columns

Over kroonluchters, Teevie-deal en klimaatbedrog

Een deal voor volk en vaderland werd het genoemd. 4,7 miljoen Gld. Met dank aan Teevie en Ivo incl. tijdelijk Alzheimer. Voor niks. Nog niet eens gebakken lucht van C.H. Dossier verkeerd opgeborgen; deal deugde niet; bedrag evenmin; papierversnipperaar aan’t werk, edoch alles ok. Noem het geen doofpot. Het vernietigende Oostrum-rapport. Teevie roept grinnikend ‘’ik weet alles en jullie weten niks’’. Da’s waar. Ard moet in actie komen. Ahum, terug leunen? Want al die PG’s, SG’s en andere onkundige piefen in het Ministerie blijven gewoon zitten. En Rutte zegt straks ‘’foutje, sorry’’. Kan hij goed. Hoe komt het toch, dat boeven en fraudeurs het voor elkaar krijgen; ‘’betaal 750.000 en krijg 4,7 miljoen retour’’? Als wij dat ook eens zouden kunnen, dat trucje! Zou het zo geven aan mensen die het geld echt nodig hebben en nu in de kou staan, terwijl de boeven genieten op hun jacht met Champi. Het mag wat kosten, zeg. Wat ze tegenwoordig politiek noemen.

 

China investeert 60 miljard $ in Afrika om ontwikkeling van het continent te steunen. Men streeft naar een gelijkwaardige relatie met Afrikaanse landen; ‘U, Afrika, krijgt de wegen/infrastructuur; waarop wij alle grondstoffen naar China vervoeren…”En de EU? Slaapt.

 

Humor in deze donkere dagen. Voor de toezichthouders in de zorg tenminste: door een wetswijziging – dank u, Plasterk – mogen deze lieden in 2016 wel een 100% salarisverhoging tegemoet zien. Dat TSN bijna failliet is, en thuiszorg kampt met duizenden ontslagen of 20% minder loon, is bijzaak. Want als compensatie voor dalende lonen bij zorgbestuurders mogen deze zich zelf kiezende ‘’toezichthouders’’ lekker bijsnabbelen. Want de toezicht-vergoeding, bovenop het salaris, is gekoppeld aan de hoogte van het bestuurderssalaris. Kassa! Extraatje voor ‘’jezelf keuren’’ op kosten van de maatschappij. Edith, Plasterk en de rest bedankt.

 

Finland denkt na over invoering van een basisinkomen voor iedere Fin per eind 2016. 800,00 Euro/maand, belastingvrij. Kost per jaar 52 miljard. Financiering onduidelijk, zeker ook gezien de slechte economische staat; het schrappen van alle voorzieningen en bijdragen kan dit niet voldoende compenseren. Dus wie draait op voor infrastructuur, gezondheidskosten en productie? Zwitserland gaat referendum houden, en in Duitsland kijkt men ook eens naar dit idee. En betaalt degene die wel wil werken dan meer belasting? Wat als je chronisch ziek bent? Stop. Te praktisch. Laat los; denk over geluk, vrijheid, geen stress en minder materialisme…Of te wel, wat heb je echt nodig om te leven, waar word je blij van? Enne…er moet wel brood op de plank. Dus droom verder, maar wil je realiteit? Zorg dan dat je plan uitvoerbaar is. Minder kan makkelijk en maakt tevredener.

 

Supermario lijkt zijn hand overspeeld en volgens Reuter verhoogde hij bewust de verwachtingen om tegenstanders in de knie te dwingen. En banken smelten geen kazen, nee, ze laten de persen draaien! Nu blijkt, dat nationale banken tussen 2006 – 2012 voor ruim 510 miljard aan waardepapieren hebben opgekocht en tegelijkertijd ‘’vers’’ papier de markt op gooiden. Voorop Italië en Frankrijk. Data anno nu ontbreken, vanwege de grijszone van het Anfa-verdrag, waarbij nationale banken speelruimte voor niet-geldpolitieke investeringen krijgen…Mario  reageerde geïrriteerd; verwees naar banken voor commentaar. Iets te verbergen, Mario?

 

Aparte opvang voor LGBT-ers, om ze voor pesterij of geweld van mede-vluchtelingen te beschermen. Hoe dom kun je zijn, regering? Wie naar Europa (incl. NL) komt, dient zich aan te passen aan onze normen en waarden; gelijkwaardigheid in religie, sekse; vrijheid van meningsuiting etc. Negeer of schend je deze rechten? Eruit, zonder pardon, bed-bad-brood of geld. Niks opsluiten en goedpraten zo van ‘’Arabieren en LGBT gaan niet samen’’. Nee? Dan horen ze hier niet, die relschoppers.

 

2 weken klimaattop circus. Waarvoor? De echte problemen, zoals scheepvaart en vliegverkeer, durven regeringen noch te benoemen, noch deze enorme CO2 uitstoters meer belasting te laten betalen. Er was maar 1 enkele kleine passage in het ontwerp over scheepvaart en vliegtuigen. Artikel 3/alinea 20. Maar toen woensdagmiddag een nieuwe compromis-variant werd uitgedeeld, bleek deze geschrapt. Terwijl tussen 1990 – 2010 de emissies van die twee met 80% zijn gestegen…Hypocrisie noemt Lena dat. Enfin, er zijn landen, die gewoon doen, in plaats van l…. Zoals Uruguay; in minder dan 10 jaar, zonder overheidssubsidies of hogere consumentenprijzen gingen ze naar 95% duurzame energie tegen lagere prijzen. Energie uit biomassa, wind en solar in plaats van olie. Door heldere besluiten, ondersteunende wetgeving en samenwerking tussen publieke & private sector gerealiseerd. Green Energy Leads! Costa Rica produceert 78% duurzame energie via waterkracht, 12% geothermie en 10% windenergie. IJslands verwarming wordt voor 85% via de warmte van vulkanen gedekt, en waterkracht zorgt voor 100% energie. Paraguay produceert 90% elektra via waterkracht, en Lesotho/Afrika zelfs 100%, waarbij het surplus verkocht wordt aan Zuid Amerika…Opkomende economieën zetten in op kolen en produceren als gekken, ten koste van milieu. Wat het ‘’Westen’’ in 150 jaar voor elkaar kreeg, doen zij in een fractie van tijd. Maar wel industrielanden de schuld geven aan de overstromingen in India en chanteren: als we willen dat India minder kolen stookt, dan is er veel geld nodig. G7 wil met een bijdrage van 420 miljoen een natuur-rampverzekering voor landen en burgers in Afrika, Midden-Amerika, Zuidoost Azië en eilandgroepen betaalbaar maken. Om gevolgen af te dekken. Daarmee zijn de eisen over ‘’compensatiebetalingen’’ voor geleden schade echter niet uit de wereld en blijkt het woordenspel straks weer uit te draaien op weinig concrete actie. Tot de volgende top.

 

Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden plannen een megaproject: 180 kilometer pipelines & kanalen, tot wel 60 meter diep; 2 ontziltingsinstallaties, een waterkrachtcentrale en een reuzenmenger om watermassa’s te mengen om de Rode en de Dode Zee met elkaar te verbinden. Ongeveer 2024 moet dan vanuit de Rode Zee ca. 300 mio m3 water weggepompt worden en daarvan moet 65 – 85 mio m3 ontzilt worden; ten behoeve van drinkwater voor Jordanië, Israël en de Palestijnse autonome gebieden. Tegen kostprijs te koop. Vooral Jordanië snakt naar drinkwater, Maar het project stuit ook op kritiek. Vooral van milieuactivisten; ze trappen niet in het argument ‘’de Dode Zee moet worden gered’’ terwijl het in waarheid puur gaat om drinkwater en elektra te genereren. En de giftige afval wordt vervolgens gewoon gedumpt. Het doodgaan van de Dode Zee is feitelijk wel mensenwerk: de 3 genoemde landen ontnemen de Jordaan 98% van het water. Critici wijzen op risico’s (b.v. als de beide watersoorten zich niet laten mengen) en onduidelijk is de financiering ervan. Men hoopt op private investeerders, die geld willen verdienen aan het kanaal. En het geschatte bedrag van 820 miljoen zou ook 9 miljard Euro kunnen worden….Dus hoezo ‘’goede’’ prijs? Het moet wel renderen.

 

Het 352e schietincident in USA weerhoudt ze daar niet van, wapens aan te prijzen en te verkopen. Sterker nog, er is een run op wapens, uit angst voor verscherpte wetgeving. Per januari start Gun TV; elke nacht 6 uur lang aanbiedingen van wapens en munitie. Teleshoppen vanuit je luie stoel; hoef je niet meer naar de wapenwinkel! Alsof een wapen je veiligheid garandeert. Pijnlijk is alleen, dat IS zich kennelijk ook heeft bewapent met wapenspul uit Duitsland, Engeland, Amerika en nog zo wat wapenleveranciers…

 

 Spannend of eng? Wetenschappers is het gelukt, uit versteende botten van een 80 mio jaar oude dinosaurus bloedvaten te verwijderen en te reconstrueren. Techniek staat ook hier niet stil, en zo wordt het gebied van Moleculaire paleontoloog steeds belangrijker; op zoek naar sporen van fossiele eiwitten dus….Enfin, uit de Brachylophosaurus canadensis werd een structuur, gelijk aan een bloedvat, eruit gepeuterd. En ja hoor, de analyses leken te wijzen op bloed. Dinobloed! Weer is de wetenschap een stuk verder; nadat steeds meer bekend is over kleuren, veren of eieren, gaat het nu de diepte in, de chemie van het lichaam! Wat volgt?

 

De Tsjechische (communistische) EU-afgevaardigde Ransdorf werd in Zwitserland aangehouden, toen hij met zijn boevenmaten (2 Slovaken met een verleden van fraude & belastingdelicten) ruim 350 miljoen bij de bank wilde afhalen. In 2013 liep hij al tegen de lamp, toen een Hollandse journalist hem betrapte, toen hij zich na inschrijving in het EU parlement – voor 300 Euro daggeld (bij een minimum maandsalaris van 19.000???) – binnen een paar minuten uit de voeten maakte. Inmiddels is deze EU-topper weer vrijgelaten. Vaag verhaal wordt kennelijk geloofd, ondanks vervalste papieren. Onschuldig lammetje is hij…Ondertussen sleutelen Juncky, Schultz en willige Timmy in het geniep aan nog meer EU-macht. Zonder visie, missie en strategie, maar met oog voor zelfverrijking en ego/machtsmisbruik. Hoezo e e n Europa als ieder land/politicus voor eigen broekzak gaat?

 

Tussen neus en lippen door wordt aan de rand van de klimaattop nog iets bekokstoofd. En wel de controverse tussen de retoriek van ‘’vrije handel’’ tussen Europa en de VS versus klimaatverandering. De EC heeft al eerder toegegeven, dat TTIP een gevaar kan vormen voor biodiversiteit, natuurlijke (o.a. energie-) bronnen en het milieu. De ambities van het TTIP – aldus het officiële impact assessment van de EC – betekent miljoenen ton extra aan CO2 uitstoot. Maar Europa zag geen reden om de slechte deal te overdenken…In tegendeel, juist nu wordt enorm gepushed om het specifieke energie-onderdeel van TTIP – met een massieve verhoging van de import van gas en olie uit de VS (incl. teerzandolie, een van de meest vieze geproduceerde oliesoort ter wereld) – erdoor te krijgen. Recent onthulde Malmström dat de olie/gasleveranciers dit hoofdstuk hebben voorgekookt. Funest voor Europa en de wereld. Bovendien zal de bescherming van investeerders ertoe leiden, dat Amerikaanse bedrijven meer macht krijgen om Europese landen voor de rechter te dagen als ze daarmee onvoldoende zaken kunnen doen. Hoezo zorg voor milieu, klimaat of consument? De EU weet, dat het fictie is, om een globale leider te willen zijn in het gevecht om het klimaat, terwijl het verdergaat met een handelsdeal met milieuonvriendelijke doelen nastreeft. De hypocrisie heeft ertoe geleid, dat de EU haar CO21-deelnemers heeft opgedragen, discussie hierover tijdens deze bijeenkomsten te blokkeren. Daarmee ondermijnt ze elke VN discussie van betekenis die zowel de opwarming van de aarde en de reductie van CO2 emissie zou kunnen beperken. Alles voor de handelsdeal. In het geniep. Schande.

 

Soberheid? Alweer? Bij de ‘’verbouwing’’ van het Binnenhof? Met kroonluchters, een ontspanningsruimte en nog zo wat zaken? Kom op, zeg! Enne, jarenlang moeten experts dit voorbereiden/plannen/bekokstoven, om vervolgens door een topambtenaar geïnternaliseerd worden? Laat me niet lachen. Het zoveelste flutproject wat a) veel meer tijd kost en b) nog veel meer kost dan de ½ miljard; want de 2 x verhuizing/en aanpassing op de ‘’tussenlocatie’’ kost ook mega. Sinterklaas is al geweest, dames en heren!