columns

Huilen met de Russische wolf, koehandel en smartphone

Lena snapt het wel; het is veel makkelijker, om geld te verdienen binnen de EC met steggelen over de hoogte van het adventskaarsje ten behoeve van de veiligheid van de gebruiker; of om de succesvolle classificatie van elektrische apparatuur op A met 1,2 of 3 sterren weer om te gooien, zodat A eigenlijk E wordt en de fabrikanten nog meer hun best moeten doen om zuiniger spul te ontwikkelen.

 

Hollande wil een pact met Poet, is zelfs bereid over strijd met grondtroepen te praten en denkt dat de belangen wederzijds zijn. Assad ondertussen peinst er niet over om te praten over machtswisseling, tot alle terroristen (= lees tegenstanders) uitgeroeid zijn; Poet wil wel een rol op het wereldtoneel. Alles, om Hollande’s handelsonbekwaamheid bij de hervorming van de arbeidsmarkt te verdoezelen. Werkloosheid nu 3,6 miljoen; nog nooit zo hoog. Economie tanende – behalve de vlaggetjesindustrie, die draait nu overuren – en financieel staat het land er belabberd voor. Ach, straks zorgt de EU wel voor het land. Gaat hij de geschiedenis in als IS-bestrijder. Je vraagt je echter wel af, wat de enorme veiligheidsdienst na ‘’Je suis Charlie’’ deed met al die duizenden dossiers over mogelijke jihadisten/terroristen…

 

Rutte blijft veilig in het torentje als hij niet rondreist en bemoeit zich vooral met niks. Hij laat zijn mensen maar pruttelen over zaken zoals ‘’hoe groot is de schade als vluchtelingenkinderen later naar school gaan’’ (terwijl NL-kinderen met leermoeilijkheden al in de kou staan) of over de gevolgen van het afschieten van een Russisch vliegtuig door Turkije. Als hij ernaar gevraagd wordt, meldt hij poeslief dat het referendum over het Oekraïne-EU handelspactje toch maar ‘’raadgevend’’ is. Kan je dus gewoon negeren, is de boodschap aan burgers. We doen wat wij willen.  Nou, dan hoeven we dus ook niet 2 miljoen uit te geven voor ‘’informatiecampagnes’’ of topperte Docter aan te stellen om ons bij de stembus een JA te laten afvinken, beste Mark?

 

Net zoals met die dooie mus in de hand van Pinoccio en Mark: beloof eerst 5 miljard belastingverlaging, en als de Kamer niet spoort, is de boodschap aan de burger: ‘’ga maar vast sparen’’, want wat je dan in 2016 krijgt, mag je in 2017 weer terugstorten. De staatskas spekt zich ondertussen met belastinginkomsten uit gouden handdrukken, terwijl de werkloze aan de kant staat. Gelukkig krijgen 2000 KLM piloten een bonus van 190 miljoen, lucht dat even op, zeg. Discussie om criminelen hun verblijfsvergunning af te pakken? Strandt zoals eerder weer aan de enorme hoeveelheid van uitzonderingsgronden voor deze schatjes. En dan verzetten gemeenten zich ook nog tegen de taal-eis voor bijstands-aanvragers? Het moet niet veel gekker worden. Je hoort ze niet, je ziet ze wel. Politici, waar dan ook, zijn het drukst met hun smartphones. En we weten, dat vooral mannen niet kunnen multitasken. Daardoor verlopen discussies eindeloos saai, worden belangrijke besluiten zonder goede info erdoor gedrukt. Over tot de orde van de dag. Met apps.    

 

Omdat de afgelopen 4 jaar de lottogelden voor de sport met 22 miljoen zijn gedaald, moet nu 1,7 miljoen uit het potje van Edith naar projecten voor het opleiden van trainers, talentontwikkeling en gehandicaptensport. Dat zou niet nodig zijn, als VVD en PvdA het eens worden over een nieuwe kansspelwet, waardoor Lotto en Staatsloterij kunnen fuseren. Komt de steun niet, kunnen de sportbonden hun werk niet doen, vindt VVD-er Heerema. PvdA-er Van Dekken ziet vooral de kleine sportbonden in financiële moeilijkheden komen. Kamerleden vinden zich, coalitie niet?

 

Pfizer en Allergan willen fuseren. Zo worden ze de grootste medicijnfabrikant. Waar het ze vooral om te doen is? Ordinaire belastingontduiking, want het hoofdkantoor komt in Ierland. Luxileaks is al dood; leve de belastingontduiking en zelfverrijking door bedrijven. Dank, thanks,merci,  gracias!

 

Op de Turkije-vluchtelingentop gaat het over een koehandel – pardon mensenhandel -  van 3 miljard (of meer) in ruil voor ‘’minder naar Griekenland’’. Aan vluchtelingen dan. Terwijl het land sinds juli haar ‘’open deuren’’ voor Syriërs heeft dichtgegooid, en binnenkomen nu meestal illegaal gebeurt. Opgepakte Syriërs worden massaal teruggestuurd over de grens, vooral ouderen, zieken, zwangeren en gewonden. Blijkt uit een rapport van Human Rights Watch. Ook is onduidelijk, of het getal van 2,2 miljoen Syriërs in Turkije nog klopt, aangezien honderdduizenden daar vertrokken zijn naar Europa. Niemand die het weet. Het geld moet uit het potje van de EU komen, dat nu in het bijzonder Oost-Europese landen ‘’helpt’’, en niet weer naar rato opgeëist wordt bij de andere landen. Want het steekt een aantal grote landen – vooral Duitsland - dat deze weigeren om vluchtelingen op te nemen, maar te blijven profiteren van de EU. Hoe dan ook; Turkije krijgt veel geld in handen, zonder garantie en controle. En de honderdduizenden vluchtelingen die al in Europa – legaal of illegaal – zitten? Daar is vooralsnog geen oplossing voor. 

 

Ja, het mocht er eindelijk van komen, 2 jaar moesten de ambtenaren van de EU op salarisverhoging wachten. Daarvoor krijgen ze nu tenminste 400,00 Euro/maand erbij. 45.000 mensen krijgen met terugwerkende kracht per 1 juli 2,4% meer salaris; kom je maar op 19.000/maand. Zonder toeslagen, belastingvoordelen en aparte vergoedingen. Is toch wel afzien daar. Maar het valt allemaal mee, en is vooral nodig, want anders gaan al die toppers naar het bedrijfsleven of de banken, want die betalen nog puiker. Waarom hebben we eigenlijk toppers nodig? Voor adventskaarsjes en andere stomme bedenksels? Let maar op, de Europese bankgarantie wordt nu snel doorgedrukt, zodat de gezamenlijke pot snel gevuld kan worden door de stevige broeders, waaruit zwakke broeders dan kunnen tappen. 45 miljard trokken Griekse burgers/bedrijven uit de banken door Alexis gekontdraai eerder dit jaar; straks is dat niet meer nodig. Graaien uit de 45-miljard-pot (....typisch getal). Lena heeft het Juncky verzinsel uitvoerig bestudeerd. Er is bij de beste wil niet te constateren dat banken a) hun leven echt hebben verbeterd en b) de EU discipline vergroot is en c)de EU-burger straks toch niet de klos is. Bankenunie per 2025. Teken bij het kruisje.

 

Mediaberichten melden, dat Montenegro als land nr. 29 tot de NATO toetreedt. Binnenkort. De eerste uitbreiding sinds 2009. Rusland heeft meerdere NATO landen gewaarschuwd en dreigt met verslechtering van betrekkingen bij toestemming in december. Albanië en Kroatië werden in 2009 lid. Georgië en Oekraïne staan te popelen sinds 2008 om toelating, maar vooralsnog is dat niet goedgekeurd.