columns

Verveling, lieverdjes en Erdogan

Bekend probleem in vluchtelingenkampen: verveling. In Zweden is een groep vluchtelingen zelf actief geworden, om zo de hulpverleners te ontlasten. Zelf in actie komen beter dan mauwen op Heumensoord en activiteiten opeisen. Mag ook eens gezegd worden. Ondertussen dreigt een Lybische regeringsspreker van de zelf benoemde Islamitische regering tijdens Lybie's General National Congres in een interview met The Telegraph in Tripoli, om honderdduizenden migranten met gehuurde boten naar Europa te verschepen, als Europa deze Islamitische regering niet erkent. En dan doet ook Hellas nog een duit in het zakje: Moscovici en Schulz waren door Alexis naar Athene uitgenodigd. Om daar te vernemen, dat hervormingen en tegelijkertijd de vluchtelingensituatie toch echt niet samen gaan. De wettelijke bescherming van huiseigenaren zou namelijk afgeschaft moeten worden zodat het huis geveild kan worden. Maar tegelijkertijd heeft het land de plicht, duizenden vluchtelingen onderdak te bieden? En hoe zou aan burgers uit te leggen zijn, dat de BTW voor eiland bewoners stijgt, terwijl ze tegelijk gevraagd worden om hulp, opvang en solidariteit van migranten? Nee, Europa moest solidariteit tonen, vindt Alexis. Ordinaire chantage; wetende dat hervormingen niet doorgevoerd zijn en met een lege geldpot in zicht.

 

Tja, Dijssie is zich al warm aan het lopen voor een baantje buiten de politiek…?Vorig jaar schreef de ING belangrijke onderdelen van de wet, welke Nederlandse banken een fiscale aftrek van 350 miljoen geeft op een nieuw type obligatie (de coco’s).  En Gerritje was ook van de partij. Dijssie hoefde de aftrek alleen bij de EC te melden, als men dacht, dat het staatssteunrisico wel zou meevallen, werd hem nog ingefluisterd. Zelfs een vermoeden is al melding plichtig, Dijssie!

 

Amerikaanse banken komen ruim 120 miljard tekort om ‘’gezonder’’ te worden. De Griekse banken hebben ‘’maar’’ 14,4 miljard te weinig, dat valt reuze mee, want er was gerekend met 25 miljard. Maar…In perspectief is het belachelijk, dat een 2% EU landje bijna 12% van het grote USA-bedrag nodig heeft. Geeft te denken. Niet bij de EU of ECB; die staan alweer klaar.

 

De angst regeert en dus is Erdogan een stuk dichterbij, om zijn droom van het Grote Sultanaat te realiseren; want nu gaat de grondwet op de schop. Vrijheid van meningsuiting wordt verder beperkt, oppositie wordt geïntimideerd en zo nodig opgeruimd, en veel jonge Turken vrezen voor een grote stap terug. Dat massaal op hem is gestemd, heeft te maken met zijn belofte van veiligheid en stabiliteit. Helaas, het tegendeel is waar; economische en democratie vooruitgang zal plaats maken voor dictatoriaal machtsvertoon. En Europa zal nog meer eisen moeten inwilligen. En let maar op, in 2023 wordt zijn Sultanaat uitgeroepen. Europa is voor hem alleen handig als geldschieter en bondgenoot via de NAVO, maar hij schuift het zo aan de kant.

 

Die Fransiolen toch; als enig EU land hebben ze rechtstreeks onderhandelt met Euro Disney  over een gunstiger belastingtarief. Bleek uit een onderzoek uit 1999 (!?) naar belastingregimes. Kwam Omtzigt weer achter, via een WOP. Wel heel actueel, hoor, dit feit. Maar waarschijnlijk al verjaart. Tja, dat het destijds ook Moscovici was, die als onderminister ervan wist, is natuurlijk wel wat pijnlijk. Gelukkig zou Nederland zelf niet rechtstreekse onderhandelingen hebben gevoerd. Pfff…stel je voor. Hoewel het koffiegeleuter met Starbucks natuurlijk in eenzelfde categorie valt. Enfin, de EC onderzoekt vooralsnog vooral andere landen – ook NL – om vooral niet te dicht bij Luxemburg en Frankrijk te komen. Afleidingsmanoeuvre noemt Lena dat. En verder? Gebeurt er niks.

 

Dit jaar krijgt Duitsland waarschijnlijk al 1 miljoen vluchtelingen. Europa mag zich voor 2016 voorbereiden op nog eens 3 miljoen extra. De druk om mensen uit ‘’veilige’’ landen sneller terug te sturen, is groot. Maar Afghanistan voelt er niks voor, om zijn mensen weer terug uit Duitsland te nemen. Er zou namelijk een terugkeerovereenkomst ontbreken. En daarover gaat Duitsland niet meer. Nee, de EU commissie moet voor de totale EU onderhandelen. Nou, dat gaat dus duren. Ondertussen blijkt elke dag meer, hoe onmachtig Europa toekijkt en zich laat overrompelen. WAKKER WORDEN SUFMUTSEN! Werk aan de winkel!

 

DAS AUTO? Das war einmal. Niet alleen is er een Dieselgate, nu blijkt ook nog eenCO2 gate. Wat volgt? Fijnstofdiscussie? En hoezo ‘’de top wist niks’’? De top is niet vernieuwd, maar intern verder afgekapseld; geen zelfreinigend vermogen, maar navelstaren en verdoezelen. Hoeveel jaar werd gesjoemeld, en mega-salarissen uitbetaald, waarmee de toppers nu rustig met pensioen kunnen gaan? Hoeveel arbeidsplaatsen gaat het kosten? Maar vooral, hoeveel schade richt dit bedrijf aan, voor de auto industrie, voor het image van de Duitse degelijkheid/kwaliteit en eerlijkheid? Hoge bomen vangen ook bij VW veel wind. Oh pardon, geld. Helaas moet het lage struikgewas straks het gelag betalen….

 

Trots wordt melding gemaakt van de succesvolle Chinese Willem-staatsbezoek; wel ½ miljard aan opdrachten voor het NL bedrijfsleven, hang de vlag maar uit, jongens! Nou, Mutti ging er ook even heen, en regelde ruim 18 miljard aan opdrachten. Kostte vast minder dan het NL-staatsbezoek. En dat verhaal over die 2 snoezige panda’s? Die worden geleased voor 1 miljoen/jaar; geen sprake van cadeau. En we zijn nog niet klaar; van Rijn mag nog op reis naar Guangzhou, om over samenwerking in gezondheidszorg te spreken. Tjonge, jonge, jonge, het PGB is nog steeds een zooi, maar ver over de grens leuteren over gezondheidszorg, dat kan hij dan wel? Doet Edith ook nog wat? Lijkt net als Melanie; de staatssecretarissen doen het vele werk, de ministers knippen lintjes door en vangen een hoog salaris door rustig terug te leunen….

 

.Jong, inwonend bij ouders en zonder perspectief: miljoenen jongeren in Europa hebben/vinden geen baan. Begin 2014 betrof het ruim 5,5 miljoen mensen tussen 15 – 24 jaar in de EU = 22% (Spanje ruim boven 50%). Terwijl de oplossing zo logisch lijkt: een goede opleiding. Maar in vele landen blijft de beroepsopleiding sterk achterlopen, aldus het Duitse Institut IW. In landen met een zogenaamd duaal systeem – dus stage lopen/werken in een bedrijf en tegelijkertijd een opleiding volgen – blijkt de integratie van jongeren op de arbeidsmarkt makkelijker en sneller te lukken; zie Duitsland en Zwitserland. Maar er is geen 100% patentoplossing voor alle landen; want succesvolle beroepsopleidingssystemen kun je niet zomaar ex- of importeren. Wel zijn een aantal voorwaarden aantoonbaar positief: betrokkenheid van bedrijven; een positieve waardering van een flexibele opleiding; goede beroepsprofielen en liefst internationale ervaring en talenkennis. Vooral dat laatste vergroot de zelfstandigheid en de kansen op de snel veranderende globale markt; zo kan vraag en aanbod ook over (Europese) grenzen heen beter afgestemd worden. Nou nog de jongeren en ouders overtuigen dat deze werkwijze succesvoller is dan thuis afwachten op economisch herstel.

 

Australië lonkt naar kernenergie in de aanloop van de klimaattop in Parijs; en geeft tegelijkertijd de koude schouder aan diegene, die het einde van uitvoer van kolen van Australië eisen. Dat ook 61 prominente Australiërs tot een moratorium opriepen, hielp niks. De nieuwe minister president Turnbull is glashelder; de dreigende armoede als gevolg van energietekort in ontwikkelingslanden moet opgevangen worden door meer kolenexport uit zijn land. En als de export stopgezet zou worden, zou dat 0,0 opleveren in termen van CO2 uitstoot. Sterker nog, de uitstoot zou groter worden, want zijn kolen zijn schoner dan die van vele andere landen. Noch economisch, noch in relatie tot werkgelegenheid of CO2 uitstoot zou een dergelijke beperking zinvol zijn. Het is zelfs de morele plicht, om kolen naar ontwikkelingslanden te leveren. Ja, zo kan je natuurlijk ook een nadeel goedpraten. Kijkend naar de eigen energieverzorging vond de regering eerder, dat kernenergie niet nodig was, omdat dit continent een overschot aan energie produceert. Tot 2024. Maar vroegtijdig onderzoek naar de mogelijkheden blijft nodig, om eventuele veranderingen snel te kunnen opvangen.

 

Martin maakt zich bezorgt om het drugsgebruik van jongeren. Dus komt er een speciale website met tips voor ouders; scholen, feestorganisatoren, clubeigenaren en gemeenten moeten ook hun steentje bijdragen om die lieverdjes van hun hartstikke ongezonde en tot hogere zorgkosten leidend gedrag af te houden. Lena begrijpt er niets van. Leg de verantwoordelijkheid daar waar hij hoort; bij de ouders. Die krijgen immers toch ook kinderbijslag? Niet de samenleving, maar zij moeten corrigeren. En de rekeningen betalen voor ziekenhuisopname en behandeling. En gekort worden op kinderbijslag. Lena is ervan overtuigd, dat dit veel sneller resultaat oplevert en niet weer de druk op de samenleving legt. Leuker kan ik het niet maken, maar zo is het wel helder.