columns

Eliteklasse, gniffelende Gerritje en bordeelbezoek

Misselijkmakend profiteergedrag van Hachhi (en anderen), die als wachtgeld 80% van haar salaris van 107.000 (!!) ontvangt: 6800/maand nadat ze zelf ontslag nam; de burger betaalt. Over 3 maanden sollicitatieplicht? Zal wel weer uitzondering worden. Elitebetaling voor Kamerleden, maar wat kunnen/doen ze werkelijk? En maken ze fouten, frauderen ze of vertrekken ze zomaar; ze krijgen gewoon 3 jaar riant doorbetaald. Schande!  Maar oh weh, als de burger verzorging nodig heeft; dan geeft men niet thuis. Afschaffen, die elite-klasse! En ja hoor, de boeren  In Frankrijk krijgen weer lastenverlichting. En in NL krijg je zomaar 48.000 subsidie voor pleepapier met nee-argumenten over het Oekraïne referendum. Gedrukt in China; vervuilt straks het riool, maar dat is van later zorg. Of niet. Oh ja, er zijn wel minder stemhokjes voor dat referendum. Stemontmoediging dus. Om eigenwijze stemmers te weren? Miljoenen geld – o.a. van donateurs – gaat samen met overheidssubsidie naar lobby clubs voor ruimhartiger asielbeleid. Blijft minder over voor de doelgroep. En dan die vele Oekraïners, die hier komen, asiel voor de show aanvragen en vrijwillig weer teruggaan met 3450,00; sprake van misbruik? Ardje dacht van niet, maar zoekt het uit. Mag het wat soberder, Hagenaren? EU wil de Britten koste wat kost binnenhouden, anders valt de droom van Groot-Europa aan diggelen. Turkije bombardeert PKK en Iraakse Koerden, terwijl mogelijk IS achter de Ankara-aanslag zit, ‘’grijp je kans’’, he? En Schijnheilige Paus keert terug van Mexico. En dan leent de NL-burger ook nog te veel, door te goedkope rente, maar blijven banken  eindeloos gesteund.

 

Blonde blaaskaak Trump; de zogenaamde superrijke hotshot-entrepreneur, die zich al in het Witte Huis ziet. Excellente zakenman? Mythe zul je bedoelen, zorgvuldig gevoed door clichés, maar de realiteit is anders. 8,7 miljard zou hij hebben, oh nee, dat is al opgerond naar 10 miljard. Ooit begonnen met 200 miljoen (vaders cadeau) en veel overheidssubsidies bouwde hij aan zijn onroerend goed business. Vader gaf immers het goede voorbeeld. En sociale/politieke netwerken – waarbij geld nog moeite werd gespaard – leverden Trump nog meer geld op. Trump Tower/NY? Toen de stad hem geen belastingvrijstelling wilde geven, zorgde hij via rechtszaken ervoor, alsnog de 164 miljoen te krijgen. Gebouwd door illegale, niet verzekerde Polen, maar daar wist hij niks van...1990 ging hij bijna failliet door 5 miljard aan schulden. Maar 70 banken zorgden voor zijn redding…In zijn grootheidswaan werden veel van zijn plannen niet top, maar flop. Een korte opsomming van flutplannen: Trump Airlines 1988;  Trump The Game; Trump Casino; Trump Vodka; Trump Steaks en Trump University; alles bleek flop, draaide met verlies (of helemaal niet) en ging ter ziele, waarbij schuldeisers en werknemers de klos bleken.  Ok, ok, het moet gezegd, de show The Apprentice bleek wel een hit, Trump Tower trekt toeristen en Grand Hyatt doen het goed…

 

Supereconomie Duitsland? Nou, volgens een nog niet gepubliceerd rapport van analisten van Schäuble zijn de vette jaren voorbij; Een schuldenplafond van 220% in 2060 zou zo maar kunnen. (Griekenland nu 182% / Europa-norm 60%). Vooral als geboortecijfers niet rapide beter worden en er vooral meer geld binnenkomt dan eruit gaat. Extra 7 – 23 miljard/jaar binnenhalen? Ze bedenken wel wat, zoals extra centen op b.v. benzine, koffie of worst en schnitzel. Op te halen bij de Duitse – en wellicht ook EU- burger. Bijdrage Multinationals? Geen sprake van.

 

Ondertussen weet Bibi precies wat hij wil. Nu heeft hij zijn plannen geopenbaard om heel Israël te omheinen en zo zijn land te beschermen tegen infiltratie door Palestijnen en burgers van andere Arabische Staten, die hij als ‘’wilde beesten’’ omschrijft. Het zou tevens in zijn visie ook het probleem oplossen van Hamas-infiltratie via tunnels uit de Gazastrook. Het grensproject is een meerjarenproject welk miljarden zal kosten. Kritiek wordt niet gewaardeerd.

 

Regeren is vooruitzien. Vergeten gezegde, lijkt het. De veiligheidsconferentie in München vroeg de deelnemers, hun ogen niet te sluiten voor de volgende crises. Voorbereiding heet dat. Zoals Ethiopië = dreigende hongersnood voor 10 miljoenen mensen als gevolg van El Niño. In Egypte zijn thans ruim 40 miljoen aan jonge mensen onder de 20 jaar, die nauwelijks perspectief op een baan hebben; daarbij komen nog eens 5 miljoen vluchtelingen uit Afrika, eveneens daar op zoek naar economische verbetering. In Servië zijn de omstandigheden voor de Roma dusdanig slecht, dat een verdere uittocht te verwachten is. Oekraïne, Syrië, Libya kennen we al. Maar ook in Marokko, Tunesië en Algerije gaan miljoenen jongeren op weg naar levens- en toekomstperspectief. Nu de problemen oplossen en niet afwachten, is het advies. Meer  investeren in deze landen (maar dan wel gecontroleerd), en wel in opleidings/arbeidsmarktprogramma’s. Bovendien is de Euro/$ daar relatief meer waard en kun je dus meer doen = relatief ‘’goedkope’’ hulp dus, om de landen te stabiliseren en kansen te scheppen.  Veiligheid alleen te bezien vanuit wapens/legers en troepen/NAVO is onvoldoende; er is meer nodig om conflicten te voorkomen, wederopbouw te stimuleren en tolerantie, samenwerking en vrede te realiseren. Zoals een Marshallplan voor het Midden Oosten. Helaas blijkt niet-zien/niet-horen/niet-praten thans vergezeld van niets-voelen/niets doen…  

 

Het was me wat, 15 jaar geleden bekonkelden Gerrit en Willem (Vermeend) een belasting op vermogen, of de belegger nu winst maakt of niet. Uitgangspunt: 4% fictieve opbrengst/jaar. Herkenbaar? Juist. Gerritje gniffelde toen ‘’elke sukkel die minder dan 4% haalt, kan bij mij staatsobligaties krijgen tegen een 6%’’…Belastingdienst int op basis van fictief 4% rendement al jaren vrolijk door en Pinokkio peinst er niet over, om deze oneigenlijke belasting voor de normale/kleine spaarder – niet de belegger en gefortuneerden – op te heffen, nee, dat gaat nog jaaaaren zo door. Ook al is de rente nu minder dan 1%. En het grootste deel van ‘’vermogen’’ waarover belasting wordt geheven, bestaat uit spaargeld! Nu heeft de advocaat-generaal van de Hoge Raad een bommetje onder box 3 geplaatst. Deze belastingheffing is in strijd met het Europese Verdrag. Guttegut, zouden we zo’n EU vedrag ook eens ten goede uitgelegd krijgen?  Het lange verhaal staat in de NRC (zie de link) maar kort door de bocht is er wellicht hoop, dat de regel eerder op de schop moet. Alhoewel, de politiek blijft aan zet, niet de rechter. Verdorie. http://www.nrc.nl/next/2016/02/17/eind-belasting-21ste-eeuw-in-zicht-1592881

 

Nu geen epistel over Syrië, IS, de rol van Rusland; de machtsstrijd in het Midden Oosten; de hypocrisie van het Westen en het spelletje achter het zogenaamde olieplafond. Donderdag en vandaag voert de EU het zoveelste toneel op, wordt veel doorgeschoven zonder besluit naar maart en sluiten politici ogen en oren voor echte zaken. The show must go on.  

 

Maar we laten ons niet kisten. Raken niet depri. Nemen geen pilletje. Neen, we gaan op zoek naar iets leuks. Hoewel er dan altijd van die spelbrekers zijn, die dat weer proberen af te kraken. Komt ie: ….Een Nieuw Zeelands bordeel houdt een open dag, inclusief een rondgang door het bordeel, hapje, drankje en praten met de werkende dames om zo geld bij elkaar te brengen voor het goede doel. Een lokaal keukenproject, waar gezonde lunches aan arme kinderen wordt uitgedeeld. Degene die nu roept seks industrie en kinderen; doe je beklag bij het Vaticaan. En hierbij wou ik het voor deze week bij laten.