columns

Mini ijstijd, beKNOTting en nepkaas

Kijk, eerst word je ‘’warm’’ gemaakt met woestijnscenario’s, tropische hitte en watertekort. En nu lees ik ineens dat we in 2030 een mini-ijstijd tegemoet kunnen zien. Nou, is dat even balen!? Want voor scenario 1 had ik al bedacht, hoe ik met minimaal water maximaal groente/fruit kan telen. Maar een dergelijk koud gedoe, als gevolg van een periode meanderen op de zon, daar word ik niet vrolijk van! Goed, dat we het huis nu puik geïsoleerd hebben. Ruim op tijd. Denk dat ik nu plannen ga smeden, om in de tuin ondergrondse kassen te bouwen, met solar panels. Ge moet wat, he? Gelukkig heb ik nog even de tijd en zijn Joost en ik tegen de tijd, dat het nodig is, heel handig. En ondertussen? Kan er van alles gebeuren.

 

Hoe is dat nou uit te leggen? De pensioenfondsen worden geconfronteerd met een nieuwe, lagere rekenrente – o.a. als gevolg van Mario’s opkoopprogramma –wat leidt tot hogere pensioenpremies en lagere dekking. Knot beknot…en wederom is de gepensioneerde melkkoe. Fijn hoor; banken worden gepamperd, maar als spaarder blijf je de fictieve rente van 4% over je spaargeld betalen. Omdat het zo lekker binnenstroomt, wordt dit vooralsnog zo gelaten.

 

In oude tijden waren de Russen het gewend, om met weinig ‘’buitenlands’’ spul uit te komen. In de afgelopen jaren echter niet; reizen, supermarkten, fast food; in Moskou en daarbuiten konden miljoenen mensen genieten van een verbreding van hun culinaire horizont. Ga je verder het land in, zijn er maar weinig mensen, die een Parmiggiano van een Gran Padano kunnen onderscheiden, maar het is niet alleen de upper class, die thans te lijden heeft van het kaas-embargo…Nee, prijzen zijn gestegen en wil je pizza maken, heb je toch kaas nodig. Dus…Om het gat te vullen ontsproot een hele industrietak om nep/namaakkaas te produceren, waarbij Russische zuivelfabrieken de technieken van o.a. Italianen – die dit proces over eeuwen heen verbeterden – proberen snel na te maken. Met wisselend succes. Een kleine greep aan wat je thans vindt: Chizzi Cheddar; is niet echt vies, maar heeft ook geen smaak. Een soort Medvedev kaas van Rusland dus. Dan de Unagrande Mozzarella? Wordt gemaakt vlak bij de grens met de Oekraïne – de plaats waar alle ellende eigenlijk begon. Nou, die is redelijk. Parmesan dolce: het ziet er niet uit, noch smaakt het ernaar, ongeveer even veel gelijkenis als een blik Spam met vintage jamon de bellota heeft…Metalig, scherp/zoet en vieze structuur. Bah…Belarus Rode Kaas; tja, de kleur ontgaat de journalist, tenzij je weet, dat het gebied waar het spul vandaan komt, onder de Tsjernobyl zone valt…? Iets van een smaakje van een oven pizza en een week oude kauwgom, goedkoop, maar bepaald niet beter dan een fles wodka die je voor deze prijs kunt kopen…Galbani-style Burrata dan? Nou, je zou bijna denken dat Galbani hem maakte; en toch wordt dit goedje, welk verbazingwekkend aardig smaakt, geproduceerd nabij Tula. Wellicht met wat hulp via de maffia…? Dan heb je ook nog de Parmegrino; lijkt op Italiaans, maar is het niet. Prut. Ricotta Light gaat net. Mozzarella Argentino…Hou op. Laat de Russische kaas a.u.b. terugkomen! En dan is er nog een soort Hochland Feta kaas…Compleet met Grieks prentje maar het lijkt op tippex….Kortom, het is afzien voor wie echte, buitenlandse kaas wil, daar bij Moedertje Rusland.

 

Hollande bakt er in eigen land niks van. Maar nu roept hij zichzelf uit als de held, de redder, die ervoor zorgde, dat Griekenland binnen de EU blijft. Alsof je daar trots op moet zijn. En is de tijd nu rijp voor hervorming van de EU: hij, Schulz plus Juncky willen een economische regering plus een budget voor de Eurozone doordrukken. Landen moeten hun soevereiniteit opgeven als het gaat om zaken zoals wereldeconomie, klimaat, migranten, misdaad, maar ook schulden, banken en investeringen; want dat moet op hoog niveau, en niet door lidstaten afzonderlijk bepaald worden. Lena ziet het al voor zich: een soort 2-delen Europa: de ene is de Eurogroep, in de houdgreep van Brussel, en dan dansen nog eens 9 landen vrij eromheen. Wordt een zooitje. Lena pleit voor minder Europa: gewoon terug naar de oorsprong; een economisch blok vormen maar verder geen bemoeienissen. Maar helaas, dat was zo simpel, dat men het gedrocht EU de laatste jaren heeft geconstrueerd. Lena voorspelt het einde binnen 10 jaar, want dit is niet houdbaar.

 

AGREEKment riepen ze. Road to Europe’s disaster noemt Lena het. Euforie maakt plaats voor ontnuchtering, nadat o.a. het IMF meldde, dat het hulpplan onvoldoende was; nog veel meer geld zou nodig zijn, en de onhoudbare schuldenberg moest maar kwijtgescholden worden. Dijssie bagatelliseert de cijfers en stelt, dat het IMF een foute maatstaf hanteert; het valt dus allemaal mee. Verkiezingsbelofte gebroken: sorry. Het fatale bewind van Alexis en Yannis trok het land en haar economie nog verder in de put. Het Ja van de Grieken woensdag levert donderdag direct 7 miljard overbruggingsgeld op. Uit het EFSM potje, welk nu net NIET bedoeld is om eurolanden financieel te ondersteunen. Niet-Euro landen krijgen daarvoor extra garanties of onderpand. Supermario geeft ook weer geld als beloning voor beloftes die nog niet zijn omgezet in echte daden (ECB bijdrage; 130 miljard, bovenop de 250 uit eerdere hulppakketten). Het 50-miljard staateigendom potje is een wassen neus. Alexis belooft alles, maar zal niet hervormen. Nieuwe verkiezingen zijn al in de maak voor de herfst. Geeft niks, het geld rolt weer, ook al is de situatie onhoudbaar en onoverzichtelijk; de structuur verrot en vertrouwen niet hersteld. Alles voor het behoud van Hellas in de Eurozone…? Deze deal helpt het land, volk, de EU en de EURO niet. Kwakkelakkoord in plaats van pijnlijke, maar economisch-, politiek- en sociaal noodzakelijke besluiten. EU burger mag dokken. Banken worden gered. Rijken worden rijker. Belastingontduikers krijgen amnestie. En de onderkant van de samenleving zit hopeloos gevangen in het machtsspel van politiek, geld, macht en ego’s. Europa helpt zo zichzelf om zeep. What’s new Lena? Niks.

 

Ach, en dan zijn die miljoenen, verspild voor dat suffe Pluto-Ruimteproject toch maar een druppeltje op een gloeiende plaat? Is toch veel leuker om te lezen over ’outer space’’  - waar je verder niks mee kunt – dan over de realiteit van het hier-en-nu?

 

En weer een domper; het monster Nessie van Loch bestaat toch niet. Na 24 jaar zoeken geeft Feltham de zoektocht op; zijn vriendin, baan en huis gaf hij ervoor op. Nessie is geen monster, maar gewoon een meerval. Nou, valt dat even tegen? Sinds de manager van het Drumnadrochit Hotel op 14 april 1933 een reuze beest ontdekte in het meer, werd getracht, Nessie op te sporen. Tientallen vage foto’s zouden bewijs zijn voor het bestaan van het monster. Niet dus. Nou kun je tenminste ongestoord slapen en door het water glijden, Nessie, want ik geloof nog wel in je.

 

Soms hoopt Lena op een mirakel. Dat alle ellende zomaar plaats maakt voor een vrolijke, lieve, veilige en gezonde wereld waar het goed toeven is. Zonder wapens, corruptie of machtsmisbruik. Een utopie? Ja, maar wel een aantrekkelijke. Zeker nu. De hoop sterft immers het laatst, nietwaar?