columns

Je suis...; klokkenluiders en Hollandse Handelsgeest

Net als het volk 1 keer een ietsepietsie-iets mag zeggen over de koers van ego-politici, gaan die vervolgens in paniek in de stopmodus. In NL wordt waarschijnlijk de referendumwet zo aangepast, dat hij nog minder dan nu voorstelt. De Luxemburgse Minister van Buitenlandse zaken vindt, dat een referendum geen geschikt instrument is voor een parlementaire democratie, om complexe vragen te beantwoorden. Nee, daar zijn wij burgers natuurlijk te stom voor, daar heb je de ‘’elite’’ van politici van nu voor nodig….Zwitserland bewijst, dat haar bindende referenda een uitstekend werkbaar mechanisme zijn, om echte democratie te beoefenen.

 

Wat ABN Amro doet, is volledig legaal. Wil de morele verontwaardiging werkelijk omgezet worden in daden, is de politiek – jawel, diezelfde, die dit toestaat – aan zet. Niet dus. Allemaal gezwam om burgers te sussen die zich opwinden over de dubbele moraal. Nu wil NL een mini-enquête over die Panama Papers; gewoon voor de leuk? De premier van Malta bezit ook offshorebedrijven, maar aftreden? Hij piekert er niet over. Doet David immers ook niet. En ze komen er mee weg. Gerritje wist natuurlijk van de Panama-constructie, maar wacht rustig af, of de belastingdienst hem op de vingers tikt Zelfs de Wereldbank gebruikt belastingparadijzen. Want deze paradijzen garanderen rechtszekerheid (!) en maken de samenwerking van investeerders uit verschillende landen/rechtsgebieden een stuk makkelijker; alles legaal, zonder teveel belasting en met verbergen van informatie.  Zijn er nog leiders (plus politici, rijkaards en bankiers voegt Lena toe) die niet alleen maar voor zichzelf willen kiezen, vroeg het NRC zich af.

 

Neen, luidt het antwoord. En net hebben EU landen onder Dijssie’s voorzitterschap het voorstel van de EC, om dit soort ‘’belastingontwijking’’ van vooral multinationals, ernstig afgezwakt. Stel je voor, dat o.a. het Nederlandse vriendelijke vestigingsklimaat aangetast zou worden. Koesteren, die bedrijven. Toestaan die megawinsten. En ook de openbaring van ‘’wie is de belanghebbende’’ bij dit soort bedrijven in een EU register? Heeft Dijssie ook veel te veel naar de rijken geluisterd; zwak gehappel is het. Nou snapt Lena ook het bericht, dat de EC zint op invoering van belasting op streamingdiensten zoals Netflix, Spotify of You Tube Red; miljoenen consumenten maken daar immers gebruik van. Zogenaamd ter compensatie van royalty’s van artiesten. Als dit zo zou zijn, bevreemdt het, dat de invulling van het voorstel zo vaag is. En natuurlijk moet er een Europees auteursrechtsysteem komen. Yep, nog meer Brussels gedoe! Oh ja, heffingen op verkoop van nieuwe tablets en smartphones zit ook in de pipeline. Kassa, want dit betreft miljoenen mensen. Maakt het niet uit, dat de ‘’elite’’ kan blijven graaien, verdoezelen en terugleunen.

 

GEWELDIG! De Turkije-deal werkt; er komen nauwelijks meer vluchtelingen via Turkije naar Griekenland; je zou er euforisch van worden. Missie geslaagd! Pijpensteel. De afgelopen paar dagen zijn al duizenden Afrikanen overgestoken naar Italië. En een paar honderdduizend zijn in aantocht. Oplossingen zijn nu gevraagd, niet wegkijken.  

 

Hoor ik toch recent over een plan, om in NL een ‘’klokkenluiderhuis’’ (hoe krijg je’t verzonnen) op te zetten, lees ik even later via de BBC over een nieuw Brussels gekonkel. In het EP wordt nu gedebatteerd over de Trade Secrets Protection Act; die moet Europese bedrijven beschermen tegen spionage van concurrenten uit andere werelddelen…Critici zijn fel tegen, want als klokkenluiders informatie publiceren – die bedrijven juist stil willen houden – worden ze dus crimineel. Industriële spionage is een groot probleem. Veel landen ontwikkelden wetgeving, om hun bedrijven te beschermen. Volgens de EC zou 1 op de 5 bedrijven in Europa last hebben van (pogingen tot) stelen van bedrijfsgeheimen in de laatste 10 jaar. In de VS kunnen klokkenluiders wel tot 15 jaar de gevangenis in. De wetgeving in voorbereiding is vaag over het type informatie dat het zou willen beschermen. En dus krijgen bedrijven de kans, om elke informatie, die ze niet publiek willen maken, aan te merken als bedrijfsgeheim. Zo kunnen journalisten en klokkenluiders aangeklaagd worden. Mossack Fonseca probeert precies op dit moment deze tactiek; elke nieuwe onthulling is een misdaad, want de info zou zijn gehackt. Niet dat het volledig klopt, want er zijn ook veel andere bronnen, maar zo maak je critici, journalisten, onderzoekers en klokkenluiders crimineel. En monddood. Leve de transparantie!?

 

Staaltje Hollandse Handelsgeest: ‘’Uw eigen Panama Papers’’? Aldus  een advertentie van Berkenbosch Lawyers. Fiscaal uiteraard volstrekt correcte constructies. Om belasting te ontduiken, hoef je dus niet meer naar de Virgin Island of Panama. Da’s nou inspelen op de actualiteit, nietwaar? En men trekt daarmee niet alleen belastingontduikers aan, maar ook diegene, die zijn (ex-)eega of schuldeisers wil beletten, om aan het geld te komen…Het spel wordt volgens de regels gespeeld. Dus, nog een offshortje-op-zijn-NL’s? Want zeg nou zelf, beperking van deze lucratieve handel – voor de elite dan – blijft bestaan. Mag je toch ‘’blij’’ worden van Pinoccio, dat hij de boete voor niet opgave bij de belastingdienst naar 120% zet. Met mogelijk nog meer stappen. Mogelijk. Niet noodzakelijk. Amnesie – oh pardon, dat moet amnestie zijn – is natuurlijk ook nog een optie.

 

Ouderen, klap in je handen! We hebben een heuse ouderen-ambassadeur! Het zoveelste project van Lodewijk. Oud-voetballer John de Wolf is aangesteld als ambassadeur ouderenwerkloosheid. Op initiatief van 50Plus; ruim 200.000 50-plussers zijn werkloos. Door o.a. vooroordelen zoals ‘’te duur/te veel extra vrije dagen/te vaak ziek’’. Maar dat is niet waar! Dus moet De Wolf werkgevers overtuigen van de waarde van deze doelgroep; en over de vele subsidies en regelingen voor de werkgevers. En ouderen, die al lang werkloos thuis zitten, steekt hij een hart on der de riem. Door een balletje met ze te trappen? Wat kost die man wel niet? Wat is zijn kwalificatie? Kreeg hij harde doelstellingen/resultaten voorgeschreven? Sufmuts Lena, dit is weer een vriendendienstje; kost een hoop maar je hebt er niks aan.

 

Potverdrie…Je zou die Fransiolen toch zo de EU uit willen mikken. Nu hebben Franse boeren ruim 30.000 liter wijn uit Spaanse vrachtwagens laten wegstromen aan de grens, omdat ze boos zijn over de oneerlijke buitenlandse concurrentie van goedkope wijn….Ach guttegut, de Fransiolen blijken niet te kunnen concurreren met Spaanse prijzen. Nee, al jaren is bekend, dat Franse wijnen sterk overprijsd zijn. Maar ga vooral niet morrelen aan arbeidswet, vernieuwing van productiemethodieken of verworven rechten. Stel voor dat Spanje compensatie opeist.

 

De OECD lijkt zich nu ook te bemoeien met het idee van betere herverdeling van geld. Hun idee; herverdeling van inkomen creëert economische groei. B.v. via een gratis inkomen. Gratis geld zonder ervoor te werken? Voor veel landen/politici en economen een gruwelgedachte. Herverdeling zou dan m.n. ten gunste komen van lage en middel-inkomens. De veronderstellingen en verwachte resultaten zijn niet toetsbaar en sommigen zijn zelfs buitengewoon vreemd; zo maakt het niet uit, hoeveel herverdeeld wordt. Huh? En de OECD stelt, dat herverdeling niets kost (?). De voorgestelde scenario's missen onderbouwing van de effecten. Verrassend is daarbij ook de aanbeveling, om meer geld in opleiding te steken, omdat personen uit lagere sociale lagen geen goede toegang daartoe hebben. Aldus studies. Laat deze samenhang nou net niet in deze OECD-‘’studie’’ over herverdeling gestaafd worden….Prullenbak-vulling dus.

 

Het zogenaamde banken-reddingsplan in Italië is nep. Want het land is indirect toch meebetaler, ook al zouden de banken het ‘’zelf’’ doen. Ruim 360 miljard aan slechte kredieten staan te boek bij de banken. 60% van deze leningen zijn gedekt door zekerheden, de ervaring leert echter, dat bij de boeking van deze kredieten maar 10-20% van de boekwaarde opgegeven is, dus er is een ‘’gat’’ tussen schuld en dekking van ruim 40 miljard. Het nieuwe bankenredfonds moet de risico’s van de kapitaalverhoging van banken overnemen en de slechte kredieten – tegen mogelijk te hoge boekwaarde – afkopen. Aangezien formele staatsteun niet mag, bedacht Renzi een list; via het achterdeurtje van de Cassa Depositi e Prestiti is de staat deelnemer voor m.n. die inleg, die Italiaanse post-spaarboeken beheren. En de publiekrechtelijke spaarbankstichtingen wil men stimuleren om deel te nemen. Om vooral meer private deelnemers in het fonds te krijgen, wordt politieke druk uitgeoefend bij verzekeringen en 2 Italiaanse grootbanken. Zo moeten de succesvolle banken de krakkemikkige  gaan redden, zodat in Italië geen bank gesloten wordt. Mille grazie, Renzi…

 

Juncky durft niet door te pakken in de tot op de laatste dag slepende kwestie over visumplicht voor Amerikanen en Canadezen. Feit is, dat 23 EU landen zonder visum mogen inreizen, maar Polen, Roemenen, Bulgaren, Kroaten en Cyprioten moeten wel een visum aanvragen. En dat vinden ze niet leuk. Bulgarije dreigde al met blokkering van TTIP, als visumplicht blijft bestaan. Dilemma: wordt het een Brussels principe van wederkerigheid en geldt visumplicht ook voor de VS en Canada of kiest de EC/EP wederom voor economische en politieke belangen? En ach, vanwege de grote aantallen (12 miljoen Amerikanen/Canadezen komen jaarlijks naar Europa) zou dit administratief ook niet haalbaar zijn….Zo weet Juncky het weer te bekonkelen: laten we voorlopig geen visumplicht voor die twee landen instellen, te gevoelig. Immers…Obama komt eind april naar Europa. Voor het TTIP. En die EU-landen dan? Worden waarschijnlijk gepaaid met extra geld en loslaten voor solidariteitseis bij de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk zodat ze stilhouden. Met geld kan zoveel. En iedereen is weer tevreden, toch?

 

Mutti is dan nog niet van haar troon gevallen vanwege de vluchtelingencrisis, hoewel ze de sympathie en steun van haar burgers grotendeels heeft verloren. Nee, mogelijk is de Böhmermann affaire het struikelblok. En ja, het was onsmakelijk, maar dat heet satire. A la Charlie Hebdo, maar dan op z’n Duits. Dat gedicht over Möchtegern-Sultan Erdy. Dankzij vrijheid van meningsuiting. Erdy kan daar – uiteraard – niet tegen; die despoot heeft niet alleen een formele klacht ingediend over ‘’belediging van een staatshoofd’’ maar ook een private. En of Duitsland die lummel even wil veroordelen en in het cachot stoppen. En domme Mutti gaat eigenmachtig, ongevraagd en voor haar beurt die Ego-Erdy bellen en zegt hem, dat ook zij het gedicht als bewust kwetsend veroordeelt. Pardon, Mutti? Het is gewoon een satire! Laat die L…toch zijn te lange dictatoriale tenen intrekken en zich met zaken in eigen land bemoeien! JE SUIS BÖHMERMANN zouden we haast allemaal moeten roepen, toch? Maar goed, ze hangt nu aan de touwtjes van die man. Dom, dom, dom. Had haar slimmer ingeschat. Maar ze is oh zo bang dat die EU-Turkije deal zou kunnen klappen, dus dan doet ze dit soort stomme dingen.  Verloren is de strijd echter al. Laat ze het proces plaatsvinden, verliest ze nog meer stemmen, want het bukken/buigen voor deze despoot pikt men niet. Doet ze’t niet, riskeert ze daarmee het einde van de EU-Turkije deal vanwege gekwetst ego van Erdy; en dan krijg je een Europees Idomeni. De toch al twijfelachtige poging van haar, om de vluchtelingencrisis in goede banen te leiden, zou dan finaal uit elkaar spatten. Dus het maakt niet uit; wat ze ook besluit. Maar een premier (of Kanzlerin in het Duits), die krachteloze besluiten neemt, is een premier zonder macht. Zonder kracht. Exit. Dag. En nicht auf Wiedersehen.