columns

Stouterikken, Grieks-Romeinse tijden en jatten

Bestuurders van academische ziekenhuizen declareren boven de norm. Verbaast me dat? Nee, want dat doen bestuurders van grote Uni’s immers ook. Vinden die heren/dames overigens volstrekt ‘’normaal’’. Het zou nog tot daar aan toe zijn, ware het niet, dat Surinaamse dolfijnentrips of dure wijntjes, sneeuwkettingen en auto’s met chauffeur er wel toe leiden, dat er minder over blijft voor personeel, zorg en mensen. Kijk, en dat is nou niet netjes. De ministeries roepen op tot soberheid bij declaraties. Creatiever boekhouden, zodat we ze niet betrappen dus. Pijnlijk was ook de constatering, dat de opgestapte secretaris-generaal van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Cloo, in zijn eerste maand als ambtenaar niet alleen zijn salaris ontving, maar ook nog 25.000 voor zijn functie als ICT-consultant. Een van de vele fouten, dubbelbetalingen of exorbitante kosten voor ‘’externen’’ die kenmerkend zijn voor de cultuur en problemen binnen het Ministerie. Er wordt aan gewerkt zeggen ze. Met nieuwe consultants? En die bonus voor flapdrol Huges van de NS? Dijssie was wederom akkoord – net zoals eerder met ABN. Niet sociaal verantwoord, maar wel ok. Dijssie, je geloofwaardigheid taant aardig. Net zoals die van alle politici in de Kamer/Senaat. Veel gewauwel, weinig echte daden en geen verantwoordelijkheid nemen.

 

En dan Bertje; hij moet tijdens het NL-voorzitterschap van de EU ervoor zorgen, dat de EU begroting wordt hervormd. Pechti wil dat Bertje, die per 1 januari het stokje van het EU voorzitterschap overneemt van Luxemburg, zich hierop stort. De andere landen staan al te gieren van het lachen. Hervorming? Afslanken? Efficienty en transparantie? Pechti wil, dat de begroting niet 7 jaar vastligt, maar elk jaar herzien kan worden. Bovendien moet er verantwoording over afgelegd worden. En waarom moet de begrotingssystematiek transparanter? Is toch net de ‘’kracht’’ van de EU, dat alles zo lekker vaag is, zodat lobby, dictatoriale regimes en aspirant-EU-lidstaten en andere profiteurs gewoon hun handjes kunnen blijven ophouden? Andermans geld uitgeven is immers heel makkelijk. Dus gewoon zo laten. Tot het eind…Als ik Juncky juist beluister…Oh ja, en het systeem van de naheffing moet ook op de schop. Waarom? Gaat net zo lekker, NL is altijd de eerste die tekent bij het kruisje, en vervolgens niet gespreid, maar ineens al die miljoenen overmaakt. Doe je het goed, bezuinig je/versobert de zorg en nog zo wat zaken, mag je nog meer afdragen aan Brussel; wat een verrijking! Maar Bertje laat zich wel voor het karretje spannen, die snapt er toch niks van. En wat doet eigenlijk Timmy nog, anders dan de smart Phone van Juncky in zijn hand houden, als die speecht? Had toch zo’n zware portefeuille? Hoor je niks meer van. Zal wel de inspanningsverplichting zijn. Resultaat wordt immers niet gevraagd. Lena noemt dat nietsnut-nietsdoen-geldverslindend-prutpruttel-babbelgedoe.  Zelf verzonnen. Zonder inspanning.

 

Mansveld blijkt al maanden te weten van het gedonder rondom misstanden bij Prorail over onderhoudscontracten. En zoals zo vaak, is ze laks met verstrekken van documentatie, dus de oppositie is weer eens boos. Dirigenten, operasterren en andere toptalenten – die deels worden betaald met belastinggeld – mogen straks bij de aanscherping van de Wet Normering Topinkomens gewoon top blijven verdienen. Wil Plasterk. Huh? Rosenmolle wordt waakhond bij de AFM. Een blauwe maandag sociologie gestudeerd, een politieke carrière (-) en nog wat vakbondswerk; nou, dan ben je wel een financieel toppertje! En dan zijn er ook nog de Rogiers en anderen. Old boy’s network: maakt niet uit wat je kunt, als je elkaar maar kent.

 

Ja, ja, Yannis heeft dan weliswaar zijn speltheorie niet weten af te maken, maar strategisch is het hem gelukt, het land en volk met behulp van domme, machtsgeile Alexis pijlsnel de afgrond in te sturen. Kreeg hij nog goed betaald ook. Voor 160 dagen anarchie, chantage, belediging, liegen en nietsdoen ving hij 31.000 Euro (afgevaardigdensalaris: 5705,00/maand, plus telefoongeld 616,00 Euro. Plus vergoeding per kabinet/senaat en overige zittingen). En ernaast schnabbelt hij nog voor 2200,00/maand bij de Uni van Athene wat bij. Ontspannen zit hij thans op zijn terras. Wijntje, achterover leunend, geniet hij van nietsdoen, zonder geldzorgen, met gratis publiciteit voor zijn nieuwe boek en zich bescheurend om die domme EU-lui, die elk keer weer opdraven voor niks. Hij is de held, die zich heeft opgeofferd. Voor het hogere doel. Met eeuwige roem. En dat moet de wellicht meest briljante, intelligente Minister van Financiën ooit zijn? Hem in een donker hol in de grond schoppen; af en toe wat water en brood, en dan is Lena nog heel genadig. Zijn appartement, bezit, huis op eiland en alle centen? Afpakken en aan gepensioneerden geven. Want de lafaard tufte op zijn brommer ertussenuit toen het hem te heet werd onder zijn kont. Verlang soms terug naar Romeinse tijden. Maar dan heb ik weer medelijden met de leeuwen…

 

En het is natuurlijk tragisch, dat iPhone, Amazon-aankopen, reizen naar het buitenland of het kopen van apps thans lastig of onmogelijk is. Maar gelukkig vliegen de luxe goederen zoals tv’s, elektronica en auto’s nog razendsnel de deur uit. Echt afzien. Kun je natuurlijk van de regering niet verlangen, om eindelijk eens (extra) belasting te innen. Uitgaande van minimaal 200 (doch waarschijnlijk eerder 800) miljard Euro aan Grieks geld op buitenlandse rekeningen – uiteraard buiten de belasting om – zou een solidariteitsboete van 30% (of 40) al gauw genoeg geld opleveren voor de komende 2 jaar. Nog meer, als je ook de reders om een solidariteitscentje van een miljardje of 40 vraagt….Betaalt Hellas keurig de leningen terug, geen hulppakket nodig, noch hervormen of besparen. Conform de Syritza belofte; laat de rijken betalen! Dat zou nog eens de klapper zijn waar je goede sier kunt maken, Alexis! Helaas, deze optie is taboe. De EU burger moet betalen, niet de rijken! En ook Euclides snapte dit; gewoon oude grammofoon plaat opzetten; nieuw geld, schuldenkwijtschelding en alles zonder hervormen. En voor de show ja zeggen-straks-weer-nee-doen. Heb je niks aan. En wie houdt wie nu nog voor de gek? Een 3e hulppakket met geld, hervorming en bezuiniging terwijl het volk dit juist met OXI afwees met zondag als aller/aller/allerlaatste echte deadline? Ik voorspel….Tsipras tovert of vrijdag of zaterdag ineens ‘’nieuwe verkiezing’’ uit de hoge hoed, dan ligt alles weer op zijn gat. Want zijn zogenaamde burgermandaat staat dit toch nooit toe? Zei die ook in het EP; geen nieuwe hervormingen/besparingen! Dus…Grexit! Als landen dat nog niet durven; houd internet-referendum in alle landen over Grexit ja/nee. Gelijk burgermandaat om knoop door te hakken en eindelijk eens met belangrijker zaken bezig te gaan. Er is zat geld in Hellas of daarbuiten, makkie om actie te nemen, als je wilt. Is alles zo opgelost. En uiteraard tuigen we het hulpprogramma op voor de Grieken, die de dupe zijn van dit ideologische pokerspel. Dat hoort zo.

 

Maar komt er toch een smiezeldeal omdat niemand GREXIT durft te roepen, waarbij wederom miljarden belastinggeld de bodemloze put in gaan? Gaan we allemaal – in alle landen - stoppen met belasting betalen, eisen we kwijtschelding van schulden door de bank; reizen we gratis met openbaar vervoer en gaan we bij al onze parlementen en overheden, plus in Brussel/Straatsburg bij de EU, gratis op hun kosten onze buik voleten. En al die lobbygeschenken nemen we gelijk mee terug. Wil je op reis? Neem dan Monopoly geld mee.

 

Een tikkende tijdbom. Midden in de Pacifische Oceaan: een reusachtige betonnen bunker, gevuld met plutonium uit US-kernbom-experimenten. Ruim 100.000 m2 radioactief besmet afval bedreigt nu bewoners en de oceaan. 1979 werd deze reusachtige koepel gebouwd en officieel heet het de Runit Dome; genaamd naar het eiland waar het op ligt, behorend tot de Marshall Eilanden. Het Runit Dome is niet gebouwd voor de eeuwigheid. Reeds nu zie je scheuren en de bodem is niet verzegeld. Niemand weet precies, hoeveel plutonium – een van de gevaarlijkste radioactieve stoffen met een halfwaardetijd van 24.000 jaar - al gelekt is; in de lagune, de oceaan, in zee. Tussen de lagune en de koepel liggen maar een paar meter strand en een paar bosjes begroeiing. Aan de andere kant van het eiland scheidt een muur van gestorte stenen deze betonkoepel van de zee. Tussen 1946 – 1958 vielen 67 kernbommen op Eniwetok en Bikini, de eilandbewoners waren 33 jaar gedwongen om te verhuizen naar Ujelang. Nu leven ze weer op hun eilanden, maar niemand weet, hoeveel straling daar is. Laat staan dat er een woord in hun taal is voor straling…Men ziet het niet, ruikt het niet en voelt het niet. Maar het gif brengt wel de dood.  De USA betaalde in 1986 als gevolg van een associatieverdrag met de Marshall eilanden – die tegelijkertijd onafhankelijk werden  - schadevergoeding, maar schoof de juridische verantwoording voor Runit Dome af op de regering van de Marshalls. Het Amerikaanse ministerie van Energie bagatelliseert de risico’s; scheuren treden in bijna alle soorten van beton op, een gevolg van droging/krimp van het materiaal. Ach, en een studie in 2013 concludeerde, dat de lagune al meer besmet was dan het binnenste van de Dome. de lokale regering ontbreekt het aan kennis of middelen, om eventuele problemen op te lossen, zegt klimaatadviseur Mucadam van de Marshall eilanden. Het probleem wordt niet besproken met de USA, maar verdrongen.  Thans zouden de stralingsmeters van bezoekers nog niet hoger uitslaan dan ‘’normaal’’, maar helaas, die meten alleen cesium 137 (halfwaardetijd 30 jaar), en niet plutonium. Eiland omheinen en wegtrekken? Nee hoor. De mensen zoeken op de besmette eilanden naar voedsel – zoals ze vroeger deden; krab, eieren, vruchten en vogels. Met maar 3 ‘’schone’’ eilanden functioneert het oude systeem echter niet. Dus komt 3x/jaar een schip met vlees in blik, bloem, rijst en ander industrievoedsel. Waardoor nu ruim 50% van de bevolking aan diabetes lijdt en tegelijk hongert, want het verzorgingsschip komt bijna altijd te laat. Dan eten ze wekenlang alleen bloem met kokosnoot…Geld verdienen? Haast onmogelijk. Want ondanks dat het US ministerie het eten van kokosnoot en lokale vis als veilig beoordeelt, mag het niet geëxporteerd worden. Hoge schulden zijn het gevolg. Dus graaft/duikt men naar koper en oude metalen uit militair afval, dat via een Chinese handelaar naar China verscheept wordt. Net genoeg, om eten te kopen, de opleiding van kinderen te betalen. En de gezondheid? Ze betalen een dodelijke prijs voor het leven op een idyllisch eiland…

 

Hoe diep kan je zinken? Magnum ster Tom Selleck heeft kennelijk vrachtwagens vol water uit een openbare hydrant gestolen, vanwege de droogte in Californië. Voor zijn ranch. Hij moet voorkomen. Oh ja, en terwijl in een krant wordt gemeld, dat kanker de grootste doodsoorzaak is in NL, meldt van Rijn dat de meesten aan dementie overlijden. Niet uit zijn woorden kunnen komen, beloftes ineens selectief vergeten en nu dit? Tja…