columns

EU, franse capriolen, zelfreflectie

Oef, het lijkt wel, alsof de laatste weken veel te veel informatie te verhapstukken is. Hier toch maar weer een selecte ‘’keek op de afgelopen week’’….

 

Martin Schulz van de EC heeft ‘’juridische twijfels’’ over het onderzoek m.b.t. de Panama Papers. Hij stelde een onderzoekscommissie in. Huh? Te veel EU-lieden onwelgevallig opgevallen? Een groep Duitse wetenschappers en zakenlui hebben bij de rechtbank een klacht ingediend over het monetaire beleid van de ECB. Ja, alweer is er kritiek. De rechtbank moet oordelen, of de ECB haar mandaat overschrijdt. En het is toch wel bizar: terwijl Italië en Frankrijk alle ruimte van Brussel krijgen, moeten Spanje en Portugal, die werkelijk al veel hebben hervormd ‘’nog meer hun best doen’’ anders volgen er boetes? De logica is niet meer te volgen.

 

Manuel Valls dacht met een trucje hervorming van de arbeidswetgeving even voorbij het parlement goed te keuren met als resultaat – zoals gewoonlijk bij elke wijziging – stakingen, politiek gedoe en zonder zicht op werkelijk dringend hervormen van de arbeidsmarkt. Het wantrouwen tussen burgers, maatschappij en de Staat groeit. In plaats van te groeien, stevent het land af op een collaps. Ze bakken er niks van. Hooguit croissants. En dat doe je niet af met de verklaring, dat de onwil tot hervormen en veranderen ligt in de erfenis van de Franse Revolutie, welk de vrijheid van directe dialoog tussen Staat en Burger zou opbouwen; naast een autoritair en centralistisch karakter van de overheden. Nee, de Staat, die de motor van modernisering zou moeten zijn, blijkt zelf de grootste remfactor.

 

Zo, zo, Heerlens raadslid Petermann neemt een maand time-out voor zelfreflectie inzake uitspraken over de strafzaak tegen Van Rey. Daar vergeleek hij de officier van justitie met een kampbeul in Auschwitz. Of hij die maand uit eigen zak betaalt?

 

Moet Griekenland eeuwig in de EU blijven, haar schulden nooit verkleinen en Europa daarom maar schuldenverlichting geven? Er zou een politiek akkoord tussen de Eurogroep en het IMF klaarliggen. Aldus uitgelekte informatie. Het IMF eist – als ‘’dank ’voor haar steun – van de Euro groep een max. tarief voor aflossing en rente van 15% van het BNP. Dijssie vindt dat dit kan. Met langere looptijden, aflossingsvrije perioden en herfinanciering. Alles, om het IMF aan boord te houden. Oh ja, en liefst ook rente de komende 40 jaar tot 1,5% bevriezen; daarna pas zouden de Grieken hun schuld moeten aflossen.  Waarom doormodderen, terwijl we eigenlijk allemaal zien, dat een Grexit de meest logische keus zou zijn?

 

Zweden was lang op kop als het ging om integratie van vluchtelingen. Ze nemen in verhouding meer mensen op en investeren veel in hun opvang. Maar uit een onderzoek van de OECD blijkt dat m.n. arbeidsmarktintegratie niet efficiënt is. Hervormen is gevraagd. En de problemen op de woningmarkt moeten aangepakt. Het aandeel aan vluchtelingen t.o.v. de Zweedse bevolking is de hoogste in Europa; 8%. Het Zweedse 2-jaar programma voor integratie biedt taalcursussen, sollicitatietraining en stages. Vrijwillig. Maar vanwege financiële prikkels (uitkering) is het % van deelname hoog. Kosten 2016: ruim 1.7 miljard. Voor 55.000 mensen. De resultaten blijken echter mager; maar 28% mannen en 19% vrouwen met geringe kwalificaties bleken te werken. Laag opgeleiden blijken meer tijd voor integratie nodig te hebben dan hoogopgeleiden, is de conclusie. En ook de aanpak van jongeren; o.a. voor speciale woonhuizen en therapie moet anders. Te duur, weinig effectief.

 

De aankomende nieuwe heerser in Saoedi-Arabië verkondigd al maanden dat zijn land af moet van olie. Zijn visie 2030 is zojuist gepresenteerd; hoe hij de welstand van zijn land hoog wil houden als de olie op is/niemand zijn olie meer wil. Klinkt leuk, maar olie vormt wel de motor voor dit land. Moody’s verlaagde de rating van Aa3 naar A1. En markten zijn niet geïnteresseerd in visie. Wel dat het land voor het eerst schulden maakt. Het Koningshuis verslindt geld. Evenals (gesubsidieerde) goedkope stroom, benzine en water, om het volk rustig te houden. Echt toekomstperspectief ontbreekt.  Iran vertikt het om olieproductie te verlagen. De OPEC lijkt zo een tandeloze tijger zonder gemeenschappelijke eenheid. De druk op Prins Salman en zijn ‘’plan voor de toekomst’’ wordt opgevoerd. Niet best.

 

Temer, de interim-president van Brazilië heeft na het wegzetten van Dilma zijn 100% uit blanke mannen bestaande kabinet gepresenteerd om een van ’s werelds meest etnisch divers land te gaan besturen, waarbij vertrouwen in de grootste economie van Latijns Amerika hersteld moet worden. De regering van ‘’nationale redding’’ zou de kredietwaardigheid van het land moeten herstellen, om investeringen binnen te halen. ‘’Vertrouw me’’, zei hij. Verraad, noemt Dilma zijn handelswijze. Temer is nou niet bepaald het toonbeeld van ‘’schone lei’’; corruptieschandalen zoals Mensalao en Car Wash geven blijk van zijn posities dicht bij deze ‘’institutionele’’ corruptie. En omkoping. Hij zou de ‘’godfather’’ zijn van het Petrobras-schandaal. En ook al zou miraculeus blijken, dat hij niet persoonlijk winst maakte met corruptie, politiek gezien deed hij dat wel degelijk.

 

Klimaatverandering? 5 eilanden zijn al ter ziele (Solomon eilanden). Meer lezen hierover? http://www.theguardian.com/environment/2016/may/10/five-pacific-islands-lost-rising-seas-climate-change

 

Tja, en na TTIP nu ook de Panama Papers in te zien….Wat haalt het uit? ‘’the very rich are very different’’ zei ooit Scott Fitzgerald. Nederlands: ..het dubbeltje en het kwartje? En dus steunt de glans van rijkdom en de bijbehorende macht op klein gekrabbel en grootschalige slinksheid, meldt Trouw. Uitwijken, aftrekken, niet opgeven – het blijft weggelegd voor degene die het heeft. Kapitaal wordt zo nog grenzelozer. Maar de Panama route is wettelijk geheel in orde, hoor.  Hoewel: wie hoog zit, kan niet alleen veel wind vangen, maar ook diep vallen. Tenzij je van tevoren bent gewaarschuwd….Laten we ophouden met illusies over transparantie, gelijke behandeling, rechtvaardigheid en solidariteit. Komt er nooit. Wil je weten wie in de Panama papers staat? Zoek dan op land en/of naam: https://offshoreleaks.icij.org/ en let op, niet alle namen zijn synoniem voor belastingontduiker, boef of fraudeur….

 

De EU weer…Nu wil men zich richten op ecodesign voor kleine huishoudelijke apparaten om de CO2 emissie te verlagen. Ligt er al maanden, dit plan, maar men zou het even na het Brexit-referendum oppakken…Waarom? Omdat menig energievreter, die dan verboden zou worden, juist bij Britten geliefd is (denk aan toast en thee…)Want in 2014 gingen de Britten al op tilt toen stofzuigers en inefficiënte ovens aangepakt werden. Oeps. Moet je nu natuurlijk niet met nieuwe plannen komen – zoals internet routers, handdrogers, mobiele telefoons en kleine wasmachines - die de Britten juist zouden kunnen stimuleren om Brexit te kiezen. Waarom niet? Laat ze gaan!

 

Vers van de pers: Nederland wil de invoering van het omstreden arbitragesysteem tussen staten en investeerders. Zijn ze van de pot gerukt? Excuus, maar dit is toch werkelijk niet te bevatten? Steeds pleitte NL voo hervoming en beperking van investeringsbescherming?!

Kennelijk blijkt uit gelekte documenten, dat de investeringsbescherming bedrijven toestaat, sneller en buiten de reguliere rechtsgang claims in te dienen, onder het mom ''dupering van overheidsbeleid''. Europese bedrijven genieten thans rechtszekerheid op basis van regels voor de interne markt. Niet-Europese bedrijven uit landen, waarmee de EU handelsverdragen heeft, kunnen wel gebruik maken van de arbitrage. Is er gedonder, kunnen zij de normale rechtsgang volgen. Echt? Terwijl NL roept (samen met Duitsland, FInaldn, Frankrijk en Oostenrijk) dat dit tot oneerlijke concurrentie leiden? Grow up!

 

Europese bedrijven die in andere EU-landen zaken doen genieten rechtszekerheid op basis van de regels voor de interne markt. Bij conflicten moeten zij de normale, doorgaans tragere rechtsgang volgen. Niet-Europese bedrijven uit landen waarmee de EU handelsverdragen heeft, kunnen wél gebruik maken van de hierin standaard opgenomen arbitrage. Volgens Nederland, Finland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland kan dat tot oneerlijke concurrentie leiden.