columns

Begroting, besparing, beveiligen en bedonderen

Waarom verbaast het niet meer? De EU begroting is weer eens aangenomen. Met verhoging. Iedereen de broekriem aan, zij niet. En de ruim 144 miljard zouden grotendeels opgaan aan subsidies en investeringen in achtergebleven regio’s in de lidstaten en slechts een klein deel zou opgaan aan Brusselse zaken en salarissen plus toeslagen. Nou dat klein is dus 25% van de begroting; ruim 474 miljoen voor 751 mensen, aldus media. NL – maar ook Frankrijk (en de rest?) – heeft de EU richtlijn over energiebesparing nog niet omgezet in nationale wetgeving, waarmee we zuiniger/efficiënter met energie moeten omspringen. 2 maanden krijgen we nog. Anders volgt billenkoek. Oh pardon, ik bedoel natuurlijk een boete – Dijssie, trek alvast de beurs! Als de EU nou Straatsburg opheft, scheelt dat 1 gebouw met ‘tig kamers ofwel heeeeel veel MINDER schoonmaakuren met stofzuigers en zo; de helft aan kantoorapparatuur, onderhoud, vervoer en ga zo maar door. Wauw.

 

A men ’s world. Valt het dan te verbazen dat veel vrouwen niet naar de top wensen? Niet iedereen heeft zin in stoelendans met old-boy’s-network en ego/piswedstrijdjes. Waarom zou je ook? Doe waar je goed in bent, werk met plezier, want veel geld is ook niet alles. Enne..pas in 2133 (!) wordt volledige gelijkheid van man/vrouw betreffende salariëring een feit, aldus het Economisch Wereldforum. Da’s nog eens vooruitgang, dames!

 

Al maandenlang wordt geklaagd over de belabberde toegang tot TTIP (vrijhandelsverdrag) documenten. Nu wordt beperkt toegang verleend. Zonder elektronica, met pasje en veiligheidsbeambte. En alleen de vaag gehouden voorstellen zijn ter inzage voor een beperkt aantal afgevaardigden. Want de echt belangrijke en interessante documenten – zogenaamd geconsolideerde teksten – mogen Europese afgevaardigden (in tegenstelling tot Amerikaanse) tot nu toe niet ter inzage krijgen. De USA is ertegen. Notities maken is alleen mogelijk op persoonlijk gewaarmerkt papier. Om te voorkomen dat iets naar buiten ontsnapt. Want stel je voor, dat de echte zaken uitlekken! Geweldig, zo’n openheid en transparantie, die o.a. door Malmström is beloofd. Maar ja, zij luistert naar machtige bedrijfslobby en heeft haar mandaat niet van de Europese burger, zoals ze eerder stelde. En  Liliane? Die gelooft dat alles helemaal goed komt. Ja hoor, Liliane, droom maar verder.

 

Ben Bot onaangenaam verrast door de onthulling dat hij dik verdient aan ‘’bemiddeling’’? Ach gossie toch. Het betreft een Libische vermogensbeheerder die Ghadaffi geld beheert/witwast/belasting ontduikt/fraudeert (in NL alleen al voor 21,7 miljoen). In Noorwegen, Zwitserland en NL lopen onderzoeken naar deze man. En nadat 2 jaar geleden het OM beslag legde op zijn huis/rekeningen werd Ben gevraagd door deze Libiër Abudher, om hem te helpen, onder dit lastige beslag uit te komen. En wat doet Botje dan? Juist, die helpt natuurlijk. Tegen betaling, want gratis werken doet niemand. NRC nam de cijfers van bedrijf BB onder de loep. Nou, de oud-diplomaat heeft de afgelopen jaren fors geld binnengehaald met zijn netwerkactiviteiten, zullen we het zo maar verwoorden? In 2013 een onverdeelde winst van 1,8 miljoen, goed gedaan, jongen! Zelf vindt hij dat Abudher onschuldig is en dat hij hem slechts een helpend (doch puik betaald) handje heeft geboden, want dit is natuurlijk een schrijnend geval, waar het OM mee in de maag zit. En de vergoeding daarvoor is maar klein. Nou, dan tellen die kleine beetjes wel razendsnel fors op!

 

Een aantal lidstaten van de EU pleit ervoor, dat besluiten over belastingbesparingsmodellen (ja, zo heet dat tegenwoordig) in de toekomst per meerderheidsbesluiten genomen moeten worden. Tot nu toe bleken dit soort afspraken vaak te sneuvelen door weerstand van m.n. de Benelux. Ach, ook het opwerpen van belemmeringen om ‘’tegen’’ te stemmen zal Luxileaks niet verder brengen; belastingdeals zijn te lucratief en ontduiken van belasting ook. Pas als alle belastingparadijzen – ja ook die in Europa – afgeschaft worden, komen we iets verder. Dus niet, want wie wil nou een lucratief spel verprutsen? En dan lees ik op de valreep nog even, dat het belastingverdrag tussen NL en Japan aangepast moet worden. Omdat het Nederlandse aandeelhouders bevoordeelt boven die uit andere EU landen, aldus de EC. Oh ja, en of NL even wil sporen, anders gaat de EC voor het Europees Hof van Justitie. Vermoed, dat Wiebes de verandering al klaar heeft liggen….

 

Een reusachtige hoeveelheid goud zou voor de kust van het eiland Sanshan/China gevonden zijn, meldt het geologische instituut van de provincie Shandong. Te vinden op ‘’people.cn’’. De goudader zou zich op ruim 2 km onder de zeespiegel bevinden en zou 470,47 ton bevatten (een waarde van ruim 15 miljard Euro nu). Dit zou de grootste goudvondst zijn van China. En mogelijk wordt het de eerste potentiele onderwatermijn. Het gebied zou deel uitmaken van een gold-belt die voor de Chinese kust ligt. 3 jaar zochten ruim 1000 geologen in opdracht van het Chinese mijnconcern Laizhou Ruihai Mining Ltd naar nieuwe vindplaatsen. Een lastige zoektocht, want je zet niet even zo’n booreiland op zee in werking om ruim 1000-2000 meter diep te boren. Meestal gaan boringen niet verder dan 800 meter. Dus of dit een haalbaar is?

 

Grenzen dicht? Nog meer geheime dienst/politie/leger? Nog meer controle van (deels vervalste) asielaanvragen? Meer geld naar defensie en politie? Samenwerken in plaats van navelstaren tussen instanties en landen en enkelbandjes voor alle ‘’onder verdenking ‘’ staande personen? Of platbombarderen IS, schoonvegen jihadistische wijken en al die engerds, met boeven en ander gespuis op een Verwegistan-eiland zetten? Allemaal schijnveiligheid. Realiteit vandaag de dag: het wordt nooit meer zoals het was. En zonder daadkrachtig leiderschap van het Westen kan IS gestaag haar 7-stappenplan  uitvoeren. Niet bekend? Nou, in de 90-er jaren werd het bedacht. Fase 1  = het ‘’ontwaken’’ van IS tussen 2000 – 2003 waarbij 9/11 de USA moest aanzetten tot oorlog met de Islam. Fase 2: ‘’de ogen openen’’ tot 2006; AL Qaida wordt van organisatie een beweging en ronselt jonge mannen. Fase 3: het ‘’opstaan’’ tussen 2007 – 2010, waarbij de nadruk op Syrië komt te liggen; gevechtstroepen worden gelegerd in Irak en aanvallen op Israël moeten de terroristenorganisatie legitimeren. Fase 4;  van 2010 – 2013 zorgt Al Qaida voor ineenstorting van Arabische regimes, valt oliemaatschappijen aan en verstoort de economie van USA met cyberattacks. Nu zitten we in fase 5, 2013 – 2016 – uitroepen van Islamitisch Kalifaat en westerse invloed op islamitische wereld sterk verzwakken. Fase 6 roept vanaf 2016 op tot ‘’totale confrontatie’’; het leger van IS gaat gevecht/oorlog tussen gelovigen/ongelovigen veroorzaken. Laatste fase 7 loopt dan nog tot 2020; de ‘’definitieve overwinning’’ laat een volledig verslagen niet-islamitische wereld achter en anderhalf miljard moslims regeren de wereld. Kan ook nog wel tot 2035 duren. Of sceptici gelijk krijgen met ‘’dat lukt nooit’’?

 

Finland wordt het zorgenkind van Europa: terwijl Zweden zich economisch prima ontwikkeld, zit Finland al in het 4e jaar van recessie; de langste periode sinds WO II. Schuld daaraan is de Euro, zeggen ze. De burgers zijn zo ontevreden, dat ze de regering middels voldoende handtekeningen nu hebben gedwongen, een referendum over wel/niet uit de EU stappen, te houden. Ondertussen kiest Frankrijk de terrorismebestrijding als reden om de aan de EU beloofde begroting niet te halen. Zwak, want zonder deze situatie lukte het tot nu toe ook niet. Wie volgt? Niet moeilijk te raden. Een wassen neus zijn die regels, schaf ze gewoon af. Oh ja, en de EU ook. Heb je miljarden vrij voor bestrijding van IS, armoede, bevordering van economie, werkgelegenheid en steun voor kansarme landen.

 

Nee maar, nu al waarschuwen experts, dat de verkoop van ABN AMRO toekomstige aandeelhouders volstrekt onvoldoende blijkt te informeren. En wel over de risico’s, die de bank loopt in verband met de verkoop van renteswaps. Dat kan miljoenenclaims opleveren. En te lage buffers wekken nog meer zorg op. Dijssie bagatelliseert zoals gebruikelijk. En gaat het mis? Dan vertelt hij opgewekt, dat de informatie in het prospectus toch niet helemaal zo duidelijk was; de verkoop helaas minder opbrengt en zoveel duurder werd, dat nog nabetalingen uit belastinggeld moeten plaatsvinden. Sorry, foutje, bedankt. Maar tegen die tijd zit Dijssie vast al in Brussel of op een CEO-etage. Let maar op.