columns

EU, niet-zo-vredig Birma en tamponbelasting

En weer is NL het braafste jongetje van de klas. Nog voor eind 2014 maakte het direct de naheffing van 1,1 miljard over. Plus nog eens 133 miljoen (zijnde een zogenaamde kasschuif). Bulgarije, Frankrijk, Italië, Cyprus, Malta, Slovenië en Engeland dimdammen, onderhandelen en treuzelen nog over hun betaling. En voor 2016 wil de EU nog meer geld. Het 315 miljarden-investeringsfonds EFSI komt er toch, ondanks eerdere bezwaren. De burger mag naast de EU ook nog het Koningshuis – een van de rijksten – verblijden met de betaling voor de renovatie van het Koningspaleis. Voor de vorm  stechelt de Kamer over de eerst grof geraamde 35 miljoen die mogelijk 60 miljoen worden.  Omdat Trixje al die jaren te krenterig was? Ondertussen verdwijnen voor de burgers steeds meer toeslagen, subsidies en versobert zorg en opvang.

 

Dat konden werkelijk alleen mannen bedenken: de belasting op tampons is hoger dan die op een helikoptervlucht of condooms, glijmiddel, zonnebrandolie en nicotinepleisters. Australië probeert nu van deze belasting af te komen; immers, het is geen luxe of onnodig product. In de EU wordt ook belasting op tampons geheven. En schrappen gaat zo maar niet. Engeland is gestart met een petitie, maar als niet alle landen ‘’ok’’ roepen, blijft deze bezopen belasting bestaan.  

 

Welja, Liliane gooit nog eens 50 miljoen over zee naar Afrika. Stimuleer economie = perspectief = minder bootsvluchtelingen. Uit het potje Dutch Growth Funds. Mooi bedacht, maar zonder concrete resultaatafspraken zinloze geldverspilling. Oh ja, als het aan de EC ligt, moet NL niet volgens een eerder bericht 1700, maar ruim 2000 vluchtelingen opnemen. Meer dan eerst, omdat Italië en Griekenland buiten de quotapool mogen blijven. En Engeland, Ierland en Denemarken hebben tevens wettelijk het recht (?) om niet mee te doen. Duitsland, Frankrijk en Spanje (ondanks ruim 25% werkloosheid?) moeten de meeste vluchtelingen opnemen. Europa schiet zijn doel volledig voorbij. Want het blijkt, dat de EU landen bepaald niet gelijkwaardig zijn in bijdrage of binding; nee, er zijn die, welke extradeals hebben gesloten, anderen die meer krijgen dan de rest en degenen, die teveel betalen. Alle 28 landen moeten met dit quota plan instemmen; terwijl maar 23 officieel daarin meedraaien en vele landen vorige week al aangaven ‘’nee’’? Maar het zal wel doorgedrukt worden via gekwalificeerde meerderheid. Rutte, pak de pen alvast.

 

Omdat het technisch kon, wilde de 65 jarige Duitse, die er al 16 had, nog maar eens kinderen. Een vierling werd vorige week via keizersnee gehaald. 17 weken te vroeg. Het zullen hoge-risico-kinderen blijven. Thans zorgt een medisch team van 12 personen 24 uur per dag voor ze. Is dat het waard? En wie betaalt voor ‘’als het kan doe ik het’’?

 

Je hebt: 210.000 m2 grond en bouwt op 40.000 m2 oppervlakte 1000 luxe kamers, nclusief bunker en onderaardse vluchtweg. Kostte meer dan 270 miljoen – nog zonder de tuinaanleg, die 3x over moest. En dan blijkt het optrekje illegaal! Die Erdogan heeft het maar moeilijk met zijn protspaleis in een beschermd natuurgebied. 3000 bomen werden daarvoor gekapt en zeldzame planten om zeep geholpen. Leve het Groot-Nieuw-Ottomaans Sultanaat.

 

Nou, Neelie had het voor elkaar…De roaming kosten voor bellen in Europa zouden goedkoper worden. Niet dus. Slappe EU ministers  zwichtten voor de druk van  met name Zuid Europese telecombedrijven. Die verdienen flink aan toeristen die met hun thuisfront contact willen houden.

 

Cameron wil zieltjes winnen in Europa. Ofwel cherry-picking deal uitonderhandelen voor straks, het referendum van 2017. Als hij krijgt wat hij wil, zal hij zich inzetten voor de EU. Dat is niet onderhandelen, maar chanteren. Bloody Blits. En waarom zouden ze een nog betere deal verdienen? Ondertussen heeft de EU wederom de intentie om de betrekkingen met landen zoals Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië te verstevigen. Ondanks de crisis met Rusland. Maar waarvoor? Oekraïne wilde perspectief voor een EU lidmaatschap afdwingen, maar daar voelt Mutti niks voor. En al die miljoenen ‘’goodwill’’ en ‘’intentie om de democratie te bevorderen’’ of het EU lidmaatschap na te streven, gaan onmiddellijk in verkeerde zakken verdwijnen. Als puntje-bij-paaltje komt, hangen de oren wel degelijk meer naar Rusland. Macedonië is al 10 jaar kandidaat-lid voor EU-lidmaatschap, ontvangt jaarlijks miljoenen maar presteerde nog niks. Geloofwaardiger zou zijn, intentie aan resultaten te koppelen binnen een bepaald tijdperk,  en haalt zo’n land de gestelde doelen niet? Stoppen met steun en weer achter aansluiten.

 

Knightsbridge-night…Een nieuwe financiële thriller? Welnee, de realiteit is immers nog spannender; wereldwijd staan tegenwoordig de grote investeringsbanken in het vizier. Met miljarden bloeden zij voor het feit, dat hun handelaren in private chatrooms insiderinformatie hebben uitgewisseld om daarmee winst te realiseren. Ook de FED is ze op het spoor. Maar uitgerekend de ECB, die met miljarden QE-gefoezel de markten beïnvloedt, heeft recent een pijnlijke misser gemaakt, welke zorgde voor grote schommelingen van de Euro en bij banken. Een van die (Franse) ECB-bobo’s schijnt zich in een Londens Luxehotel tegenover een geselecteerd gezelschap van bankiers en hedgefonds-managers ietwat indiscreet te hebben uitgelaten over de politiek van de ECB als u begrijpt wat Lena bedoelt. Pas 14 uur later ontving de markt dezelfde informatie. In de tussentijd werden megawinsten opgestreken. Foutje, bedankt.

 

Toch wel bizar; het land van ‘’vredesactiviste’’ Aung Sang heeft een geboortecontrole-wet aangenomen, die gericht is op etnische minderheden (lees Rohyngia’s). Aangezwengeld door nationalistische boeddhisten, die bang zijn, dat de moslimpopulatie te snel groeit. Onder deze wet kunnen de 14 provincies en regio’s een presidentieel bevel aanvragen, zodat lokale overheden het zo kunnen organiseren, dat vrouwen minstens 36 maanden pauze tussen 2 geboortes inlassen. Weer een stap in de richting van legalisering van discriminatie van (etnische) groeperingen in Birma, vindt het Amerikaanse State Department. En de extremistische monnik Wirathu, aanhanger van het Committee for the Protection of Nationality and Religion movement  – welke deze wet opstelde – gooit extra olie op het vuur: als de wet ingevoerd is, kan het de Bengalis, die zichzelf Rohyngia noemen, beletten, de controle over te nemen… Zogenaamd is de wet bedoeld als gezondheidszorg; ook de WHO adviseert immers een 3-jarige pauze tussen geboortes. De andere 3 wetten gaan over beperkingen over religieuze onderwerpen, interreligieuze huwelijken en verbod op buitenechtelijke affaires. Goedgekeurd door het parlement. Mensenrechtenorganisaties hekelen de vage wetgeving; is geboortebeperking vrijwillig en hoe het zit met abortus? De VN Commissie voor Mensenrechten spreekt zijn zorg uit. Daar heb je echt wat aan. Ondertussen hoopt de partij van Aung Sang in november weer te winnen. Zodat nog meer invloed uitgeoefend wordt om wetten door te drukken, gericht op het elimineren van Rohyngias. Want ze ontkent hun bestaan en wil dat ze uit Birma vertrekken. Het ware gezicht van deze vrouw. Macht prevaleert voor menselijkheid.

 

Een geheim Pentagon document uit 2012 zou bewijzen, dat de Amerikaanse regering het ontstaan en de groei van IS ingecalculeerd heeft. Een expert weet het zeker; de oprichting van een Kalifaat zou uitdrukkelijk gewenst zijn. De Amerikaanse Defense Intelligence  Agency zou – aldus dit document -  gemeld hebben, dat de instabiele situatie in de regio tot een islamitische staat zou leiden, als gevolg van een fusie/unie van diverse  terroristen-groeperingen uit Irak en Syrië, die een groot gevaar zouden opleveren voor de hele regio. De in elkaar grijpende samenwerking tussen deze organisaties zou, aldus de DIA, deze situatie verergeren. En waarom deed de USA daar niks tegen? De mogelijkheid van de oprichting van een salafistisch land zou precies zijn, wat men – het Westen, de Golfstaten en Turkije – wilde. Om zo Assad te isoleren en te verzwakken. De geopolitieke strategie van de US blijkt zo de oorzaak van de succesvolle voormars door IS te zijn; en door het afzetten van regionale heersers kan de greep op regionale olie- en gasreserves plaatsvinden…Aldus focus.de