columns

Gerritje, Liliane, David, Assad en nog zo wat gespuis

Eigenaren van Griekse staatsobligaties, die bij de redding van Hellas verlies hebben geleden, hebben geen recht op compensatie van de ECB, aldus het EU Gerechtshof. De rechters sloten elke aansprakelijkheid van de ECB uit. De schade, die private beleggers in 2012 gedurende de herstructurering van Griekse staatsschulden hebben geleden, is niet het gevolg van ECB beleid. Geklaagd hadden ruim 200 Italiaanse (!) beleggers; ze wilden ruim 12,5 miljoen schadevergoeding; want bij de hair cut in 2012 zakte de nominale waarde van nieuwe aandelen met 53%....

 

Toch wel buitengewoon aardig van de Europese EASA, om luchtvaartmaatschappijen te waarschuwen, die over Irak, Iran en Kaspische Zee vliegen. Ze moeten rekening houden met de luchtoorlog, die Rusland tegen Syrië’s terroristen voert.  Niet nog eens een MH 17. BUKKEN!

 

Hoe heurt het eigenlijk, integratie? Zo, volgens  Spakenburg: dek aanstootgevende en verderfelijke beelden van onze cultuur (bierdrinkende jongeren en De Wallen) af. Het vervolg? Nikaabs (liefst in blauwtinten, past beter bij de Hollandse grijze lucht) voor alle vrouwen/meisjes; een koran en een bidmatje met ingebouwde oost-kompas voor elk gezin. Verplichte Arabische les voor Nederlanders, verbod op alcohol en de kerk ombouwen tot moskee. Enne…varkensboeren die klagen over te lage prijzen? Fok geiten, schapen en kamelen; big business! Keuringsdienst van Waren krijgt een halal-inspecteur mee; pottenbakkers gaan massaal tajines produceren. Asielzoekers met voorrang aan een baan helpen hoeft zo niet. Restaurants bieden straks pilav, baba ganoush, couscous en tabouleh aan in plaats van karbonaadjes of spare ribs. De frietkraam? Berehap en andere niet-halal snacks verdwijnen; het wordt genieten met falafel en kebab. Rechters die klagen over te hoge werkdruk en te veel zaken? Zo opgelost met sharia-wetgeving. Bankzaken worden islamitisch afgehandeld, kan je de ECB en banken direct opheffen en nooit meer gedoe met phising, fraude of idiote bonussen. Dus eigenlijk, beste mensen, hoeven we helemaal niet bang te zijn voor de nieuwkomers uit het Midden Oosten; omarm ze, want ze zorgen voor werkgelegenheid, economie en welvaart, en bovendien doen ze precies wat we allemaal roepen; minder Europa! Nou dan.

 

Gerritje was van 2007 – 2008 financieel directeur van Scheringa’s boevenbank DSB. En zodra Gerritje  het bedrijfsleven inging, verwisselde hij het vermanende vingertje door grijpgrage handen. Nu blijkt, dat die linkmichel een publicatie over de DSB bank – een bank die nooit bank had mogen worden, maar wel goedgekeurd werd door hem, en vervolgens duizenden dupeerde - wilde tegenhouden, want hierdoor had hij schade aan zijn reputatie kunnen oplopen. En dan was hij vast niet baas bij ABN geworden, nee. Dat de zorgplicht structureel door de DSB, en dus ook door hem, is geschonden en duizenden hiervan de dupe werden? Daarin kan hij zich niet vinden. Straks cashen als ABN met verlies voor de Staat is verkocht. En grinnikend van royaal pensioen genieten. Goed gedaan, jochie.

 

De Amerikaanse VW-baas wist al in 2014 van het gesjoemel. En alle andere toppers ook. Maar zolang ze niet ontmaskerd worden, cashen ze nog hoog salaris en straks vorstelijke pensioenuitkeringen. Echt schoonvegen is niet aan de orde, ‘’internen’’ gaan wederom verdoezelen. Reputatieschade aan eigen merk of aan ‘’Made in Germany’’ met mogelijk zwaarwegende economische gevolgen? ‘’Nicht mein Bier’’. Overigens circuleren nu ook berichten in de media – en niet alleen maar geruchten – dat ook Mercedes-Benz, Honda, Mazda en Mitsubishi dit soort gesjoemel hebben toegepast. Stel voor dat we aan de Tuk-tuk gaan en de bakfiets. Geen gedoe met emissie en nog leuker ook. Helaas, Joost wijst me er net fijntjes op, dat die Tuk Tuk ook niet kan. Te vervuilend. He bah...Toch maar Flintstone-auto dan?

 

Britse Theresa eist van Europa ‘’to crack down’’ de vluchtelingensituatie. De Bloody Blits staan aan de zijlijn toe te kijken. Goed zo, Theresa, het wordt tijd, dat Europa ophoudt met praten, hekken te zetten of ontmoedigingsbeleid invoert. De oorzaak, niet het symptoom bestrijden is gevraagd: stop oorlogen, biedt economisch perspectief en stop met miljoenen EU geven aan corrupte regeringen die het geld in eigen zak steken in plaats van het land ontwikkelen. Het is de uitzichtloosheid, de moedeloosheid, de angst voor onveiligheid, die mensen doet vluchten.

 

David probeerde Mutti te paaien op zijn landgoed Checkers. Hij heeft namelijk EU-eisen. En als we die goedkeuren, doet hij wel een goed woordje…Hij wil 1) expliciet statement, dat Engeland BUITEN alle initiatieven voor een Europese superstaat gehouden wordt; uitsluiting van het EU-grondprincipe ‘’altijd hechte unie’’. 2) expliciete vermelding, dat de Euro NIET de officiële EU valuta is; Europa is een multi-valuta-unie is en de status van de Engelse Pond als legitieme valuta is beschermd. 3) een nieuw rode-kaart-systeem om macht terug te halen van Brussel; ongewenste besluiten kunnen teruggedraaid worden en bestaande EU wetgeving kan geschrapt worden. 4) een nieuwe EU-structuur. Zodat de 9 landen, die niet in de Eurozone zitten, niet gedomineerd worden door de 19 Eurozonelanden, met speciale bescherming voor de City of London. Cherry-picking dus weer, zonder solidariteit of echte EU-bijdrage. Je kunt ook overvragen, David. Misschien juichen we wel: BREXIT!

 

Liliane lijkt steeds meer op weggeef-pruttel-Pronk. Nu besloot ze, om de steun aan het Health Insurance Fund (HIF), uitgevoerd door de NL stichting Pharmaccess, met 7 jaar te verlengen. In 2008 opgericht met 100 miljoen, om een bijdrage te leveren aan een zorgverzekering voor arme Afrikanen, en een vorm van sparen te introduceren voor onvoorziene zorgkosten. Ook het NL bedrijfsleven doet mee: Achmea, Aegon, Heineken, Shell, SNS Reaal, Unilever hebben voor bijna 180 miljoen geïnvesteerd in lokale bedrijven in de zorgsector. 10 miljoen/jaar maakt ze voor dit nobele streven vrij. Goh, stel je voor dat het NL bedrijfsleven ook in NL zo zou investeren; goed voor gezondheidszorg, ouderen en al diegenen, die door de overheid in de steek worden gelaten….Want als in Afrika privaat geld in hulpprogramma’s ingezet kan worden (ondanks kritiek op belangenverstrengeling), kan het in NL toch ook? En dan doen Bill & Melissa, Goldman Sachs, Wereldbank en Soros vast ook mee.

 

Karadzic klaagt bij Ban Ki Moon van de VN over de belabberde gezondheidssituatie van gedetineerden bij het VN tribunaal in Den Haag. Sprake zou zijn van hoger aantal doden, ernstig zieken, zelfmoorden en verslechtering van vooral zijn eigen gezondheidstoestand; na 63 jaar perfect gezond te zijn, is NL nu schuld aan zijn problemen. Er moet onderzoek komen van de VN en de WHO. En zijn beklag gaat ook over de onbekendheid van het juridische systeem van de VN en de vreemde taal, waarin het proces gevoerd wordt. Sinds 2008 is hij te gast. Oh pardon, beschuldigde in het proces, welk in 2009 startte.  Korte metten ermee: veroordelen en afschuiven, deze ondankbare – van ons riante gevangenissysteem genietende – oorlogsmisdadiger. Naar een onbewoond eiland.

 

Assad doodt zijn eigen bevolking en vernietigd zijn eigen land, maar de Wereldbank wil het leed van vluchtelingen verzachten en met zogenaamde vluchtelingen-obligaties geld verzamelen. Voor een wederopbouw van Syrië. Later. Want de schade daar zou boven de 170 miljard geschat zijn. Samen met de Islamitische ontwikkelingsbank wordt gepleit voor extra belastingen. Lena stelt voor, het inkomen van Assad en zijn machtige familie – in vredestijden bezat de familie ca  70% van het vermogen van het land – eerst op te strijken. Een aantal landen houden een deel van de tegoeden geblokkeerd, o.a. in Zwitserland, Amerika en Engeland. Maar er is ook veel geld in Rusland, Hong Kong en veilige belastingparadijzen. Assad werd in 2014 door Forbes als rijkste Arabische leider aangewezen; op de 7e plaats wereldwijd met meer dan 122 miljard (incl. onroerend goed etc.). Februari 2015 werd bekend, dat Rami Makhlouf – de rijkste man in Syrië en Assad’s neef – ‘tig bankrekeningen heeft (bron HSBC) en via een aantal bedrijven louche zaken doet.  Ook met Israël. Maar vooral beheert en beschermd hij het vermogen van de Assad clan. PLUKKEN!

 

He, vervelend, dat de EU en de VS geen agrarische producten meer kunnen leveren aan Rusland. Die moeten dus nu zelf produceren. Ze willen wel buitenlandse investeringen en vooral know how. En dus bieden ze aan Nederlandse kassenbouwers, kaasmakers, groentetelers, plantenveredelaars en zelfs ‘’gewone’’ boeren ruimte, sociale voorzieningen en financiële ondersteuning aan. Om vooral te komen. De Denen worden zo eveneens gepaaid, maar dan m.b.t. de varkensteelt/-vleesproductie & verwerking. Zowel de Russen als de NL (en Deense) overheden ondersteunen deze initiatieven, al zal vanwege de internationale spanningen – huh? – dit soort handelscontracten natuurlijk niet nadrukkelijk in de publiciteit komen…

 

Ondanks miljoenen Europeanen die ertegen zijn? Het TTIP mot door. Vindt Malstrom…In een interview met John Hilary, oprichter van War on Want ( strijden tegen de oorzaken van armoede, ongelijkheid en onrecht)  - gaf ze een antwoord op de vraag, hoe ze toch ondanks alle protesten gewoon kon doorgaan met deze onzalige deal: ‘’I do not take my mandate from the European people’’. Dus van wie heeft ze dan het mandaat tot onderhandelen? Officieel zou zij het beleid moeten vertegenwoordigen van Europa. Maar de EU onderhandelt achter gesloten deuren zonder enige echte invloed van Europese regeringen, EP leden of burgers. De onvrede hierover groeit dagelijks. Zoals blijkt uit het nieuwe rapport van War on Want blijkt, dat Malmström haar bevelen direct ontvangt van de enorme bedrijfslobby, die buitengewoon actief is in Brussel, zoals het Business Europe en het European Services Forum. Als een secretaresse neemt ze de eisen gewoon over. Geen wonder, dat ons vermoeden, dat TTIP alleen handelsbelangen dient ten koste van publieke belangen, met de dag sterker worden. Was te lezen in The Independent. We zijn gewaarschuwd. Liliane, wordt wakker!