columns

Geld, Eu-gekluns en ''dank voor het eten''...?

Terwijl ze allemaal op zijn vingers kijken, roept Lachebekje ‘’dat u het maar weet, ik teken dit verdrag niet zomaar’’ en zet de laatste, 28e handtekening onder het verdrag. Over tot de orde van de dag. Zeker als Porosjenko en Tusk melden, dat er niets verandert. Is dat burgers serieus nemen? Nee. Maar daar gaat het ook niet om in de EU/de EC en het EP. Of de ECB.

 

Hoeveel blunders moeten we nog verdragen van Lulletje Rozewater? 5 maanden geleden zou een werkgroep tussen NL en Turkije opgestart worden om gezamenlijk op te trekken in de strijd tegen jihadisme. Nog nooit samengekomen. Zelf ontkent hij mogelijke fouten. Maar overleeft wederom motie van wantrouwen. Hoe lang blijft deze riant betaalde incapabele man nog minister?

 

Panama Papers. Belastingontduiking/ontwijking/witwassen is ‘’moreel verwerpelijk’’ vinden media. De betrokken mensen liggen daar kennelijk niet wakker van; alles binnen legale grenzen, dus ok. En bovendien stelt Mossack Fonseca, dat wij er geen snars van snappen. Natuurlijk niet; daar moet je echt voor gestudeerd hebben. Er zullen maar weinigen zijn – zoals premier van IJsland of Meerstadt van ABN Amro – die consequenties ervaren. De rest komt er gewoon mee weg. Misschien is ‘’belastingontwijking’’ wel een groter probleem dan de vluchtelingen, schrijft een krant…

 

En waarom zijn er maar zo weinig Amerikanen op de lijst , terwijl er sprake is van ruim 1000 Fransen of  730 Belgen, om maar wat te noemen? Dat zit zo; het is zo simpel, om in Amerika belasting te ontduiken, dat je dus geen exotische bestemming hoeft te zoeken. In elke staat van de VS kun je een LLC opzetten (een limited liability company) of een andere legale entiteit, waarbij je niet hoeft aan te geven, wie de begunstigde is. Formeel is niks mis met een shell- of offshore bedrijf opzetten, want dat kan ook voor ‘’goede’’ zaken gebruikt worden. Dat een paar belastingontduikers dan misbruik van maken, kan je deze speciale sector niet kwalijk nemen. De NL belastingdienst is overigens niet bepaald happig, om informatie op te vragen in de belastingparadijzen, waar verdragen mee zijn; laten we vooral de welgestelden niet op de lange teentjes trappen. En waarom zou je ook, EU laat zien, dat halfzacht onderzoek met boterzachte uitkomst en nul actie – bij Luxi-leaks – de standaard is.

 

En dan lees je in een Spaanse krant ‘’wat, als de ECB iedere burger in Europa 1300,00 gaf om de inflatie aan te zwengelen? Zou ruim 444 miljard kosten, en het zou maar een gerucht zijn…Maar, zo vervolgt de krant, soms is de waarheid nog vreemder dan het gerucht zelf….Kom maar op! Is leuker dan Gerrit’s uitspraak, dat negatieve rente niet zo ondenkbaar is als niemand Supermario stopt.

 

Zowel PvdA als VVD willen na 25 jaar toetsen, of mensen die levenslang kregen, weer terug in de samenleving kunnen. Pardon? Ze kregen niet voor niets levenslang! Slachtoffers en hun nabestaanden hebben wel levenslang; maar nee, de boef moet weer terug in de maatschappij, onbegrijpelijk, harteloos en schandalig, schijnheilige politici en rechters!

 

Het IMF zou Duitsland onder druk zetten om Griekse schulden kwijt te schelden, anders zouden ze uit het 3e hulppakket uitstappen. Aldus een gelekt transcript tussen IMF leden. Lagarde beweert dat ze niet doet aan chantage of onder druk zetten, maar dat Griekenland nog ver weg is van gestelde doelen. In het transcript staat, dat Griekenland maar Mickey-Mouse mini stapjes maakt met hervormingen. Hopeloos. Met of zonder druk.

 

Oh, oh, oh, het is weer hommeles tussen Engeland en Argentinië. Over de Falklands. What else. De VN commissie heeft namelijk een rapport opgesteld over de grenzen van deze eilandengroep, waarbij het Argentijnse zeegebied wel 35% groter is dan nu. Dit dekt de aanspraken van Argentinië uit 2009. En dat betekent dus exclusieve rechten voor verkenning & exploitatie van de eilandengroep; maar niet het watergebied; je mag namelijk het geologisch gedefinieerde ‘vasteland’’ deel tot 350 mijl vanaf de kust definiëren, maar de zee-grens gaat niet verder dan 200 mijl. Een beetje raar, maar hier gaat het om handelsbelangen. De Britten zijn not amused, gezien de bodemschatten (vooral olie, gas) daar. Hadden ze toch in een referendum in 2013 voor elkaar gekregen, dat de bewoners van de Falklands bijna unaniem stemden voor Falklands = Engeland.

 

1 april; voor velen weer eens de gelegenheid, een ander op de hak te nemen. Waar komt dit gebruik vandaan? Enerzijds zou het stoelen op de mythe rondom Judas; ongeluksdag, omdat Judas, de verrader van Jezus, op 1 april geboren zou zijn en na het verraad op 1 april zelfmoord pleegde. Of is het omdat Lucifer die dag uit de hemel naar beneden is gevallen? Christelijke vertellingen, als reden voor grappen en grollen? Dacht van niet. Men ‘’stuurt’’ iemand in de 1e april, heet het o.a. in Duitsland en Zwitserland; en vroeger was dat vaak woordelijk bedoeld; iemand moet een ogenschijnlijk belangrijke boodschap overbrengen, die echter alleen maar ertoe leidt, dat de ontvanger de boodschapper wegstuurt. En voor niks erop uit gestuurd te worden, heet dan soms ‘’van Pontius naar Pilatus’’ gestuurd te worden. Zie daar toch een link….Dat herinnert me nog aan de grap, die bouwvakkers met mij uithaalden – heel vroeger dan – of ik even stootvoegen wilde halen….De bouwmarkt lachte zich rot. Deze grap kon anytime. Maar niet meer met mij, dat zal lezer dezes wel begrijpen. Maar er is meer. Mozart en Goethe zouden ook al aprilgrappen hebben bedacht. Kranten berichten al sinds 1774 over grappen, die mensen ‘’het bos in’’ stuurden; goedgelovige lezers trapten in het verhaal. Je zou niet alleen paaseieren kunnen verven, heette het toen, maar ook kippen….Namelijk gewoon door de omgeving van de dieren in de gewenste kleur schilderen, en ziedaar, ze passen zich aan….Bij de oude Romeinen was het ook raak op 1 april; Venus is schuld, de liefdesgodin. Niet alleen bleek het de gewoonte, dat op die dag geliefden zich gingen verkleden, om anderen, maar vooral het lief zelf, om de tuin te leiden. Wie verliefd is, valt immers vaak ten prooi aan spot en grappen, nietwaar? Of zou het toch de Franse Koning Henry IV zijn geweest, die in de vroege 17e eeuw op de vermeende liefdesbrief van een 16 jarige intrapte; toen hij in het liefdesnestje aankwam, de geheime ontmoetingsplaats, genoemd in de brief, bleek daar niet alleen de voltallige Hofstaat aanwezig te zijn, maar ook zijn eega, die verrukt reageerde op de aanwezigheid van haar echtgenoot op het narren-bal….Hoe het ook zij, sommigen beleven een intens plezier aan ‘’je bent erin getuind’’. Het is maar wat je leuk vindt.

 

Waar Merkel met haar uitspraak in 2015, dat elke gevluchte Syriër welkom was in Duitsland, een golf aan (vooral ook andere) migranten teweeg bracht en de EU compleet in haar hemd staat omdat ze het probleem noch weet aan te pakken, noch weet op te lossen, probeert Timmy nu namens de EU iets te doe. Op z’n EU’s; halfslachtig, teveel woorden, te weinig actie en vooral geen oplossing voor ‘’weigerende’’ EU-landen.  Volgens VP Timmy zijn er 2 opties: 1) het Dublin akkoord van de 90er jaren blijft: asiel aanvragen in het 1e EU land waar je binnenkomt, maar met een correctief fair mechanisme, zodat asielzoekers kunnen worden herplaatst in de EU landen in tijden van crisis om de druk van de paar ontvangende landen (m.n. Italië, Griekenland) te verlichten. Even recapituleren; de afgesproken herverdeling van ruim 160.000 is geflopt, nog geen 1000 mensen zijn tot nu toe herplaatst….? Het tweede voorstel: gooi Dublin overhoop en stel een verplicht herverdelings-systeem op voor asielzoekers, gebaseerd op de welvaart van een land, en de capaciteit om nieuwkomers te ontvangen/te huisvesten en ze van werk te voorzien. Geen keuzevrijheid voor de migrant. En als landen niet willen? Oorverdovende stilte. En de EU wil meer macht naar Brussel via de EASO (het EU asielagentschap); de creatie van 1 lijst van ‘’safe’’ landen, om mensen sneller terug te kunnen sturen (regelt ze dat dan ook eindelijk eens?); afgelopen met soevereiniteit van individuele landen; de EU bepaalt. Lena voorspelt de flop van een zoveelste niet-doordacht, onrealistisch voorstel. Maar weer groot theater- agendapunt voor 3,4 of zelf 5 nutteloze, kostbare EU tops

 

En voor al die gestrande, echte vluchtelingen of gelukzoekers? De Paus komt naar Lesbos! Volgende week. Zalig zijn die, die de Katholieke Kerk omarmen ?????  Zijn medelijden/mededogen wil hij betuigen, en kritiek leveren op de verharde harten van Europa. Pardon, beste Franciscus? Is het Vaticaan opengesteld voor deze mensen? Of al die vele bisschoppelijke paleizen, priester-optrekjes, monumenten en al die gebouwen, die met gemak duizenden mensen zouden kunnen huisvesten? Belasting over inkomsten wordt immers niet afgedragen, is dat toch een kleine tegemoetkoming? Waar blijft uw oproep – of beter eis – dat elke priester, bisschop en andere kerkelijke diender tenminste 1 gezin in de eigen riante optrekken moet opvangen? Voeten wassen en stichtelijke woorden voeden geen monden, ook niet als ze uit de hoogste mond komen…Oh ja, en neem s.v.p. even wat echt eetbaars mee, niet die kurkdroge, dunne hosties….