columns

Belastingontduiking, domme Henkie en Hellas

Nee maar, steeds meer landen willen belastingontduiking stoppen, maar niet allen even serieus. De VS blijft het grootste belastingparadijs en weigert transparantie. Pikant, zeker als de VS enorme druk op o.a. landen zoals Zwitserland zet, om bankgeheim te openen of via het Fatca internationale uitwisseling van belastinggegevens afdwingt. Panama wil zich aan internationale spelregels gaan houden. Zeggen ze. En dan kopt een Nl krant in de avond ‘’NL het grootste belastingparadijs”….Europa is niet veel beter dan de VS. En actie? Voor de Bühne/burger. Bedrijven en rijken? Vrijuit. Let op Lena’s woorden.

 

Verdorie, domme Henkie heeft weer een bok geschoten; zakelijke mails via privé gmail….Oeps. Ondanks richtlijnen gaat hij gewoon door. Hij vindt deze manier gewoon gemakkelijker…De arrogantie van een politicus ''regels zijn voor anderen''....Huh?

 

Heeft het EP Timmy en Juncky in de hoek gezet met haar uitspraak ‘’ zolang niet alle 72 punten behaald worden, komt er geen visavrijheid voor Turkije’’? Voor de Bühne wel. Gaat de vluchtelingendeal nu klappen of trekt Erdy zijn keutel in? Ehm…op donderdag laat de EC weten, dat visumvrij reizen met biometrisch paspoort ook door kan gaan, als de antiterreurwet niet wordt aangepast. EP en EC, het wordt tijd dat jullie met elkaar 1 visie kiezen…Erdy wrijft zich lachend in de handen. Yep, 1:0.

 

Nadat Mutti al chantabel is, Davutoglu het veld moest ruimen omdat hij in de weg stond van de dictator en Poet zich geconfronteerd ziet met een machthebber die niet voor hem trilt of bukt, zoals alle anderen dat wel doen, lijkt niets meer de ‘’nieuwe Koning van Europa’’ te kunnen tegenhouden. Of toch? Ja dus, want zijn echte zwakte betreft de economische kwetsbaarheid; hij moet meer energie en producten invoeren dan hij exporteert en daarvoor heeft hij veel geld nodig. Tot nu toe waren toeristen belangrijk; weliswaar maar 6% van het BNP en 8% aan werknemers, maar heel belangrijk voor – juist ja- valuta. En dat is abrupt gestopt; de stroom toeristen daalt de afgelopen 8 maanden gestaag en hard. Omdat Rusland en Duitsland nu een pakt met deze duivel hebben gesloten. Samen zijn ze goed voor ruim 9 miljoen toeristen. Afrika als veilig ‘’zonneland’’ is door aanhoudende terrorismedreiging onveilig; Turkije profiteerde. Maar nu blijkt ook Erdy’s rijk niet meer veilig vanwege recente aanslagen. Vooral het wegblijven van Russen - in 2014 nog 4,5 miljoen – is ernstig. Het botert niet meer zo tussen Poet en Erdy sinds een Russische jet door de Turken werd neergehaald; direct volgden sancties en een reisverbod. Toerisme – de kernsector van Turkije – zit voorlopig op de bank, en financiële markten zijn kritisch, want Turkije heeft veel deviezen nodig; dit jaar zou het weleens onder de 20 miljard kunnen vallen; voor het eerst sinds de economische crisis in 2008. Kritiek of krantenkoppen over malaise in de economie kan Erdy nu net niet gebruiken, nu hij zijn Sultanaat aan het opbouwen is. Maar keer op keer komt dus wel informatie vrij. Terwijl in 2015 nog 4% groei was, denkt de Wereldbank aan 3,5% voor dit jaar, maar Erdy houdt vast aan 4,5%.Veel financiële speelruimte is hij al kwijt. Vlg. het IMF is Turkije een van landen, waar reserves onder het kritische niveau zijn gezakt. Niet best. Hoe lang zich Erdy nog show, machtsvertoon en ego gedrag kan veroorloven? Of andere landen kan chanteren?

 

Kenia sluit 2 grote vluchtelingenkampen, met ruim 600.000 mensen. Uit angst voor activiteiten van de Somalische Al-Shabaab. Het is niet de 1e keer, dat Kenia dreigt met sluiting van de kampen; het is een van de weinige politiek stabiele landen in de regio en biedt toevlucht aan honderdduizenden mensen uit o.a. Somalië, Zuid Soedan etc. Het kamp Dadaab in het oosten, herbergt ca. 550.000 mensen, het grootste kamp ter wereld. In 1991, bij de val van de regering van Siad Barres opgericht, lijkt het thans meer op een provisorische stad, compleet met markten, scholen, wisselkantoren en bioscopen. Omdat Kenia meedoet aan de militaire operatie – samen met de Afrikaanse Unie – in Somalië tegen jihadisten, heeft Al Shabaab Kenia meer in de picture. Gevaarlijk kruitvat, daar. En meer mensen zullen gaan vluchten.

 

Hezbollah zei in 2015, dat de weg naar Jerusalem over Syrië leidt; waarbij de Syrische oppositie grapjes maakte over de omweg, die Hezbollah voor de strijd tegen Israël moest gaan…Precies dit verklaart de ideologische basis voor de Iraanse geopolitiek, die op een samenwerking met de sjiitische Hezbollah militie in Libanon steunt. Hezbollah ontstond begin 80er jaren met Iraanse ondersteuning en werd voor Iran de verlengde arm in de regio de ‘’as van de weerstand’’ tegen Israël en Amerika. In 2012, toen het Syrische regime begon te wankelen, vreesde men voor een pro-westelijke regering, die deze ‘’as’’ zou kunnen opbreken. Iran heeft op grote schaal o.a. strijders uit Libanon, Irak, Afghanistan, Pakistan en Iran zelf geronseld om vanuit Syrië te vechten. De Sjiieten – in de meeste landen van de regio sinds honderden jaren een onderdrukte minderheid – hebben zich in uiteengevallen landen met Iraanse hulp als sterke macht ontwikkeld. En Iran heeft zo zijn geostrategische positie op kosten van de Soennieten – vooraan Saoedi Arabië – verbeterd. Nu blijkt Iran m.n. ondersteuner van een dictator, die elke tegenstand brutaal de kop indrukt. Voor Syrische oppositie zijn deze milities vreemde bezetters. In tegenstelling tot Rusland, welk de Syrische Staat liefst wil behouden, zou Iran ook kunnen leven met een verbrokkeld Syrië….als de soennieten maar geweerd worden.

 

Hellas once again….Tsipras wil/kan het probleem m.b.t. schulden niet oplossen. De politiek is vijandig voor investeerders en privatisering. Syritza is marktvreemd. Vakbonden, de enorm opgeblazen overheid en vriendjespolitiek staan hervormingen in de weg. Beloftes worden gebroken en toch vloeit geld. Overigens zinloos, want de schulden worden ook met kwijtschelding niet echt minder. Niemand in Europa durft te roepen GREXIT. Terwijl dit beter is voor het land; laat het land op eigen kracht/eigen tempo doen wat nodig is. Nieuwe eisen voor nieuw geld zoals btw verhoging, banksanering, privatisering, lonen voor ambtenaren etc.? Onbegonnen werk. De komende 44 jaar komen ze ook met nieuwe miljarden niet uit de schulden. Kwijtschelding? No way zegt Duitsland. Dus uit schuiven van schuldenbetaling? Bodemloze put, lost niets op. Maar men praat er wel over. Vanwege plan B: als de Turken-deal ploft. Een aantal Griekse eilanden zou dan tot centrale opvangplaats voor vluchtelingen omgebouwd kunnen worden, als de Turken besluiten, de stekker eruit te trekken. De eilanden registreren de vluchtelingen, en de veerdiensten naar het vasteland worden stopgezet. Afgewezen asielzoekers kunnen zo rechtstreeks teruggestuurd worden naar hun resp. landen. De EU betaling aan Turkije zal dan stopgezet worden en doorgegeven worden aan Griekenland. Schijnoplossing. Lena's tip: gooi IMF eruit (3,5% rente op schulden; ESM maar 1%) en ga voor G R E X I T.

 

In de ogen van tante Federica toont Kosovo vooruitgang in het toenaderingsproces met Europa. Opgenomen in de UEFA, en straks visumvrij reizen, yippie! Mirakels is het; terwijl in dec. 2015 nog sprake was van behoorlijke ‘’gaten’’ bij de strafrechtelijke vervolging van georganiseerde misdaad of tegen corruptie nu ineens Hosanna-stemming? En zijn die zaken nu opgelost? Welnee, maar als je Kosovo streng blijft aanpakken, terwijl je de Turken de vrijheid geeft, strookt dat niet met elkaar….En men denkt ook, dat Kosovo een stabiliteit in de regio zou kunnen zijn…Pardon? De sluizen zijn nog net niet open, maar veel Kosovaren verwachten bij visumvrijheid, dat ze in de Schengen-ruimte kunnen gaan werken. Onrealistische verwachtingen, maar het roept weer een stroom gelukszoekers op. En landen zoals Nederland durven die niet direct rechtsom te laten keren naar huis....

 

Schijnheilige Paus ontvang de Karlspreis. Voor zijn verdiensten om Europa. Huh? Heb ik wat gemist, afgezien van een paar Syrische families, die hij ophaalde? Zelf roept hij om een Europees solidair ‘’samen’’ als het gaat over de vluchtelingencrisis. Wat doet hij/de Katholieke Kerk zelf?  Oorverdovende stilte. Kritiek kost niks, echt een bijdrage leveren wel, beste Franciscus! B.v. zijn droom realiseren: een plek (Europa?) waar armen en hulpbehoevenden opgevangen worden. Gezapig Rome hult zich in weelde, wereldvreemd navelstaren en legt de schuld en de oplossing van wantoestanden buiten zich zelf. Zwak, heel zwak. En dan vindt nog schijnheiliger Juncky het gepast, om die man ook nog te danken dat hij zich opwerpt als geweten, als vermaander van Europa? Ach, deze prijs viel eerder ook al aan andere ‘’persoonlijkheden’’ die zich voor een verenigd Europa inzetten….Churchill, Adenauer, Koning Juan Carlos, Kissinger en Blair. Plus Clinton, Merkel en EU-Schulz. Dan weet je’t wel.