columns

Verharding, EU-perikelen, goud en wintertijd

Mag je een ouder Hollands echtpaar uit elkaar rukken vanwege kosten: de een moet in het verpleegtehuis, maar de ander is nog goed genoeg om zelfstandig te wonen? Jongeren te lang laten wachten op passende zorg vanwege kosten, terwijl scholen kampen met passend onderwijs voor leerlingen en asielkinderen snel ‘’recht’’ op een schoolplek hebben plus zorg vanwege trauma’s? Telt nog de menselijke maat of staat kostenplaatje voorop? Hoezo verbazing over verharding en nationalistische uitingen?

 

Nadat in het Franse Languedoc-Roussillon in 2004 de laatste goudmijn werd gesloten, gaan de Fransiolen weer mijn-activiteiten opstarten; want er is goud en ander begerenswaardig spul in de grond. Proefboringen in het Departement Creuse – ca. 1 uur van Clermont-Ferrant vandaan, staan op de planning. Economisch gezien rekent Macron zich nu al rijk met miljarden. Of de kosten tegen de baten opwegen? Is te bezien. En milieueffecten? Ach, die worden weggewuifd, thans zouden mijnactiviteiten moderner en dus minder vervuilend dan vroeger zijn (dat 11 jaar geleden nog een zware vervuiling optrad bij de goudmijn van Carcassonne met arsenicum, is alweer vergeten). Interessant zijn vooral zink, wolfram, en antimoon, want niet alles wat glanst is goud…

 

Lifehunters – een bedrijfje dat live video’s maakt – ging ook naar de Noordpool en zette daar de Hollandse vlag neer. Want Canada, de VS, Noorwegen, Denemarken en Rusland claimen dat die pool van hun is. De Russen trapten 7 jaar gelden af met een titaniumvlag onder water. Bovengronds dus nu de Nederlandse vlag. Ook gij, Holland? Ja, we claimen de Noordpool. Grandioze actie.

 

Besodemieter de kluit, verdien dik geld, want milieu en gezondheid kan je niet schelen, en de EU beloont je er ook nog voor….Er komen nieuwe tests voor uitlaatgassen en die mogen dan ook nog eens bijna 100% hoger liggen dan nu. Vanaf 2017. Ellenlange verhalen zijn te lezen in de media over de afgesproken maatregelen; ze lijken zogenaamd strenger, maar alleen oppervlakkig; het tegendeel is waar. De autolobby wint; de auto industrie blij en mens, milieu en gezondheid verliest.

 

Onderwijs besteedde de extra 150 miljoen niet aan schepping van 3000 banen voor jonge leraren in het basisonderwijs, maar om kosten voor thuiszittende leraren en pensioengaten op te vangen. Top, Bussy, dat je zomaar geld overmaakt, zonder dat instituten vooraf plannen indienen en daarna ook verantwoording afleggen. Ten opzichte van ICT, Fyra en nog zo wat dossiers – nog afgezien van PGB – is dit maar peanuts. Belastinggeld zat. En dan Artje; Lena ziet niets van de zijn kennelijke competente voortvarendheid bij Justitie/Veiligheid. Ben ik toe aan een nieuw brilletje? Waarom blijven wetten, belangrijk voor veiligheid (zoals o.a. langdurig toezicht, om misdaden te voorkomen) 1 jaar op de plank? Daal af van je kasteelappartement en ga werken, Artje! Want een ‘’volgens de regels juist gehandeld, helaas met fataal resultaat’’ gebeuren willen we niet nog eens.

 

Kosten voor de beursgang van de ABN AMRO zouden ruim, 9,5 miljoen kosten. E.e.a. betreft vergoeding van zakenbanken (4,5 miljoen & 50.000/bank) en adviseurs (waarbij de advocaat het meest krijgt; 4 ton) die de beursgang begeleiden. De belastingbetaler hoeft niet diep in de buidel te tasten. Da’s toch weer een hele geruststelling, Dijssie! Helaas, deze 9,5 miljoen geldt maar voor de 1e verkooptranche van ca 25%. Gaan we bij de andere tranches (ook elk een kwart?) eenzelfde kostenplaatje krijgen? Hoe recht kan krom getrokken worden?

 

Duitsland deed het. België ook. En NL? Praat, treuzelt, schermt met wettelijke onmogelijkheid van o.a. versobering van sociale voorzieningen of aanpassing van asielwetgeving. Verkort verblijfsvergunning, versnel procedures, stuur niet-asielgerechtigden terug en asielaanvragers laat je een verklaring tekenen dat ze akkoord gaan met Europese waarden/normen. Wie dat niet tekent, hoeft niet op asiel te rekenen. Ook niet op bed-bad-brood, maar eruit. Nu twijfelen, toch onterecht opvangen vraagt om problemen. Ondertussen wil een aantal Syrische en Irakese families, die via Duitsland beland zijn in Zweden, weer terug naar Duitsland. Het is ze in Zweden te donker, te koud en te afgelegen.

 

Willempie maakt zich zorgen om de verharding in debatten. Doet hij een duit in het zakje? De Kamers vinden, dat hij belasting moet betalen. Mark vindt dat lastig, want a) grondwet wijziging (nou en?) en b)dan moeten de bijdragen omhoog…Pardon? Nederlanders krijgen toch ook niet meer geld, omdat ze belasting moeten gaan betalen? Laat WA maar eens wat betalen uit de rijk gevulde Koningshuis-buidel! Lena voorspelt: ondanks ‘’ja, hij moet ook’’ zullen de beren op het pad wel ervoor zorgen, dat alles blijft zoals het was. Status aparte.

 

Orban was slechts toeschouwer afgelopen zondag bij de EU minitop (11 EU landen), waar Turkije ontbrak, Polen gaat waarschijnlijk haar toezegging weer intrekken en verder zien we de onmacht en besluiteloosheid van de 28-landen tellende EU. De EU kiest ervoor, om een kritisch rapport betreffende mensenrechten in Turkije achter te houden, om de onderhandeling over ‘’help ons met de vluchtelingenstroom’’ niet onder druk te zetten. Waarden en normen - woensdag werden 2 tv-stations en kranten ‘overvallen’ en monddood gemaakt - vervagen. En zie ik Juncky bij zo’n vluchtelingenkamp? Nee hoor, liever zwak gebral, een 17-punten lijst met vooral grenswachten, overleg, geld en ‘’tijd’’. Geen structurele oplossing of solidariteit; nog steeds niet terugsturen van niet-asielgerechtigden (met honderden/duizenden komen ze uit de Balkan en Afghanistan). En dat noem je succes? De EU brokkelt uit elkaar; politici kijken weg en sluiten de oren. Weer een week ‘’rust’’ gekocht. Daarna zien we verder. Winter rukt op, hekken worden geplaatst. Waar blijft de Djinn uit een gouden lamp die het even oplost? Want deze regeringsleiders kunnen het niet. Ik wrijf me suf. Op een niet-gouden lamp.

 

Ondanks dat de Grieken nog maar net 1/3 van de 48 hervormingen hebben ingevoerd, en geldschieters een week geleden dreigden met niet-overmaken, verwacht Hellas wederom een 10 miljard tranche. Media melden, dat de EU ‘’soepeler’’ zal zijn ten aanzien van de 3% eis, voor die landen, die hoge kosten maken door de vluchtelingensituatie.1+1 = Griekenland krijgt geld, want anders worden nog meer mensen doorgesluisd, en in 2016 wordt e.e.a. gewoon kwijtgescholden, oh pardon, dat heet dan leningen uitstellen en rente% verlagen…En Yannis? Die vangt 24.000 Euro voor een interview van nog geen 25 minuten. Van de Italiaanse Staatstelevisie. Als minister bakte hij er niks van, als spreker weet hij zich duur te verkopen.

 

Ik heb het helemaal gehad met die zomer/wintertijdomstelling. Stom gedoe, levert niks op en iedereen wil het afschaffen. Maar dat doen we niet. Maar nu heb ik door, waarom. Het is een samenzwering, een complot. Van energiebedrijven en andere belanghebbenden, die daarmee extra geld verdienen. Dat moet het zijn. Kanniewaarzijn dat de hele wereld afschaffing niet zou kunnen regelen, als ze wilden. Toch? Dus…? Klokken weer rechtzetten. Pfff.

 

Hoe bizar kan het zijn; Het EU Gerechtshof bepaalde, dat bij de virtuele valuta Bitcoin geen BTW geheven mag worden als het ingewisseld wordt voor een andere munt. De internet-valuta zou in dit opzicht gelijk als andere betaalmiddelen behandeld moeten worden, aldus het EU-Gerechtshof. Heel krom; want Bitcoin is een omstreden ‘’valuta’’ zo je het al als zodanig mag noemen; die ontstond in het internet en is sinds 2009 in omloop. Bitcoins worden gecreëerd op de computer van de gebruiker, maar kunnen online gewoon met Dollar of Euro gekocht worden. Achtergrond van deze rechtszaak? Een Zweedse man wilde het omruilen van conventionele valuta naar Bitcoin en vice versa aanbieden. Van de Zweedse autoriteiten wilde hij weten, of voor aan/verkoop BTW afgedragen moet worden. De Zweedse commissie zei ja, omdat Bitcoins gelijkwaardig zouden zijn aan wettelijke valuta. Omzetten behaald met wettelijke valuta zijn in de EU echter niet Btw-plichtig. De Zweedse commissie zag dit anders, en trok voor het EU-gerecht. Wetende, dat bitcoins niet alleen controversieel zijn – niet alleen vanwege sterke koersschommelingen – maar ook onder verdenking staan, om geld wit te wassen, lijkt deze uitspraak de deuren wijd open te zetten voor bedrog.

 

Komt de hoogste pief van de Bank of England zich even bemoeien met de Brexit discussie. Europa moet de eisen van Engeland inwilligen. Hij vergeet daarbij even de voordelen, die het EU lidmaatschap voor Engeland heeft. Financiële stabiliteit prevaleert nu boven EU-integratie. Met voorafgaande garanties, eist hij. Move over, take a hike, zou Lena zeggen. Allan Yarrow, ambassadeur van THE LONDON CITY  zoekt in NL steun voor Britse EU eisen. Maar als het moet, kunnen ze het ook zonder de EU, roepen ze. DOEN, jongens! Amerika is glashelder en kort: Brexit? Dan geen solo-handelsafspraken. Europa, laat je dus niet piepelen. We kunnen ze missen als kiespijn; ondernemerschap is gevraagd! En alvast anticiperen, zo moeilijk is dat toch niet? 2 jaar de tijd.

 

Toch wel typisch, vlak voor de sluitronde van de Romeinse Synode, waarbij ‘’kritische’’ vragen op het programma stonden, deden ineens geruchten de ronde, dat de Paus ernstig ziek zou zijn. Wie er garen bij spint? De oerconservatieven, want niks beters dan een zwakke Paus met gemormel over aftreden en speculaties en insinuaties voor maar 1 doel: structurele hervormingen of verandering in visie over celibaat, omgang met gescheiden gelovigen en homoseksualiteit & misbruik te verhinderen. Nou, dat is prima gelukt: het gerucht ‘’mogelijk is de Paus ziek’’ heeft plaats gemaakt voor een slotmanifest, wat sterk afgezwakt is en op belangrijke punten niets nieuws laat zien. Jammer, een gemiste kans van de Paus om de Kerk te moderniseren tot een Kerk voor de mensen. Voorlopig blijft het pracht en praal. Ik moet haast maken met mijn boek over de Paus met de Rode Schoenen, voordat hij om zeep geholpen wordt….

 

Uitbreidingsmoe zou de EU zijn; eerst zaken beter afstemmen voordat nog een nieuw lid binnenkomt. Ja hoor.. Terwijl men net Kosovo liefdevol in de armen sluit via een net gesloten stabilisatie- en associatieakkoord te Straatsburg?  In 2008 verklaarde men zich onafhankelijk van Servië, maar 5 landen erkennen Kosovo als staat niet. Spanje vreest natuurlijk voor Baskenland/Catalaanse navolging; Griekenland en Cyprus zijn bang voor erkenning van het Turkse Noord-Cyprus en Roemenië en Slowakije vrezen dat Hongaarse minderheden autonomie-gevoelens krijgen. Tja, dan verzint de EU toch gewoon een list? Sinds het Verdrag van Lissabon (2009) is de EU een rechtspersoon en kan het zelf dit soort akkoorden sluiten. EU landen gaven hiervoor dus toestemming, maar zijn zelf geen partij meer bij het verdrag. Officiële goedkeuring is dus NIET nodig. Ziezo. Het levert Kosovo heel veel geld op. Voor bevordering van democratie, handelsbevordering (van wat?), bestrijding van corruptie en zo. Huh?  Europa wil alle landen op de westelijke Balkan perspectief op EU-lidmaatschap geven, in ruil voor stabiliteit in de regio. Illusie. Maar met Servië start men in december 2015 de gesprekken. Geldverspilling en naïeve verwachtingen. Lena voorspelt: zo wordt ook TTIP doorgedrukt en het EU-lidmaatschap van Turkije… Immers, de EU beslist, niet de landen. Hoeven we ook niet te zeuren over referenda of ‘’nee’’ van Mark, Mutti of David…

 

Kijk, eerst beloof je 47 maagden aan de martelaar, maar je helpt de artsen, die deze vrouwen helpen, dochters te baren, gewoon om zeep? Een beetje dom, IS! Alle vrouwenklinieken moeten gesloten worden, Mannelijke artsen die vrouwen helpen moeten dood, want de strikte scheiding van geslachten is wet. Lena begrijpt niet, dan in een tijdperk van technische hoogstandjes het niet mogelijk is, om met drones of ander oorlogstuig IS systematisch op te blazen. Opruimen die gekken.

 

Is toch geweldig, die NL rechtsstaat. Word je ook in hoger beroep tot 2 jaar cel veroordeeld, mag je toch gewoon de volgende dag vertrekken naar Marokko. Om daar wederom beroep bij de Hoge Raad af te wachten. Is nog legaal ook. Toch fijn, dat de rechters zo’n compassie hebben met boeven. Slachtoffer kun je maar beter niet zijn.