columns

Barak, Erdy, TTIP en afsluitdijkgevoel

Genieten was het: The Correspondents Dinner met Barak – wat zal ik hem missen. En ondertussen staat het nieuws weer bol met van alles….Dus weer een keek-op-de-week van Lena’s hand….

 

Europa betaalt de te hoge prijs voor haar onvermogen, eigen grenzen te beveiligen en vluchtelingen fair te verdelen. Het toestaan van visumvrijheid aan Turkije – ondanks dat nog lang niet alle punten zijn geregeld – betekend dat kernwaarden zoals democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten verkwanseld worden. Geen wonder dat burgers binnen Europa zich afkeren van de EU. Politici beloven van alles, zoals Timmy: ‘’we laten ons niet piepelen en alle 76 punten moeten behaald worden’’, terwijl een kleine week daarna groen licht weggegeven wordt, omdat nog maar 8 puntjes missen? Kom op, Het dubieuze gevoel over de vluchtelingendeal wordt zo versterkt. De ontbrekende solidariteit van m.n. Oost Europese landen, die weigeren, mee te doen? Moet dan maar worden beboet (of afgekocht) worden voor 250.000 per vluchteling. Nou, die landen betalen dus never nooit. Ondertussen verkoopt Europa zich zelf.  

 

Lachebekje samen met Liliane bij een voetbalspel in een Libanees vluchtelingenkamp; Bertje  samen met Bussy ‘’cultuur versus instabiliteit’’ roepend als rechtvaardiging om Nl geld in culturele projecten in Egypte, Mali, Rusland, de Palestijnse gebieden, Libanon, Marokko en Turkije te steken. Mag wat kosten. Die zogenaamde wezenlijke bijdrage tot een veilige, rechtvaardige, toekomstbestendige wereld. Lena zou andere landen gekozen hebben…En ook nog 2 miljoen voor Libie...Blondie gaat in juli naar de Republikeinen om Trump toe te wuiven. Als die partij dan nog bestaat….Nee, Lena vraagt niet of hij dat uit eigen zak betaalt. Of course not!  Snoepreisjes op onze kosten. Voor niks doen. Luizenleven.

 

Het 500-Euro briefje verdwijnt per eind 2018. Zogenaamd om witwassen, criminaliteit, zwartwerken en terrorisme tegen te gaan. Nou, tegenwoordig worden dit soort zaken niet meer met een geldkoffertje afgewikkeld... Duitse economen menen dat Supermario de rente verder in de min wil drukken. Het bewaren van grote hoeveelheden contant geld wordt dan lastiger en vooral duurder.

 

Ruim 40% van geplande uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoeker krijgt NL niet voor elkaar. In  2015 bleven zelfs 1225 van de 3165 gereserveerde/betaalde vliegtuigplekken leeg omdat de uit te zetten vreemdelingen niet kwamen opdagen. Het groeiende aantal ‘niet opkomen dagers’ groeit gestaag….Geloofwaardigheid van Nederlands uitzetbeleid? Nul. Zinloze verkwanseling van veel geld. Maar de club van Ardje haast zich om te melden, dat velen later toch nog vertrekken. Zonder getallen om dit te staven…?En ja, soms worden fouten gemaakt door rechtbanken; zijn Europese regelgeving en administratieve fouten soms schuld of komt er een escorte van marechaussee met uitgeprocedeerden te laat aan bij het vliegtuig. Door files. Of trappen die niet-terug-wil-keerders herrie, waardoor het vliegtuig ze niet kan afleveren. Allemaal schuldig. Behalve Ardje. Lena snapt’t.

 

Wetenschappers van het ESMT – een internationale Business School in Berlijn – vroegen zich af, waar de ruim 250 miljard aan internationale steun voor Griekenland terecht kwamen. Domme vraag…Het meeste daarvan werd in een kringetje rondgepompt: Griekenland loste er o.a. oude schulden af (zoals bij de ECB en IMF, Europese banken en private schuldeisers). Daarmee had Athene de rug vrij om belastinggeld vrij te gebruiken – niet ten goede overigens. Minder dan 10 miljard van deze 250 vloeide zo echt in de Griekse Staatskas. En feit is, Griekenland is een failliete, falende staat. Ook omdat schuldeisers harde eisen steeds laten verwateren door geld te blijven geven, ook al worden gemaakte afspraken niet nagekomen. Europees gevoel, nietwaar? Het onvermogen van land en politici (maar ook burgers) blijft een eeuwigdurend struikelblok. Verbetering niet in zicht. De tijdelijke stop van de geldstroom leidt weer tot schijngesprekken. Want modernisering van economie, verkleining van overheid, belastingontduiking, ontbrekende registratie van onroerend goed en land of een niet-efficiënt faillissementsrecht blijft tekort schieten. Schuldenkwijtschelding is niet de oplossing, want ook daarna blijft Athene de hand ophouden. En Europa betaalt. Wederom.

 

TTIP: Frankrijk doet de aftrap en gaat vooralsnog niet akkoord met TTIP; vele media berichten over de publicaties van Greenpeace, de openheid over wat zo graag verborgen/stiekem weggehouden wordt door politici in Europa voor haar burgers. Velen menen, dat de race om TTIP weleens gelopen zou kunnen zijn. Of het Greenpeace lukt, om dit verdrag van tafel te krijgen? Lees meer over TTIP in de nieuwe blog op de Nicojo site.  

 

Potverdriedubbeltjes,…niet dat Lena zich verbaast over het forse overschrijden van een publiek salaris; die Matthijs moet toch wel een top-tv-presentator zijn. Nee, doe me dan maar die kunst op de Afsluitdijk! Daan mag voor 13 miljoen (!) een project maken. Passend bij de langdurige opknapbeurt (kosten 850 miljoen), om de afsluitdijk veiliger – en vooral dus ook mooier – te maken. Het wordt iconisch, roept Daan. Interactie en licht. Voor toeristen. Na het Koningsgevoel nu ook een Afsluitdijkgevoel? Het mag wat kosten.

 

Rusland moet Assad eigenlijk niet, maar Poet vreest, dat Bashar door een ‘’kleurrevolutie’’ wordt afgezet (een in principe vreedzame, door het Westen ondersteunde volksopstand – zie Oekraïne 2004 of de rozenrevolutie 2003 in Georgië). Het gevecht tegen dit fenomeen telt, want stel dat het bij Assad lukt, is de volgende halte Moskou? Het Westen weet dit. En niemand, die lachende, achteroverleunde, rijke Assad eruit durft te gooien. Zogenaamd vanwege geopolitiek belang. Gel….l

 

Schettino weer in de picture; de brokkenkaptein, die eigenlijk 16 jaar had moeten brommen voor de dood van 32 mensen. Als gevolg van incapabel zeemanschap op een cruiser met 4229 mensen. Maar het is niet zijn schuld alleen, pleit zijn verdediger, het personeel, medewerkers van de haven en de rederij zijn ook schuld. Helaas bleek het 1e oordeel (26 jaar) niet rechtsgeldig (?) en dus leeft die boef op vrije voet en maakt vooral reclame voor zijn boek/zijn versie van het ongeluk. Hij is onfair behandeld. Ach die ziel toch. We zijn er nog niet klaar mee. Helaas. In een lek bootje op zee zetten…?

 

Menzis; groot in aantal, klein in verdiensten, want 2015 kwam maar 5,57 miljard binnen van de 2,25 miljoen verzekerden; winst 4 miljoen, maar een luttele 0,07%. Nog geen 2,00/klant. De andere grote zorgverzekeraars laten eenzelfde trieste beeld zien; alleen VGZ kon zijn winst redelijk op peil houden; daalde maar met 4%. Achmea’s winst zakte met 1/3, en CZ en Menzis zagen hun winst wegsmelten. Of in de zakken van hun topbestuurders verdwijnen….? De uitgaven van zorg zouden de komende jaren harder groeien dan de economie, is de verwachting. En steeds meer ‘’welvaart’’ gaat naar zorg. Geen wonder met dit soort topbesturen; fluts-pruts-politici en inefficiency. Was in 2000 de uitgave aan zorg nog maar 8% van het nationale inkomen, is dat nu al 12%. Ongewijzigd beleid zal de uitgaven doen stijgen naar 21%, indien gecorrigeerd met inflatie, naar 14.3%. Meevallers in beleggingen en incidentele baten houden de 4 groten uit de verliezen. Het wordt sappelen. E.e.a. is het directe gevolg van keuze van verzekeraars, om hun polissen te ‘’subsidiëren’’; potjes worden gebruikt om de premies niet te veel laten stijgen. Huh? Ze zijn toch rijk? Echt wel, want ze hebben veel meer vermogen dan geëist door de DNB. Dan kan je wel een jaar zogenaamd niet-kostendekkende premies aanbieden…Zelf zeggen de zorgverleners, dat ze geen winstmachines zijn; Menzis roept zelfs ‘’coöperatie zonder winstoogmerk’’. Dat betekent niet dat men er ook naar handelt…Geen winstoogmerk, maar wel winst nastrevend. Zo zit dat. En daar kom je dan mee weg. En dan blijken de gemeentes ook nog een paar honderd miljoen ‘’over’’ te hebben, terwijl we toch bijna dagelijks voorbeelden zien van mensen, die zorg/ondersteuning behoeven? Krom, heel krom. Niet recht te praten. Ook niet door linkmiechel van Rijn.

 

Niet 200, niet 500, nee wel 700 miljoen krijgen gemeentes, om asielzoekers, die in Nl mogen verblijven, beter en sneller te integreren. Zo moeten ze sneller de NL-taal leren, sneller aan de slag gaan. Is te hopen, dat Lodewijk niet de projecten selecteert of zich met de uitvoering bemoeit….Ondertussen is Ebru Umar glashelder; Turkse nationaliteit wil ze niet meer. Lef heeft ze. Maar op steun van Lachebekje of Bertje hoeft ze niet te rekenen. Die glimlachen naar Sulty-Erdy…Die overigens weer zijn volgende stap heeft gezet  naar ultieme machtsovername: Davutoglu verdwijnt. Hij werd te machtig, deed het beter in het buitenland.  Was diplomatieker. Niet te vertrouwen dus. Sultanaat, here I come!

 

En weer zijn de Fransiolen in het nieuws; als het aan Mariani van de rechts-politieke-partij UMP gaat, moeten de economische EU sancties tegen Rusland – ingesteld na de annexatie van de Krim – stoppen. Want die beperken levering van technologie en kapitaal aan Russische bedrijven. Met een verrassende uitslag van 55 tegen 44 stemmen voor ophef van sancties ging de Assemblé dwars in tegen Europa. Ze hebben het toch zo moeilijk met hun niet-competitieve arbeidsmarkt; de landbouw die hoognodig aan modernisering toe is en werknemers, die eens verkregen rechten nooit meer willen afstaan, ook al verzuipt het bedrijf of het land. Oh ja, er wordt nog een flauw ‘’voor’’ argument gegeven: vragen van Rusland, om partner te zijn in de strijd tegen IS zou niet samen gaan met sancties tegen het land….Oh nee? Benieuwd wat de Franse regering gaat doen? Zaken. 

 

Het Europese Diplomatieke corps weet wel hoe ze de 630 miljoen kan spenderen; aan te grote ambassades; te riante villa’s voor ambassadeurs; te grote kantoren en residenties etc. Niks ingetogenheid. Past niet bij Federica en haar staf van 3400 werknemers. Het geld moet op aan de afvaardigingen in 140 landen. Voor woonlasten; die vaak veel te hoog zijn, omdat men geen verstand heeft van onroerend goed transacties….Een Tanzaniaanse lodge met werknemer-kwartieren staat al sinds 2009 leeg, en toch betaalt men jaarlijks 25.000 voor veiligheidspersoneel en tuinmannen? Kom niet aan Federica’s EEAS; het Europese Integratie vlaggenschip van Integratie. Geen wonder, dat EU ambassades beter uitgerust zijn dan die van eigen landen. Ze representeren immers de behoeftes van de DELEGATIES..!Er zijn verbeteringen gewenst en ook te maken in management en infrastructuur van EU delegaties zegt haar bureau. Op papier dan. Want ze doet wat ze wil. 3 miljoen is besteed aan een EU-servies voor 3360 mensen; met EU-logo op bestek, borden; op zilveren ijsemmers en de champagneglazen van kristal….Koninklijk haast. Maar ja, ook daar betalen we gewoon door, ook al hebben de Koningslui geld zat. Kan allemaal. Van belastinggeld. Puik, toch?

 

Knap he; de Belastingdienst weet van elke NL precies het inkomen en de spaartegoeden en deelt soms informatie – met o.a. woningcorporaties. Een asielzoeker echter mag zelf aangeven, of sprake is van vermogen of tegoeden. En als dit hoger is dan 5895,00, dan wordt een eigen bijdrage gevraagd voor opvang en zakgeld. Het COA mag dit verder niet onderzoeken/toetsen. Het is toch maf, dat asielzoekers wel duizenden Euro’s betalen aan mensensmokkelaars, maar als ze in Europa aankomen, houden ze alleen maar de hand op?

 

Bertje; de zachtaardige, onkundige, naïeve Minister, die een watje is als het gaat om doorpakken of harde woorden durven uitspreken. Tegen Erdy optreden over mevrouw Umar? Welnee, de rechtsgang in Turkije moet gerespecteerd worden, riep hij…Hij leerde snel om diplomatiek spelletjes te spelen; anderen het werk laten doen, altijd overbezet te zijn zonder tijd voor overleg of verhaal. En wordt het te spannend? Is ie foetsie. De vraag is waarmee hij het zo druk heeft? Want Lachebekje doet het Europa-werk grotendeels zelf; Bertje hoeft zijn eigen raad van BuZa niet voor te zitten; want dat doet de Hoge Buitenlandgezant, en Jeanine zit op zijn plek in het EP. Kan hij verder dagdromen over Mali….en voetballen…Oh nee, dat was Lachebekje. Sorry, foutje.