columns

Over Juncky, Grieken, Britten en Zwitsers

Als het naar Juncky gaat, beslissen de EU-landen niet over Ceta, noch over TTIP, dat kan de EC best alleen….Een aantal landen is faliekant tegen dit soort passeren van nationale parlementen; maar het is de vraag, of Juncky zich hier aan stoort….Hij beroept zich op ‘’normaal’’ EU-wetgevingsproces, maar zo zit dat toch echt niet. De Brusselse elite is bang, dat individuele landen zaken te veel kunnen belemmeren, en dus eisen ze hun (onterechte) macht op om het zelf wel even te regelen…. Maar ja, zo makkelijk komt Juncky daarmee niet weg; groot protest – met name ook vanuit Duitsland – is al opgestegen. Als de EC toch besluit, om JA te zeggen, bestaat nog de mogelijkheid, dat EU landen  Ceta en TTIP als ‘’gemengd’’ verdrag beschouwen, welk ook de weg door de nationale parlementen moet doorlopen (zoals destijds bij het verdrag met Peru en Columbia); ook hier accepteerde men niet de alleenzaligmakende EU competentie. Poot stijfhouden en exit, dat TTIP/CETA!

 

Pitella (Italië)  van de sociaaldemocraten in het EP ziet haar kans, minder hervormingen & spaar-koers; financiële markten moeten niet langer heersers over Europa zijn; primaat moet bij de politiek liggen, met een grotere publieke macht en meer investeringen. En meer schulden maken moet ook kunnen. Iets wat vooral de Zuidelijke Landen graag willen, maar vooral Duitsland zich tegen verzet. Europa kraakt.

 

Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) zal gemeenten gaan dwingen om met ‘beschutte werkplekken’ te komen voor mensen die niet in een gewoon bedrijf aan het werk kunnen.  Omdat de gemeenten, blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW, minder moeite willen doen voor die speciale werkplekken. Nog maar 115 mensen werken ‘’beschut’’. Moeten er uiteindelijk 30.000 worden – en voor 2016 ruim 3200. E.e.a. is geregeld in de Participatiewet, die nu anderhalf jaar geldt. Geen nieuwe banen meer bij de Sociale Werkvoorziening, waar nu nog zo’n 100.000 mensen werken. In plaats daarvan aan de slag bij ‘gewone’ bedrijven. Bedrijfsleven en overheid beloofden om 125.000 banen te creëren voor mensen die dat aankunnen. De beschutte plekken zijn voor de mensen die het zo goed als zeker niet redden bij zo’n werkgever….

 

Drugs, vals geld, mensenhandel en milieucriminaliteit – dit zijn DE winstpakkers voor afval-maffia, louche handelaren en metaal-rovers. Interpol vecht met maar 30 man tegen een criminaliteit die zijn weerga niet kent. Alleen in 2016 worden de kosten van deze delicten berekend op 91 miljard $. Aldus het bericht "The Rise of Environmental Crime" van de VN en Interpol. Alarmerend is de stijging met 29% t.o.v. 2014. De gevolgen zijn dramatisch; voor de dierenwereld (handel met zeldzame dieren); hoe groter de kans op uitsterven, hoe hoger de prijs. Zwarte markt voor olifanten? Floreert als nooit eerder. 100 miljoen haaien worden volgens Greenpeace jaarlijks gevangen; alleen vanwege de haaievinnen…Vooral door China zo geliefd. Ruim 50 miljoen ton elektro-afval belandt in Afrika. Waarbij o.a. Duitsland een van de belangrijkste transitlanden is geworden voor deze afvalstroom naar zuidelijk Afrika en Azië. Internationale agentschappen investeren 20-30 miljoen $/jaar tegen criminele activiteiten, waarbij meer geld omgezet wordt dan met miljarden aan kleinwapen handel. Milieucriminaliteit loont; drugs, vals geld en mensenhandel (incl. prostitutie). Wereldwijde corruptienetwerken, slappe straffen en ontbreken van krachtiger optreden tegen stromannen is o.a. de oorzaak. Ook economische criminaliteit is sterk gestegen; waarbij netwerken hun winsten in belastingparadijzen witwassen. De internationale samenwerking laat nog veel te wensen over.

 

Bijna 15% van de ‘’gevluchte’’ Syriërs blijkt helemaal niet Syrisch. Migranten vertellen leugens, om asiel te krijgen…Europa’s antwoord: oorverdovend stil. Frontex? ‘’Verzuipt’’ in duizenden migranten die op zee worden opgepikt. Terug naar af. Voor de vluchtelingen geldt ‘’niet de waarheid vertellen als je wilt blijven’’ in de hoop dat m.n. Syriërs zo geaccepteerd worden. En terwijl economische wetenschappers aan de London School of Economics LSE  de migratie van vluchtelingen als een kans zien, komt er steeds meer kritiek; want er komen helemaal niet alleen intelligente, goed geschoolde nieuwe werkkrachten naar Europa. LSE stelt, dat deze vluchtelingen goed zijn voor de Europese economie; elke Euro, die de landen uitgeven voor opvang/huisvesting en integratie, zou binnen 5 jaar 100% rendement opleveren. Nou, andere studies laten anders zien, dat de overgrote meerderheid aan migranten nooit zal werken en dus nooit economische ‘’waarde’’ oplevert in het gastland…Alles draait daarbij op het succes van integratie; lukt dat niet, wordt het een dure rekening.

 

Hellas kreeg weer 7,5 miljard in de bodemloze put-kas. Omdat toch vooruitgang was geboekt. Niet dus, blijkt nog geen week later. Nauwelijks hervormingen, niks versterken economie of belasting innen of overheid laten afslanken. Innovatie 0 en Supermario nodigt met gratis geld nog meer uit tot schulden maken. Privatiseringsfonds van 50 miljard? 0. As usual – veel geld voor niks.

 

Ooit van Tiny Houses gehoord? Een trend; wonen op z’n smalst. Nog nieuwer: wonen in een urbane cel; zeg maar een soort schoenendoos als woonplek; middenin een witte kubus; daarin opgeborgen; een uitklapbare tafel, een uitklapbaar bed, een douchecel, een keukenblok en een klerenkast = op  27 m2 wonen. DE trend! Woonruimte wordt niet alleen krap, maar vooral ook onbetaalbaar. Vooral in de stad. Kijk naar Tokio; gemiddeld 15 m2 woonruimte…De vraag naar kleine woningen – m.n. ook voor singles, groeit hard. Net alleen vanwege financiële reden is ‘’klein/kleiner’’ wonen handig, het bespaart energie, je hoeft minder te poetsen, je hebt minder spullen nodig. Onthaasten = versoberen; simplify your life; dit begon jaren geleden al op te komen.

 

Teleportatie.Rechtstreekse verplaatsing van objecten van A naar B zonder dat het object fysiek de ruimte tussen beide plaatsen hoeft te doorkruisen, zegt Wikipedia. Volstrekt denkbeeldige techniek in de natuurwetenschap, maar veel toegepast bij science fiction. En nu willen de Russen – aldus de krant Kommersant – miljarden roebels investeren in de ontwikkeling van teleportatie. Moskou wil minder afhankelijk worden van het Westen. Komende jaren wordt in het Nationale Technologische Initiatief 10,8 miljard roebel (ca. 148 miljoen Euro) geïnvesteerd. Rusland als technologische wereldspeler? Spectaculaire projecten – zoals Safenet (volledig veilig internet op basis van quantuim informatica) – staan op het programma. Het Russische internet moet afgeschermd worden van het www = nee, niet World Wildlife Fund, maar world wide web; en men wil ook autonomer worden in het internationale betalingsverkeer;o.a. met een alternatief voor Visa en Mastercard. Maar dat laatste valt vooral nog bepaald niet mee; om als ‘’grootmacht’’ een eigen betaalsysteem op te zetten….

 

Daar word ik nou niet vrolijk van…de Zwitserse Bundesrat (= regering) wil bij belastingverdragen (om dubbele belasting te voorkomen), of vrijhandelsverdragen het staatsverdrag-referendum beperken. In de afgelopen jaren werd een vrijwillig referendum meestal afgewezen indien de verdragen ten opzichte van vroegere geen vernieuwing betekenden. Voor deze omstreden handelswijze wil de Bundesrat nu een expliciete rechtsgrondslag scheppen. Aldus besloten. Daarmee moet een onontwarbare knoop tussen regering en parlement, ontknoopt worden. Alleen belangrijke rechtsbepalende artikelen/grondslagen hoeven via een referendum goedgekeurd te worden. Maar wat is belangrijk? Bij sommige verdragen toonde de regering zich opvallend terughoudend; een paar maanden na stemming over een belastingverdrag me Israël bepaalde men ‘’geen referendum nodig’’, want het was in overeenstemming met de huidige belastingpolitiek. Iets later wilde de regering ook een vrijhandelsverdrag met Chili buiten het referendum houden, omdat dit niet anders was dan voorgaande verdragen met landen. Het begrip ‘’standaardregeling/verdrag’’ was geboren….Verdragen, die met landen kunnen worden gesloten, zonder dat burgers zich via een referendum hierover kunnen uiten, zolang het geen afspraken betreft die niet al in voorgaande verdragen geregeld zijn. Sociale verzekering- maar ook investeringsbeschermings-verdragen vallen ook hieronder.

Alhoewel er kritiek was over de behandelwijze van dit soort ‘’routinezaken’’, volgden zowel National- en Ständerat (kort door de bocht 1e en 2Kamer) meestal wel het advies van de Bundesrat. En dat was nou niet bepaald consequent; 2009 werd afgeweken van een belastingverdrag ter voorkoming van dubbele belasting, toen ineens voor overname van de OECD standaard werd gekozen. Nieuw uit onderhandelde verdragen werden voor referendum uitgeschreven. Nu blijkt dat de mogelijkheid tot zelfstandig onderhandelen en afsluiten van dit soort verdragen verruimd is…Met als argumentatie dat dit een bijdrage levert tot de rechtszekerheid en ter verwezenlijking van de politieke dialoog. Huh? 

 

Een aantal directeuren van kleinere zorgbedrijven zou een deel van de vaak erg hoge winst aan zichzelf uitkeren. Overheidsgeld naar dividend in plaats van naar zorg. VVD wil zogenaamd de onderste steen naar boven. Zitten van Rijn en Edith te flipfloppen?

 

De ECB pompt al ruim een jaar geld in de economie; zonder automatische economische groei. En ze gaat door: commerciële banken krijgen een bonus als ze geld uitlenen aan de private sector. Nou, zal dat even stimuleren!? Beter zou zijn, dat regeringen in eigen economie investeren. Maar da’s natuurlijk niet sexy.

 

Het Brexit-team had geen plan hoe dit te realiseren. Britten zeggen na de harde wake-up-call ‘’we wisten het niet’’. Grow up, BB’s, meer dan 4 maanden lang kregen jullie dagelijks in alle media een traktatie over alle rampen, die bij een Brexit zouden optreden. Honderden wetten moeten anders;  meer dan vijftig handelsovereenkomsten zijn te sluiten. Ruim 1000gespecialiseerde juristen noodzakelijk. Die zijn er niet. Onderhandelen voor uitvoering van artikel 50 bepaling? Europa zegt; niet voordat de aanvraag artikel 50 er is. De Britten verkennen de ‘’ruimte’’; discussiëren kan toch? What’s in a name, nietwaar? Uitstel willen sommigen. Anderen het referendum negeren, want het was niet bindend. Niemand bedacht, dat de Brexit zou kunnen; niemand bedacht, welke relatie het land wil, hoe e.e.a. te regelen. En verdorie, blijken ook nogal verhipte veel  voordelen te zitten aan de interne markt in de EU. Ondertussen eist Cameron bij zijn waarschijnlijk laatste EU-top meeting, dat Europa rekening moet houden met de Britse visie op integratie. Oh ja? Dit hele stupid game heeft ons al miljarden gekost! Europa moet zich hervinden, luisteren naar burgers en niet doen, alsof zij als elite het allemaal weten.

En Mark? Ga wieberen! Hij vindt dat burgers ‘’te dom’’ zijn om zoiets als een referendum te kunnen snappen; en dat alleen de elite het overzicht en dus de beslissing kan nemen. Voorbeeld voor minachting van de burger, en vooral arrogantie over eigen kennis & kunde. Toontje lager, Mark en consorten! Wil je meer over Brexit, mail me, krijg je de Lena’s Brexit Newsletter via de mail. Tenzij het Britse parlement  gezien het politieke gedonder alsnog binnen de kortste keren besluit, ‘’sorry old chaps, just playing around’’ en willen doorgaan as usual….