columns

Team-uitje, Homo, reistijd en moskeen

Reistijd van/naar werk is werktijd. Aldus uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die zijn niet lekker! Dit zal enorme gevolgen hebben voor bedrijven, waar personeel van huis uit opereert – denk daarbij aan trainers, adviseurs, loodgieters, thuiszorg, etc.  die van huis uit naar hun klus gaan. De Spaanse vakbond had de zaak in gang gezet tegen veiligheidsbedrijf Tyco. De installateurs waren soms wel 3 uur reistijd kwijt naar een eerste klant. Het bedrijf vond dat de reistijd ‘’rusttijd’’ was. Vroeger liet men de servicemensen van het regionale kantoor komen, maar die werden per 2011 opgeheven. Nu het personeel niet meer vanuit kantoor vertrekt, is – aldus het EHvJ – de reistijd niet ineens vrije tijd. Het laten dragen van de last van de keus van de werkgever door het personeel is in strijd met de werktijdenrichtlijn van de EU, stelt het Hof. Tja, en dan heb je in NL ook nog de regel, dat je vlg. de inspectie niet langer dan 9 uur per dag mag werken, excl. pauze. Nou, dat belooft wat.

 

In de Rising Star grot in Zuid Afrika vond men Homo Naledi; ruim 1500 fossiele resten werden gevonden met een unieke combi van menselijke en niet-menselijke overblijfselen in de 15 skeletten. In 2013 werd deze ontdekking trouwens al gedaan. Toen werd het haast een hype. Maar het blijkt bijzonder lastig om antwoord te geven op vragen zoals hoe oud zijn deze resten? Tot op heden nog geen antwoord. Maar men vermoedt ruim 2 miljoen jaar. Hoe past deze Homo Naledi in de menselijke evolutie? Als ze jonger zouden zijn dan 100.000 jaar, zou het een meer recente soort kunnen zijn (a la Flores-mens). En hoe kwamen deze botten zo diep in dit grottenstelsel? Tot op heden heeft men namelijk nergens anders dan Zuid Afrika eenzelfde fossiele resten gevonden. De omstandigheden van de vondst in een grot, ruim 80 meter diep (en dus pikdonker) doen denken aan de vondst bij Atapuerca/Spanje; ook daar was geen helderheid over de vraag, waarom mensen zo diep in deze grot woonden; maar omdat men botten vond van 28 neanderthalers, veronderstelde men dat de overblijfselen in de grot waren gegooid. Misschien zijn ze ook via water de grot binnengespoeld of erin gesleept door roofdieren? Berger, de leider van het Rising Star onderzoek, weet het niet. Vele theorieën zullen dus nog de revue passeren voordat er meer zicht op deze nieuwe soort mensachtige. Interessant.

 

Willempie krijgt 43.000, Maxima 17.000 en Trixje 24.000 meer aan salaris in 2016. Want ze zijn trendvolger van ambtenaren (m.n. de vicepresident van de Raad van State. Huh? Ach, dit jaar krijgen ze een salarisje van 823.000 (WA), 465.000 (Trix) en 26.000(Maxi). Begroting 2016 ruim 40 miljoen. Daarvan zouden ze toch met gemak de opknap van hun stulpjes kunnen betalen…? Maar nee, zelfs de verouderde telefonie-infrastructuur op huidig peil brengen – met 750.000 fors duurder dan begroot – mochten we ook voor ze betalen. Dus daar heb je een Koningshuis voor.

 

Het Europees Hof maakte haar standpunt m.b.t. sociale uitkeringen voor EU-burgers duidelijk: uitkeringen mogen worden geweigerd, om sociaal toerisme te voorkomen. Maar niet automatisch. De vraag ging over Hartz IV (werkloosheidsuitkering) in Duitsland: wie nog nooit in dat land heeft gewerkt, heeft geen recht op sociale uitkeringen. Wie al een keer in het land heeft gewerkt – ook al is het maar een paar maanden – mag maximaal 6 maanden werkloosheidsuitkering opeisen. En…EU-burgers kunnen een werkloosheidsuitkering aanvragen, als ze als zelfstandige niet genoeg geld hebben voor hun levensonderhoud. Nou ja, zeg.

 

En de zorgverzekeraars melden, dat helaas de zorg ook over geld gaat. Ja, dat is wel te merken: topinkomens, topkantoren en miljoenen op de plank. De kosten voor comazuipers vallen onder de basisverzekering, terwijl deze steeds minder vergoed. De achterliggende boodschap is glashelder; klasse zorg is evident (wie kan, verzekert zich bij) en de bestuurders casseren.

 

Plasterk neemt zijn hele top van 28 ambtenaren mee op een tripje naar Curaçao. Zijnde een ‘’dienstreis’’ waarbij ze inzicht in de praktijk moesten krijgen en praten met werknemers daar. Nou, met skype had dat ook gekund…Maar oh pardon, gun ze nou die uitjes, ze hebben het al zo zwaar, al die topambtenaren. Hoop dat ze tenminste iets aan teamwork hebben gedaan….

 

Europa wordt tot een beschamende vertoning: wederom geen besluit, solidariteit en echte actie m.b.t. vluchtelingen/migrantenkwestie. In plaats daarvan meer grenscontroles, nog lastigere routes en de winter in aantocht. Humaniteit? Welnee, de gezapige ministers vlogen ’s avonds gewoon weer terug naar hun comfortabele, warme huis, en trokken nog een fles wijn open. In oktober schuiven ze weer aan. Tenzij de regeringsleiders een akkoord bereiken. Ziezo, weer een dag verlummeld en mensen in de kou laten staan. Na Sawiri zijn er nog een paar voorstellen voor de oplossing (althans opvang);  Noorwegen wil deze mensen naar Svalbard sturen - een van de meest verlaten gebieden op de aarde – waar meer ijsberen wonen dan mensen…(survival of the fittest?) De  Israëlisch-Amerikaanse makelaar Jason Buzi wil een Refugee Nation oprichten. Hij zorgt voor land, vluchtelingen voor infrastructuur. Afgezien dat er ‘’zat’’ land (of eilanden) te koop zijn, denkt hij ook aan Dominica. Als de eilandbewoners (73.000) akkoord gaan met een minderhedenstatus, kan het daar opgetuigd worden. In ruil voor geld. Want met Europa wordt die opvang niks. Dus op naar een andere plek. En als vluchtelingen een ‘’eigen land’’ krijgen, dat ze samen kunnen opbouwen, levert dat werk op en respect, omdat ze dan niet meer de laagwaardige status als passief slachtoffer hebben. Saoedi Arabië heeft Duitsland ondertussen aangeboden, 200 moskeeën te bouwen. Want zelf vluchtelingen opnemen? Echt niet. De duizenden hightech tenten (alleen in gebruik tijdens de Hadj?), waarover de Saoedi’s beschikken – goed voor huisvesting van ruim 3 miljoen mensen - blijven ondertussen 95% v/h jaar leeg staan.

 

De hamvraag voor Europa? Wil Europa een gemeenschap van landen zijn, dat problemen gemeenschappelijk oppakt en oplost, ook als een aantal landen vinden, dat het hun iets minder betreft/of iets oplevert dan anderen? Of wil het eerder een los-vaste vrijhandelszone zijn, waarbij haar leden in belangrijke vragen – en dus ook egoïstisch – beslissen? De toekomst van Europa staat op het spel. Wat mij betreft doeken we Europa op; terug naar de basis van economisch verbond, en de rest weer door landen zelf laten regelen. Want met een krenten-uit-de-pap en stiekeme voordeel-dealtje en het graai/megalomane gedrag van EP, EC en ECB is de bom onder het verbond al lang geleden gelegd. Het wachten is op PLOF.

 

Als we alle fossiele brandstoffen winnen en verbranden, smelt de Antarctis en stijgt het waterpeil met 50 meter. Met fatale gevolgen voor vele gebieden. Pfff….gelukkig, even verderop lees ik (Washington Post) dat deze ramp pas over 10.000 zal plaatsvinden. In de eerste 1000 van de 10.000 jaar is de zeespiegel dan al met 40 meter gestegen. E.e.a. gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek/veronderstellingen m.b.t. CO2 uitstoot (m.n. kolenemissies) en modellen, die deze voorspellingen staven. Ook NASA meldde vorig jaar, dat het smelten van Antarctis niet meer te stoppen is. Geen mens die dit serieus neemt, veel te ver weg. Maken wij niet mee.

 

Nog maar een paar maanden voor de Parijs-klimaatconferentie wordt een duurzaam stadsproject in Parijs gesloopt. Om een parkeerplaats te bouwen. Het gaat om het prijs gekroonde project R-Urban; waar samenwerken, ruimte creëren en eco-landbouw midden in een stad samengaan. Er is een gemeenschappelijke ruimte, een café, een school en de gekweekte groente/fruit wordt ter plaatse verkocht. Een klein project, welk bewijst, dat individu en lokale overheid door samenwerking wel degelijk invloed op klimaatverandering kunnen hebben. Een model project dus. Maar helaas, een van Europa’s meest ambitieuze duurzame stadsproject moet wijken omdat de gemeente auto’s belangrijker vindt. Omwonenden hebben een petitie gestart; er is zat parkeerplek! Of de sloop nog gestopt kan worden?

 

De lage melk/varkensvleesprijs is het gevolg van een aantal zaken: de Rusland-boycot, lagere vraag uit China en het loslaten van het melkquotum. Daaruit ontstond een groter aanbod. En wat hebben ze in het Brusselse nu besproken? Er komt ruim 500 miljoen steun voor de boeren: bijna 70 miljoen voor de Duitse, 63 miljoen voor Franse, 36 miljoen voor Britse boeren en de Nederlandse varkensboeren zijn blij met 30 miljoen. Ach, wat hebben ze het toch allemaal zwaar met (deels zelf gecreëerde) lage prijzen en overschotten. Marktwerking? Foetsie. Maar noem dit vooral geen subsidie.

 

Niet alleen zijn recent alle bomen op aarde geteld (nou ja), maar blijkt het leven in zee ook met 50% te zijn gedaald in de afgelopen 40 jaar. Vissen, zeezoogdieren, reptielen maar ook zeevogels in/rond de zee; daar hebben we het dus over. Meldt Living Planet Report. Tonijn en makreel zijn zelfs met 74% gereduceerd. Ook is 50% van het koraal verdwenen; m.n. ook door het vissen met dynamiet. Dus is 1/3 van de vissen, die van koraal afhankelijk zijn, ook weg. De populatie van haaien, zeekomkommers en zeeschildpadden - zo belangrijk voor een gezond ecosysteem – is zorgwekkend. Overbevissing, vervuiling en klimaatverandering zijn de oorzaken. En nu? Niks, zakelijke belangen tellen immers zwaarder. Tot de vis op is, en het ecosysteem echt kapot is. Ach, dat duurt nog jaren….

 

Met pijl en boog, GPS en camera-fuiken probeert een inheemse Indiaanse stam in NoordBrazilië te bereiken, waar de regering in faalt: illegale houtkap bestrijden in de Amazonas. De Ka’apor stam met zijn 2200 mensen leeft in de Maranhao staat op ruim 530.000 hectare Alto Turiacu land. Lukt het een truck toch, om het gebied binnen te komen, wordt hij in brand gestoken. Chauffeurs en houthakkers worden gewaarschuwd om nooit meer terug te komen. Doen ze dat toch, worden ze uitgekleed en geslagen. Sinds het begin van ‘’bescherming van eigen land’’ in 2011 is de diefstal van hout – aldus de stam – met 50% gereduceerd. Nu roept men de hulp in van NGO’s en media; journalisten, Greenpeace en andere activisten zijn uitgenodigd om de situatie ter plekke te onderzoeken. Want het is een kwetsbaar en lucratief land; ongeveer de helft van het Amazonas bos zit in dit gebied, waaronder de zeer gewaardeerde Ipe (Braziliaanse walnoot), die ruim 1500 $/m2 oplevert na schoonmaak en export. In 1982 beloofde de regering bescherming. Pas 2014 beval de rechter het opzetten van veiligheids-posten. Zonder resultaat. Dus nu is het zelfverdediging, desnoods met geweld, maar (nog) zonder doden. Zij vinden, dat de illegale houtkappers hun hout stelen; dit rechtvaardigt het gewelddadige optreden van de Indianenstam. Het is niet alleen maar zelfbescherming, maar ook het beschermen van eigen identiteit, leefgebied en dus letterlijk overleven. Knap!

 

Maandenlang probeert het EU parlement uit te figulieren, hoe het nu zit met het lokken van internationale (grote) bedrijven middels belastingvoordelen. En niet alleen door Luxemburg dus. Maar dat is allemaal een wassen neus aan het worden; want de EU commissie en de Europese Raad weigeren om documenten vrij te geven. Ook de chefs van de bedrijven weigeren om te praten. Maar de afgevaardigden zijn het nu zat. De lobbyisten van die bedrijven, welke onwillig zijn om mee te werken, mogen het EP niet meer in. Amazon, Coca Cola, Facebook, Fiat Chrysler, Google, Ikea, McDonald’s, Walt Disney, Anheuser-Busch, Philip Morris, Walmart, Barclays en HSBC zijn maar een paar van de betrokken bedrijven. Het weigeren van een toegangspasje voor lobbyisten kan snel ingaan, als men daartoe besluit. Tevens eisen de afgevaardigden de verwijdering van deze bedrijven uit het gezamenlijke transparantie-register van EU parlement en commissie. Dat zou pas echt pijnlijk worden – meer dan het weren van lobbyisten - want Juncky en zijn commissarissen hebben zich verplicht, uitsluitend met vertegenwoordigers van bedrijven om te gaan, die in dat genoemde register zijn opgenomen. Wie dus uit deze lijst geschrapt wordt, verliest de toegang tot de ‘’inner circle’’ van de macht in de EU. Of het zo ver komt? Juncky, Schäuble en zijn collega’s uit Frankrijk, Italië en Spanje zijn opgeroepen om vragen van afgevaardigden te beantwoorden. De concernbazen bedanken voor het verzoek en komen dus niet. Zal wel weer op niks uitlopen, want de landen zijn oh zo beducht, om deze bedrijven binnen te houden….Daarnaast speelt een initiatief, om de invloed van lobbyisten op EU-wetgeving te beperken en belangenconflicten bij politici op te doeken. En daar zou de bevolking ook nog een rolletje mogen krijgen. Geloof je’t nog?