columns

Doodgaan verboden, opleg zonder solidariteit en klungel

Een reusachtig tentenkamp is met man en (veel vrijwillige) kracht opgetuigd voor ruim 3000 vluchtelingen. Een 30-tal komt vorige week aan. En vertrekt. Uit onvrede over geboden opvang. Maar ja, als je het land van melk, honing, gratis huis, baan en geld is beloofd, dan verwacht je toch eerder een villawijk, nietwaar? En Oranje dan? Vorig jaar werd dit 170-zielen dorp opgescheept met 700 vluchtelingen. Afspraak = afspraak; geen man meer.  En nu legt Dijkhof nog eens 700 mensen erboven op. Niet uit te leggen. Slappe regering belooft in Europa ‘’we nemen wel meer’’ zonder rekening te houden met infrastructuur en draagvlak. Een asielgerechtigde krijgt voorrang op een sociale woning; pech, als jij er al 6 jaar voor ingeschreven staat. Gezondheidszorg gaat mega meer kosten, wij dokken wel. Geen wonder, dat Blondie’s aanhang groeit, als de regering zo met haar volk omgaat. Lena stelt voor: elke politicus neemt 1 of 2 gezinnen op, al naar gelang van woonruimte; en Trixje, Willempie en Maxi een paar honderd, vind je niet terug in al die riante optrekjes met reuzetuinen. Dat zou nou solidariteit zijn!

 

Wat een klucht: zet een onkundige, maar nog geld – pardon baantje-zoekende -  bobo als interim president directeur bij de NS neer, om orde op zaken te stellen. Bakt er niks van. Krijgt wel voor 1 jaar riante zak geld. En zoals te verwachten, na net 2 maanden laat Rogier al weten, dat de logistiek fout zit: te weinig treinen in 2016. Of de scholen maar even hun lesroosters aanpassen om knelpunten bij zitplaatsen in 2016 op te lossen. Wou, dat de politiek ook een ethische commissie heeft, die onbekwame bestuurders of foute besluiten kan opheffen.

 

Ondertussen kwijlen ze in de Kamer. Voor het eerst sinds 2011 mag NL weer aanschuiven bij de G20. Sturen ze naïeve Ploumen. Hopelijk zit ze stil en houdt haar mond dicht…Ooit dacht Lena, dat Jetta een sociale slimme tante was; nou, slim is ze, het sociale is ze al lang kwijt; omdat het rekenmodel voor bijstandsuitkeringen is veranderd, krijgen gemeenten in 2016 fors minder geld; Amsterdam ‘’mist’’ zo ruim 25 miljoen. Theoriemodel vervangt realiteit (welke uitgaat van echte uitkeringsgerechtigden); da’s nog eens besparen! Samson wil de geboortegolf stimuleren en eist een 6-maanden vaderschapsverlof. En de PvdA wil af van de 5-daagse werkweek. In deze economisch goede tijden is 4 dagen werken voldoende. Blijft 3 dagen quality-time over. Bovenop extra verlof uiteraard. Mag dus de ondernemer en de burger grotendeels voor een kinderwens opdraaien? Krom.

 

Ene Hollander met naam Morad Almuradi heeft een petitie op change.org geplaatst. Kort voor de start van het Oktoberfest in München. Het feest moest afgeschaft worden; want dit zou een intolerante en anti-islamitische happening zijn waar alcoholconsumptie en openbare naaktheid gepraktiseerd werd. En ook de vluchtelingen, die thans uit Syrië, Irak en Afghanistan naar Duitsland komen, zouden hierdoor beledigd kunnen worden. De petitie haalde net 500 stemmen. Of was dit satirisch bedoelt, zoals Huffington Post meldt…?

 

Bij Air France verdien je als piloot gemiddeld 208.000,00/jaar voor een pakweg 75 uur/maand werken. Toen de directie vroeg om 17% meer te werken om kosten te besparen, weigerden ze. Andere vliegmaatschappijen betalen 7% minder en hun piloten vliegen ruim 20% meer. Gevolg? Ruim 2900 werknemers – vooral grondpersoneel en maar 400 piloten – krijgt ontslag. Lena’s advies: Ontsla de piloten – er zijn genoeg nieuwe te vinden  die gemotiveerd willen werken – en verbied de vakbonden, die een bedrijf zo naar de knoppen helpen, per presidentieel decreet. Allez, marchez!

 

De vastgoedsector mist een gouden kans; ze willen niet in het snel groeiende gat voor vluchtelingehuisvesting inspringen. Flauw hoor. Er staan enorme hoeveelheden kantoren en winkels leeg, terwijl 13.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning nu al recht (?) hebben op een eigen huis. In Hamburg legt de overheid inmiddels beslag op leegstaande gebouwen. Is het zo opgelost. Ondertussen wilde in Duitsland een vrouwelijke makelaar een Syrisch gezin helpen. Maar die weigerden liever een woning dan dat ze met een vrouw moesten dealen. Het kantoor moest maar een mannelijke makelaar sturen…Elke vluchteling, die Europa binnenkomt, moet de grondwet ondertekenen; gelijke rechten, verbod op discriminatie etc. En aanpassen en taal leren. Handig zou ook zijn, om ‘’huisregels’’ aan te geven: nachtrust, eerst betalen, dan eten etc., in navolging op Duitsland. En wil je liever sharia, ongelijkheid, nikaab of herrie schoppen? Terug naar af. Geen plek hier.

 

TTIP; recent een docu op tv van R. Duong. Waaruit bleek, dat NL een van de ‘’belangrijke’’ (?) landen is, die het centrale mechanisme achter het TTIP steunen. Namelijk garanties voor bedrijven, om wereldwijd te kunnen opereren in de vorm van de ISDS regeling – de investeringsbescherming dus. Als puntje bij paaltje komt is er echter maar 1 vraag relevant; willen we de wereld corporate bestuurd laten worden of democratisch? Doordenkertje.  Een VN, WHO, FAO, Davos of World Bank kunnen niet bepaald bogen op efficiency of wereldleiding; dan maar liever corporate, door bedrijven ingegeven? Om de puinhoop van falende wereldpolitiek met een juridische wereldorde te besturen? Tja, als je wilt, dat deze orde vervolgens op eigen voordeel ingericht wordt, toe maar. Is dus het ISDS  niet ook een vorm van politiek falen, wat niemand durft te benoemen?... Te lezen op Foodlog. Lena stemt hiermee in.

 

Nee maar, dat ik dat nog mag meemaken, Dijssie vindt de Europese begrotingsregels veel te ingewikkeld, zelfs zijn theoriekanjers komen er niet meer uit…En guttemetut, zelfs de ECB kampt met gelijksoortige problemen als elk ander bedrijf. Pardon? Bij een enquête onder De bovenmatig riant betaalde medewerkers bleek toch vooral het probleem van carrièremogelijkheden en de werkdruk voorop te staan. Och jeetje, je moet die watjes van theorie-bankiertje-met-andermans-geld spelende zieltjes toch wel een beetje knuffelen. En hoe maak je dan wel carrière? Door de juiste mensen te kennen, goede resultaten te tonen en vooral het goed vinden met je baas…Old boys netwerk en vriendjespolitiek dus. Een zorg heeft het ECB: als je de verkeerde mensen omhoog helpt, beïnvloedt dat de output en worden ze een risico. Want elke fout kan grote gevolgen hebben voor de banken.

 

Netanyahu kiest weer ‘’aanval is de beste verdediging’’ en beticht de hele wereld van extreme vijandigheid tegen Israël. Een 3e intifada komt eraan. Dank je wel en shalom, Bibi. Ondertussen doet rasPoetin precies wat de VN goedkeurde: als wolf in een schaapskudde huishouden. Hij bombardeert met goedkeuring alle terroristen (= dat zijn al diegenen, die tegen Assad zijn) en dus  ook Syrische bondgenoten van Obama. Burgers? Collateral damage. Obama in zijn hemd, rasPoetin in zijn element en coalitie/NATO staat met open mond ernaar te kijken.  Sukkels.

 

Sellia, een dorp met 537 inwoners in de voet van Italië. Rond 1960 had het 3x zoveel inwoners. Nu zijn de meeste bewoners dik boven de 65. In september besloot de burgemeester Zicchinella een wet (Ordinanza 11) waarbij het uitdrukkelijk verboden is om ziek te worden binnen de dorpsgrens, en die erop staat, dat dood verboden is. Echt waar. Degene, die zelfzuchtig weigert om stappen te ondernemen om aan deze verordening te voldoen, kan 10,00 Euro boete/jaar opgelegd krijgen. Via de wet kan hij doodgaan niet direct in de ban doen, meldt die goede man, die overigens kinderarts is. Maar zijn intentie is, om tegen de dood te vechten. De afgelopen jaren zijn soortgelijke initiatieven/maatregelen genomen in Cugnaux/F (2007), Sarpourenx/F (2008), Biritiba Mirim/Braz. (2005, Lanjaron/Es (1999) en Falciano del Massico/It (2012). Het blijkt, dat een ‘’verbod op dood’’ vaak een tactische zet is van lokale overheden om iets voor elkaar te krijgen: geld voor een nieuwe begraafplaats, een gezondheidscentrum of maatregelen om ontvolking te stoppen. Tja…

 

Ernstige zaak. In Duitsland. Sinds enige jaren komen steeds meer ‘’völkische’’ bewoners naar landelijke gebieden. Als goede buur, ecoboer of kunsthandwerker. Maar daarachter zit ijskoude calculatie, want zij willen hun racistischte wereldbeeld opdringen. Juist thema’s  zoals natuurbescherming worden hier als de bruggenbouwer tussen dorpsbewoners en nieuwelingen ingezet. Maar dit nobele doel dient alleen zolang zijn doel, als dat de Duitse volksgemeenschap en haar levensruimte behouden wordt. Andere visie, gelijke rechten voor iedereen of openstaan voor de wereld passen hier niet in. Steeds meer kleine dorpen worden bevolkt. En de regering kijkt weg.

 

Ja, ja, die Juncky-Luxy-gate met voordelige belastingdeals voor de multinationals zou afgelopen zijn, en de EU commissie zou voortvarend haar voorstel uitvoeren? Echt niet. Er is nog een klein kruimeltje van over: de landen zullen de belastingdeals onderling uitwisselen. Vanaf 2017, terugwerkend geldend tot 2012. De commissie mag genoegen nemen met het aantal van deze uitwisselingen. Niet, wie het betreft of hoe de deal eruit ziet. Zo komt dus nooit inzicht in deze giga belastingdeals tussen grote bedrijven en landen. Noch dat het verandert. Dank je, Timmy.

 

Als je geen gepensioneerde ambtenaar bent, dan heb je gewoon pech, als je pensioenfonds straks  te weinig geld heeft om je pensioen te betalen; de overheid betaalt er niet aan mee. Niet zo bij het ABP: niet alleen krijgen de ambtenaren 5% loonsverhoging plus een extraatje van 500,00 – overigens kregen Willem, Maxima en Trixje deze eenmalige extra 500,00 ook - maar als het ABP de afgesproken verlaging van de pensioenpremie niet kan dragen, en dat is inmiddels bevestigd, mag de overheid – wij dus – bijspringen. Honderden miljoenen euro’s dus. Die tegenvaller moet natuurlijk weer opgevangen worden. Want de 5% loonsverhoging aanpassen zal wel niet kunnen….Bij wie? 3x raden.