columns

Copyright,Poet, bloody Geeks en Dumm gelaufen

Ik eis copyright-geld. ‘’Ze’’ hebben mijn naam gestolen; zo valt te zien onder een artikel over Alzheimer. De kranten coöperatie LENA (Leading European Newspaper Alliance), daar heb ik het over. Daaronder vallen „Italie: La Repubblica“, „El País“, Spanje, „Le Soir“, Belgie,  „Le Figaro“, Frankrijk, „La Tribune de Genève“, en „Der Tagesanzeiger“, Zwitserland. Ik bevind me in illuster gezelschap.. 

Op HetKanWel lees ik ineens over de ‘’Dames van Lena’’; en hun initiatief voor Slow Working Spaces; jonge mensen met een burn-out kunnen daar op adem komen, terwijl ze de wereld een stukje mooier maken. Hard nodig. Dat mooier maken. Met al die ellende. En het ‘’streelt’’ wel, te denken dat ze ‘’mijn’’ pseudoniem hebben gekozen….

 

Na Brexit a.u.b. Grexit en vooral ook Frexit. Die laatste hommels willen – natuurlijk – nog verder staken tegen hard noodzakelijke arbeidsmarkthervormingen. En wanneer? Ja hoor; tijdens het EK. Ik zou acuut het EK verplaatsen. Kom maar naar Spanje. Onbegrijpelijk, destijds, die KLM/Air France samengang;  waar de piloten bij KLM in 2015 harde hervormingen accepteerden, zijn de vooruitzichten nu roziger; die van Air France willen staken. Vooral niet hervormen.

 

Ruim 900 miljoen aan EU fondsen zijn in 2015 – wederom – in verkeerde zakken gevloeid. Het meeste verdween naar Roemenië, Bulgarije en Hongarije. 0,6% v/h budget foetsie. En elk jaar is het ongeveer evenveel. Wat doen ze eraan? Te weinig. Heb je niks aan, die ‘’toppers’’ van EU-ambtenaren. Ik zou zeggen, zonder belastingdienst-oprotpremie, verwijderen.

 

Boeven-kapitein Schettino is al 4 ½ jaar vrij in afwachting van de beroepszaak over zijn 1e vonnis van 16 jaar gevangenis voor de scheepsramp met de Costa Concordia. Het 2e oordeel is identiek; maar nog hoeft hij niet de gevangenis in, want hij kan – jawel – nog eens in hoger beroep! En tot die uitspraak over ca. 1 jaar, blijft hij weer op vrije voeten. Dankzij overvolle gevangenissen in Italië en een ruimhartige regeling voor straf uitzitten daar. Geweldig, la Bella Italia!

 

De Britten zijn not very amused over de onthullingen van journalist Roberto Saviano, die meer dan 10 jaar onderzoek deed naar criminele zaken van de Italiaanse Maffia. Hij schreef de bestseller Gomorrah en ook ZeroZeroZero. Hij leeft thans onder politiebescherming sinds hij details onthulde over de leden van de Camorra, de Napolitaanse tak van de Maffia, in 2006. Tijdens het Hay Literary Festival zei hij ‘’als je me vraagt, wat de meest corrupte plek op aarde is, zou je haast denken aan Afghanistan, misschien Griekenland, Nigeria, het Zuiden van Italië, maar ik zeg je, het is Engeland’’. En niet dus de bureaucratie, noch de politie, noch politici maar de financiële City of London; 90% van de eigenaren van kapitaal in Londen hebben hun hoofdkwartieren in offshore locaties, zoals Jersey en Cayman Islands.

 

Poet wilde de wereld laten zien, dat Rusland ook aan de financiële markten nog een wereldmacht is en zich dringend benodigde deviezen kan verschaffen. Helaas…. Maandag moest het Russische ministerie van Financiën toegeven, dat geen enkele westerse of Aziatische bank voor de verkoop van de papieren was gevonden, men moest het zelf doen. En nou net uitgerekend de Staatsbank VTB, die op de westerse sanctielijst staat, zou de lening bij de investeerders aanprijzen…Nog erger; de papieren van de investeerders konden in geen westers depot; geïnteresseerden moesten een bankrekening in Moskou openen, waarop de transactie geboekt kon worden. Hoogmoed komt voor de val.

 

Forse terugslag in de vredesonderhandelingen voor Syrië; de hoofdonderhandelaar van de tegenstanders van Assad is opgestapt, Allush, uit protest tegen de falende bemoeienissen. De weigering tot compromis van het Syrische regime en de voortdurende aanvallen op burgers veroordeelde hij op Twitter scherp. Allush is van de salafistisch geïnspireerde groepering Dschaisch al Islam, een van ca. 100 rebellengroepen en een van de invloedrijkste bewegingen in Syrië. Nu pleit de VN voor voedseldropping. En Assad? Zit grinnikend toe te kijken. Onbegrijpelijk.  

 

Griekse burgers schulden, aldus de conservatieve krant Kathimerini, de staat ruim 87 miljard aan belasting. Europees record, heet het. Van 100 Euro te betalen belasting betalen ze maar – zo ze dat al doen dus – maar 45 Euro. Ach, 87 miljard is maar 50% van het BNP….IMF wilde deze cijfers gebruiken om te laten zien, dat kwijtschelding van schulden echt nodig is. En Griekenland zelf zou ¼ van haar schulden kunnen betalen, als ze deze belastinginkomsten zou hebben. Hopeloos, met belastingontduikers en een inefficiënte belastingdienst. En dat terwijl nergens anders zoveel mensen niet eens belasting hoeven te betalen! Hervormen is nodig. Maar de wil ontbreekt. Europa dokt wel.

 

De Algemene Rekenmaker onderzocht de expat-regeling; werkgevers kunnen 30% van het salaris van hun expats belastingvrij uitkeren. 52.000 buitenlanders krijgen vanwege de kwalificatie ‘’schaars talent’’ ruim 13.500 loonsubsidie/jaar! Kost de belastingbetalers 700 miljoen/jaar. Niemand die checkt, of hier echt schaars talent werkt of dat een Nederlander dit ook kan. Het ging toch om de doelstelling, werkgevers te helpen, deskundigheid te zoeken die in NL niet voorhanden is? Belastingdienst: leuker kunnen ze’t niet maken. Wel fors duurder.

 

Vluchtelingen, die een huis kregen toegewezen, krijgen duizenden euro’s shoptegoed voor de inrichting. In Oisterwijk tot wel 10.000. In sommige gemeenten is het bedrag een ‘’gift’’, soms moet het terugbetaald worden. Schrijft de krant. Pardon? Ach, bij de kinderopvang is het nog zotter; hoe meer je verdient, hoe meer opvanggeld je krijgt. 200 miljoen extra voor vooral hogere inkomens. En dan durft de regering nog te beweren dat de kloof arm/rijk kleiner wordt? Hogere Haagse Rekenkunde heet dat. Snappen wij gewone burgers dus niet. Wel dat het geld kost. Teveel.

 

Pensioenbeloftes? Stop met dromen. Sinds de crisis zijn zowel gepensioneerden als werknemers gemiddeld 13% aan pensioenen misgelopen. Berekende De Telegraaf. Fondsen staan onder druk door aanhoudend lage rentes. In 2017 worden nog meer pensioenen gekort. Het verkiezingsthema en de vorming van het kabinet staat in het teken van een nieuw pensioenstelsel. De PVV roept alvast ‘’verhoog de AOW’’ om gepensioneerden te helpen. Voelt Jetta niks voor. WW voor politici naar 1 jaar? Never nooit, vindt Pechtold. Dus? Kloof politicus/ambtenaar/gewone burger groeit.  

 

Europa vreest een vluchtelingenstroom niet alleen via Libië, maar ook via Egypte, welk dan een van de grootste transitlanden voor migranten op weg naar Europa wordt. Italië en Frankrijk willen uitbreiding van de militaire EU-inzet richting Egypte en Kreta. Plannen zijn mooi. Realiteit niet: steeds meer komen over zee – men kijkt, maar stuurt niet terug, of redt en brengt ze naar Lampedusa in plaats van terug naar de vertrekhaven. Oplossing? Nee….vooral de Grieken liggen dwars; Kreta als nieuw groot vluchtelingenkamp is de angst. En dat is niet goed voor het toerisme.

 

Gedurende 9 maanden, vooral in de zomer - werken Portugezen op Zwitserse boerengronden en bouwplaatsen. Nu blijkt, dat vele Portugese gastarbeiders zich de resterende 3 maanden ‘’thuis’’ laten financieren door de Zwitserse Werkloosheidskas. Ruim 4,5 miljoen sfr gaat jaarlijks naar Portugal. De Portugezen melden zich voor 3 maanden bij hun Portugese werkloosheidskas aan, die de rekening vervolgens doorstuurt naar Zwitserland. En die betaalt braaf deze 3 maanden. Huh? Omdat de betrokken personen niet in Zwitserland als werkloos gemeld zijn, kunnen de Zwitsers ze ook niet aan een andere baan helpen. En dikke pech, de huidige regelgeving uit 2012 verplicht het land, als gevolg van het overnemen van nieuwe EU-regels betreffende personenvrijheid, werkloosheidsuitkering ook voor personen met woonplaats in het buitenland te betalen. Bezopen, die EU! Als je minstens 1 dag (jawel e e n dag) betaald hebt in de Zwitserse werkloosheidskas, en aan de eisen van het eigen land voldoet, krijg je een uitkering. In 2015 betaalde Zwitserland aan ruim 27.000 mensen met woonplaats in het buitenland ruim 200 miljoen uit! De kosten voor de geaccepteerde regeling werd compleet verkeerd geschat, wordt nu toegegeven; er ontbrak ook de ervaring met het systeem. En de arbeidsmarkt is – ten opzichte van buurlanden – aantrekkelijk. Geprofiteerd hebben vooral burgers uit Frankrijk, Italië en Duitsland en Portugezen. En anderen. Dumm gelaufen, zeggen ze daar. Zo dom had ik mijn landgenoten nou niet geschat.

 

Zonder de schatten v/d aarde kan de techniek van de toekomst het wel schudden; niks elektrische auto’s, ambitieuze infrastructuur- en wapensystemen of andere nieuwigheden. 2016 vindt een herwaardering van speciale elementen plaats; de jacht naar grondstoffen wordt politiek. Paar maanden geleden lag de markt voor metaal nog op z’n gat. Private investeerders vertrokken. Speciale grondstoffen zijn echter bijzonder in trek – want deels schaars – met name door grote landen, die hun economische machtspositie willen vergroten, zoals China; waar hele slimme strategen op expansiekoers zetten, ondanks dat hun economie ietwat tanend is. Allemaal afleidingsmanoeuvre. Want statistieken laten zien, dat de staalproductie nog in april een historisch hoogterecord behaalde; 2,31 miljoen ton/dag. Genoeg voor 200 vliegdekschepen. Naast ijzererts voor de staalproductie zijn andere grondstoffen nodig, o.a. Niob; maar 3 mijnen produceren dit. Wolfram, Molybdeen, Vanadium, Kobalt en Nikkel  zijn van belang voor hightech; de prijzen fluctueren thans sterk, deels door speculaties. Ook hier is China aan zet. Geopolitiek en economie heten de belangen. Dus groeit de roep naar anti-dump-regels en beschermings-invoerheffingen. Lithium ‘’de nieuwe olie’’ nadat de prijs van 5000 naar 14.000/kg steeg? Want batterijen, niet olie, gaan het maken in de auto-industrie. Goed voor de Australische producent Orocobre, die zijn aandelenkoers met 50% zag stijgen. Terwijl China zich groots op staal richt, zou Lithium wel eens het element voor het Westen kunnen zijn met als resultaat technologisch leiderschap in de 21 eeuw. Hup, rennen!

 

En wat we al wisten, is een feit; de Fransiolen werken het minst. Vooral de Parijzenaren: 30,5 uur/week dus…Grote mond, veel kabaal, maar verder stellen ze niet veel voor. Van de 71 onderzochte steden in het UBS-onderzoek over het gemiddeld aantal werkuren/week, vakantietijd en feestdagen blijken 18 Europese steden de kroon te spannen als het gaat om ‘’het minste werken’’. London staat op nr. 17 met 1740 uur (33,5 uur/week); de gemiddelde stad komt op ca. 36 uur.

 

De dochter van Desmond Tutu geeft haar licentie voor het priesterschap van de Anglicaanse Kerk op nadat ze trouwde met een vrouw. Liever waardig vertrekken dan eruit gegooid worden. Want die kerk accepteert geen homo/lesbisch huwelijk. Het verlies van een zeer gerespecteerd en bekend kerklid zou weleens een hart onder de riem kunnen zijn voor hervormers in Africa’s meest liberale land en het zou tot een genuanceerdere aanpak m.b.t. homo/lesbisch huwelijk kunnen leiden. Ook al werd homo/lesbisch huwelijk in 2006 gelegaliseerd, de Anglicaanse wet zegt ‘’heilig huwelijk is een levenslange en exclusieve verbinding van een man met een vrouw’’. Vooruitgang?

 

Leuk, de  column in’t  NRC over de ‘’nerveuze gesteldheid van de Westerse burger’’. Waar we vorig jaar de welvaart onder elkaar verdeelden, blijken we deze eeuw de financiële risico’s te verdelen. Doordenkertje…De vermarketing van ons privéleven en de keuzestress die dit oplevert, zou de meest onderschatte oorzaak zijn van de kloof tussen burgers en beleidsmakers. Niet spreiding van kennis, macht en inkomen, maar spreiding van regels, risico’s en vermogensbeheer. Eerst eigen zorgbehoefte analyseren; eerst nadenken voordat je voor je studie geld leent; verplicht riskeren onder het mom van keuzevrijheid. Marktvrijheid bij zorg? Prima, ware het niet dat er teveel aanbieders zijn en te dure topbestuurders. En dan pleit D66 voor nog meer ‘’keuzevrijheid’’? Logisch; weg van de collectieve pensioenspaardwang, weg met paternalisme! Waar is de tijd gebleven van rechtvaardig bestuur door een gremium van ‘’wijze ouderen’’ vraagt Lena zich af.