columns

Multitasken, foto-debat en rasPoetin

Het moet er van komen. Een pluim. Voor al die leden, die dagelijks in de Kamer zitten en multitasken. Ongelofelijk, wat deze dames en heren voor elkaar krijgen: de hele tijd sms-en, whatsappen, lezen, puzzelen of gezellig bijpraten; ondertussen luisteren naar nietszeggende prietpraat of urenlange domme debatten over een boevenfoto. Echte thema’s worden op ‘’ooit’’ verschoven en anders vallen ze tussen wal en schip. Oh pardon, tussen stoel en tafel. Regelmatig een hand opsteken als wederom een besluit, een motie of iets anders wordt uitgeroepen voor stemming. Op deze wijze gaan besluiten razendsnel; vooral over besteding van belastinggeld: 80 miljoen betalen aan de puissant rijke Rothschilds voor 1 Rembrandt met flutonderhandelaar Bussy ja; 100 miljoen voor problemen met passend onderwijs nee, ruim 50% meer onderhoudskosten (ruim 9 ton) voor de Groene (zeg maar Gouden) Draek van het Koningshuis ja, vergoeding op-maat-medicijnen voor 300.000 mensen nee, Mansvelt en Adje door naar de volgende ronde ondanks kontdraai/gesjoemel/onkunde; ja. Pretoogje Asscher presenteert overwinning in Marokko-uitkeringssoap maar ’t  geldt voor nieuwe gevallen en pas na lange overgangstijd. Krijgt iedereen nog de tijd om uitkering aan te vragen en hij zal in de kwestie incompetent UWV duiken; OK! Over naar de orde v/d dag.

 

Na de foto op de mat voor bonnetjes, Adje? Officieel vanwege schending van privacyregels, zijn alle boetes uit Oost-Europa en Baltische staten vernietigd. Terwijl juist deze chauffeurs vaak zware ongevallen veroorzaken? Wet bescherming persoonsgegevens is sterker dan overtreders beboeten via flitscamera’s, want daar is geen toestemming voor gegeven…Heeft de Nederlandse lezer eigenlijk wel ooit toestemming gegeven???? Gelukkig is met landen zoals België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk een overeenkomst gesloten om boetes te kunnen uitdelen/te innen, he, he. Binnen afzienbare tijd ook een deal met de Polen. Tot die tijd hard- en doodrijden toestaan. Privacy, toch?

 

Dat trauma helikopters ‘’tijdelijk’’ niet aan de eisen voldoen, is dus maar even (nog 1 ½ jaar?), aldus Melanie en of je vooral maar niet deze hulp aanvraagt, want is veel te duur, is de onderliggende boodschap. De bommen voor F 16’s raken volgens Jeanine op. Meedoen aan missies betekent ook logistiek plannen, toch? Gelukkig is er nog andere munitie. Anders hadden ze misschien rode ballonnen moeten loslaten met ‘’boem’’ erop. Het is me wat. Edoch, niets aan de hand hoor in de politiek! De samenleving is fout, die zeuren en willen te veel; en dat is lastig en tijdrovend. Laat ze toch met rust, die hardwerkende politici, ambtenaren, politie en legerpiefjes.  

 

Oh ja, en voor al die hele dagen lang multi taskende politici mag ook nog het Binnenhof opgeknapt worden voor 475 miljoen ( dubbel zo duur met aanbesteding). Men wil namelijk wel op stand lummelen. Lena snapt het; urenlang zinloos gebazel over die ene foto is anders niet vol te houden. Huh? De NCTV (nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid) vond het 1 maand na de voorwaardelijke vrijlating van VvdG in 2014 (!) nodig, een foto te maken – met medeweten van ministeries, vanuit de gedachte dat de beveiliging van die boef makkelijker zou zijn als een media-klopjacht zou uitblijven. Ga boeven vangen en terroristen opsporen en burgers bewaken!  Neemt niet weg, dat nu helder is, waarom een leegstaand kantoorpand met nieuwe Ikea-meubels voor dit soort tijdverprutsing volstrekt ondenkbaar is.  

 

Poet dwingt weer een wereldrol af bij de VN, en de wereld hapt toe. Hij zal wel even helpen bommen afgooien. Op alle terroristen (= allen die tegen Assad, de dictator en duizendvoudige moordenaar zijn), dus misschien ook IS…Was te verwachten. Maar nu zijn ze boos op rasPoetin. Zogenaamd. Want de VN is een hopeloos verdeelde groep van 193 landen. Een ieder zit voor eigen parochie te preken. Zoals Saoedi Arabië; homorechten moeten uit de VN Sustainable Global Development Goals gehaald worden, want het is tegen Islamitisch recht. Aldus gebeurde het, de zogenaamde LGBT rights zijn geschrapt. Terwijl  de VN doelstelling luidt: ….The goals pledge to ensure that “human rights and fundamental freedoms are enjoyed by all, without discrimination on grounds of race, ethnicity, colour, sex, age, language, religion, culture, migration status, political or other opinion, national or social origin, economic situation, birth, disability or other status…Recent werd de VN scherp bekritiseerd, omdat ze Saoedi Arabië de rol van voorzitter van het panel van onafhankelijke experts over VN mensenrechten toebedeelden. Maar steun of acceptatie voor gelijke rechten voor LGBT’s wordt door deze  chairman Faisal bin Hassan Trad als onacceptabel bestempelt en een flagrante inmenging in interne aangelegenheden. Zo zit dat bij de VN. En Ban schudt deze schender van VN-principes feliciterend de hand?  Hoe krijgen ze’t verzonnen.  

 

Ondertussen hengelt NL naar een flutzetel in juist deze VN – vijzelt het gedaalde NL-image weer wat op en je telt weer even mee. Willempie moest dus opdraven. En Obama? Als we 2 Guantanomo Bay gevangenen overnemen, dan, misschien…En als een van die andere gegadigden wint? Kan hij altijd nog zeggen ‘’yes, we tried’’.  Zo gaat dat in deze wereld, maar NL heeft het spel nog steeds niet door.

 

Het was maar even in Duitse kranten te lezen: honderdduizenden Afghanen maken zich op weg naar Europa. Maar Europa – ook NL - slaapt. Uitkeringen blijven te hoog, asielprocedures te lang en terugsturen is uitzondering. Boodschappen ‘’niet iedereen kan komen’’ blijft achterwege en muren, hekwerken schrikken niet af. Wie volgt? Steeds meer geweld, herrieschoppen of vernielingen in AZC’s, om verschil in religie, opvatting of ‘’trage instanties”’? Wie zich niet aan Europese normen & waarden houdt noch wil integreren/aanpassen, moet direct terug – niet over de bank en zonder opvang of asiel.

 

Veel geld hebben is toch wel handig. Vooral als er vlak bij je riante landhuis een AZC gebouwd zou  kunnen worden. Rijkaards in Oudenbosch zijn bereid, om tonnen aan de gemeente te betalen, om te voorkomen dat dit gebeurt. Een schijntje om prettig te blijven wonen, nietwaar?  Gemeente Oudenbosch zou er veel geld voor krijgen, zonder sores van vluchtelingen. Win-win, toch? Heb je geen centen? Mag het AZC bij jou in de buurt; vooral niet vlakbij politici, want verschil is er. Lange wachtlijsten voor sociale woningen?  4 van 5 gemeentes  met nu al onvoldoende opvang voor asielgerechtigden? Zorgkosten die verdubbelen? Kan niet bommen. Ook niet het feit, dat de overgrote meerderheid van deze vluchtelingen nooit  zal werken en/of belasting betaalt, maar voor altijd afhankelijk is van onze zorg. Moet kunnen volgens de regering? In grenzen ja. Mits de behoeften van eigen bevolking en die van nieuwkomers niet worden gedumpt bij gemeentes zonder financiële ondersteuning. Dan krijg je acceptatie en sociaal commitment.

 

Maar waarom zou Lena/u of politici zich druk maken over  vluchtelingen; sores over opvang, integratie en ontwrichting van de samenleving?  Belastingvlucht/ontduiking of emigratie naar lage-belasting-landen kost immers in verhouding veel meer. In Duitsland ruim 100 miljard/jaar. Extrapoleren op Europa? Slaat de rekenmachien op hol. Tjonge, jonge, jonge; daar valt toch zo’n akkefietje met DAS AUTO maar armetierig in het niet. Het voetbalgeneuzel bij FIFA/UEFA is kruimelwerk en dat Qatar’s staatsinvesteringsfond een 8-tal miljard mist van de 225, vanwege VW, Glencore en China’s Agricultural Bank? Is maar een luttele minus 3,5%. Guttegetut; terwijl ik 4% belasting moet betalen over een rente van 0%? Vanaf oktober a.s. kun je overigens in Berlijn je kroost voor 100,00/kind een luxueus 5-gangen diner met Wagyu-rund laten serveren bij Das Stue. Dat in dezelfde stad vluchtelingen al blij worden van een plastic flesje water en een broodje? Pfff…als je alles maar in proportie ziet, dan valt het allemaal best mee, nietwaar?

 

Zijn de hersenen eindelijk ontdooid van Arctische kou? Of is het mogelijk toch voortschrijdend inzicht? Gevolg van sterke protesten, veel te dure winnings-omstandigheden (geologische risico’s vanwege o.a. weer, diepte etc.) en nog jarenlang te lage olieprijzen? Of angst voor lager dividend, minder topsalaris en bonus als het mis gaat? Hoe dan ook – nee, we hebben het hier niet over de groente van Hak - de natuur is blij met de stopzetting van Shell’s project Chukchi Sea. Lena spreekt van mismanagement. Gezond verstand had jaren geleden al deze conclusie getrokken. Maar ja, dat betaalt niet goed.

 

Spectaculair! Baanbrekend! Er zou (bij tijden) vloeibaar water –weliswaar erg zout/brak - op Mars zijn gevonden, aldus de NASA. Duik je iets verder in de bevindingen, gepubliceerd in Nature Geoscience, blijkt dat er vermoedens zijn over zout-bevattend smeltwater; verklaring van die donkere strepen op steile hellingen?  Geen idee, hoe dat gebeurde. Noch of ooit sneeuw smolt. En al helemaal geen sjoege of de atmosfeer van Mars voldoende waterdamp zou/kan bevatten voor leven. Maar het is natuurlijk zooooooo interessant, dit soort speculierefierelierte-boy-toy-prut, dat nader kostbaar onderzoek vast nodig is! Op zoek naar Marsmannetjes!

 

Oeps, Cameron gaat naar Jamaica. Daar lusten ze hem rauw. Want de Caricom Reparations Commission is druk bezig om voor een aantal landen in de Cariben – dus ook voor Jamaica - schadevergoeding plus rente voor slavernijverleden en behaalde winst voor  kolonisatie in de 17e eeuw, op te eisen. O.a. van Engeland. Ik schreef daar vorig jaar al over. Met ‘’sorry, foutje’’ zal Cameron niet mee wegkomen, en zijn agenda voor toekomstgerichte samenwerking komt pas op de 2e plaats. Ze willen eerst erkenning, dan rehabilitatie en vooral geld. Veel. En zegt de naam V. Sheperd de lezer iets? Juist, iets met gouden ringen en Moriaantje…? Laat die nou voorzitter zijn van de National Commission of Reparation. Cameron, maak je borst maar nat, there is no fun under the Jamaican sun.

 

Nieuw Zeeland gaat een beschermd natuurgebied oprichten, 2x zo groot (620.000 km2) als het eigen landoppervlak. In de oceaan rond de Kermadec eilanden. Het zal het meest ongerepte en unieke gebied ter wereld moeten worden. TOP! Visserij, mijnbouw of andere voor de natuur schadelijke activiteiten worden dan door de wet verboden. In dit gebied ligt de langste rij onderwatervulkanen en een trog van ruim 10 km diep. En er leven veel tonijnen. Nu al roepen critici dat deze visserijsector toekomstige groei wel kan schudden en balen van het visverbod. Da’s dan jammer. Wordt het sushi met avocado of nog beter, insecten; nou, dat biedt toch volop kansen?

 

Als we het toch over natuurgebied hebben: Griekse banken worden beschermd natuurgebied…aldus snoeiharde critici van de ECB politiek die enorm balen van het feit dat Griekse banken tot ruim 90 miljard extra bankensteun – buiten alle regels om – van Supermario kregen. Niet alleen om de slechte situatie van deze banken te verdoezelen, maar vooral om weer eens allerlei – met name ook Franse – belangen te bedienen en het gezicht van Supermario te redden. Want laten we vooral stilhouden, dat hij eindeloos geld in een bodemloze put gooit. Hele artikel lezen? http://www.welt.de/wirtschaft/article146895235/Griechische-Banken-sollen-Naturschutzparks-werden.html.