zakjes in 1982)…Goedkope ruwe olie uit het Midden Oosten werd door de enorme petrochemische industrie in PE verwerkt, verscheept naar China om daar zakjes en plastic film van te maken en vervolgens via invloedrijke en machtige retailers geïmporteerd. En zo is’t gekomen, dat een simpele zakjesindustrie van 10 miljard $ verwordt tot een 370 miljard $ mega big business. En groeimarkt.

 

Maleisië en Indonesië weigeren, bootvluchtelingen uit Thailand op te nemen (Rohyinga uit Myanmar en Bangladesh) en sleept ze weer naar internationale wateren. ‘’Jullie zijn hier niet welkom’’ is de boodschap, en verder zoeken ze het op zee zelf maar uit. Mensensmokkelaars brengen de vluchtelingen naar Thailand, waar ze nog eens moeten betalen, voordat ze op gammele boten samengeperst worden. De regering daar doet niks, want iedereen verdient eraan. En wederom doet zich een menselijk drama voor, en nu hoort Lena de VN niet. Niemand die de landen in die regio aanspreekt over opvang (bed-bad-brood….) of om de schrijnende situatie en menselijk leed op te lossen? Wat een wereld.