columns

Over geld, Palmyra, Ardje en Europese CIA

De schade, door IS aangebracht te Palmyra, blijkt mee te vallen. Restauratie zou eind dit jaar al klaar kunnen zijn. Assad vraagt VN om hulp bij restauratie, zodat zijn miljoenen veilig op de bank blijven. Geld voor een dode stad.  Maar werelderfgoed, he. Belangrijker dan miljoenen ontheemden en duizenden doden door Assads regime?  

 

Wil ik ook wel, zo’n belastingdeal als Safaripark Beekse Bergen; en wel voor 50 jaar. Maar dit soort deals krijgen alleen multinationals en investeerders. Ardje is wederom betrapt op onjuiste, geen of slechte informatie. ‘’Maar ik blijf zitten’’ gniffelt hij. Dank je de koekoek.  Zelfs Lachebekje vindt dat er geen grove fouten zijn gemaakt. Tja, alles ok, toch? Zich misdragende asielzoekers worden apart opgevangen. Huisvesting/locatie moet nog geregeld worden. Mag wat kosten, de politiek ‘’correcte’’ maar maatschappelijk niet te rechtvaardigen geldsmijterij. Wordt wat soberder, minder leuke dingen en met verplicht volgen van lessen, zegt Klaas. Pardon? Bij binnenkomst tekenen dat Nederlandse waarden, normen en regels geaccepteerd worden. En ga je de fout in? ERUIT en minstens 20 jaar terugkeerverbod! Niet pamperen, maar voorbeeld stellen en doorpakken! En ‘’ze kunnen niet uitgezet?” Niet te geloven = hou je niet aan de regels = je wordt dik beloond!

 

En weer gijzelen Franse luchtverkeersleiders de luchtvaart en vliegpassagiers in Europa. 2e keer in 1 week, en de 43e staking sinds 2009. Enorme vertragingen, hoge kosten zijn het gevolg. Het wordt potverdriedubbeltjes tijd, dat Europa eens een halt toeroept aan deze ontoelaatbare, ernstig verstorende acties van een Franse rotvakbond. Laat die in het vervolg maar opdraaien voor compensatie van passagiers; niet de vliegmaatschappijen!

 

Het DVI, een investeringsfonds van de NL staat en de EU (jawel) krijgt een vervolg. DVI-II. Presenteert Henkie vandaag. Het fonds investeert niet in bedrijven, maar verstrekt uitsluitend risicodragend kapitaal aan private investeringsfondsen. NL steekt er 100 miljoen in. Het Europese Investeringsfonds EIF ook. De fondsomvang moet gaan groeien tot 300 miljoen. De overheid verwerft dan aandelen in fondsen waarin het investeert en profiteert mee, als deze renderen. Risico voor de belastingbetaler; maar zo ‘’speel’’ je wel mee? En als het fout gaat? Juist. Miljoenen belastinggeld verkwanseld maar zorg/PGB en andere zaken worden weggesaneerd, budgetten verlaagd en bij hulp hoef je niet bij de overheid aan te kloppen!? (Durf-)investeerders juichen, maar uit niets blijkt, dat het geld van dit soort investeringen ook in NL wordt uitgegeven, in tegendeel. Maar het gaat dan ook om investeren in sterke (internationale) groeibedrijven. ABP is een van de pensioenverzekeraars (!!) die is benaderd door DVI. Maar die beleggen ook al via Inkef Capital, dus DVI hoeft niet erbij, is dubbelop... Dat Henkie ons/Kamer maar scheutig informeert over het rendement van DVI (jaarverslag augustus pas in december aan de Kamer gemeld)valt overigens onder standard reporting lines. Overheidsbemoeienis in een vrije markt? Zolang het nodig is, vindt Henkie. Juist.

 

EU en India gaan verder samenwerken; en de EU smijt 450 miljoen op tafel voor de bouw van een metro in Noord India, 23 km openbaar vervoer voor 3 miljoen mensen. Is niet alleen goed voor de mobiliteit, maar ook voor milieu- en gezondheidszorg, zegt de Europese Investeringsbank EIB. Oh ja, samenwerken tegen terrorisme staat ook op het program. Grinnikend delen Juncky, Tusk en Modi dit succes met een foto. Duitsland denkt dat de vastgelopen onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag weer op gang kunnen komen en wellicht kan de situatie rondom medicijnen (‘’flexibele’’ regels/controles  voor de Westerse markt en/of  geen/nauwelijks toegang tot betaalbare medicijnen voor miljoenen mensen)  verbeteren? Als het winstmodel blijft? India had de gesprekken over het verdrag in de ijskast gelegd, nadat Europa had geklaagd over vervalste studies en illegale toelatingen van 700 geneesmiddelen. Wederom; belangen gaan voor principes; India, het land van arbitraire arrestaties, marteling, buitenechtelijke executies en (groeps-)verkrachtingen. De beloofde juridische hervormingen zijn nauwelijks merkbaar, aldus Amnesty. Show must go on.

 

Dubai Airport legt per juni een belasting op aan alle reizigers (9,50 $), zijnde een bijdrage om de uitbouw van het vliegveld te financieren, nu de inkomsten uit olie tanende zijn. Misschien moest België dit ook maar invoeren om zo de veiligheid op Zaventem/uitbouw van politie en beter bestuur te bekostigen?

 

Ze hebben dus weer mijn boodschap niet begrepen. Eurofiel Guy wil nu een echte Europese CIA, waarin alle informatie over terroristen gebundeld wordt en die over de grenzen heen mag opereren, niet gehinderd door privacyregels…. Als alle inlichtingendiensten nu eens alle info in 1 systeem zetten zijn we zo klaar; daarvoor heb je niet weer een onzinnige, trage & bureaucratische EU moloch nodig, die gevuld wordt met bobo’s  die dringend een goedbetaalde functie zoeken. Samen werken & samen informatie delen; kan nu al ingaan, Guy! Zonder maandenlang gediscussieer en wedstrijdjes verplassen.

 

Nou, het vuurtje voor het a.s. referendum wordt aardig opgestookt. Maar als het een NEE wordt, dan is dit voor de Oekraïne puur symbolisch; de weg naar hervormingen wordt niet geblokkeerd, aldus minister Jaresko van Financiën in een gesprek met NRC. Minachting voor democratie en burgers. EU is goed voor geld en handel, maar laten we vooral niet praten over ethiek en moraal. Of corruptie.

 

Turkije zou, aldus een bericht in The Independent, gericht IS-terroristen naar Europa sturen, zegt Koning Abdullah van Jordanië. ‘’Manufactured in Turkey and unleashed into Europe’’ noemde hij dit tijdens een bijeenkomst met het Amerikaanse Congres. En ja, Turkije koopt wel degelijk IS-olie. Erdogan wil een radicale islamitische oplossing voor de regio. E.e.a. bleek uitgelekt door Middle East Eye.  Ook al zijn Turkije en Jordanië officieel bondgenoten, de vluchtelingencrisis heeft de spanningen tussen beide landen ernstig vergroot. Ook de EU-Turkije deal zet kwaad bloed, miljarden voor de ‘’oplossing’’ (welke?) in ruil voor politiek gewin (visa/toetreding EU). Met 75 miljoen heeft Turkije ruim 10x zoveel inwoners als Jordanië, maar herbergt toch maar ca. 2 miljoen (of minder, want velen zijn al vertrokken). Daarnaast lopen de spanningen tussen Turkije en Rusland verder op. Het wachten is niet of het gaat knallen, maar wanneer. En waar.

 

Het is de Zwitsers een doorn in het oog, dat sommigen het snelwegvignet handig weten te hergebruiken, door een doorzichtig plaatje te voorzien van vaseline en daar hun vignet – kost nu ruim 60 Sfr – op te plakken; haal je dus zo weer eraf. Is wel strafbaar (art. 245). 3 jaar de bak in, of 500 Sfr boete betalen. Oeps. Gesjoemeld wordt vooral door buitenlanders en toeristen. Zwitsers manipuleren hooguit een beetje, vooral voor hun 2e auto….Degene, die hoopt op ‘’niet gepakt te worden’’, loopt kans op 200 Sfr boete. En de pakkans is tamelijk laag. Maar nu is het geduld op. Van de Zwitsers.  Een nieuw elektronisch systeem moet de pakkans vergroten. Tot eind 2017 wil men nieuwe procedures realiseren. Of je daarmee ook de buitenlanders treft, is nog maar de vraag. Maar als dit doorgaat, rekent men op zeker 10% meer inkomsten, ofwel minstens 40 miljoen Sfr. In 2015 kwam ruim 380 miljoen binnen door de verkoop van vignetten; ruim 336 miljoen ging in de staatskas, 9 miljoen aan de douane voor controle & handhaving en 37 miljoen ging op aan vergoedingen aan 3en (o.a. producenten van het vignet).

 

Hollande = de man van de natie? LOL. Hij bakt er niks van. De meestal niet doorgevoerde hervormingen laten zien, dat hij zonder vaste overtuiging en ruggengraat opereert. De in februari aangekondigde versoepeling van ontslagbescherming, plus een 35 uur (!) werkweek is door protesten van burgers, studenten en vakbonden weer sterk verwatert en waarschijnlijk weer naar de prullenbak verwezen. Werkloosheid stijgt. Economie taant. Hij mist het lef om het risico van een verlies van de verkiezing te nemen in ruil voor – op korte termijn weliswaar onpopulaire – hervormingen. In november blufte hij met ‘’een nieuwe wet’’ om terroristen hun (2e) Franse paspoort af te nemen. Geen draagvlak, keutel ingetrokken en blamage wereldwijd. Slapper kan bijna niet. En toch denkt hij – net Rajoy – dat hij nog eens op mag. En strooit met geld. 5,5 miljoen ambtenaren kregen een 1,2% verhoging (kost jaarlijks 2,4 miljard extra). Rajoy ‘’smeerde’’ zijn ambtenaren ook, met succes. Politieke ondersteuning heet dat.

 

Duitsland baalt van de ECB-geldpolitiek; als het zo doorgaat, moeten de Duitsers tot hun 70e doorwerken, of nog langer. En dan nog zullen hun potjes onvoldoende opgebouwd zijn. Dus stijgt de ouderdomsarmoede fors. En dat omdat de politiek 2% inflatie wil (worden schulden ‘’goedkoper’’). Geen leuk vooruitzicht voor bijna-gepensioneerden. Naast hogere levensverwachting zorgt deze  geldpolitiek voor ‘’rek’’ (negatief dan) in pensioenen; met 65 pensioen? Vergeet het maar.

 

Geruchten op internationale financiële markten; informele afspraken tussen belangrijke banken, ofwel ‘‘afstemming’’ van de geldpolitiek ter reducering van spanningen op de financiële markten. Pimco hint o.a. over  ‘’belangrijke boodschap is verkondigd’’; een te sterke $ is ongewenst; de geldpolitiek moet tot grotere stabiliteit van wisselkoersen van de belangrijkste valuta leiden. ECB en Bank of Japan zullen afzien van nog sterkere daling /negatieve rente en vooral  financiële expansie binnen de markt plegen (opkopen van aandelen van bedrijven o.a.). De FED zal de rente langzamer verhogen. En de Chinese Bank zou een duidelijke afwaardering van haar valuta t.o.v. de $ niet doorvoeren. Aldus geschiedde….?

 

Het lijkt verdorie wel de financiële Lena deze keer. Nu dit weer; de toch al geplaagde Nederlandse banken, die hun spaarrentes de afgelopen jaren fors hadden verlaagd, krijgen nieuwe concurrentie van Europese banken, die wel hogere rentes bieden. Aldus FD. De Duitse startup Raisin is er zo een; die gaat het geld dan stallen bij partnerbanken, o.a. in Bulgarije, Polen en Tsjechië, maar ook Italië, Engeland en Ierland. Ze treden op als dienstverlener/bemiddelaar, maar houden geen spaartegoeden aan. Ook Binck Bank komt met Weltsparen. En allen garanderen 100.000 inleg. Huh? Dat zou kunnen doordat de tegoeden alleen worden vastgezet in landen met een depositogarantiestelsel. In Europese niet-Euro landen dreigt wel een valutarisico, maar dat is vlg. Raisin afgedekt. Ja, ja, droom verder, spaarder met een beetje geld. Landsbanki zou nog vers in het geheugen moeten liggen…..En dan lees je in El Mundo, dat 28 banken de wereldeconomie beheersen. Ze doen alles om snelle/astronomische winsten te behalen, leggen hun eigen condities op aan nationale (democratische) regeringen en beheren bijna alle variabele rentes wereldwijd….USA (J.P. Morgan; Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of NY Mekon, State Street & Wells Fargo); Frankrijk (GC Agricole; BNP Paribas, Societe Generale en BPCE); Japan (Mitsubishi Ufjfg; Mizuho FG, Sumitomo Mitsui FG); Engeland (Barclays PLC & Standard Chartered), Spanje (Santander, BBVA); Duitsland (Deutsche Bank), Italië (Unicredit Group) en Zwitserland (Nordea)….Zo zit dat.

 

Dan maar een uitsmijtertje op z’n Brits?...Steeds meer expats zijn bezorgd over de gevolgen van een Brexit; een exodus van stemmers ‘’from the continent’’ wordt voorzien en oh, oh, oh, wat moet er toch met pensioenen, het recht om elders (vooral goedkoper) te studeren en te werken en veelvuldig (ook voordeliger) het openbare gezondheidssysteem te misbruiken, zonder mee te betalen…..Ruim 100 Britten zouden, aldus The Times, nu al elke dag Spanje verlaten, en niet alleen vanwege de economische situatie in Spanje zelf. Frankrijk waarschuwt; Brexit? Is de toegang tot de publieke gezondheidszorg ook exit. Oeps….Ze zullen erin blijven. De BB’s. 

 

Overigens; er staat een nieuw verhaal op de site; Europa....(zie verhalen)