columns

Griekse broeken, Jan Steen en EU fast track

Schijndebat op woensdag. Mark is zwakke grammofoonplaat die hamerde op het belang van Europa. Oh pardon, Nederland. Maar dat klopt niet, want de Griekse broek en het EU-gedrocht staat hem nader dan het Nederlandse hemd…

 

De koopkracht van ruim 3 miljoen NL gepensioneerden is de afgelopen 7 jaar met gemiddeld 7- 13% gereduceerd. 80% van de senioren verkeert in financiële problemen. Mark kijkt ernaar maar belooft niks. 3 miljoen ouderen vragen geen zorg vanwege geldgebrek. De helft van de ouderen wil ooit naar een verzorgingstehuis. Oren van de regering zitten potdicht. De NL belastingdienst heeft geen idee, hoeveel geld de extra controle in het laatje brengt. Maar er zijn wel 4 op elke 10 belastingambtenaren hiermee bezig? En dan dreigt de SP ook nog het feestje voor vertrekkende raadsleden te verstieren, doordat ze de kosten hiervan (2400,00/vertrek) wil afschaffen. Gemeentes hebben het ook moeilijk; geen idee hoeveel geld aan o.a. jeugdzorg of langdurige zorg besteed wordt sinds 1 januari jl. Da’s nog eens besturen: veel ambtenaren, onduidelijke taken, onbekende resultaten en belabberde boekhouding. Lijkt Hellas wel. En dan die uilskuikens van politieambtenaren (en top); meer geld voor minder prestatie? Ze zijn het spoor volkomen bijster, komen pas in actie als het te laat is en zeggen dan sorry. Heb je wat aan, als nabestaande. Schop onder de kont; werk aan je conditie, schietvermogen en vang boeven, in plaats van te staken! En vind je het werk te zwaar? Zoek dan iets anders, watje.

 

Engeland voegt de daad bij het woord. Afgelopen is het met luieren op de bank voor een ½ miljoen werkloze jongeren (14%) die geen moeite doen om aan een baan te komen maar wel geld opstrijken. Verplicht op cursus van 70 uur (noem het een boot camp), om o.a. te leren een sollicitatie te schrijven en een sollicitatiegesprek succesvol te voeren. Vanaf 2017 krijgen ze tevens alleen nog ondersteuning/uitkering als ze of werken, in opleiding zijn of vrijwilligerswerk doen. Werken zullen ze in deze krachtig groeiende economie, waar de werkloosheid bij 5,6% ligt. Kan NL nog wat van leren; 80% van de Somaliërs met een verblijfsvergunning zijn niet-geïntegreerd en leven van een uitkering. Omdat ze de taal niet spreken…Nou, da’s simpel: als je niet binnen 3 maanden NL spreekt en je gaat integreren, stoppen we de uitkering. Tijd zat om te leren, toch? En anders ga je maar terug.

 

Transparantie? Welnee, de EU Commissie verscherpt haar geheimhouding over de TTIP onderhandelingen. Vertrouwelijke berichten over de 10e gespreksronde worden niet meer aan de EU lidstaten toegezonden, maar ambtenaren en politici mogen ze alleen noch in een beveiligde leesruimte in Brussel inkijken. En dat heeft Malmström geregeld; juist ja, zij, die openheid beloofde. Het hagelt dan ook kritiek. En dat alles omwille van ‘’tactische’’ overwegingen en waardering van US-posities, aldus commissieleden? Want je moet natuurlijk niet je kruit verschieten door bepaalde onthullingen openbaar te maken; dat zou de onderhandelpositie van Europa en haar burgers kunnen schaden. Gel….Ook naïeve Ploumen zwijgt in alle talen; ze snapt het hele TTIP namelijk niet.

 

Bijna 92 jaar nadat Carter het graf van Toet heeft ontdekt, zou mogelijk nog een prominente in Graf KV 62 kunnen liggen. Reeves, Egyptoloog aan de Uni van Arizona en directeur van het Amarna Royal Tombs Project, vermoedt namelijk, dat achter de wand aan de noordzijde van de grafkamer de oorspronkelijke eigenaar van het graf ligt. Nofretete dus. Echtgenote van Echnaton en later heerseres over het Rijk aan de Nijl. Toet zou in een voorkamer begraven zijn. Hoe hij daarop komt? Het ongewone bouwplan van Toet’s grafkamer evenals enige niet-verklaarbare zaken op wandschilderingen en graf-bijlagen ondersteunen de theorie, dat achter het graf van de farao de grafkamer van Nofretete ligt. En nu nog met nieuwe technieken proberen deze theorie bevestigd te krijgen….Spannend!

 

Als de staatsschuld onhoudbaar is volgens de huidige regels, dan past het IMF deze gewoon aan: nu wordt gekeken, wat de schuld daadwerkelijk ‘’kost’’. En dan valt het voor Hellas reuze mee…Vooral als de komende 10 jaar geen (toch al lage) rente terugbetaald  wordt en lopende leningen nog langer worden uitgesmeerd: 20/30/60 of meer jaar. Noem het vooral geen schuldenkwijtschelding. Opnieuw 86 miljard als dank voor het catastrofale beleid van Alexis over de afgelopen maanden; ja, zeggen tegen hervormingen maar geen zin om ze echt door te voeren. Economie is naar de huppel, miljarden weg naar buitenland via kapitaalvlucht en de kleine Griek ziet geen cent van het 3e hulppakket. Banken, rijkaards en speculanten wederom gesteund. En deze boterzachte deal en vage hervormingen levert ‘’gratis’’ geld van 20 miljard voor ze op. Belastingbetaler staat garant en betaald. Ondanks belofte ‘’hoeft nooit meer’’. Nadat prompt 26 miljard zijn overgemaakt (13 miljard direct overgemaakt, 10 miljard voor bankensanering en 3 miljard voor ‘’later’’) uit een potje, wat daarvoor juist niet is bedoeld – maar toch geaccordeerd door de geldschieters - treedt vandaag Alexis af. 20 september nieuwe verkiezing. In oktober volgt ‘’controle’’ over besteding. Perfecte timing en goed geregeld, Alexis; je bent de nieuwe held van Hellas en gaat zegevierend genieten van je boevenstreek. En de domme geldschieters zijn er weer ingetrapt.

 

Oh Wauw! Europa heeft er een soort FBI-Europol-bureautje bij! Ditmaal een nieuw Anti-terreur centrum, in Den Haag. Allemaal een beetje buiten de publiciteit om, want het bestrijden/afweren van terrorisme is een nationale veiligheidsaangelegenheid, waarbij EU landen coöperatie schuwen, weet de NZZ te melden. Maar goed, het moest er van komen, na Parijs en Kopenhagen. Manuel Navarrete is de leider van deze afdeling, die in juli van start ging. Ze speuren op internet intensief naar terroristische teksten, om deze vervolgens te (laten) verwijderen. Frankrijk, Engeland en Italië beschikken al over een dergelijke dienst, die zich vooral richt op tekst/content uit Europa zelf. De nieuwe concentreert zich op propaganda vanuit Arabische landen en Turkije. Nu zijn het nog 15 personen, in 2016 moeten 25 taalkundigen dit werk doen. Coöperatie met de Google’s, Facebook’s en Microsoft’s van deze wereld is overigens strikt vertrouwelijk en op vrijwillige basis. En voor actie volgt eerst ‘’nauwe samenwerking’’ met nationale polities. Om te voorkomen dat je in een lopend onderzoek binnenvalt. Dat had je toch ook zonder extra instituut kunnen regelen? Waarvoor hebben we Interpol en Europol dan? De verwijdering van propaganda moet jonge Europeanen weerhouden, zich bij de IS aan te sluiten. Ja hoor. En inmiddels is er een informatiestroom tussen landen inzake jihadgangers op gang gekomen. Nu al?

 

Schotten op ramkoers met London. Edinburgh gaat EU-mogelijkheden inzetten, om NIET te kiezen voor een beleid, welk commercieel gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen (GMO) in Schotland toestaat. Daarmee distantiëren zij zich steeds verder van de Britse regering. Gesteund door de landbouw, wetenschappers en de National Farmers Union, wil London namelijk toestaan, dat in Engeland commerciële teelt van GMO mais en raapzaad toegestaan mag worden, ondanks grote weerstand van consumenten en milieugroeperingen. Onduidelijk is, of het schotse nee ook wetenschappelijk en experimenteel onderzoek m.b.t. GMO toestaat. Een aantal schotse wetenschappers en instituten blijken namelijk leidend te zijn in dit soort onderzoeken. De mogelijke risico’s voor gewassen en natuur door GMO wegen zwaarder dan de zogenaamde voordelen van GMO, vindt de schotse secretaris van milieu, en dus is verbod van commercialisering van gmo gewassen gerechtvaardigd. Goed zo. Wie volgt?

 

EU en landbouw? Net water en vuur. Melk, varkensvlees of andere producten om het even. Of wie er staakt. Marktwerking lukt, als je hervormd, moderniseert en efficiënt produceert en aanbod met vraag matcht. Dat inmiddels steeds meer Franse varkensboeren bewijzen, dat het ook winstgevend kan, is een feit. Vervelend voor die collega’s, die met leningen hun stallen vulden. Maar die schreeuwen nu om het hardst. Dus kregen ze een basisprijs van 1,40/kg. Terwijl Duits/Nederlands vlees 25/35 cts/kg goedkoper wordt geproduceerd. Waar Duitsland en Spanje investeerden in modernisatie en efficiency, keutert de Fransioolse varkensboer op z’n sloffen door, het geld krijgt hij toch wel. Officieel vindt de EU dit niet ok. Dus? Te dure (m.n. Franse) boer moet goedkoper vlees aanbieden? Pas de chance. Het niet-Franse vlees duurder maken? Nein/no. Dan zie je wat Europa echt is; geen eenheid. En dat zal het nooit worden, want het spel gaat om de beste bestuurder en slimste/sterkste zakenman, die regels effectief weet om te zetten in winst. Dat Duitsland en Spanje inmiddels de hele Europese markt kunnen bedienen – ten nadele van Frankrijk, België en Nederland - is zo’n gevolg. Inofficieel worden natuurlijk toch de belangen van individuele lidstaten – vooral diegenen, die zich niet aan de regels wensen te houden – gehonoreerd en trekt men de zoveelste optie voor oneigenlijke steun open. Marktwerking inclusief sanering en faillissementen verliest. Enfin…ze deden een plas, en u weet al wat er volgt.

 

Guttegut, ineens dringt het door. Bij de Bloody Blits. Stel dat een Brexit komt! Hoe moet het dan met werkvergunning, pensioenen, belasting? Heb je dan een visum nodig en wat betekent dit voor de kosten van levensonderhoud of de gezondheidszorg? Volgens een onderzoek van The Guardian zijn er al velen, die nu haast maken met het regelen van een dubbele nationaliteit. Voor als het mis mocht gaan….Want zonder dubbele nationaliteit zou een ‘’out’’ het leven als EU-burger in Engeland, of als Brit in de EU wel eens een stuk gecompliceerder kunnen worden. Nog afgezien van lange rijen voor de douane ‘’non-EU residents’’ in plaats van EU-fast track…

 

Elke maand proberen ruim 5000 mensen uit Eritrea via Soedan en Libië naar Europa te komen. Vanwege het dictatoriale regime (inclusief verplichte militaire dienst en gedwongen werk), onderdrukking en schending van mensenrechten door president Afwerki. In juni publiceerde de VN een vernietigend rapport over mensenrechten in Eritrea. Ze omschrijven de situatie daar als hopeloos, zonder zicht op verandering en dus is het logisch, dat honderdduizenden hun land uit wanhoop proberen te ontvluchten, waarbij Europa het paradijs lijkt. In 2014 alleen al ging het om ruim 357.000 vluchtelingen; de 2e groep – na Syriërs – die b.v. in Italië aankomen. Ruim 100.000 verblijft nog in Soedan, eenzelfde aantal in Ethiopië. Het land is al 30 jaar – sinds de onafhankelijkheid – in oorlog met Ethiopië. Afwerki regeert sinds de 1970er jaren met ijzeren hand. Van democratie is geen sprake. Humanitaire hulp wil het land niet, want men wil niet aan de ‘’lepel’’ van andere landen (m.n. USA) hangen. Leden van de oppositie leven buiten Eritrea. Critici melden dat de VN data misleidend zijn en niet zouden stroken met andere feiten. Realiteit: duizenden zonder perspectief komen naar Europa.

 

En met vluchtelingen valt goed geld te verdienen. Niet alleen als mensensmokkelaar of ‘’sluizer’’ met boten. Neem Jordanië; het ‘’vluchtelingenhuis’’ van het Nabije Oosten. Honderdduizenden vluchtelingen werden daar opgenomen. Maar niet uit medelijden. Want het land profiteert. En hoe. Volgens de VN zouden meer dan 650.000 vluchtelingen daar wonen; 10% van de bevolking. Omdat Jordanië geen olie heeft, is het ‘’vluchtenlingenhuis’’ het (financiële) inkomstenpotje geworden. Want in ruil voor de rol van helper krijgen ze fors financiële steun. Hoe meer vluchtelingen, hoe meer geld. Daarbij schuwt de regering niet, om creatief te boekhouden en de cijfers ‘’op te leuken’; Syriërs, die al voor de oorlog in Jordanië werkten, zijn eveneens in de getallen opgenomen…En het werkt. Eind juli heeft o.a. Duitsland haar voedselhulp voor vluchtelingen met 25 miljoen verhoogt, waarvan 15 miljoen bestemt voor Jordanië. Maar het vele geld vindt helaas niet haar weg naar de vluchtelingen, doch verdwijnt in het regeringsapparaat. De regering profiteert niet alleen financieel van de vluchtelingen, maar ze misbruiken ze ook, wanneer een zondebok gezocht moet worden voor de heersende misstanden in het land; zoals ‘’er zijn te weinig arbeidsplaatsen door te vele Syriërs’’, aldus Koning Abdullah…En Jordaniërs verdienen grof aan vluchtelingen, die tegen veel te hoge prijzen hun huizen/woningen huren. Maar als het geld op is bij de Syriërs, houdt de aanvankelijke ‘’solidariteit’’ op.