columns

Sultan-chantage; Hollands gepruttel en goddelijke hand

De bijna-Sultan neemt even een krant over, plus een persbureau. Net 2 dagen voor de EU top over vluchtelingen. Stelt ineens nieuwe eisen voor de ‘’oplossing’’; meer geld, visumvrijheid en sneller toetreden tot de EU. De EU klapt; topdeal. Gamechanger! Echt? De zogenaamde deal is dubieus, vaag en vooral geen garantie, dat a) minder vluchtelingen komen; b) herplaatsing van de vele honderdduizenden die er al zijn – of terugsturen – op korte termijn gerealiseerd wordt en c) dat daarmee het migratieprobleem in Europa opgelost is. Triest feit; het gaat niet meer over mensen, maar over macht, getallen en geld. En vooral over onkunde, onmacht en slappe politici in de EU die deze crisis niet zelf kunnen oplossen en zich nu laten chanteren. 

 

Van Nederlandse bodem: Bussy roept mannen op, minder te werken als ze willen en niet te schermen met onzinargumenten die de wens tegengaan. Gaan vrouwen dan meer – en gelijk betaald – werken?  CPB adviseert, om vermogensbelasting op huis in te voeren. De waarde van het huis moet gelijk aan spaargeld/aandelen/obligatiebezit worden beschouwd. Omdat jongeren relatief veel kwijt zijn aan hun hypotheek en pensioenpremie, waardoor ze te weinig te besteden zouden hebben dan ouderen….Pardon? De huidige gepensioneerden hebben toch ook pensioenpremie betaald en hypotheek? En nu nog eens pakken? 

Delta Topper krijgt 8 ton; omdat hij geen 120.000 loonsverhoging kreeg, bleek zijn positie ‘’onhoudbaar’’. Kan zomaar vlg. contract. De voormalige voorzitter van de RvB van het Landelijk Behandelcentrum voor Autisme kreeg medio 2014 een gouden handdruk van 182.000; een Koninklijke onderscheiding en een groots afscheidsfeest. Terwijl de zorginstelling een groot financieel probleem heeft en in 2014 ruim 1,3 miljoen verlies leed. 10% van het personeelsbestand moest in 2015 geloosd worden. Ongelofelijk knap, dat dit soort ‘’top-wanbestuurders’’ hun eigen zaakjes zo puik weten te regelen – met steun van de overheid - dat ze ook bij wanprestatie nog riant beloond worden. Het personeel/het bedrijf heeft het nakijken. 

En moet klein NL echt 4 onderzeeërs kopen? Terwijl de JSF’s al megaduur worden? Waarom moeten we 3 soorten militair-flutvertoon financieren? Kies: Ter Land, Ter Zee of Ter Lucht! Het gaat niet alleen om geld (2 miljard wordt dan weer veelvoud meer); maar of dit de inzet (patrouilleren en zo) waard is? Pinoccio kent de belastingdeal met Ikea niet, wil hem ook niet kennen en gaat hem zeker niet in de Kamer openbaren. Transparante democratie? Welnee, bedrijf gaat voor burger. OESO vindt dat NL goed bezig is met hervormingen – naar verwachting weer het braafste jongetje - ook voor ondernemingsklimaat (= overheid legt geen strobreed in de weg, vooral bij belastingdeals) en de economische concurrentiepositie - o.a. door ZZP’ers – zorgt voor flexibiliteit (met risico’s bij arbeidsongeschiktheid en pensioenvoorziening). Maar we moeten meer investeren in innovatie. En de grote groep huizenbezitters is een doorn in het oog van de OESO; want dat zorgt voor hoge schulden, vooral als de hypotheek de waarde overschrijdt. Aanpakken, die huizenmarkt. Banken moeten nog weerbaarder worden. Meer aandacht houden voor onderwijs/bijscholing. En bovendien lopen we fors achter met onze 5 vaderschapsdagen; uitbreiden die hap, veel meer dagen – flexibel in te vullen natuurlijk; goed voor baby en een gelukkige vader. Het MKB dankt.

 

Welja, tussen 2017-2020 maakt Bussy 4 miljoen vrij om Nederlands poptalent in het buitenland te promoten. Popsector en overheid werken samen. Geld over voor dit soort onzinzaken? Ja, en ook de ambtenaren krijgen fors meer salaris. PGB-gedupeerden? Pech = wachten geblazen. Ondertussen is Dijssie weer bezig, verwarring te zaaien voor toekomstige huis/hypotheekhouders door de nieuwe EU-hypotheekrichtlijn plots voor een paar maanden uit te stellen. Straks zegt hij weer ‘’spijtig’’ of ‘’sorry’’? En moslims beledigen mag. Aldus de rechterlijke uitspraak. Nou, dan ken ik de uitkomst van het Wilders-proces al. Onbegrijpelijk, hoe vrijheid van meningsuiting wordt omgebogen tot vrijbrief voor stigmatisering, belediging zonder straf; met goedkeuring van de rechterlijke macht.

(http://www.telegraaf.nl/binnenland/25356121/__Vrijspraak_na_beledigen_moslims__.html

 

De nationaal-conservatieve Poolse regering voerde een omstreden wet in, die zich bemoeide met de rechterlijke macht. Nu heeft het Poolse Constitutioneel Hof deze wet ongelding verklaard, als zijnde in strijd tegen de grondwet. Een betrouwbare afhandeling van zaken zou zo onmogelijk worden, aldus het Gerecht. Meerdere oppositiepartijen en juristen hadden eerder al geprotesteerd tegen de wet van december 2015. Maar de regering heeft al laten verluiden, zich niets van deze uitspraak aan te trekken, want deze rechters handelden eigenmachtig en hun uitspraak is dus ongeldig. Democratie? EU-waarden?

 

Mugabe, die seniele megalomaan van Zimbabwe gaat alle diamantmijnen nationaliseren. Want de sector is dusdanig winstgevend dat alleen de Staat hierop het monopolie moet hebben. Tot nu toe zou het land niet veel hebben gezien van de grote geldstromen. Door bedrog en smokkel zou het land beroofd zijn van haar rijkdommen. Maar 1 van de 6 diamantmijnen bevindt zich thans in overheidshanden; een andere wordt door een privéondernemer uit Zimbabwe gerund, de andere 4  zijn in handen van private investeerders uit China, Ghana en Dubai en werken  als een Joint Venture samen met de regering. Zimbabwe is een van de 10 grootste producenten van diamanten. Nog meer geld in de zakken van Mugabe, het ooit zo welvarende land en haar volk is thans afhankelijk van buitenlandse hulp.

 

Tijdens een verhit debat in het EP schold een Golden Dawn Neonazi-lid de Turken uit voor ‘domme/smerige barbaren’ en ‘de enige effectieve manier, om met Turken om te gaan is die van de vuist en met daadkracht’. Dat pikte Schulz niet en gooide hem uit de vergadering. Het is maar de vraag of hij ook ‘’straf’’ krijgt ( b.v. tijdelijk verbod van werk voor het parlement) hetgeen dus aan de geldbuidel tast; geen daggeld en vergoedingen. Denk van niet. Ook al wordt vlg. Schulz steeds vaker een rode lijn overschreden in het EP.

 

Oeps, pijnlijk foutje. In een artikel voor PLOS One schreven Chinese wetenschappers over de bijzondere bio mechaniek van de hand in het dagelijkse leven en kwamen tot een verrassende link; de hand zou het design van de schepper zijn, om daarmee een veelvoud aan dagelijkse activiteiten makkelijk te kunnen uitvoeren. Aldus de samenvatting van het artikel. En nog 2 x is van de ‘’creator’’ (schepper) sprake in het artikel. De wetenschappers van de Huazhong Uni in Wuhan melden gelukkig,  dat ook de miljoenen jaren durende evolutie een rol gespeeld zou kunnen hebben. Goddelijk design speelt in de rest van het artikel geen rol meer, het gaat primair over de bijzonderheden van de hand en de moeilijkheden, een soortgelijk ‘’werktuig’’ voor robots te bouwen/te sturen. 5 januari jl. verscheen het artikel, en eigenlijk viel de goddelijke verwijzing niemand op. Grapje of foutje/sorry/bedankt? Religieus actionisme? Nonsensartikel, zelfstandig geschreven door software? Of wil men het blad in twijfel trekken? Toen het artikel in een forum werd besproken, laaide kritiek op, en na steeds meer protesten van o.a. wetenschappers werd voorgesteld, het artikel te wissen. Het blad heeft inmiddels gereageerd; gezien de vele uitingen en bezwaren wordt het artikel teruggetrokken. Oh ja, excuus kwam ook. Het artikel zou bij indiening niet voldoende zijn onderzocht…Maar wie wil, kan de gewraakte tekst gewoon nog lezen (status 4/3/2016) : http://www.spiegel.de/media/media-38657.pdf

 

Kentucky Fried Chicken (KFC) opende haar 1e filiaal in Tibet. Zeer tot ongenoegen van de Dalai Lama. En vooral slecht voor de gezondheid van de bevolking.  Boeddhistische groepen protesteerden al sinds december tegen de geplande opening; want KFC zou staan voor dierenmishandeling, en bovendien zouden Tibetaanse waarden verkwanseld worden. China kijkt positief naar de expansie van buitenlandse Fast-Food-ketens; het Chinees Nieuwsagentschap Xinhua gaf aan, dat andere bedrijven eveneens in Tibet willen starten. Op naar obesitas en diabetes.

.

Wat doe je, als je in eigen land niet belangrijk bent? Je buiten je land profileren. En hoe graag doe je zaken; daarvoor waarden/normen opzij zettend? Maar al te graag. Recent heeft Hollande de  Legion d’Honneur uitgereikt aan de Saoedische kroonprins Nayef. Voor zijn bemoeienissen in de strijd tegen terrorisme en extremisme. Huh? Zou gewoon standard procedure zijn, een dergelijke uitreiking, bij het bezoek van een buitenlands individu, meldde men desgevraagd. De kritiek op deze ‘’waardering’’ is niet mals. We weten, dat de banden tussen beide landen sterk zijn (m.n. ook door wapenleveringen) maar de social media spraken er schande van.

 

En weer verlaagt Supermario de rente – nog slechter voor spaarder en verzekeringen, pensioenfondsen – en koopt zelfs bedrijfsschulden op. Banken, beurzen en beleggers klappen in hun handen. Wij niet. Het lijkt erop, dat de Zuidelijke Landen nu duidelijk de overhand hebben; gratis lenen, nog meer schulden en verder zien we wel… Waarom zouden wij nog braaf sparen voor iets, als anderen gewoon alles uit het raam smijten? De deugd van sparen voor later? Een lachertje; overheden doen het niet, banken niet, een grote groep burgers verdomd het, en dus zijn wij de dommen? Ik zou bijna zeggen; uitgeven die hap, als er straks niks meer over is, vragen we gewoon de banken, om bij te springen; voor wat hoort wat, nietwaar?