columns

Creatief zakendoen en Europees theater

Een creatieve week….? Zogenaamde share-companies zoals AirBNB, Uber of Helpling bijvoorbeeld: ze verdienen grof geld met hun formule van software/app en verdienen aan de ‘’bemiddeling’’, en daarbij lopen ze geen risico, hoeven ze niet te investeren, geen verzekering te regelen of zich aan minimale (loon-) eisen te houden. Da’s nou creatief ondernemen. Toch?   

 

En dan die geweldige François toch; vol trots staat hij eindelijk achter zijn fantastische boeren en eist rechtvaardiger prijzen in omringende landen. Want zijn boeren werken inefficiënt, met verouderde methodieken en materieel en ze zijn bovenal veel te duur. Dan is een vrachtwagentje uit Spanje en Duitsland een welkom verademing; plunder hem leeg, steek de boel in de fik, en krijg nog geld toe. Bovenop te veel landbouwsubsidies en staatsteun. En dan roepen ze ons op, solidair te zijn voor hun ‘’Ikke, ikke’’. Omwille van een Grande L’Europe mogen ze alles. Niet betalen, liegen en straks failliet gaan. Pas de problemè.

 

Ach guttegut, Federica wordt huiselijk! Nu wil ze zelfs een eigen serviesje van een miljoen of 3 aanschaffen, plus glazen en bestek, en dat voor haar kroost van EU diplomaten en 150 EU vertegenwoordigingen (?). De Europese politieke/ambtenaren/diplomatenelite gedraagt zich als nieuwe Zonnekoningen! Het serviesje wordt voorzien van het EU logo (= collectors item).  Komt ze onverhoopt Euro’s tekort? Stuurt ze wel een nieuwe naheffing naar Dijssie, die betaalt zonder te controleren. Deze gezapige elite, Federica vooraan met 24.000/maand, betaalt geen belasting; strijkt te veel (nep)vergoedingen op en zou dus makkelijk zelf het servies bekostigen om op stand te tafelen. Of is het hogere diplomatie? Zo van…Mogen de Britten een royaal serviesje leveren….Brussel? Het nieuwe Versailles.

 

Dutch Air verkoopt in fraai vormgegeven blikjes typisch Hollandse lucht. En dat lukt aardig, want er is veel vraag naar uit Amerika, China en Afrika. Waarom heb ik zoiets niet verzonnen? Ik zou natuurlijk een portie ‘’zonneschijn’’ kunnen aanbieden. Compleet met vrolijk Spaans plaatje; voor natte, koude en grijze dagen elders. Verkoopbutton op de site? Kan de knop zo aanzetten. Maar….Dan moeten we Joost’s foto’s op blikjes plakken; in de zinderende hitte buiten zonnestralen vangen en dan gauw een deksel erop en het op de site zetten, voor zeg 5 Euri plus verzendkosten. En dan moeten we ook nog inpakken en naar de post. Pfff…

 

En dan de primeur. WERELD 2.0 is ontdekt! Ja, ja, de Kepler-452b is een soort groter en ouder neefje van de aarde. Zou zich zelfs in een bewoonbare zone van een zonneachtige ster bevinden en bevat mogelijk water en wellicht ook zuurstof. Yippie! Helaas…we kunnen er niet naartoe, want deze 2.0 is maar 1400 lichtjaren van ons vandaan. He verdorie, had net wat plannen bedacht.

 

Ja, en natuurlijk ziet die folder van de smokkelaars spik-en-span eruit. Speciaal voor Syrische vluchtelingen. Het Europese Paradijs (lees Nederland, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Denemarken) opent haar armen wijd, zorgt voor opvang, zakgeld en zelfs een huis! Dan wil je toch gelijk vertrekken? Denemarken gebruikte dit door Frontex gevonden document al om de uitkering voor asielzoekers te halveren. Nederland doet dat vooralsnog niet. Ook al geeft staatssecretaris Dijkhoff toe, dat het beeld wat al te rooskleurig wordt geschetst.

 

Nu snapt Lena, waarom de gewone politielui meer salaris willen om boeven te vangen of burgers te beschermen. Als ze daar al tijd voor krijgen met al die administratieve rompslomp. De politietop en enkele uitgelezen agenten en rechercheurs nemen het er nl. graag van. Vliegen businessclass (85.000,00/jaar); om te praten over zogeheten geheime operaties en internationale opsporingsonderzoeken. Want dat kan je natuurlijk niet met een conference call via Skype afwikkelen. Businessclass maakt het verschil. De korpschefsbeloven beterschap. Behalve korpschef Bouwman; die mag in de businessclass. Omdat hij de 1e hoofdcommissaris is?

 

En dan een heel onleuk verhaal. Over het Israëlische leger. Waar ooit de regel gold, om aanvallen minutieus te plannen en risico’s in te schatten, om zoveel mogelijk onschuldige burgerdoden te voorkomen, is de beer – pardon het leger – los. Niks meer op het hoogste niveau toestemming voor riskante operaties vragen. Of zorgvuldig en gericht een operatie uitvoeren. De ooit zo geroemde militaire zorgvuldigheid is naar de knoppen. In 2014 vielen door de operatie Protective Edge ‘tig civilisten. De organisatie Breaking the Silence publiceerde onlangs een boek met getuigenissen van vele soldaten en officieren, die aan deze operatie deelnamen. Hun beschrijvingen over de luchtmacht bezorgen Yuli Novak – voormalig officier in de Israëlische luchtmacht en presidente van deze organisatie - slapeloze nachten. De berichten gaan over de werkwijze, waarbij zonder een langdurig, gecompliceerd goedkeuringsprotocoll operaties uitgevoerd kunnen worden. Het IDF zou een berekeningsmodel hebben om de collateral damage te voorspellen. De toestemming, door officieren, en een enkele majoor, baseren zich op grond van de afweging tussen de ‘’prijs’’ van een mensenleven en de ‘’waarde’’ van het doel. En zijn er te weinig aanvalsdoelen? Verandert de parameter en worden doelen met een hoger risico aangevallen. Zelfs een vage bewijslast is al legitiem. Moeilijke ethische besluiten worden genomen met behulp van rekenmethodieken. Het lijden van de ander en de onverschilligheid over Palestijnse doden is aan de orde van dag, meldt Yuli.  

 

Oostenrijk zei eerder ‘’genoeg’’ en weigert om nog meer migranten op te nemen. Ze kunnen de vluchtelingenstroom niet meer aan. Ruim 3000 asielzoekers slapen thans in tenten of onder de vrije hemel. Dagelijks worden honderden aanvragen geregistreerd, in juni alleen al waren het 7500. Het probleem is deels ‘’huisgemaakt’’: grote weerstand van burgermeesters en regiobestuurders; een langdurig bureaucratisch gedoe en protest van inwoners. Oosterrijk eiste een verplicht opnamequotum van vluchtelingen binnen de EU. Mislukt. Bilaatje dan? Oostenrijk helpt de politiemensen van Hongarije bij de beveiliging van haar grenzen met Servië. En sloot afgelopen week een verdrag met Slovakije, waarbij ruim 500 asielzoekers tijdelijk daar opgevangen gaan worden. Bratislava betaalt voor bed/bad en brood, Wenen voor de verzorging (?) en veiligheid ter plekke. De asielaanvraag wordt door Oostenrijk behandeld. Erkende vluchtelingen mogen terug naar Oostenrijk, en personen zonder asielrecht worden teruggebracht naar hun land van herkomst. Deze deal is goedkoper, dan asielzoekers in eigen land op te vangen. Pikant: Slovakije was binnen de EU tegen de quotaregeling en wilde maar 200 asielzoekers opnemen…Noem het ‘’asieldumping’’. Lena kan zich niet vinden in deze creativiteit, waarbij een vluchteling als een pakketje afgeschoven wordt en principes wijken voor de geldbuidel.

 

Het sprookje/heldenverhaal over Roundup is een horrorstory geworden. Ruim 25 miljoen hectare grond in de USA is al verpest door superweeds; ofwel onkruiden, die niet alleen immuun zijn tegen Roundup (Glyfosaat) maar ook voor combi’s van onkruidverdelgers. Dank je wel,  Monsanto. Jarenlange monocultuur in plaats van wisselteelt; niet-realistisch vertrouwen in het almachtige enige echte onkruidverdelgingsmiddel waardoor resistentie gaat optreden; verwaarlozing van andere onkruidverdelgingsmethodieken zijn de oorzaken. En dus wordt nu nog veel meer rotzooi gespoten. En wat zegt Monsanto? Let’s do it again! Ofwel een nieuwe generatie van onkruid-resistente oogsten wacht op USDA goedkeuring, in elkaar geknutseld om oudere onkruidverdelgers te tolereren, zoals 2,4-D en Dicamba, als toevoeging bij Glyfosaat. Probleem opgelost, winstmarge hoog, boer blij? Tja, ware daar niet dat de chemische klasse van die nieuwe troep bepaald niet charmant is voor de gezondheid. Je kunt er Non-Hodgkins lymfoom van krijgen, o.a…. Supergiftig is het nieuwe spul voor breedbladige gewassen (zoals de meeste fruit/groentesoorten); ze zijn meer bevattelijk voor kruisbesmetting via de lucht en dus een gevaar voor nabije bedrijven en braakliggende terreinen. En Roundup-resistent onkruid kan ook hiertegen weer immuun worden. Terwijl de oplossing voor de hand ligt: gezonde bedrijfsvoering met onkruidbestrijdingsmethodieken van vroeger; wisselteelt; het bedekken van gewassen en het gebruik van mest en compost in plaats van kunstmatige meststoffen. En gebruik maken van de onkruid-afweermechanismen van sommige gewassen. Agro ecologie heet dat. Beter voor het land, gezonder gewas en gezonder voor de consument. Levert echter niks op voor Monsanto, vandaar dat men boeren dom houdt en monocultuur blijft promoten. Zinvolle technische ondersteuning wordt niet geboden aan boeren, die hun werkwijze willen veranderen. En ook al vinden steeds meer mensen en groeperingen – tot in het Congres toe – dat het roer om moet, de oppermachtige lobby van deze liedengilde maakt korte metten met ‘’gezonde’’ (voor hun niet winstgevende) ideeën. En dus komt er ooit een point of no return…Oh nee, dat hoeft niet, immers als het in de USA allemaal naar de kl…is geholpen, krijgen ze straks via het TTIP en de investeringsbescherming alle kans in Europa. Europe, here we come…!

 

De zoveelste op de lachspieren werkende act in het EU theater: onderhandelen over 3e hulppakket? Prachtig opgevoerd schimmenspel om ‘’geld alleen tegen prestatie’’ in theorie vol te houden. Opschieten door Trojka & 1, want er moet terugbetaald worden? Welnee, de geldkraan staat alweer open. Enkele toezeggingen zouden nog niet zijn nagekomen? Is maar een geschil in opvattingen. Plan B? Grinnikend onthuld door flierefluiter Yannis (die van ‘’honey, I shrunk the banks’’). Voor 20 augustus moet het pakket goedgekeurd zijn? Lachen! Iedereen is toch met vakantie? Zet een Brusselse zot vast wel even een kruisje. Alexis lacht vrolijk naar de camera’s; zijn partij stemt zondag oxi of nej over ‘’ik ben het er niet mee eens noch voer ik het uit’’ politiek. En anders nieuwe verkiezingen. Schadelijke ego-politiek met goedkeuring van de EU; op naar de volgende scene.

 

Vluchtelingen, IS, Oekraïne, Turkije, werkloosheid, economie en probleemlanden? Effe wachten tot de EU/nationale politici terug zijn en niet-uitgeruste ambtenaren weer plaats nemen in de kantoren. Ondertussen worden de plannen voor een Europees Ministerie van Financiën en het vrijhandelsverdrag TTIP razendsnel in elkaar geflanst, zodat als de dames/heren uit hun vakantie terugkomen, ze alleen nog bij het kruisje hoeven tekenen. Lezen of nadenken is niet gevraagd. Dat hiermee o.a. ook nationale parlementen bij besluitvorming buitenspel wordt gezet? Kleinigheidje hou je altijd.

 

Bulgarije; het nieuwe bankenland voor de Grieken. Alexis staat toe, dat per persoon en buitenlandse reis 2000,00 overgemaakt kan worden. Ga dus 7 dagen even over de grens, en ziezo, weer 14.000 in veiligheid gebracht. Volkomen legaal. Het zijn niet alleen duizenden gewone burgers, die hun spaargeld willen redden en daar massaal bankrekeningen openen. Ook ondernemingen richten simpeltjes snel een nieuw filiaal of onderneming daar op. Gemak dient de mens, nietwaar? Strenge kapitaalcontroles, die Griekse banken eigenlijk  voor een omvallen zouden moeten beschermen? Werken voor geen meter; een massa-exodus naar het armste EU-land is het gevolg. Die dat buitengewoon voortvarend aanpakken. Je hoeft alleen even over de grens, naar een Bulgaars bankfiliaal, met je paspoort. Rekening is binnen een paar uur geopend en direct kun je bankzaken afwikkelen via Internet en smartphone. Een creditkaart is binnen 5 dagen gereed. Draghi, de EU, ESM en het IMF? Weten dit allemaal. Het geld bij banken vult Supermario wel aan. Je mag je toch met zulk zorgzame, meewerkende instituten als EU-belastingbetaler, en als Griek in het bijzonder, in de handjes knijpen, nietwaar? Lig je tenminste niet meer op geld onder je matras of moet je moeite doen, het in een kistje in de tuin te begraven…

 

Hollandse bloemen blieft hij niet; zitten beestjes in, zegt Poet, en als Europa de export niet stopzet, roep hij zelf ‘’boycot’’. En het is toch een beetje vreemd, dat Europa zo aan de rok van USA hangt. Altijd als er weer iets tussen hem en Europa is, moet hij naar Washington om het toe te lichten; lastig en irritant is dat gesmiezelsmousel. Hij wenst zich een krachtig, sterk, onafhankelijk (van USA) Europa. En iedereen zou zich een voorbeeld moeten nemen aan Sepp; lieden zoals hij (vooral in de internationale topsport) verdienen de Nobelprijs. Voor leiderschap.

 

Oh ja, heet van de naald – pardon pen - er komt een Europese wet ''Vliegtuigen, gij zult vanaf nu niet meer verdwijnen''.