columns

Gevaar uit de ruimte, door IS en Poet en videospelletje

Ze is er niet meer. Japans beroemdste kat Tama is dood. Het dier is via een shinto-ritueel tevens tot god verheven. In 2007 werd de kat, na het overlijden van de laatste menselijke stationschef op het piepkleine mini-station Kishigawa, tot stationschef uitgeroepen. Het behoedde de regionale treinmaatschappij voor een faillissement. Want de kat met dienstpetje op werd een toeristenattractie. Duizenden namen extra de trein, om haar te zien. Ruim 1 miljard Yen zou ze de lokale economie opgeleverd hebben. Ze werd daarom binnen de treinmaatschappij benoemd tot vicechef. En nu is ze, met 16 jaar, dood door hartstilstand, nadat ze al ruim 1 maand aan een bijholteontsteking leed. De superster van het toerisme rust nu voor eeuwig. Kansha (bedankt).

 

Puerto Rico – letterlijk rijke haven – staat aan de financiële afgrond. Als de schulden niet worden geherstructureerd en het financiële gat niet gedicht wordt, is het over voor dit eiland, aldus een bericht van voormalige IMF-economen en de directeur van de Government Development Bank is even niet beschikbaar voor commentaar…Waarschijnlijk moeten zelf overheidsschulden afgeschreven worden. Vinden investeerders niet leuk.  73 miljard schulden, een zwakke economie en een BNP met nauwelijks geld. Technisch zijn ze al failliet. Oorzaken? Ruim 10 jaar van structurele problemen, langdurig zwakke overheidsfinanciën, economische schokken leidden tot stagnatie, emigratie en torenhoge schuld. Het voormalig team van IMF economen beoordeelde het eiland m.b.t. economische en financiële stabiliteit plus groeimogelijkheden. Op korte termijn is 4 miljard $ nodig; jaarlijks moet meer dan 2,5 miljard $ bespaard worden. Onvoldoende om het gat te dichten. Concurrentiepositie moet omhoog, arbeid, transport en elektriciteit moeten goedkoper. Plus controle op overheidsbudget/uitgaven. Kwijtschelding? Of oude schulden ruilen voor nieuwe? Of jarenlang niets terugbetalen en wellicht belasting verhogen? Allemaal niet populair bij investeerders, die vrezen voor miljardenverliezen. Een precedent dus, want nog nooit in de geschiedenis van de USA, heeft een Amerikaanse staat een zo hoge schuld geherstructureerd. Waar een groot land klein in kan zijn….

 

Het zoeken naar dodelijke asteroïden, die in zouden kunnen slaan op de aarde, moet met een factor 100 versneld worden, om de toekomst van de aarde veilig te stellen. Meldt een groep van wetenschappers, astronauten en popsterren. Op Asteroid Day. Ja, ja, die heb je ook. Technisch gezien kun je nu al mogelijk gevaarlijke asteroïden met meer dan 50 m diameter in kaart te brengen en berekenen, of ze op aanvaringskoers zitten. En over 20-30 jaar is dan wellicht echt technologie beschikbaar, om dit gevaar af te wenden. Nu denkt men nog aan botsing met een ruimtevoertuig of een gravity tractor, maar dat is niet echt realistisch….De kans dat er overigens binnen 20 – 30 jaar een asteroïde inslaat, is aanwezig. Tja, afwachten en hopen dat hij erlang scheert dan maar?

 

29 juni 2014 riep de IS chef Abu Bakr al-Bagdadi zijn kalifaat uit. Hij zou de opvolger zijn van de profeet Mohammed en daarmee werd een terroristisch project gestart; een islamitische droomstaat met brutale straffen, slavenmarkten en volop terroristische aanslagen tegen alle vijanden. En niet alleen werd een eigen gebied gezocht voor deze IS-staat. De volgende fase is al aangebroken; systematisch worden Arabische vechters naar Europa gesluisd. Netwerken worden opgericht. Met maar een doel; oorlog. Lijkt even niet zo logisch; oorlog voeren in Europa, terwijl die in Syrië en Irak nog volop aan de gang is? Word wakker; het principe van hun oorlogvoering is namelijk ‘’hoe meer vijanden, hoe beter’’. Een verlossers-ideologie dus; want in de optiek van IS zal de totale oorlog van de mensheid op de Jongste Dag ons dichter bij het paradijs brengen. Slaper-cellen (terroristen die ogenschijnlijk een normaal leven leiden en op commando toeslaan) bestaan al in Europa. Griekenland is daarbij een poort voor het doorsluizen van wapens, munitie, geld en IS-soldaten naar Europa. Onder de grote hoeveelheden vluchtelingen vallen ze niet op. De eerste route van IS-soldaten gaat van Syrië via de Bosporus naar Griekenland – dezelfde weg, die duizenden vluchtelingen uit Syrië kiezen. De tweede route gaat via de mini-landjes van voormalig Joegoslavië. De route over zee, via Libië, lijkt aldus experts, minder gekozen te worden door IS. Syriërs wordt snel asiel verleend – vooral in Duitsland – want daarvoor hebben ze alleen een Syrisch paspoort nodig. Op de Zwarte Markt simpel te koop. Kost 1200,00 Euro. De vluchtelingenroute via Griekenland is dus ideaal voor IS. De 3e, de Bulgarije-route, is voor Europa het gevaarlijkst. Want via dit land komen terroristen als bijna-echte-EU burgers naar Europa. Geen opvangkamp, geen identiteitscontroles en vrij reizen in de regio. Bulgaarse passen zijn makkelijk te krijgen; als armste land van Europa is het land voorbestemd voor illegale activiteiten en heeft helaas een ‘’ernstig’’ probleem met corruptie tot op het hoogste regeringsniveau…De internationaal opererende Bulgaarse maffia is machtig, met goede verbindingen naar Rusland, Servië en Italië. Drugs, wapens, prostitutie en mensenhandel zijn de specialiteit van de Bulgaarse maffia. Plus paspoorten voor de IS. Tevens bestaan al ruim 20 jaar netwerken in Afrika; o.a. via Maghreb (Marokko, Algerije), Tanzania en Kenia. De route via Afrika is relaxter; kom je vanuit Tanzania aan op Stockholm, Frankfurt of Rome, ben je minder verdacht dan wanneer je uit Syrië of Turkije komt. En…Inwoners van Bulgarije krijgen op het vliegveld van Tanzania makkelijk een visum. Beide landen zijn voormalig communistische landen. En ooit werden veel Syrische (Baath) officieren van de IS  in de voormalige DDR opgeleid…Het wachten is niet of ze komen, maar wanneer ze toeslaan.

 

Ook in de USA is de niet-democratische weg gekozen: in de strijd om het vrijhandelsverdrag met Europa – TTIP – mag de Senaat straks alleen voor of tegen stemmen; wijzigingen mogen niet aangebracht worden. De hoop ligt nu op de steeds groter wordende weerstand van EU-burgers.

 

De Nederlandse marine moet een rol spelen bij vluchtelingenstromen vanuit Venezuela naar het Caraibisch gebied. Wil de 2e Kamer. Zodat illegale migratie – met drugs, wapen- en mensensmokkel -  naar Aruba, Bonaire en Curaçao beter in de gaten gehouden kan worden. Ja, dat is gelukkig veel verder weg dan de vluchtelingenstroom op de Middellandse Zee…

 

En gelukkig, Lancashire/Engeland heeft het plan om fracking toe te staan door Cuadrilla, afgewezen. Een zware terugslag voor de schaliegas-industrie, die dacht, dat de Britten wel even zo dom zouden zijn om ze hun gang te laten gaan. Wie volgt?

 

Die Poet toch. Het Hoger Gerechtshof van Rusland moet zich buigen over de vraag, of de onafhankelijkheidsverklaringen van Estland, Letland en Litouwen wel rechtmatig waren in 1991. Want eigenlijk wil Poet zijn Groot-Rusland herstellen, en zint het Moedertje Rusland (of Vadertje Poet, zo je wilt) bepaald niet, dat bij het uit elkaar vallen van de Sovjetunie een aantal van haar/zijn ‘’kinderen’’ afgestaan moesten worden. Interfax meldt inderdaad een dergelijk verzoek van een afgevaardigde van het parlement waarbij de vraag is, of de toenmalige regerings-vergadering wel bevoegd was. Want dit na de WO II geschapen overgangsbestuur was in de toenmalige constitutie niet voorzien. En zou dus de facto niet bevoegd zijn om de onafhankelijkheid van deze 3 Baltische landen te bevestigen…Een  ‘’inderdaad, onbevoegd = niet rechtsgeldig’’ zou dan wel eens voor een 2e mogelijke annexatie – a la Krim – kunnen leiden, om eindelijk de verloren kinderen van Rusland weer naar huis te brengen….Nou, dat zal wel voor de nodige diplomatieke en mogelijk militaire vuurwerken in Europa zorgen. Met een tandeloze NATO. Oeps.

 

Het ligt vast aan Lena’s achtergrond: Zwitsers/Nederlands met een vleugje Spaans. Solidariteit, gelijkwaardigheid, hulpvaardigheid en zwakke broeders steunen? Dat vindt Hellas ook. Maar dat rechten ook plichten omvatten, nee, daar scheiden de wegen zich. Beloftes niet nakomen, geldschieters als terroristen en moordenaars beschuldigen en eindeloze spelletjes en chantage blijken allemaal legitiem in naam van ideologie en ego, waarbij onrealistische beloftes haaks staan op de realiteit van 2015. Lena vindt, dat deze politici land en volk verkwanselen en het EU lidmaatschap niet waard zijn. En Lena denkt verkeerd…Want de Grieken hebben historisch gezien een recht op failliet gaan en steeds weer de hand – met succes – op te houden voor steun. Om vervolgens niets te veranderen en zich met vers geld op zak nog sneller richting de bodemloze put te laten vallen, nadat ze eerst nog uitbundig hebben gefeest en geld uitgaven. Dankzij de onuitputtelijke bron van melk en honing, uit het Trojka land. En wij zijn schuld als het weer fout gaat! Oh ja? Ja. Omdat slecht gedrag elke keer weer geweldig wordt beloond. Dus Lena, EU, IMF en ECB snap het nou eindelijk! Schrijf nu alle schulden af en geef weer nieuwe 30 miljard – meer mag natuurlijk ook. En zeur niet over condities, hervormingen of terugbetaling. Griekenland heeft immers het eeuwige recht  – zonder  plichten  -  op vertroetelen, voeden en verzorgen. De burgers uit andere EU landen betonen daarbij hun solidariteit en democratische plicht door braaf belasting te betalen. Dat hun spaarcenten verdampen en sociale voorzieningen steeds magerder worden en bovendien de broekriem steeds verder aangehaald moet worden vanwege hervormingen? Accepteren we toch allemaal graag om een bureaucratisch, geldverslindend en nutteloos Europees Circus met duurbetaalde lapzwanzen van tandeloze politici overeind te houden. En natuurlijk ook, omdat Griekenland de bakermat van de democratie is; ‘gij zult ons eeuwig dankbaar zijn’ en dat mag wat kosten, nietwaar? En Alexis en Yannis? Die lieverdjes worden onterecht behandeld en niet begrepen. Hun woorden, gelieg of toonzetting wordt door ons fout geïnterpreteerd. Stout! Maar meest belangrijk in deze hete tijd: zij zijn de enige echte redders van het nieuwe Europa; ze verdienen een pluim, een aai en vooral een grote zak met geld. Dan zullen ze ons graag de weg wijzen. Ook al leidt het pad direct naar de afgrond…Oh pardon, Lena liet zich even gaan. Het verschil tussen een videospelletje en dit Hellas Game of disaster? Het videospelletje is eindig.